InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Cambuur kampioen van Eerste Divisie - Wonder van Woudestein

Cambuur kampioen van Eerste Divisie - Wonder van Woudestein

Cambuur kampioen van Eerste Divisie - Wonder van Woudestein Cambuur uit Leeuwarden wordt in mei 2013 kampioen van de Eerste divisie voetbal. Het wordt het Wonder van Woudestein genoemd, naar het stadion waar Cambuur zijn kampioenswedstrijd won. De club uit de Friese hoofdstad promoveerde daarmee naar de Eredivisie en voetbalde in het seizoen 2013 – 2014 tegen Ajax, Feyenoord en PSV én de derby tegen Heerenveen. Drie seizoenen speelt de club op het hoogste niveau, maar na seizoen 2015 - 2016 moet Cambuur een treetje lager.

Cambuur

Cambuur werd op 3 mei 2013 voor de tweede maal kampioen van de Jupiler League, de eerste divisie voetballers van Nederland. De Leeuwarders speelden die wedstrijd tegen Excelsior in Stadion Woudestein in Rotterdam. Om kampioen te worden moest Cambuur winnen en dat deden ze met 0-2. De wedstrijd op Woudestein was op een groot scherm in het Gemeentelijk Sportpark Cambuur te volgen.

Kampioen Eerste Divisie

In 1992 proefde Cambuur het geluk van een kampioenschap en de overstap naar de eredivisie. Zonder te spelen werd het toen kampioen, want concurrent RBC verspeelde een kostbare punt. In 2013 is de situatie spannender. Om kampioen te worden moest niet alleen Cambuur winnen, koploper Volendam moest verliezen.

Volendam

Aan de Volendamse Dijk lag het draaiboek voor het tiende promotiefeest al klaar. Het kon ongeopend de kast weer in. Volendam speelde tegen Go Ahead Eagles in stadion de Adelaarshorst in Deventer. Het begon spannend. Binnen een kwartier zette Brandley Kuwas de Volendammers op voorsprong. Dat was de laatste treffer van de avond voor de koploper. Volendam verloor de wedstrijd met 3-1. Cambuur ging er met de kampioensschaal vandoor.

Replica kampioensschaal

Lang niet iedereen verwachtte de gunstige uitkomst voor Cambuur. Manager competitiezaken van de KNVB Gijs de Jong, nam niet de echte kampioensschaal mee naar Rotterdam. Hij kwam met de replica aanzetten. Zijn baas Bert van Oostveen reisde met de echte schaal naar Deventer, in de verwachting hem aan Volendam te kunnen overhandigen. Dat pakte anders uit. De Jong kon de replica aan Cambuur aanvoerder Yuri Rose geven.

Eindspurt

Het seizoen van 2012 – 2013 was voor Cambuur een van pieken en dalen. In maart 2013 nam de club afscheid van trainer Alfons Arts na een teleurstellende start van het seizoen. Henk de Jong nam de trainingen over. Sinds die tijd verloor Cambuur dat seizoen maar één wedstrijd, die tegen Almere op 29 maart. Het ging bergopwaarts en er werden zeven overwinningen geboekt. Half april van dat jaar ging de club echt geloven dat het kampioenschap haalbaar was.

Derby

Cambuur speelde in het seizoen 2013 – 2014 tegen de grote jongens. De club moest naar de Arena voor Ajax en naar de Kuip voor Feyenoord, ging tegen PSV voetballen en speelde weer een echte derby. De Leeuwarders verheugden zich al op de derby’s tegen SC Heerenveen.

Cambuur naar de Eredivisie

Cambuur voetbalde twee keer eerder in de eredivisie. Na het kampioenschap in 1992 speelde het er twee jaar en na promotie via nacompetitie in 1998 voetbalde het ook twee jaar op het hoogste niveau.

Huldiging

Na het eindsignaal van de wedstrijd in Rotterdam was het meteen groot feest in Leeuwarden. Vuurwerk, toeterende auto’s en feestvierende fans bevolkten de stad. Op maandag 6 mei 2013 was de officiële huldiging van de ploeg en hun oefenmeesters bij de Oldehove in de Friese hoofdstad. Het plein stond vol.

Kampioensvlag

Speciaal voor de gelegenheid maakte vlaggenproducent Faber Vlaggen uit Amsterdam een kampioensvlag voor Cambuur. De vlag werd tijdens de huldiging bij de Oldehove gepresenteerd. Faber Vlaggen was shirtsponsor van de voetbalclub.

Drie jaar in Eredivisie

Drie seizoenen speelt de club op het hoogste niveau, met seizoen 2014 - 2015 als het meest succesvolle uit de clubhistorie met meer punten dan ooit en een mooie eindklassering. Cambuur eindigde toen op de 12e plek met 41 punten. Na seizoen 2015 - 2016 was de laatste plaats van alle teams weggelegd voor Cambuur; de Leeuwarders degradeerden en verhuisden naar de eerste divisie. Cambuur eindigde in dat seizoen met 18 punten op de 18e plaats, de laatste.

Trainer Henk de Jong

Henk de jong 2012/2013 was de interim-hoofdtrainer waarmee de club in 2013 kampioen werd van de Eerste divisie. In 2019 treedt Henk de Jong wederom aan als trainer van Cambuur. Hij tekende 20 maart 2019 voor drie jaar. De Jong maakt het seizoen bij De Graafschap nog af en komt dan in de zomer naar Friesland. Hij had het contract bij De Graafschap kunnen verlengen, maar daar zag De Jong, die in Drachten woont, vanaf. Vanwege de gezondheid van zijn vrouw wil hij dichter bij huis wonen. Vanaf seizoen 2016 - 2017 was hij trainer van De Graafschap. Bij Cambuur volgt hij René Hake, die halverwege maart 2019 van de clubleiding hoorde dat zijn contract niet wordt verlengd.
Sandor van der Heide wordt assistent trainer onder De Jong. dat was hij ook bij De Graafschap.

Lees verder

© 2013 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cambuur
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
  • www.cambuur.nl
  • http://cambuur.nl/de-club/historie/seizoen-20142015/ geraadpleegd op 19 maart 2019
  • https://www.fcupdate.nl/stand/s1147/nederland-eredivisie-2015-2016/ geraadpleegd op 19 maart 2019
  • https://www.nu.nl/voetbal/5800590/trainer-henk-de-jong-tekent-voor-drie-jaar-bij-sc-cambuur.html geraadpleegd op 21 maart 2019

Reageer op het artikel "Cambuur kampioen van Eerste Divisie - Wonder van Woudestein"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 28-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: Sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!