InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Welke eredivisieclubs gaan Europa in?

Welke eredivisieclubs gaan Europa in?

Welke eredivisieclubs gaan Europa in? De Eredivisie is traditioneel spannend tot op de laatste speeldag. Wie gaat de Europa League in? Wie degradeert? En het allerbelangrijkst: Welke eredivisieclub mag zijn kunsten vertonen in de Champions League? De opzet van de Eredivisie is niet altijd duidelijk en kan dan ook elk seizoen weer veranderen. Vooralsnog is de opzet voor het seizoen 2017-2018 het meest recent. Welke clubs gaan Europees voetbal spelen?

UEFA-coëfficiëntenlijst

In het seizoen 2017-2018 zal er aan het eind van de rit opnieuw beslist worden welke clubs Europees voetbal gaan spelen. Dit is door de UEFA bepaald met behulp van een coëfficiëntenlijst waaraan een hoeveelheid Europese tickets is gekoppeld. Wanneer Nederland in zijn totaliteit meer punten haalt dan andere Europese landen, dan is de kans aanwezig dat we op de coëfficiëntenlijst een plekje stijgen. Hierdoor zouden we in de Eredivisie bijvoorbeeld één extra Champions League ticket mogen verdelen onder de eredivisieclubs. Dit zou de kans weer vergroten dat we in toekomstige jaren meer punten halen dan andere Europese landen.

De UEFA-coëfficiëntenlijst anno 2018:
Plaats Land
1 Spanje
2 Engeland
3 Italië
4 Duitsland
5 Frankrijk
6 Rusland
7 Portugal
8 Oekraïne
9 België
10 Turkije

Nederland bezet op het moment de 14e plek, achter Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië. Nederland heeft in het seizoen 2017-2018 zes Europese tickets toebedeeld gekregen, waarvan twee CL-tickets en vier EL-tickets. Deze worden aan het eind van het seizoen 2017-2018 opnieuw op de volgende manier verdeeld:

Eindklassering Europees toernooi
1 Champions League, 3e voorronde
2 Champions League, 2e voorronde
3 Europa League, 2e voorronde
4 Play-off Europa League, 2e voorronde
5 Play-off Europa League, 2e voorronde
6Play-off Europa League, 2e voorronde
7Play-off Europa League, 2e voorronde

Deze verdeling levert voor de Nederlandse clubs dus geen rechtstreeks ticket voor de Champions League of Europa League meer op, maar alle clubs moeten voorrondes spelen. De club die op nummer 1 eindigt aan het eind van het seizoen moet namelijk zelfs al twee clubs uitschakelen alvorens het aan de Champions League mag meedoen. Dit moeten ze dan zien te bereiken door tegen beide teams twee keer een play-off wedstrijd te spelen. Dit is relatief een kleine hoeveelheid rechtstreekse tickets en de oorzaak hiervan is de lage klassering die Nederland heeft op de UEFA-coëfficiëntenlijst wegens het matige presteren van de Nederlandse clubs de voorgaande seizoenen.

Aan het eind van het seizoen 2016-2017 zag de verdeling van de tickets er als volgt uit:

Eindklassering Europees toernooi
1. FeyenoordChampions League, Groepsfase
2. AjaxChampions League, 3e voorronde
3. PSV Europa League, 3e voorronde
4. FC UtrechtPlay-off Europa League, 2e voorronde
5. Vitesse Play-off Europa League, 2e voorronde
6. AZ Play-off Europa League, 2e voorronde
7. FC TwentePlay-off Europa League, 2e voorronde

Bekerwinnaar

Wanneer een club uit Nederland de KNVB-beker wint, dan krijgt het alsnog een Europees ticket toebedeeld en stroomt het direct in in de groepsfase van de Europa League. Als deze club al een Europees ticket verkregen heeft doordat het op plaats 1 t/m 3 is geëindigd in de Eredivisie, dan zal het ticket naar de verliezend finalist van de KNVB-beker gaan. In het seizoen 2016-2017 was Vitesse de KNVB-beker winnaar in Nederland en ging dus sowieso 6 groepswedstrijden Europees voetbal spelen.

Fair Play Klassement afgeschaft

Naast de gebruikelijke wegen om je te plaatsen voor de Europa League had de UEFA in 2012 voor het eerst een extra ticket aan de Nederlandse Eredivisie beschikbaar gesteld via het Fair Play Klassement. In 2015 kon Go Ahead Eagles zo alsnog Europa in ondanks degradatie naar de Jupiler League en het mislopen van een ticket op de reguliere manier. De Top-3 landen/competities die het meest fair habben gespeeld in een seizoen mochten allemaal een ticket aan hun hoogst geklasseerde club in deze Fair Play-ranking geven. Wanneer de hoogst geklasseerde in de Fair Play-ranking al op een andere manier een Europees ticket had weten te vergaren, schoof dit Fair Play ticket automatisch door naar de 2e in de ranking en zo ging dit verder. Vanaf het seizoen 2015-2016 heeft de UEFA besloten om het vestrekken van een ticket via de Fair Play-klassering voorlopig af te schaffen.

Lees verder

© 2014 - 2019 Jesboe13, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?Op verschillende manieren kunnen Nederlandse clubs de Europa League 2017/2018 bereiken. Dit kan via de competitie, het b…
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…
Play-offs voor Europees voetbal Eredivisie 2017-2018Play-offs voor Europees voetbal Eredivisie 2017-2018Op 9 mei 2018 start de play-offs voor een Europees ticket. De winnaar van de play-offs, die gespeeld wordt tussen de num…
Voetbal en diens competitiesVoetbal en diens competitiesVoetbal is s werelds bekendste teamsport. Het wordt wereldwijd in verschillende landen en op diverse niveaus gespeeld.…
Ajax seizoen 2017-18: speelschemaAjax seizoen 2017-18: speelschemaAjax Amsterdam werd in het seizoen 2016-17 tweede in de Eredivisie, met één punt achter kampioen Feyenoord. Door de twee…
Bronnen en referenties
  • http://www.uefa.com/memberassociations/uefarankings/club/

Reageer op het artikel "Welke eredivisieclubs gaan Europa in?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Elloo, 03-04-2016 17:25 #1
Even een kleine taalkundige reactie.
Onder het kopje "bekerwinnaar" staat er in de eerste twee zinnen driemaal het persoonlijk voornaamwoord "het" dat verwijst naar "de club". Naar een de-woord verwijs je met zij of hij, dus in dit geval had er ofwel driemaal "hij" moeten staan, ofwel je verandert "de club" in "het team", waarmee de verwijzigen weer correct zijn.

Infoteur: Jesboe13
Laatste update: 16-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!