InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Cambuur tegen Heerenveen – derby der derby’s

Cambuur tegen Heerenveen – derby der derby’s

Cambuur tegen Heerenveen – derby der derby’s In seizoen 2013 - 2014 speelde Cambuur weer in de Eredivisie. Een van de tegenstanders was aartsrivaal Heerenveen. Op zondag 29 september 2013 speelde SC Cambuur in het Abe Lenstrastadion tegen SC Heerenveen. Het was de wedstrijd tussen Leeuwarden en Heerenveen die in het noorden ook wel de derby der derby’s wordt genoemd. Het was de eerste in 13 jaar.

Twee Friese clubs

Twee Friese clubs stonden dat seizoen in de eredivisie en dan volgt de onvermijdelijk een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar. Voor SC Cambuur en SC Heerenveen stond de eerste wedstrijd op 29 september 2013 in Heerenveen op het programma. Heerenveen stond voor de wedstrijd op de vierde plaats in het klassement met 12 punten. Cambuur met 9 punten op de tiende plaats. Heerenveen scoorde tot nu toe de meeste doelpunten van alle eredivisionisten: 19. Het kreeg tegelijk ook een groot aantal tegendoelpunten om de oren: 15. Cambuur scoorde tot aan deze derby 6 keer in 7 wedstrijden en kreeg 5 doelpunten tegen. Cambuur stond daarmee tegen de productiefste ploeg uit de Eredivisie, maar tegelijk was dat ook de ploeg met een defensie die niet helemaal waterdicht was.

Terug naar it heitelân

De wedstrijd leefde in Friesand. Iedereen wilde erbij zijn. Zelfs Friezen om utens keerden tijdelijk naar het heitelân terug om deze wedstrijd in het stadion of bij familie te kunnen volgen. De bekerwedstrijd tegen Katwijk in de week voor de derby, werd door Cambuur als een opwarming voor de eredivisiewedstrijd van zondag gezien. Leeuwarden won van Katwijk met 1-6. In de tweede helft nam SC Cambuur wat gas terug, met het oog op de wedstrijd in het Abe Lenstrastadion. Het was belangrijk dat de ploeg ongeschonden Katwijk kon verlaten en dat is gelukt.

Bekende Friezen

Bekende Friezen waagden zich aan een voorspelling van de wedstrijd. Ze dachten bijna allemaal dat Heerenveen als winnaar uit de bus zou komen. Het hoogst haalbare zou een gelijkspel zijn. Dat schatte Danny Panadero, zanger en entertainer uit Amsterdam, met Leeuwarder bloed in de aderen.
Muzikant Sytze Pruiksma voorspelde een 4-3. Hij ging regelmatig naar het Abe Lenstrastadion, had een seizoenkaart. Hij dacht dat Heerenveen zou gaan winnen.
Joop Mulder, directeur van Oerol, hield het op 2-0. Mulder is van oudsher Heerenveen-fan, uit de tijd van Foppe de Haan. Hij vond het geweldig dat Cambuur in de eredivisie zat, maar schatte toch dat Heerenveen sterker zou zijn. Terschelling had ook meer met Heerenveen dan met Cambuur, omdat de club uit het Friese Haagje vaak op het eiland trainde.
Jannes Rypma, de Friese zanger die bekend is geworden door The Voice of Holland, is niet echt een voetbalfan, maar koos in deze wedstrijdt toch voor It Fean, voor Heerenveen. De zanger voorspelde 4-2.
Jack de Vries, de politieke spindoctor die is geboren in Drachten en in Lemmer heeft gewoond, dacht dat de thuisclub zou gaan winnen. Hij is van jongsaf aan Heerenveenfan en heeft Abe Lenstra zelf nog in een rolstoel langs de lijn zien zitten.
De Vries hield het op 2-1. Lees hier wie gelijk had.

Bron: CambuurBron: Cambuur

Supporters

SC Cambuur werd tijdens de eerste Friese derby in 13 jaar in Heerenveen gesteund door 1222 supporters.
Afgelopen 50 jaar won Cambuur enkele keren van SC Heerenveen. Sommige wedstrijden stonden en geheugens van fans gegrift, om nooit meer te vergeten.
 • SC Cambuur won de derby voor het laatst in 1994. Toen wonnen de Leeuwarders de uitwedstrijd met 1-2. Elf jaar eerder deed SC Cambuur dat ook al eens. Toen wonnen de Leeuwarders in Heerenveen met 2-4.
 • In 1982 stonden de elftallen ook tegen elkaar. Het werd een wedstrijd die eindigde in gelijkspel, 2-2. Heerenveen kreeg in de slotfase een omstreden panelty, die niet werd gemist.
 • In 1979 won SC Cambuur in Heerenveen van SC Heerenveen met een score van 0-1.
 • Bron: SC HeerenveenBron: SC Heerenveen
  In 1965 stonden beide ploegen in de Tweede divisie tegen elkaar in Heerenveen. SC Cambuur won deze wedstrijd met 4-0.

Pittige wedstrijd

Er werd een pittige strijd verwacht door de voetbaldeskundigen, waarbij de spits van SC Heerenveen, Finnbogason, wel eens het verschil zou kunnen maken.
Heel Friesland leefde naar de wedstrijd toe en de provinciale media draaiden op volle toeren. Overzichten, commentaren, sportuitslagen en voorspellingen, herinneringen en analyses; de media publiceerden veel voetbalnieuws met SC Cambuur en SC Heerenveen in de hoofdrol.
De derby was beladen en er werd een heksenketel in Heerenveen verwacht.

Noodverordening

Heerenveen vaardigde een noodverordening uit. Sinds vrijdag 27 september zes uur was Heerenveen verboden gebied voor groepen aanhangers van SC Cambuur. Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen wilde voorafgaand aan de wedstrijd geen Cambuursupporters in zijn dorp. Wie toch werd betrapt kreeg van Cambuur een stadionverbod voor zondag, de derby-dag. De verordening gold tot zondag 20.00 uur. Via de politie kreeg de burgemeester informatie dat supporters van Cambuur huis wilden houden in Heerenveen. Heerenveen stelde zich gastvrij op maar hield ook de veiligheid in de gaten. Er werden camera's opgehangen in het centrum en de politie was extra waakzaam.

Lees verder

© 2013 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cambuur
 • Leeuwarder Courant
 • Friesch Dagblad
 • www.cambuur.nl
 • www.ad.nl
 • www.sc-heerenveen.nl
 • Afbeelding bron 1: Cambuur
 • Afbeelding bron 2: SC Heerenveen

Reageer op het artikel "Cambuur tegen Heerenveen – derby der derby’s"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 30-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: SC Cambuur
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!