InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Finale WK voetbal 2018 - live op tv en livestream

Finale WK voetbal 2018 - live op tv en livestream

Finale WK voetbal 2018 - live op tv en livestream Op zondag 15 juli 2018 wordt de finale gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal 2018. De finale vindt plaats in het Olympisch Stadion Loezjniki, in de Russische hoofdstad Moskou. De WK-finale Frankrijk-Kroatië wordt mondiaal door veel zenders live op tv uitgezonden. Ook kan men de finale van het WK voetbal 2018 tussen Frankrijk en Kroatië online per livestream bekijken.

Geschiedenis WK voetbal

Oorspronkelijk gold het Olympisch voetbaltoernooi als het grootste mondiale voetbaltoernooi. Er bestond in de eerste decennia van de 20e eeuw nog geen WK voetbal. Dat er toch een WK voetbal ontstond, heeft mede te maken met de Olympische Spelen van 1932. In de tweede helft van de jaren twintig werd namelijk duidelijk dat er bij die Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles geen voetbaltoernooi op het programma zou staan.

Deels had dit te maken met het gebrek aan populariteit van het voetbal in de Verenigde Staten, maar het had zeker ook te maken met conflicten tussen het IOC (Internationaal Olympisch Comité) en de wereldvoetbalbond FIFA, onder meer over de amateurstatus die door de IOC werd vereist voor deelnemers aan de Olympische Spelen.

Als er geen voetbaltoernooi meer zou worden gehouden op de Olympische Spelen, dan zou de voetbalsport dus zijn grootste mondiale toernooi verliezen. Hierop besloot de internationale voetbalbond om een nieuw mondiaal toptoernooi in het leven te roepen en dat werd dus het WK voetbal. De eerste editie van het WK voetbal zou in 1930 plaatsvinden in Uruguay. Het organiserende land won ook dat eerste wereldkampioenschap voetbal.

Erelijst WK voetbal

Brazilië is het land dat het vaakst de wereldtitel voetbal heeft gewonnen. Vijf keer wonnen zij het WK. Duitsland en Italië pakten vier keer de titel. Uruguay en Argentinië wonnen het WK twee keer. Frankrijk, Engeland en Spanje behaalden één keer de wereldtitel.

WK voetbal 2018, finale: Frankrijk-Kroatië

De wereldkampioenschappen voetbal 2018 vinden plaats in Rusland. Er doen 32 landen mee aan het WK voetbal 2018. Tijdens dit toernooi worden in totaal 64 wedstrijden gespeeld. De openingswedstrijd vindt plaats op 14 juni. De finale wordt gespeeld op 15 juli. Deze finale gaat tussen Kroatië en Frankrijk. Op 10 juli haalde Frankrijk de finale door in de halve finale België te verslaan. Frankrijk won deze wedstrijd met 1-0.

Op 11 juli haalde Kroatië de finale door Engeland te verslaan. Na de reguliere speeltijd was het in deze wedstrijd tussen Engeland en Kroatië 1-1. Vervolgens kwam er een verlenging, waarin Kroatië één keer scoorde, zodat de Kroaten de wedstrijd uiteindelijk dus met 2-1 wonnen.

Locatie finale WK voetbal 2018: Loezjnikistadion in Moskou

De finale van het WK voetbal 2018 tussen Frankrijk en Kroatië wordt gespeeld in het Olympisch Stadion Loezjniki te Moskou. Dit stadion wordt ook wel het 'Loezjnikistadion' genoemd. Het werd in 1956 gebouwd. De oorspronkelijke naam was het 'Leninstadion'. Later is het stadion echter hernoemd naar de wijk van Moskou waarin het staat: Loezjniki. Het stadion werd onder meer gebruikt als hoofdstadion tijdens de Olympische Spelen van 1980. in 2008 werd er de finale van de Champions League gespeeld. In de loop der tijden is het stadion vele malen grondig verbouwd. Anno 2018 heeft het stadion een capaciteit van circa 80.000 zitplaatsen.

Loezjnikiramp

In 1982 was het Loezjnikistadion overigens de locatie waar een groot drama plaatsvond. Dit gebeurde tijdens de UEFA Cup-wedstrijd Spartak Moskou-HFC Haarlem. Het was die dag ijzig koud; de staantribunes waren daardoor zeer glad. In de slotfase van de wedstrijd waren heel wat toeschouwers al op weg naar de uitgang, toen ze ineens gejuich hoorden (omdat Spartak Moskou scoorde).

Ze keerden zich daarom om en wilden terug de tribune op. Tijdens de chaos die toen ontstond kwamen mensen op de spekgladde trappen en tribunes ten val; in deze grote mensenmassa leidde dit tot een gruwelijk domino-effect. Door die massale valpartijen, maar ook door de grote chaos en paniek die in de mensenmassa uitbrak, kwamen veel mensen zo erg in de verdrukking, dat ze overleden.

Er zijn bij die ramp minstens 66 doden gevallen (volgens officiële Sovjet-cijfers) en mogelijk nog veel meer (volgens schattingen vielen er zelfs honderden doden). Het behoort tot een reeks grote stadionrampen die in de jaren tachtig plaatsvonden, waaronder ook de Hillsboroughramp en het Heizeldrama. Zulke drama's hebben ervoor gezorgd dat met name in de jaren negentig veel stadions grondig zijn verbouwd en bij de meeste clubs ook staantribunes zijn verdwenen.

Finale WK voetbal 2018, Frankrijk-Kroatië: opstellingen en statistieken

Hoe laat begon de finale van het WK voetbal 2018 tussen Kroatië en Frankrijk? De aftrap van de WK-finale Frankrijk-Kroatië was om 17u00 (Nederlandse en Belgische tijd, CET). De scheidsrechter bij deze finale was Nestor Pitana (Argentinië). Er waren 78.011 toeschouwers. Frankrijk won deze finale met 4-2 en is dus wereldkampioen voetbal 2018. Dit is de tweede keer in de voetbalgeschiedenis dat Frankrijk het wereldkampioenschap heeft gewonnen. De eerste wereldtitel behaalde Frankrijk op het WK van 1998, dat in Frankrijk werd georganiseerd.

Opstelling Frankrijk (en wissels)

Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez, Mbappé, Pogba, Griezmann, Kanté (Nzonzi/55), Matuidi (Tolisso/73) en Giroud (Fekir/81).

Opstelling Kroatië (en wissels)

Subasic, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pjaca/81), Modric, Brozovic, Rakitic, Rebic (Kramaric/71), Mandzukic en Perisic.

Uitslag Frankrijk-Kroatië: 4-2

  • Doelpunten Frankrijk: Mandzukic (18/eigen doelpunt), Griezmann (38/penalty), Pogba (59) en Mbappé (65).
  • Doelpunten Kroatië: Perisic (28) en Mandzukic (69).

Gele kaarten

  • Frankrijk: Kanté en Hernandez
  • Kroatië: Vrsaljko

WK-finale live op tv: Frankrijk-Kroatië

Mondiaal wordt dit wereldkampioenschap live uitgezonden door heel veel omroepen op tv en via de livestream. Alle wedstrijden van het WK voetbal 2018 worden in Nederland live op tv (en per livestream) uitgezonden door de NOS, dus zij zenden vanzelfsprekend ook deze finale uit tussen Kroatië en Frankrijk. In België zendt de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) het hele WK, inclusief de finale Frankrijk-Kroatië, live op tv uit (en ook per livestream).

Finale WK voetbal live bij de NOS

Door NOS Studio Sport wordt de finale live op tv uitgezonden op de zender Nederland 1 (NPO1). De voorbeschouwing op de WK-finale tussen Kroatië-Frankrijk begint op de zender om circa 16u30 (hoe laat de uitzending exact begint is mede afhankelijk van de live-uitzending van de Touretappe van die middag, die eveneens op de zender Nederland 1 plaatsvindt). Omstreeks 16u50 schakelt men bij de NOS live naar Loezjnikistadion, waar om 17u00 de finale tussen Kroatië en Frankrijk begint. De commentator bij de live tv-uitzending van de NOS bij deze WK-finale is Jeroen Elshoff.

WK-finale live bij Sporza

Door Sporza (VRT) wordt de finale live uitgezonden op de Vlaamse publieke zender één. Het begin van de voorbeschouwing op deze WK-finale Frankrijk-Kroatië staat bij deze Belgische omroep gepland om 16u00. Ook bij Sporza schakelt men rond 16u50 live naar het stadion te Moskou, waar de scheidsrechter om 17u00 het fluitsignaal geeft, waarmee de finale van het WK voetbal 2018 begint tussen Frankrijk en Kroatië. Omdat Sporza die namiddag de WK-finale live uitzendt op de zender VRT één (en daarvoor ook de huldiging van de Rode Duivels in Brussel), zendt men die middag de kasseienetappe in de Tour de France live uit op de Vlaamse zender Canvas. (Het overgrote merendeel van de overige etappes van deze Tour wordt door Sporza live uitgezonden op de zender VRT één, maar deze kasseienrit is dus op Canvas te zien.)

Livestream WK-finale 2018: Frankrijk-Kroatië

Livestream finale WK voetbal 2018 bij Sporza

Het Vlaamse Sporza (VRT) biedt een openbare livestream aan van de finale van het WK voetbal 2018. Met zo'n livestream kan men naar de WK-finale kijken op een smartphone of computer. De livestream van Sporza begint bij de WK-finale tegelijk met de live tv-uitzending. Deze livestream van de WK-finale is in de namiddag van zondag 15 juli te vinden op de website van Sporza. Men kan de livestream van de finale van het WK onder meer vinden in het menu 'Nu Live'. Daarnaast staat echter ook op de hoofdpagina van de site van het Vlaamse Sporza op die namiddag van zondag 15 juli 2018 duidelijk aangegeven waar men die livestream van de WK-finale Kroatië-Frankrijk kan vinden. Deze livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending van de match. Deze livestream van de WK-finale 2018 is geo-restricted (net als de stream van de NOS). Dat houdt in dat de Sporza-livestream van deze WK-finale niet buiten België bekeken mag worden. De livestream van Sporza bij deze WK-finale is overigens gratis. Ook alle andere wedstrijden van dit WK voetbal werden door Sporza uitgezonden via een gratis livestream.

Livestream finale WK voetbal 2018 Frankrijk-Kroatië bij de NOS

De finale van de wereldkampioenschappen voetbal 2018 is bij de NOS ook online via een livestream te bekijken. Ook alle andere wedstrijden van dit voetbalkampioenschappen waren per livestream te zien bij de NOS. Elke livestream van de NOS voor dit WK voetbal is gratis, maar ook geo-restricted. (Dit houdt in: buiten Nederland mag men deze stream van de WK-finale dus officieel niet bekijken. Dat komt doordat de NOS de uitzendrechten voor zo'n livestream bij dit WK alleen voor Nederland heeft.) De livestream van de finale is op zondag 15 juli te vinden op de site van de NOS. Ook kan men deze livestream van de WK-finale bekijken via de NOS-app. Via de livestream van deze WK-finale kan men overigens bij de NOS niet alleen de wedstrijd, maar ook de voorbeschouwing op de finale tussen Kroatië en Frankrijk bekijken. De livestream van de voorbeschouwing de finale Frankrijk-Kroatië begint rond half vijf.

Live voetbal op tv en per livestream

Officieel is de finale van het wereldkampioenschap de slotwedstrijd van het voetbalseizoen 2017-2018. Terwijl in Rusland het WK werd gespeeld, zijn veel clubs al begonnen aan hun voorbereiding op het volgende seizoen. Ook in dat nieuwe seizoen zijn er vanzelfsprekend weer veel interessante wedstrijden live op tv en per livestream te zien. Reeds op 4 augustus gaat officieel het Nederlandse profvoetbalseizoen 2018-2019 van start met wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal 2018: PSV-Feyenoord. Vervolgens komen in september de nationale teams weer in actie. Op 4 september spelen de Oranje Leeuwinnen (het Nederlands vrouwenvoetbalteam) de belangrijke interland Noorwegen-Nederland (WK-kwalificatie). Op 6 september speelt het Nederlandse herenteam weer een officiële interland: Nederland-Peru. Die oefenwedstrijd is de afscheidsmatch van Wesley Sneijder.

Lees verder

© 2013 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 2018: Engeland-Kroatië, live tv en livestreamWK voetbal 2018: Engeland-Kroatië, live tv en livestreamOp woensdag 11 juli 2018 wordt de tweede halve finale gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal. Deze wedstrijd gaat…
WK 2018: troostfinale België-Engeland live tv en livestreamWK 2018: troostfinale België-Engeland live tv en livestreamOp zaterdag 14 juli 2018 wordt 's middags de troostfinale gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal. De wedstrijd vin…
EK voetbal 1996In 1996 is het een feestje voor de UEFA, het EK wordt dit jaar voor de 10e keer gehouden, Engeland is gastland. Er zijn…
EK voetbal 2004: loting, programma en uitslagenEK voetbal 2004: loting, programma en uitslagenEK voetbal 2004 Portugal. Het EK voetbal 2004 wordt in Portugal van 12 juni tot en met 4 juli 2004 gespeeld. In totaal z…
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…
Bronnen en referenties
  • http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/2899536/afleveringen/36635603/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympisch_Stadion_Loezjniki
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Loezjnikiramp
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_2018

Reageer op het artikel "Finale WK voetbal 2018 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!