InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Cambuur thuis tegen Ajax - speelronde 17

Cambuur thuis tegen Ajax - speelronde 17

Cambuur thuis tegen Ajax - speelronde 17 Bijna sleepte Cambuur een gelijkspel uit de wedstrijd tegen Ajax. Bijna won Cambuur van Ajax. Bijna, maar net niet helemaal. De stunt ging niet door, want Ajax scoorde in reservetijd een tweede doelpunt, waardoor de stand op 1 tegen 2 eindigde. Cambuur kon er daarna niets meer aan doen, de tijd was op. De Leeuwarder voetbalclub stond daarna op de een na laatste plaats in de Eredivisie in seizoen 2013 - 2014.

Duimschroeven

Cambuur schroefde zondagmiddag 15 december 2013 de duimschroeven bij Ajax aan. Zo werd er na de wedstrijd nagepraat over de strijd in het Cambuurstadion van de Leeuwarders tegen de Amsterdammers. Pas in de reservetijd scoorde Ajax het winnende doelpunt, tot afgrijzen van de Cambuurfans op de tribune. Cambuur had moeten winnen, Cambuur was redelijk tevreden geweest met een gelijkspel, maar verliezen op de manier waarop ze deze zondag van de Godenzonen verloren smaakte zuur. De club van Dwight Lodeweges kreeg alle lof.

Respect

Het eerste half uur kwam Ajax niet goed aan de bal terwijl Cambuur al twee keer gevaarlijk voor het doel had gestaan. Kort voor rust kwam tegen de verhouding in het eerste doelpunt. Het was de eerste goede aanval van Ajax en die was meteen raak. Lasse Schöne schoot genadeloos in. De Cambuur aanhang verstomde. Ajax ging op Milan-wijze spelen, vertragen en verspeelde respect terwijl Cambuur zich op respectabeler wijze door de wedstrijd vocht. De verdediging sloot en de aanvallen werden feller. Verdediger Remon Leeuwin organiseerde het spel achterin en voorin speelden Alexander Christovao en Martijn Barto een prima partij. Beide mannen waren wisselspelers en ze deden Cambuur goed. Frank de Boer vreesde het ergste en Dwight Lodeweges meende, en met hem velen, dat Cambuur Ajax wegspeelde. Wat Lodeweges wist en waar De Boer voor vreesde gebeurde, Cambuur maakte een doelpunt. De teller stond nu op 1-1. Acht minuten voor het einde schoot Michiel Hemmen raak. De Cambuur supporters waren meteen helemaal wakker en joelden van plezier door het stadion: het Cambuurstadion trilde op zijn fundering.
Er kwam nog een gevaarlijke aanval en Cambuur was de gevaarlijkste ploeg tot het einde.

Kater

De scheidsrechter verzuimde Cambuur een penalty te geven en stuurde in de laatste minuten Ritzmaier uit het veld. Ajax kon in reserve tijd nog even tien tegen elf spelen. Doelman Leonard Nienhuis hield in dit stadium van de strijd nog een gevaarlijke bal uit het net, maar kon niet voorkomen dat Ajax er een corner uitsleepte. Die bal kwam voor het doel en in een chaotische situatie legde Davy Klaassen de bal in het net. De Cambuurfans konden niet anders dan janken van teleurstelling. Met een dikke kater gingen zij naar huis. Ze blijven de ploeg steunen en op de social media gonsde het van lof en complimenten voor de spelers van Cambuur. Trainer Dwight Lodeweges sprak van een zure nederlaag. Frank de Boer was erg ontevreden over zijn spelers en slaakte een zucht van verlichting dat ze toch de overwinning in the pocket hadden. Veel Ajax spelers dachten het op hun sloffen te redden tegen Cambuur en dat viel vies tegen. Ajax speelde met vuur en het is voor Cambuur jammer dat het de Amsterdammers niet wat duurder is komen te staan.

Bron: CambuurBron: Cambuur

Cambuur-Ajax

Cambuur en Ajax stonden pas vier keer tegenover elkaar in het Cambuurstadion in de Eredivisie. Een keer won Cambuur en drie keer verloren ze. In 1999 won Cambuur in een thuiswedstrijd met 4-1. In 1995-1996 won Cambuur ook van Ajax in een bekerwedstrijd. Het werd 2-0.

Thuisbasis

SC Cambuur moest na de jaarwisseling nog een keer voetballen tegen bijna alle directe concurrenten en de meeste van die wedstrijden vonden in het Cambuurstadion plaats, de thuisbasis waar Cambuur op z’n best is. Na 17 wedstrijden stond Cambuur op de 17e plaats met 16 punten.

SC Cambuur: Nienhuis; Droste, Van der Laan, Leeuwin, Bijker (84. Pereira); Van Brakel (61. Barto), Bakker, El Makrini; Lukoki (68. Christovao), Hemmen en Ritzmaier.

Ajax: Cillessen, Veltman,Van Rhijn, Moisander, Ligeon (83.Poulsen), Andersen (71. Fischer), Blind, Schöne, Klaassen, Sightorsson (71. Hoesen), Serero.

 • Scheidsrechter Vink
 • Scoreverloop 40 0-1 Schöne; 82. 1-1 Hemmen; 92. 1-2 Klaassen
 • Kaarten: rood (2x geel) Ritzmaier (Cambuur)
 • Aantal toeschouwers 10.000 (uitverkocht)
 • DE-man of the match Michiel Hemmen kreeg de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek.
 • Wedstrijdsponsor Aegon
 • Balsponsor Beldock
 • Ballenjongens en mascotte zijn van VV Bergum
 • Volgende thuiswedstrijd is komende woensdag (18 december) om 20.00 uur tegen FC Utrecht (bekerwedstrijd).

Lees verder

© 2013 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cambuur
 • www.cambuur.nl
 • www.nos.nl
 • www.ajax.nl
 • www.voetbaluitslagen.nl
 • Afbeelding bron 1: Cambuur

Reageer op het artikel "Cambuur thuis tegen Ajax - speelronde 17"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 30-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: SC Cambuur
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!