InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Cambuur uit tegen Heerenveen – derby van Friesland '13

Cambuur uit tegen Heerenveen – derby van Friesland '13

Cambuur uit tegen Heerenveen – derby van Friesland '13 SC Cambuur speelde zijn achtste wedstrijd in het eredivisieseizoen 2013 tegen aartsrivaal SC Heerenveen in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen. Friesland genoot van wat in het noorden de derby der derby’s wordt genoemd. De provinciale media stonden bol van de voorbeschouwingen en voorspellingen. Cambuur verloor met 2-1. Cambuur stond daarna op nummer 12 met 9 punten uit 8 wedstrijden.
Bron: SC HeerenveenBron: SC Heerenveen

Abe Lenstrastadion

Om half drie die zondagmiddag van de 29ste september 2013 begon de wedstrijd tussen de club uit Leeuwarden en de club uit Heerenveen. Vele bussen met Cambuursupporters vertrokken diezelfde voormiddag naar Heerenveen; supporters in uitgelaten stemming. Op Twitter was #heecam een veelgebruikte hashtag. Het was 13 jaar geleden dat de twee clubs tegen elkaar speelden. Toen lieten de Heerenveen supporters weten “nooit weer” Cambuur als tegenstander van Heerenveen te willen zien. Nu Cambuur was gepromoveerd, stonden de twee ploegen onvermijdelijk toch weer tegenover elkaar.

Anti Fries

De supporters in het uitvak hielden een spandoek omhoog met de tekst “anti fries’. In de Friese hoofdstad wordt het Luwwadders gesproken, het Leeuwarder stadsfries, en de Luwwadders voelen zich bovenal Luwwadder en geen Fries. De harde kern supporters van Cambuur doet dan ook nooit mee met de traditie van SC Heerenveen om voorafgaand aan de wedstrijd het Fries Volkslied te zingen. Sportclub Heerenveen is zo Fries als het maar kan zijn, inclusief Fries suikerbrood op de bestuursvergaderingen. Cambuur is de club van de stad. Leeuwarden is vier keer zo groot als Heerenveen, geen Friese stad, maar Heerenveen is wel het sportieve centrum van de provincie. Jaren geleden werd er samenwerking gesuggereerd, FC Friesland, maar de verschillen tussen beide clubs is te groot. Tijdens het spelen en zingen van het Fries volkslied, floten de Leeuwarders er doorheen. Heerenveen had welgeteld één Fries in de opstelling, Pele van Anholt. Cambuur geen enkele. De enige voetballer die zich Fries mag noemen, Schokker, zat op de bank.

Bron: CambuurBron: Cambuur

Eerste kwartier

In de beginfase was Cambuur de ploeg die het meest aan de bal is. Cambuur liet zich gelden en kreeg goede kansen maar scoorde in het eerste kwartier nog niet. De Leeuwarders maakten het de Heerenveners moeilijk. Toch scoorde Heerenveen een doelpunt uit de eerste de beste kans via een kopbal van Slagveer. Het grootste deel van het Abe Lenstrastadion vierde feest. In de achttiende minuut was het 1-0 voor Heerenveen.
De clubs speelden een scherpe wedstrijd. Na de goal was Heerenveen even beter, maar meteen daarna herstelde Cambuur. De twee Friese clubs maakten er een wedstrijd van die leuk was om naar te kijken. Heerenveen mocht dan de productiefste club uit de eredivisie zijn, de ploeg kreeg ook veel doelpunten tegen. Cambuur had afgelopen wedstrijd juist weinig doelpunten tegen gekregen en joeg op het Heerenveense doel. Met één doelpunt voor Heerenveen gingen beide ploegen de rust in.

Tweede helft

Cambuur hield het tempo hoog om Heerenveen uit de wedstrijd te spelen, maar vooralsnog was dat zonder resultaat. Oebele Schokker, afkomstig van Harkemase Boys en sinds 2012 spelend voor Cambuur, zat op de bank. Die nacht pakten Heerenveenfans de auto van de Cambuurspeler in Fries inpakpapier in. Schokker woonde in de buurt van de Abe Lenstrastadion. De voetballer van Cambuur kon er wel om lachen. Het was een van de geintjes die paste bij de gevoeligheid die deze wedstrijd opriep.

Twintig seconden

Cambuur scoorde gelijk, Lukoki legde de bal in het hoekje, maar genoot niet langer dan 20 seconden van die stand. Direct tikte Finnbogason, topscorer van de eredivisie, de bal in het net en maakte 2-1. De topscorer kreeg meer kansen, maar benutte deze ene in de 66ste minuut. Cambuur kreeg nog een paar mooie kansen en Heerenveen kroop door het oog van de naald. In het staartje van de wedstrijd was er ook nog een opstootje op het veld. Er was wat trekken en duwen, terwijl de scheidsrechter het van een afstandje bekeek. Een Heerenvener en een Leeuwarder kwamen daar met een gele kaart uit.

Applaus

De laatste vijf minuten applaudisseerde het Hererenveenpubliek. Ze roken de winst en rekenden erop dat Heerenveen in eigen huis de drie punten meenam. Cambuur probeerde met veel inzet het kwaliteitsverschil op papier op het veld weg te werken en dat lukte bijna. Heerenveen had de betere papieren, maar Cambuur kroop niet in zijn schulp. Integendeel, de Leeuwarders streden voor wat ze waard waren. Drie goede kansen werden niet benut. Dat Cambuur zoveel kansen kreeg zei wel iets over de inzet. Dwight Lodeweges keek terug op een spannende en mooie wedstrijd, waar vele supporters van hebben genoten. Cambuur speelde beter, maar kreeg daar geen punten voor. Heerenveen was net te sterk. #heecam was trending topic in Friesland. Jack de Vries is de BNer van Friese afkomst die de uitslag goed verspelde.
Vrijdag 6 oktober was de volgende wedstrijd voor Cambuur, uit tegen FC Twente.

 • Opstelling SC Heerenveen: Kristoffer Nordfeldt, Pele van Anholt, Ramon Zomer, Kenneth Otigba, Mitchell Dijks, Joey van den Berg, Hakim Ziyech (90. Joeri de Kamps), Marten de Roon, Rajiv van La Parra (83. Samir Fazli), Alfred Finnbogason, Luciano Slagveer (46. Yanic Wildschut)
 • Opstelling SC Cambuur Leeuwarden: Leonard Nienhuis, Lucas Bijker, Ramon Leeuwin, Mart Dijkstra (46.Robert van Boxel (83. Martijn Barto)), Wout Droste, Erik Bakker, Mohamed El Makrini, Marcel Ritzmaier, Jody Lukoki, Michiel Hemmen, Oliver Feldballe (62. Kevin Brands)
 • Scheidsrechter: Kevin Blom
 • Gele kaarten: Joey van den Berg, Ramon Zomer, Samir Fazli (SC Heerenveen), Mart Dijkstra, Marcel Ritzmaier, Erik Bakker, Leonard Nienhuis (SC Cambuur)
 • Aantal toeschouwers: 26.100

Lees verder

© 2013 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cambuur
 • www.volkskrant.nl
 • www.wikipedia.org
 • www.cambuur.nl
 • Afbeelding bron 1: SC Heerenveen
 • Afbeelding bron 2: Cambuur

Reageer op het artikel "Cambuur uit tegen Heerenveen – derby van Friesland '13"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 28-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!