InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Cambuur tegen RKC – Eredivisie 2013-2013 - speelronde 28

Cambuur tegen RKC – Eredivisie 2013-2013 - speelronde 28

Cambuur tegen RKC – Eredivisie 2013-2013 - speelronde 28 In de achtentwintigste speelronde van Eredivisieseizoen 2013-2014 won Cambuur op 14 maart 2014 thuis van RKC Waalwijk met 3-2 in een bloedstollend spannende wedstrijd. De Leeuwarders stonden daarna op 34 punten en leken het degradatiegevaar te hebben getackeld. Het was het eerste seizoen sinds jaren dat Cambuur weer op het hoogste niveau speelde en de club uit Leeuwarden deed het voortreffelijk.

Dwight Lodeweges: 'Goed voor het cluppie'

Cambuur was na de wedstrijd tegen RKC Waalwijk al zes keer ongeslagen. Het verschil tussen de beide ploegen was inmiddels 7 punten. Cambuur stond op 34 en RKC Waalwijk op 27 punten. De Leeuwarders leken daarmee afscheid te hebben genomen van de staart van de Eredivisie en konden de angst voor degradatie afschudden. Dwight Lodeweges noemde zichzelf na afloop van deze wedstrijd “een gelukkige man.“ De winst noemde hij “goed voor het cluppie.” Cambuur deed goede zaken in de ranglijst. De wedstrijd van de 14e maart 2014 kon er een tegen degradatie genoemd worden en dat gold voor beide teams. Cambuur kwam daar als beste uit.

Bron: CambuurBron: Cambuur

Eerste helft Cambuur - RKC Waakwijk

In de eerste vijf minuten waren er al drie kansen voor Cambuur en het eerste doelpunt kon niet lang op zich laten wachten. Na een kwartier knalde de bal in het doel. Martijn Barto speelde fraai naar Bob Schepers. De man die gehuurd werd van FC Utrecht zag zijn kans schoon en legde de bal mooi over de doelman heen in het net. Het leek een mooie wedstrijd te worden met Cambuur als bovenliggende partij. Het stadion zinderde, als altijd.

‘Nienhuis, Nienhuis!’

Het was Cambuur doelman Nienhuis die een fout maakte en daarbij de aangever werd van de gelijkmaker. Leonard Nienhuis wilde de spits van RKC uitspelen maar zijn kapbeweging mislukte. Waalwijkse aanvaller Damiano Schet beet zich vast in het foutje, nam de bal over, passeerde de doelman en had toen het doel voor zich alleen. Het was 1-1 en Cambuur was even van slag met een doelman die ook tijd nodig had om van de schrik te bekomen. Het was een dure fout, maar aan het eind van de 90 minuten bleek het niet een fatale.
De coach nam het zijn doelman niet kwalijk en ook vak Noord met de meest fanatieke fans was niet rancuneus. Het hele seizoen genoten ze van de mooiste reddingen van hun doelman en dat betaalde zich na deze misser uit in het scanderen van: "Nienhuis! Nienhuis!" Dat hart onder de riem moet de doelman goed gedaan hebben. Hij herpakte zich fenomenaal en stond de rest van de wedstrijd in het doel zoals de fans hem kennen.

Bron: RKC WaalwijkBron: RKC Waalwijk

Bovenliggend

RKC zette na de gelijkmaker aan en wisselde met Cambuur van bovenliggende partij. Er kwamen een paar kansen voor Waalwijk. Nienhuis hield één uit het doel door de bal tegen de paal te stoten en Martijn van der Laan kopte, terwijl hij onder het net stond, een andere bal van de doellijn. Vlak voor de rust werd het dan toch nog 2-1 voor Cambuur door een bal die in het strafschopgebied heel veel voeten raakte en uiteindelijk voor de slof van Barto kwam. Die schoot zijn club naar 2-1.

Gelijkspel

Na de pauze stapten de twee teams als gelijkwaardig over het veld. De gelijkmaker bleef dan ook niet uit. In de 66e minuut tekende Jean-David Beauguel voor de 2-2. Daarna was het bloedstollend. Cambuur voetbalde voor de drie punten, kreeg nog enkele kansen, maar Waalwijk kwam telkens goed terug. Het spel golfde heen en weer tussen twee partijen die allebei schreeuwen om de punten. Vijf minuten voor het einde knalde Manu het verlossende derde doelpunt van Cambuur in. Het duel werd “zinderend, zenuwslopend en uitermate spannend” genoemd. Alsof het een finale was. In de 85ste minuut maakte Elvis Manu handig gebruik van een misverstandje in de RKC verdediging en schoof de bal achter de keeper. Het stadion ontplofte en clublied ’t Woanskip knalde voor de derde keer uit de speakers.

Finale

De wedstrijd was voor beide clubs uitermate belangrijk. Beide clubs stonden daarna in het rechter rijtje van de Eredivisie ranglijst, Cambuur iets hoger dan de club uit Waalwijk. Bij winst van Waalwijk zou het verschil nog maar één puntje zijn geweest. Nu Cambuur won liep de club van Dwight Lodeweges en Henk de Jong uit en stonden er 7 punten verschil tussen de twee. De winnende goal in het staartje van de wedstrijd was voor coach Erwin Koeman van RKC Waalwijk daarmee wel een heel zuur doelpunt. Voor Cambuur was het de meest enerverende wedstrijd van het seizoen. Het publiek had een top avond en datzelfde publiek zorgde voor een daverende sfeer. Hierna waren nog niet alle wedstrijden uit de 28ste speelronde gespeeld, maar op deze vrijdagavond schoof Cambuur op naar het linker rijtje. In 2014 haalde de club maar liefst achttien punten uit tien wedstrijden. Nog nooit was Cambuur in de Eredivisie zo succesvol.

SC Cambuur: Nienhuis, Droste, Leeuwin, Van der Laan, Bijker; El Makrini, Van Moorsel (81. Ogbeche), Ritzmaier; Schepers (62. Hemmen), Barto, Manu (89. Dijkstra).
RKC Waalwijk: Van Dijk, Van Hoevelen, Amieux, Braber, Duits, Apau (75. Lamey), Schet (87. Peltzer, zoon van ‘onze’ Jos Peltzer), Beauguel (85. Joachim), Castelen, Van Weert, Sno.
 • Scheidsrechter: Van Sichem
 • Toeschouwers: 9638
 • Scoreverloop: 17. 1-0 Schepers; 21. 1-1 Schet; 42. 2-1 Barto; 66. 2-2 Beauguel; 84. 3-2. Manu.
 • Kaarten: Manu (SC Cambuur), Duits (RKC)
 • DE-Man of the Match Martijn Barto kreeg de bloemen van Piet’ Bloemenboetiek.
 • Wedstrijdsponsor: Timpaan Welzijn, Gorredijk
 • Balsponsor: Taxicentrale Waaksma, Kootstertille
 • Ballenjongens en mascotte zijn van Nicator, Leeuwarden

Speelronde 28

Na de 28ste speelronde had SC Cambuur 34 punten en stond op de 9e plaats en daarmee in het linker rijtje.
De volgende thuiswedstrijd was op zondag 30 maart 2014: SC Cambuur-AZ, aanvang 14.30 uur.

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cambuur
 • www.cambuur.nl
 • www.spitsnieuws.nl
 • www.nu.nl
 • Afbeelding bron 1: Cambuur
 • Afbeelding bron 2: RKC Waalwijk

Reageer op het artikel "Cambuur tegen RKC – Eredivisie 2013-2013 - speelronde 28"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 09-08-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: SC Cambuur
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!