InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Cambuur tegen SC Heerenveen – de derby '13-'14

Cambuur tegen SC Heerenveen – de derby '13-'14

Cambuur tegen SC Heerenveen – de derby '13-'14 De stad tegen de boeren, modaal tegen kapitaal, underdog tegen favoriet. Zo wordt er aangekeken tegen de derby tussen Cambuur en Heerenveen. De club uit het Friese schaatsdorp draait al even mee in de Eredivisie, de club uit de stad die Culturele Hoofdstad wordt in 2018, is in het seizoen van 2013 - 2014 gepromoveerd en moet zich bewijzen. De derby bewijst dat de underdog zich naar de favorietenrol kan vechten. Het wordt op 26 januari 2014 3-1.

Bewogen week voor Cambuur

Het was een bewogen week voor SC Cambuur. Hun verkeersregelaar, fan en buurman van het stadion, bekende Nederlander Auke de Sloper, was overleden. Oudijzerhandelaar Auke Visser werd de vrijdag voor de derby begraven in een kist met Cambuur kleuren. Auke en die kleuren geel en blauw met het Cambuurlogo waren veel in het nieuws. De Leeuwarder Courant berichtte bijkans elke dag over Auke en de voorbereiding van zijn begrafenis en Man bijt Hond, het televisieprogramma dat Auke en zijn broer Jan beroemd maakte met de uitzendingen over de IJzeren Heinen, zond een special uit. Zelfs de training van de Cambuurmannen begon vrijdag voorafgaand aan de derby iets later, omdat de voltallige selectie afscheid van hun ‘fan van het eerste uur’ wilde nemen.

Bron: SC HeerenveenBron: SC Heerenveen

Derby tegen Heerenveen

Na die bewogen week in januari 2014 begint op zondag 26 januari de derby tegen aartsrivaal SC Heerenveen. Het is de eerste keer sinds 30 april 2000 dat Heerenveen in Leeuwarden op bezoek komt. Op 29 september 2013 speelden de twee Friese clubs tegen elkaar in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen en toen wonnen de Heerenveners met 2 tegen 1. De kaarten voor de tegenwedstrijd op 26 januari 2014 waren binnen vijf minuten uitverkocht.

Soesjes van Bakker Schuurmans

Bakker Schuurmans in de Friese hoofdstad speelt in op de wedstrijd en bakt soesjes met het Heerenveen logo en de Cambuur kleuren. De bakker liet zich inspireren tot deze bakkunst door klanten in de winkel. Iedereen heeft het over de wedstrijd. De soesjes van Cambuur verkopen beter dan die van Heerenveen. Die wedstrijd heeft Cambuur alvast gewonnen, vertelt bakker Grietje Gerligs-Schuurmans.

Bron: CambuurBron: Cambuur

Fries en Luwwadders

De stad en het dorp liggen alletwee in Friesland, maar de Leeuwarders van Cambuur spreken geen Fries maar Luwwadders. De Friezen van Heerenveen spreken het geef Frysk. Beide kampen verstaan elkaar wel, maar willen elkaar niet begrijpen. De Cambuurfans staan zich erop voor dat ze Luwwadders zijn en anti-Fries. Heerenveen, met zijn shirt in de Friese vlag-kleuren, staat voor alles wat Fries is. De cultuurverschillen worden door de fervente aanhangers gecultiveerd waar dat mogelijk is.

Fries Volkslied

Zo wordt in het Cambuurstadion geen Fries Volkslied gespeeld, waar dat in het Abe Lenstra Stadion een goed gebruik is. Voorheen werd ook in Leeuwarden het Fries Volkslied gezongen, maar sinds het Frysk bloed tsjoch op zich vanaf 1990 heeft ontwikkeld tot clublied van Heerenveen is het in het Cambuur Stadion taboe. In het Cambuur Stadion galmt de stadsfriese klassieker ’t Woanskip. Na bijna dertig jaar dat Cambuur voor het laatst thuis van Heerenveen won, galmt Anneke Douma triomfantelijk door het stadion.

Twitter.com/SCCambuurLwd

Het Twitteraccount van SC Cambuur houdt de wedstrijd via Tweets bij. De hashtags zijn #cambuur en #camhee.

Twintig minuten voor aanvang van de wedstrijd is het volgende te lezen:
Nog 20 minuten tot de aftrap en het stadion is al tot de nok gevuld! Come on Cambuur! #camhee #cambuur pic.twitter.com/Jd2kpIzzjX

De eerste minuut

1. We zijn begonnen met de derby! Ogbeche en Van Moorsel hebben namens Cambuur afgetrapt! #camhee #cambuur

In de vierde minuut is de volgende Tweet te lezen:
4. DOELPUNT SC CAMBUUR! Uit het niets maakt ELVIS MANU de 1-0! #CAMBUUR #camhee

In de 43ste minuut is het weer raak:
43. DOELPUNT SC CAMBUUR! Het stadion ontploft als BARTHOLOMEW OGBECHE de 2-0 binnen kopt! #CAMBUUR #CAMHEE

In de 69ste minuut jubelt het twitteraccount wederom:
69. DOELPUNT SC CAMBUUR! HET IS 3-0! Jody Lukoki dendert alleen op Nordfeldt af en scoort beheerst! #CAMHEE #cambuur

En dan in de 85ste minuut volgt deze tweet:
85. Doelpunt Heerenveen. Alfred Finnbogason maakt er 3-1 van. #camhee #cambuur

Tot slot:
HET IS AFGELOPEN! DERBYWINST! Cambuur wint volkomen verdiend met 3-1 van SC Heerenveen! #camhee #cambuur

Dwight Lodeweges en Henk de Jong

De mannen van Dwight Lodeweges en Henk de Jong slepen er een 3-1 overwinning uit, een verdiende winst en een broodnodige. Cambuur haalt zes punten uit de eerste twee wedstrijden na de winterstop.

Man of the Match

In een uitverkocht stadion met een geweldige sfeer die zich uitstrekt tot buiten het stadion genieten club en fans van de wedstrijd.
De pas aangetrokken spits Bartholomew Ogbeche mocht meevoetballen. Spitsentrainer Jan Bruin gelooft in de Nigeriaan. Bruin geloofde in de wedstrijd en de oud-Amelander kreeg gelijk. Obeche en Manu tekenen samen voor het eerste doelpunt, snel na het begin van de wedstrijd. Het bleek de nekslag voor Heerenveen. De nieuwe Cambuurspeler maakt de tweede goal en verdient de titel Man of the Match, een droomstart voor de Nigeriaan.

SC Cambuur: Nienhuis, Droste, Leeuwin, Van der Laan, Bijker; Van Moorsel, El Makrini, Ritzmaier; Lukoki, Ogbeche (72. Barto), Manu (90. Feldballe)
SC Heerenveen: Nordfeldt; Dijks, Van Aanholt, Kum, De Roon, Van der Berg (72 De Kamps), Zomer (58. Sinkgraven), Basacikoglu, Slagveer (56. Wildschut), Finnbogason, Zyvech
Scheidsrechter: Gözübüyük

 • Scoreverloop: 4. 1-0 Manu; 44. 2-0. Ogbeche; 69. 3-0. Lukoki; 85. 3-1. Finnbogason.
 • Kaarten: geel: Basacikoglu, Finnbogason (Heerenveen) Lukoki (Cambuur)
 • Toeschouwers: 10.000 (uitverkocht)
 • DE-Man of the match: Ogbeche
 • Wedstrijdsponsor: ABS Steigerbouw
 • Balsponsor: Technion
 • Aanvoedersbandsponsor: Hanos
 • Ballenjongens: FVC

PSV

De eerstvolgende thuiswedstrijd die Cambuur na de match tegen Heerenveen moest spelen was op woensdag 5 februari 2014 tegen PSV. SC Cambuur staat in seizoen 2013 - 2014 na 20 wedstrijden op de 13e plaats met 22 punten.

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cambuur
 • www.ad.nl
 • Twitter.com/SCCambuurLwd
 • Friesch Dagblad
 • www.cambuur.nl
 • Afbeelding bron 1: SC Heerenveen
 • Afbeelding bron 2: Cambuur

Reageer op het artikel "Cambuur tegen SC Heerenveen – de derby '13-'14"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 03-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: SC Cambuur
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!