InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Cambuur tegen ADO Den Haag roemloos ten onder

Cambuur tegen ADO Den Haag roemloos ten onder

Cambuur tegen ADO Den Haag roemloos ten onder De dertiende wedstrijd in het eredivisieseizoen 2013-2014 speelde Cambuur op 9 november 2013 in Den Haag tegen ADO. De Hagenezen gingen de wedstrijd in als ware het een degradatiewedstrijd en dat legde ze geen windeieren. Cambuur delfde roemloos het onderspit. ADO was op dreef: het won de derde thuiswedstrijd op rij. De wedstrijd tegen SC Cambuur eindigde in 3-0.

Het begin van de wedstrijd

Het was niet dat Cambuur niet wilde. Vanaf het begin van de wedstrijd waren de Leeuwarders initiatiefrijk, maar de aanvallen stokten voor het doel. De eerste kans van ADO, daarentegen, trof meteen het net. Mathias Gehrt schopte binnen het kwartier in. Na een half uur volgde de tweede. Het was Mike van Duinen die de stand op 2-0 schoot. De defensie van Cambuur lette even niet goed op bij een vrije trap van ADO. De eerste helft in het Kyocera Stadion in Den Haag eindigde met die 2-0. Gianni Zuiverloon van de thuisploeg kopte in de tweede helft de stand naar 3-0. Dat was de eindstand van deze wedstrijd tussen twee ploegen die alle twee op het thuisveld de meeste wedstrijden wonnen. Deze vlieger ging voor ADO weer op.

Balbezit

Cambuur had veel balbezit en zocht na de eerste treffer van ADO naar een gelijkmaker, maar die kwam niet. Marcel Ritzmaier werd gewisseld voor Paco van Moorsel en daarna was de ploeg uit Leeuwarden wel wat gevaarlijker, maar niet gevaarlijk genoeg. Zonder problemen hield ADO zijn voorsprong. De eindstand had grote gevolgen voor de ranglijst van de eredivisieploegen. ADO ging Cambuur voorbij in het rechter rijtje en kwam op de 15e plaats met 13 punten uit 12 wedstrijden. Cambuur moest na 13 wedstrijden genoegen nemen met de 16e plaats en 12 punten.

Volksclubs

Zowel ADO Den Haag als SC Cambuur is een volksclub. Beide ploegen troffen elkaar nog nooit in de eredivisie. De uitwedstrijd in Den Haag werd niet de wedstrijd waar Cambuur op had gehoopt. De Leeuwarders wilden eindelijk wel eens buiten eigen stadion winnen. In het Kyocera Stadion lukte dat niet.

Hemmen

Alexander Christovao speelde voor Cambuur in de spits. Hij verving Michiel Hemmen, die geblesseerd was. Hemmen had die week voorafgaand aan de wedstrijd niet kunnen trainen vanwege een dikke en blauwe knie.

Leeuwin

Voor Ramon Leeuwin was de wedstrijd tussen de ooievaar en het hert een bijzondere. Hij speelde bij ADO Den Haag en zat er een tijd op de bank. In de zomer van 2013 kwam hij naar Leeuwarden en schopte het bij SC Cambuur tot aanvoerder. De verdediger ontwikkelde zich in Leeuwarden tot steunpilaar van de ploeg, die als beloning voor zijn werk de aanvoerdersband mag dragen. Hij had graag van zijn voormalige ploeg willen winnen. ADO speelde tot nu toe niet geweldig en haalde de punten met mazzel terwijl Cambuur zijn punten verdiende met goed voetbal. Het is zuur voor Cambuur en Leeuwin dat ADO deze belangrijke wedstrijd wint. Voor Leeuwin is het sneu dat Mathias Gehrt via zijn been het eerste doelpunt scoort.

Bron: ADO Den HaagBron: ADO Den Haag

Dwight Lodeweges

Trainer Lodeweges zag het belang van de wedstrijd, maar wilde de game ook niet belangrijker maken dan nodig. Wat Lodeweges betreft moet elke wedstrijd worden gewonnen. Er moeten punten worden gehaald om in de eredivisie te kunnen blijven voetballen. In deze wedstrijd haperde de verdediging van de blauw gelen. Er werden over en weer fouten gemaakt, maar de geel groene Hagenezen scoorden meer effect: zij benutten de spaarzame kansen. Cambuur ging voor het eerst dit seizoen hard onderuit.

ADO Den Haag

Opstelling: Gino Coutinho, Gianni Zuiverloon (82. Danny Bakker), Tom Beugelsdijk, Dion Malone, Aaron Meijers, Roland Alberg, Danny Holla, Mathias Gehrt, Jerson Cabral (85. Malcom Esajas), Mike van Duinen, Michiel Kramer (77. Ninos Gouriye)

Bron: CambuurBron: Cambuur
SC Cambuur
 • Opstelling: Leonard Nienhuis, Lucas Bijker (39. Marlon Pereira), Ramon Leeuwin, Martijn van der Laan, Wout Droste, Erik Bakker, Mohamed El Makrini, Marcel Ritzmaier (56. Paco van Moorsel), Kevin Brands (77. Oebele Schokker), Alexander Christovao, Jody Lukoki.
 • Scheidsrechter: Ed Janssen
 • Gele kaarten: Michiel Kramer, Mathias Gehrt (ADO Den Haag) Lucas Bijker, Erik Bakker (SC Cambuur)
 • Aantal toeschouwers: 9.810

Thuis

Op zaterdag 23 november speelde SC Cambuur thuis tegen NEC. De wedstrijd begon om 19.45 uur.

Lees verder

© 2013 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cambuur
 • www.volkskrant.nl
 • www.cambuur.nl
 • www.nusport.nl
 • Friesch Dagblad
 • www.fcupdate.nl
 • Afbeelding bron 1: ADO Den Haag
 • Afbeelding bron 2: Cambuur

Reageer op het artikel "Cambuur tegen ADO Den Haag roemloos ten onder"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 30-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: SC Cambuur
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!