InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Cambuur in de Arena tegen Ajax – speelronde 27

Cambuur in de Arena tegen Ajax – speelronde 27

Cambuur in de Arena tegen Ajax – speelronde 27 Cambuur speelde in seizoen 2013 - 2014 sinds jaren weer in de Eredivisie. In speelronde 27 van dat seizoen staan de Leeuwarders tegenover Ajax, in de Arena. Cambuur sleepte er een gelijkspel uit, het was de verrassing van de week. Want was Leeuwarden tegen Amsterdam niet als David tegen Goliath? Toch scheelde niet veel of David was er met de winst vandoor gegaan. Na 27 speelronden stond Cambuur met 31 punten knap op de 11e plaats in de Eredivisie.

Goliath en David in de Amsterdam Arena

Ajax was meervoudig landskampioen en SC Cambuur kwam net kijken in de Eredivisie. De wedstrijd, voor Cambuur in het hol van de leeuw, was als David tegen Goliath, met Cambuur in de rol van David. Die rol speelden de Leeuwarders met verve. Ze gingen er net niet met de winst vandoor na een wedstrijd van 94 minuten in de Arena. In alles was Cambuur de underdog: begroting, spelersbudget en kampioenschappen. Dat Kleinduimpje van de Reus kon winnen had de club van Lodeweges goed in het hoofd geprent.

Eerste keer Arena

De thuiswedstrijd in het Cambuurstadion, in december 2013, eindigde weliswaar in winst voor de Amsterdammers, maar die winstpunten werden behaald door een doelpunt in blessuretijd. Dat wilde Cambuur niet nog eens laten gebeuren en het draaide met liefde de rollen om. Cambuur speelde de afgelopen wedstrijden goed voetbal en had dure punten verzameld. De club was gestegen op de ranglijst en ondanks dat het de eerste keer voor de Leeuwarders was dat ze in de Arena speelden, lieten ze zich niet lam slaan door het stadion van de indrukwekkende koploper van de Eredivisie. De Arena is wel wat anders dan het Cambuur stadion. Het Leeuwarder stadion kan 10.000 supporters herbergen, de Arena bood deze wedstrijd plaats voor het vijfvoudige.

Ongeslagen Cambuur

Cambuur was al vier wedstrijden ongeslagen. Zelfs Ajax trainer Frank de Boer was onder de indruk. Hij noemt Cambuur ‘een leuk team dat zelfvertrouwen uitstraalt’. Dat zelfvertrouwen brak Ajax bijna op. De Amsterdammers mochten een punt bijtellen en Cambuur nam het andere punt mee naar Leeuwarden. Het zwaarbevochten punt wordt beschouwd als de zoveelste morele opsteker voor de Cambuurspelers.

Friese sportploeg van het jaar

Cambuur had al een goede week, want het werd afgelopen week verkozen tot Friese sportploeg van het jaar: een opsteker tot en met, voor de spelers van coach Dwight Lodeweges.

Doelpunt voor Ajax

De wedstrijd vond plaats op een zonnige voorjaarsnamiddag. Het doelpunt van Ajax, de treffer van aanvoerder Siem de Jong, kwam als een mokerslag aan. Al na anderhalve minuut was het 1-0 in de Arena. Het leek de opmaat voor een mitrailleurvuur aan
Bron: CambuurBron: Cambuur
doelpunten van de thuisclub. Op Twitter kwamen voorspellingen van vele, vele doelpunten tegen 0 voorbij en de snelle goal leek deze grappenmakers gelijk te geven. Ajax was in de eerste helft van de eerste helft heer en meester op het veld, maar gaandeweg raakte Cambuur op dreef. Beide teams kregen kansen. Ajax verzuimde om 2-0 te maken en Cambuur bleef overeind, terwijl Ajax slordig speelde en veel balverlies leed.

Met 1-0 naar de thee

Cambuur speelde niet op haar best, maar gaf zich niet gewonnen. Vooral doelman Leonard Nienhuis stond als een rots in de branding van het Leeuwarder doel. Hij maakte zich breed en liet er na de snelle treffer niet één meer door. Na een half uur kwam Cambuur op stoom en kreeg kansen via Marcel Ritzmaier en Jody Lukoki. In de 37e minuut zat de gelijkmaker bijna in het net, maar de kopkans van Mohamed El Makrini kwam niet achter de Ajax doelman terecht. De teams gingen met 1-0 de rust in.

Na de rust

Na de thee stapte Michiel Hemmen in de plaats van Elvis Manu het veld op. De manschappen rechten de rug en wierpen de schroom van zich af. Voetballen, zouden ze, voetballen tegen Ajax in de Arena. In de 54e minuut gaf Lukoki een hoekschop waarna Martijn Barto fraai inkopte.

Barto maakt 1-1

Ajax - Cambuur stond op 1-1 en de wedstrijd was nog niet gedaan. Cambuur had nog een paar mooie kansen en kwam een aantal keren gevaarlijk uit de hoek. Cambuur speelde weer in de retro jubileumshirts, door Ajax fans op Twitter de IKEA-shirts genoemd, en bleef tot het einde van de wedstrijd overeind. De scheidsrechter telde vier minuten speeltijd bij en na 94 was het nog steeds 1-1.

Mobiele Eenheid

Supporters van SC Cambuur misdroegen zich in Amsterdam. Zelfs de ME moest er aan te pas komen om supporters van Ajax en Cambuur in toom te houden. Voor de wedstrijd was het onrustig op de Nieuwmarkt. Daarna gingen de ‘voetballiefhebbers’ naar de Amsterdam Arena. De ME greep op de Nieuwmarkt en bij de Arena in, maar niemand werd aangehouden. In de Arena was het vak waar de Cambuur supporters zouden moeten zitten aan het begin van de wedstrijd nog leeg. De supporters werden na de ongeregeldheden vastgehouden op een industrieterrein.

Opstelling Ajax

Jasper Cillesen, Ricardo van Rhijn, Joël Veltman, Niklas Moisander, Daley Blind, Davy Klaassen, Lasse Schöne (59. Kolbeinn Sigthórson), Thulani Serero, Jairo Riedewald (72. Christian Poulsen), Siem de Jong, Ricardo Kishna (51. Bojan Krkic)

Opstelling SC Cambuur Leeuwarden

Leonard Nienhuis, Lucas Bijker, Ramon Leeuwin, Martijn van der Laan, Wout Droste, Paco van Moorsel (78. Mart Dijkstra), Mohamed El Makrini (83. Paul Mulders), Marcel Ritzmaier, Jody Lukoki, Martijn Barto, Elvis Manu (46. Michiel Hemmen)
  • Scheidsrechter: Danny Makkelie
  • Gele kaarten: Marcel Ritzmaier, Ramon Leeuwin, Martijn Barto, Jody Lukoki (SC Cambuur Leeuwarden)
  • Aantal toeschouwers: 52.354

Vrijdag 14 maart 2014 kwam RKC Waalwijk in het Cambuurstadion in Leeuwarden op bezoek. De wedstrijd begon om 20.00 uur en alle stoeltjes in het stadion waren bezet.

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cambuur
  • www.cambuur.nl
  • www.parool.nl
  • www.fcupdate.nl
  • Afbeelding bron 1: Cambuur

Reageer op het artikel "Cambuur in de Arena tegen Ajax – speelronde 27"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 22-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: SC Cambuur
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!