Het leven van oud-voetballer Fernando Ricksen

Fernando Ricksen (Heerlen, 27 juli 1976) is een ex-profvoetballer met een imposante loopbaan. Hij kwam uit voor Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers, Zenit Sint-Petersburg en opnieuw Fortuna Sittard. Ook haalde hij het Nederlands Elftal. Tijdens zijn voetbalcarrière kwam hij vaak in het nieuws en in opspraak wegens problemen met ploeggenoten of spelers. Vrouwen, drugs en alcohol waren ook een probleem. Eind oktober 2013 werd bekend dat Fernando Ricksen aan de ernstige spierziekte ALS lijdt. In datzelfde jaar komt zijn biografie uit, genaamd 'Vechtlust'. In dit artikel een kijk op oud-voetballer Fernando Ricksen zijn veelbewogen leven.

Voetbalcarrière

Fortuna Sittard

Fernando Ricksen kwam in de jeugd van Fortuna Sittard te spelen. Bij die club maakte hij ook zijn debuut in het profvoetbal, in 1993. Zijn positie in het veld was meestal verdediger. Ricksen speelde van 1993 tot 1997 bij Fortuna Sittard, waar hij 7 keer scoorde in 94 competitiewedstrijden. In het seizoen 1994/1995 werd Ricksen met Fortuna Sittard kampioen in de Eerste Divisie.

AZ

In 1997 vertrok Ricksen van Fortuna Sittard naar AZ. Daar bleef hij drie seizoenen, tot 2000. In die drie seizoenen bij AZ kwam Ricksen tot 92 duels en maakte hij daarin 10 doelpunten. Net als bij Fortuna Sittard werd hij met AZ een keer kampioen in de Eerste Divisie, in het seizoen 1997/1998.

Glasgow Rangers

In 2000 verliet Ricksen AZ en ging naar Schotland, om voor Glasgow Rangers te gaan spelen. Hij speelde er van 2000 tot 2006 en kwam tot 182 competitiewedstrijden, waarin hij 13 keer scoorde. In 2004 werd Ricksen uitverkozen voor speler van het jaar in Schotland. Verder won hij bij Glasgow Rangers de volgende prijzen:
  • twee keer Landskampioen van Schotland (2002/2003, 2004/2005)
  • twee keer winnaar Scottish Cup (2002, 2003)
  • drie keer winnaar League Cup (2002, 2003)

In augustus 2006 vertrok Ricksen op huurbasis naar het Russische Zenit-Sint Petersburg.

Zenit-Sint Petersburg

Fernando Ricksen speelde tot 2009 bij Zenit-Sint Petersburg, en in december 2009 werd zijn contract ontbonden. Hij speelde voor de Russiche club 22 competitiewedstrijden (0 goals). Ook bij Zenit-Sint Petersburg won Ricksen mooie prijzen:

Nationaal:
  • 1x Winnaar UEFA Cup
  • 1x Winnaar UEFA Super Cup

Internationaal:
  • 1x Russisch Landskampioen
  • 1x Winnaar Super Cup

Fortuna Sittard

In 2010 tekende Fernando Ricksen een contract bij Fortuna Sittard en keerde hij terug bij de club waar het voor hem allemaal begon. Van 2010 tot 2013 kwam hij tot 48 competitiewedstrijden waarin hij 1 keer tot scoren kwam. In 2013 sloot Ricksen zijn succesvolle en markante voetballoopbaan af.

Nederlands Elftal

Fernando Ricksen debuteerde in 2000 in de gewonnen oefenwedstrijd in en tegen Spanje (1-2) in het Nederlands Elftal. Van 2000 tot 2003 kwam Ricksen tot 12 interlands, waarin hij niet tot scoren kwam.

Persoonlijk leven

Publiciteit

Fernando kwam vaak op opmerkelijke wijzen in het nieuws. Vaak waren er aanvaringen tussen hem en ploeggenoten en/of trainers. Ook belandde hij zelfs een keer in de gevangenis en heeft hij eens een nacht had doorgebracht met Engelands bekendste playmate Katie Price. Vooral in dienst van Glasgow Rangers en Zenit-Sint Petersburg kon de talentvolle voetballer de verleiding van alcohol, drugs en vrouwen niet weerstaan. Er kan gesteld worden dat Ricksen op zijn manier genoot van het leven tijdens zijn voetbalcarrière.

Privéleven

Fernando Ricksen is getrouwd met een Russische vrouw en ze hebben samen een dochter.

Biografie en ALS

In 2013 werd bekend dat Fernando Ricksen een biografie over zijn leven zou gaan uitbrengen. Het boek heeft 'Vechtlust' als titel en zou uiterlijk in november in de winkels moeten liggen. Op 30 oktober 2013 zat Fernando Ricksen in het dagprogramma De Wereld Draait Door, om te gaan praten over zijn boek. Tijdens die uitzending maakte hij op een emotionele manier bekend dat hij lijdt aan de ziekte ALS.

Wat is ALS in het kort?

ALS is een tamelijk zeldzame spierziekte waaraan in Nederland zo'n 1000 patiënten lijden. De ziekte zorgt voor krachtsverlies en verlamming. Als de ademhalingsspieren gaan verlammen vindt men de dood. Na constatering van ALS bij een patiënt heeft diegene gemiddeld nog maar drie tot vijf jaar te leven.
© 2013 - 2020 Erwink, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ice Bucket Challenge: aandacht voor ALSnieuws uitgelichtIce Bucket Challenge: aandacht voor ALSSinds eind juli 2014 gaat de “Ice Bucket Challenge” als een lopend vuurtje door de social media. De challenge houdt in,…
Paleis van de hertogen van Braganza in Guimarães bij PortoHet eenvoudige, middeleeuwse kasteel van de hertogen van Braganza staat in het hartje van het historische Guimarães. Het…
Walter Isaacson: biograaf van Steve Jobs en EinsteinHet nieuws dat Steve Jobs is overleden kwam niet als een grote verrassing omdat de Apple oprichter al lang ziek was. Ied…
Atlético Madrid, Simeone's vechtmachineAtlético Madrid, Simeone's vechtmachineAtlético Madrid moest altijd genoegen nemen met een plek achter de twee grote voetbalclubs in Spanje, Real Madrid en FC…
De duurste voetbaltransfers ooitDe duurste voetbaltransfers ooitOp 1 september 2013 maakte Real Madrid bekend dat het voetballer Gareth Bale had gekocht voor een bedrag van rond de 100…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fernando_Ricksen

Reageer op het artikel "Het leven van oud-voetballer Fernando Ricksen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Erwink
Gepubliceerd: 05-11-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!