InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Cambuur kampioen van de Eerste Divisie

Cambuur kampioen van de Eerste Divisie

Cambuur kampioen van de Eerste Divisie Cambuur uit Leeuwarden wordt in mei 2013 kampioen van de eerste divisie voetbal. Het wordt het Wonder van Woudestein genoemd, naar het stadion waar Cambuur zijn kampioenswedstrijd won. De club uit de Friese hoofdstad promoveerde daarmee naar de eredivisie en voetbalde in het seizoen 2013 – 2014 tegen Ajax, Feyenoord en PSV én de derby tegen Heerenveen.

Cambuur

Cambuur werd op 3 mei 2013 voor de tweede maal kampioen van de Jupiler League, de eerste divisie voetballers van Nederland. De Leeuwarders speelden die wedstrijd tegen Excelsior in Stadion Woudestein in Rotterdam. Om kampioen te worden moest Cambuur winnen en dat deden ze met 0-2. De wedstrijd op Woudestein was op een groot scherm in het Gemeentelijk Sportpark Cambuur te volgen.

Kampioen Eerste Divisie

In 1992 proefde Cambuur het geluk van een kampioenschap en de overstap naar de eredivisie. Zonder te spelen werd het toen kampioen, want concurrent RBC verspeelde een kostbare punt. In 2013 is de situatie spannender. Om kampioen te worden moest niet alleen Cambuur winnen, koploper Volendam moest verliezen.

Volendam

Aan de Volendamse Dijk lag het draaiboek voor het tiende promotiefeest al klaar. Het kon ongeopend de kast weer in. Volendam speelde tegen Go Ahead Eagles in stadion de Adelaarshorst in Deventer. Het begon spannend. Binnen een kwartier zette Brandley Kuwas de Volendammers op voorsprong. Dat was de laatste treffer van de avond voor de koploper. Volendam verloor de wedstrijd met 3-1. Cambuur ging er met de kampioensschaal vandoor.

Replica

Lang niet iedereen verwachtte de gunstige uitkomst voor Cambuur. Manager competitiezaken van de KNVB Gijs de Jong, nam niet de echte kampioensschaal mee naar Rotterdam. Hij kwam met de replica aanzetten. Zijn baas Bert van Oostveen reisde met de echte schaal naar Deventer, in de verwachting hem aan Volendam te kunnen overhandigen. Dat pakte anders uit. De Jong kon de replica aan Cambuur aanvoerder Yuri Rose geven.

Eindspurt

Het seizoen van 2012 – 2013 was voor Cambuur een van pieken en dalen. In maart 2013 nam de club afscheid van trainer Alfons Arts na een teleurstellende start van het seizoen. Henk de Jong nam de trainingen over. Sinds die tijd verloor Cambuur dat seizoen maar één wedstrijd, die tegen Almere op 29 maart. Het ging bergopwaarts en er werden zeven overwinningen geboekt. Half april van dat jaar ging de club echt geloven dat het kampioenschap haalbaar was.

Derby

Cambuur speelde in het seizoen 2013 – 2014 tegen de grote jongens. De club moest naar de Arena voor Ajax en naar de Kuip voor Feyenoord, ging tegen PSV voetballen en speelde weer een echte derby. De Leeuwarders verheugden zich al op de derby’s tegen SC Heerenveen.

Cambuur naar de Eredivisie

Cambuur voetbalde twee keer eerder in de eredivisie. Na het kampioenschap in 1992 speelde het er twee jaar en na promotie via nacompetitie in 1998 voetbalde het ook twee jaar op het hoogste niveau.

Huldiging

Na het eindsignaal van de wedstrijd in Rotterdam was het meteen groot feest in Leeuwarden. Vuurwerk, toeterende auto’s en feestvierende fans bevolkten de stad. Op maandag 6 mei 2013 was de officiële huldiging van de ploeg en hun oefenmeesters bij de Oldehove in de Friese hoofdstad. Het plein stond vol.

Kampioensvlag

Speciaal voor de gelegenheid maakte vlaggenproducent Faber Vlaggen uit Amsterdam een kampioensvlag voor Cambuur. De vlag werd tijdens de huldiging bij de Oldehove gepresenteerd. Faber Vlaggen was shirtsponsor van de voetbalclub.

Lees verder

© 2013 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelschema Jupiler League 2012-2013Speelschema Jupiler League 2012-2013Speelschema Jupiler League 2012-2013. De wedstrijden in de Jupiler League worden van 10 augustus tot en met 3 mei 2013 g…
Speelschema Eredivisie 2013-2014, programma en uitslagenSpeelschema Eredivisie 2013-2014, programma en uitslagenOp vrijdag 2 augustus 2013 begon de Eredivisie 2013-2014 en de laatste wedstrijden in deze Eredivisie werden gespeeld op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cambuur
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
  • www.cambuur.nl

Reageer op het artikel "Cambuur kampioen van de Eerste Divisie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 06-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: Sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!