InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Cambuur wint van Go Ahead Eagles - seizoen 2013-2014

Cambuur wint van Go Ahead Eagles - seizoen 2013-2014

Cambuur wint van Go Ahead Eagles - seizoen 2013-2014 Op zondag 19 januari 2014, de eerste wedstrijd na de winterstop, schopte Cambuur in eigen huis een goede bal. De Leeuwarders wonnen van Go Ahead Eagles met twee tegen nul doelpunten. Cambuur pikte drie punten mee en had na de 19e speelronde 19 punten en stond op de 14e plaats in de rangorde van de Eredivisie seizoen 2013-2014. Voorafgaand aan de wedstrijd was er een bijzondere herdenking. Cambuur-supporter Auke de Sloper was overleden en hij werd in het stadion van 'zijn' club herdacht. 'You never walk alone' klonk uit de speakers en supporters hielden spandoeken voor Auke op.

Cambuur in seizoen 2013-2014


Drie punten voor Cambuur

SC Cambuur won drie punten uit de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles in een bijna uitverkocht Cambuurstadion. De Leeuwarders scoorden twee keer tegen de Deventenaren: Marcel Ritzmaier en Martijn Barto schoten allebei een keer raak. Het was een zeer belangrijke wedstrijd voor de nieuwe eredivisionist. Voor de winterstop bungelden ze onderaan het lijstje en bij aanvang van de wedstrijd wist Cambuur al dat NEC had gewonnen van ADO Den Haag. NEC klom daardoor in het rijtje en liet Cambuur op de laatste plaats achter. Dat is niet een plaats die de Leeuwarders ambiëren en dat besef droeg bij aan een wedstrijd met blauw-gele doelpunten. Vanaf de eerste minuut ging Cambuur in de aanval. Cambuur lustte de Deventenaren rauw. De ploeg van trainer Foeke Booy had het zwaar.

Bron: Go AheadBron: Go Ahead

Go Ahead Eagles had het nakijken

Marcel Ritzmaier zag in de 18e minuut zijn kans schoon. Hij gaf enkele spelers van Go Ahead het nakijken en stoomde succesvol op naar het doel met daarin Eloy Room. De doelman van Go Ahead had geen schijn van kans en Ritzmaier maakte 1-0. Er kwamen daarna niet meer zoveel kansen maar Cambuur bleef de sterkte partij. Go Ahead kreeg nog een aantal kansen, maar doelman Leonard Nienhuis van Cambuur reageerde alert en greep de ballen. Hij greep ze niet alleen, hij deed het ook nog eens stijlvol.

Tweede helft in Leeuwarden

In de tweede helft waren de krachten meer gelijk verdeeld over beide partijen. Go Ahead kwam echter niet aan scoren toe. Cambuur liep nog wel een keer succesvol naar het doel van de tegenpartij en knalde in de 65e minuut het tweede doelpunt binnen. Martijn Barto kreeg de bal goed op zijn hoofd en kopte in. De bal kwam van Lukoki, uit een hoekschop. Met deze eindstand klom Cambuur en lieten de Leeuwarders de laatste plaats over aan ADO Den Haag. Go Ahead Eagles stond na de wedstrijd in Leeuwarden op de 10e plaats.

Dwight Lodeweges

De 14e plaats voor Cambuur was een iets comfortabelere positie dan die waarmee ze de winterstop in gingen. Elke wedstrijd was belangrijk voor Cambuur. De Leeuwarders deden het goed, de ploeg kreeg vele complimenten. In de thuiswedstrijden werden de punten vergaard, maar er werden teveel doelpunten niet gemaakt. Dat koste punten en dat kon Cambuur zich niet veroorloven. Cambuur blonk uit in gretig spel en speelde vaak passend agressief. Niet altijd was de beloning ernaar, maar deze keer wel. Voor Cambuur was in feite elke wedstrijd een finale. Cambuur-trainer Dwight Lodeweges was meer dan tevreden met de overwinning, blij met de punten en met de wijze waarop ze waren veroverd. In dit stadium van de competitie betekende de overwinning meer dan drie punten. Cambuur klom van de 17e naar de 14e plaats. Cambuur had tijdens de winterstop in Portugal getraind. De boodschap die de trainer daar heeft meegegeven is overgekomen. Lodeweges hield de mannen voor dat ze in zichzelf moeten blijven geloven.

SC Cambuur: Nienhuis, Pereira, Leeuwin, Van der Laan, Bijker; Van Moorsel (46. Bakker) , El Makrini, Ritzmaier (90. Van Brakel); Lukoki, Barto en Manu (87. Christovao).

Go Ahead Eagles: Room, Vriends, Van der Linden (87. Amevor), Schenk, Overgoor, Antonia, Türüc, Kolder (71. Rijdsijk), Houtkoop (79. Godée), Schmidt, Falkenburg.

Bron: CambuurBron: Cambuur
 • Scheidsrechter: Ed Janssen.
 • Scoreverloop: 18. 1-0 Ritzmaier; 65. 2-0 Barto.
 • Kaarten: Bijker en Ritzmaier (Cambuur). Overgoor en Falkenburg (Go Ahead Eagles)
 • DE-Man of the match: Martijn Barto
 • Toeschouwers:9345
 • Wedstrijdsponsor: Centraal Beheer Achmea
 • Balsponsor: MOM Beheer
 • Aanvoerdersbandsponsor: Autoshop Wassenaar, Leeuwarden
 • Ballenjongens: SC Franeker

Volgende wedstrijd

In de twintigste speelronde speelde SC Cambuur om 12.30 uur tegen SC Heerenveen in eigen stadion.

Auke de Sloper

Voorafgaand aan de wedstrijd herdachten de aanwezigen in het stadion Auke Visser, alias Auke de Sloper. De oudijzerhandelaar woonde schuin tegenover het stadion en ontbrak geen wedstrijd. Vaak stond hij op het Cambuurplein het verkeer te regelen. Auke overleed op 17 januari 2014 op 95-jarige leeftijd. Hij werd opgebaard in een kist met Cambuurkleuren.
Speciaal ter nagedachtenis aan Auke Visser werd het lied 'You'll never walk alone' gedraaid en de harde kern van Cambuur supporters had een spandoek voor Auke opgehangen. Auke de Sloper was in Leeuwarden bekend als de bonte hond en kreeg landelijke bekendheid door zijn optreden in het televisieprogramma Man bijt Hond.

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cambuur
 • www.volkskrant.nl
 • www.cambuur.nl
 • www.liveuitslagen.nl
 • www.voetbal.competitiemanager.net
 • Friesch Dagblad
 • Leeuwarder Courant
 • Afbeelding bron 1: Go Ahead
 • Afbeelding bron 2: Cambuur

Reageer op het artikel "Cambuur wint van Go Ahead Eagles - seizoen 2013-2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 03-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: SC Cambuur
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!