InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Cambuur tegen Groningen in de Euroborg speelronde 26

Cambuur tegen Groningen in de Euroborg speelronde 26

Cambuur tegen Groningen in de Euroborg  speelronde 26 In seizoen 2013 -2014 speelde SC Cambuur in de Eredivisie. De 26e wedstrijd was tegen FC Groningen in de Euroborg. Toen Cambuur weer in de Eredivisie speelde - dit seizoen voor het eerst sinds jaren - kreeg deze noordelijke derby weer extra glans. De wedstrijd eindigde in 1-1 en Cambuur ging met een zwaar bevochten punt naar Leeuwarden terug. De club klom een plaatsje op de Eredivisie ranglijst.

In de Euroborg tegen Groningen

Nooit eerder speelde SC Cambuur in de Euroborg. Enkele spelers van Cambuur hebben balletjes getrapt in Groningen: zowel Martijn van der Laan als Leonard Nienhuis en Paco van Moorsel droegen eens het groen-witte shirt van Groningen en ook de trainer Dwight Lodeweges van Leeuwarden stond eens aan de rand van het veld van de Groningers. Groningen had op haar beurt twee spelers in het veld staan die eerder de kleuren van Cambuur droegen: Marco Bizot en Tjaronn Chery.

Derby van het noorden

Ondanks de geschiedenis van de diverse spelers en trainers, voetbalden ze 2 maart 2014 allemaal voor hun eigen kleuren. FC Groningen zon op winst tegen de Hollandse Friezen en de geel-blauwen deden dat van hun kant ook. De winst ging niet mee naar Leeuwarden, al waren er kansen genoeg.

Cambuur Leeuwarden bovenin het rechter rijtje

Cambuur startte vol zelfvertrouwen aan de wedstrijd. De club keerde afgelopen wedstrijden met punten naar de kleedkamers en dat smaakte naar meer. De club wil altijd winnen, maar een noordelijke derby is wel het neusje van de zalm. Cambuur deed het goed, won niet, maar sleepte wel een punt uit de wedstrijd en kwam op de elfde plaats te staan, bovenin het rechter rijtje.

Veld en Lukoki

Op het veld, dat slechter was dan dat van een amateurclub zonder gevoel voor voetbal, speelde Cambuur met blauwe shirts en gele broeken. Met Dijkstra Draisma op de borst stonden ze tegenover de groen-witte Groningers. Het stadion was goed bezet en de trouwste fans zwaaiden met groene en witte vlaggen. Later in de wedstrijd zouden die uit chagrijnigheid op het veld worden gegooid. De Groningen-fans hadden gerekend op een driepunter. FC Groningen startte stevig. Nienhuis werd verrast en de doelman speelde één keer iets te lang met de bal. Het was een onnodig gevaarlijk moment in de wedstrijd. Género Zeefuik van FC Groningen kwam een aantal keren gevaarlijk dicht bij een goal. Cambuur moest even wennen, maar in de loop van de eerste helft kreeg het team grip op het spelletje. In de 26e minuut van de wedstrijd leverde dat een prachtige kans op. Jody Lukoki gaf een vrije trap een mooie draaier mee, maar Groningen doelman Marco Bizot stopte hem vakkundig.

Leeuwarden ruikt bloed

De Leeuwarders roken na deze kans bloed en kwamen steeds beter in het spel. Het thuispubliek werd ontevreden, omdat Groningen de regie uit handen gaf. De thuisclub kreeg via Michael de Leeuw vlak voor rust een gouden kans, maar het schot haalde het net niet. De voetballers gingen met een 0-0 stand de kleedkamers in.

Bron: CambuurBron: Cambuur

Doelpunt en nog een doelpunt

Ramon Leeuwin bleef in de tweede helft aan de kant. Hij was aan zijn lies geblesseerd geraakt. Robert van Boxtel nam zijn plaats in. En toen was het in de 50ste minuut opeens 1-0 voor FC Groningen. Tjaronn Chery scoorde na een mooie voorzet van Filip Kostic. Cambuur leek het meeste aanspraak te maken op een treffer, maar het was de thuisclub die een punt zette. Cambuur raakte niet van slag en kreeg daarna diverse kansen. De gelijkmaker kon bijna niet uitblijven. De thuisclub kroop meer en meer in de verdediging en Cambuur maakte het spel. Ook Groningen kreeg nog een paar kansen. De onbetwiste handsbal van Johan Kappelhof in de 78ste minuut leverde een penalty op.

Strafschopstip weg

De strafschop kon niet zomaar genomen worden. Eerst moest het veld van vlaggen worden ontdaan. Bovendien kon de strafschopstip met moeite gevonden worden op het slechte veld. Manu schoot ondanks dat ijskoud binnen: 1-1. In de 84ste redde Bizot onzeker, maar Cambuur maakte er geen gebruik van. De bal werd wild overgeschoten en Groningen ontsnapte aan nog een tegendoelpunt.
De slotfase bleef spannend en het waren de in grote getale meegereisde Leeuwarden-fans die het gelijkspel uitbundig vierden. De supporters van de thuisclub waren nijdig. Na 96 minuten fluit scheidsrechter Kevin Blom voor het einde van de wedstrijd. Groningen tegen Cambuur: gelijkspel.

Opstelling FC Groningen: Marco Bizot, Hans Hateboer, Eric Botteghin, Johan Kappelhof, Lorenzo Burnet, Tom Hiariej (79. Nick van der Velden), Maikel Kieftenbeld, Michael de Leeuw (57. Andraz Kirm), Tjaronn Chery, Género Zeefuik (83. Richairo Zivkovic), Filip Kostic
Opstelling SC Cambuur Leeuwarden: Leonard Nienhuis, Lucas Bijker, Ramon Leeuwin (46. Robert van Boxel), Martijn van der Laan, Wout Droste, Paco van Moorsel (64. Michiel Hemmen), Mohamed El Makrini, Marcel Ritzmaier, Jody Lukoki (90. Bart van Brakel), Martijn Barto, Elvis Manu
  • Scheidsrechter: Kevin Blom
  • Gele kaarten: Michael de Leeuw, Tom Hiariej, Hans Hateboer, Michael Kieftenbeld, Andraz Kirm (FC Groningen), Paco van Moorsel, Robert van Boxel (SC Cambuur),
  • Aantal toeschouwers: 19.907

SC Cambuur stond in dit seizoen na 26 speelronden op de elfde plaats met 30 punten.
FC Groningen stond na 26 speelronden op de negende plats met 33 punten.
Zondag 9 mei 2014 stond Cambuur in de Amsterdam Arena tegen Ajax op het programma.

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cambuur
  • www.ad.nl
  • www.cambuur.nl
  • www.rtvnoord.nl
  • www.liveuitslagen.nl
  • Afbeelding bron 1: Cambuur

Reageer op het artikel "Cambuur tegen Groningen in de Euroborg speelronde 26"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 04-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: SC Cambuur
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!