InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Nations League voetbal: Hoe werkt het?

Nations League voetbal: Hoe werkt het?

Nations League voetbal: Hoe werkt het? Op donderdag 27 maart 2014 maakte de UEFA-president, Michel Platini, bekend dat er vanaf 2018 een Nations League komt voor Europese voetballanden. Het is de bedoeling dat de interlandwedstrijden, die plaats zullen vinden in de Nations League, de meeste vriendschappelijke interlands zal gaan vervangen.

Nations League: Hoe werkt het?

Volgens de plannen voor de Nations League zullen er 54 Europese landen uitgenodigd worden om deel te nemen. Deze landen zullen, op basis van hun positie op de UEFA wereldranglijst, ingedeeld worden in groepen in drie of vier verschillende divisies. De twaalf beste Europese voetballanden, waaronder waarschijnlijk ook Nederland zal gaan behoren, spelen in groepen van drie landen in de hoogste divisie, de A-league, en hebben dus ook alleen tegenstanders in de hoogste divisie. De landen met de minste kwaliteiten op voetbalgebied zullen hierdoor alleen tegenstanders treffen die ook niet uitblinken op het gebied van voetbal. Hierdoor zal de kijker spannende wedstrijden te zien krijgen.

Aan het eind van ieder seizoen kunnen de beste landen uit iedere divisie promoveren en de slechtste landen degraderen uit de divisie waarin ze het afgelopen jaar gespeeld hebben. Uitzonderingen hiervoor zijn natuurlijk de kampioen van de hoogste divisie en de verliezer van de laagste divisie. Om uit te maken in welke divisie de beste en slechtste groepslanden het volgende jaar zullen gaan spelen, worden er in 2019 tussen de nummers drie van alle groepen en de winnaars uit de lagere groep promotie-degradatiewedstrijden gespeeld.

De kampioen van de Nations League moet bepaald gaan worden via een "final four" tournooi. In dit toernooi, wat in de zomer in oneven jaren (eerste keer dus in 2019) gehouden zal gaan worden, wordt een halve finale en finale gespeeld op neutraal terrein. De winnaars van de vier groepen in de A-league zullen deelnemen aan dit toernooi. Doordat het final four toernooi in oneven jaren gespeeld wordt, valt het nooit samen met een EK of WK, dat altijd in een even jaar plaatsvindt.

Data

De landen in de verschillende groepen van verschillende divisies zullen in september en november 2018 twee uit- en thuiswedstrijden voetballen. De precieze data en divisie- en groepsindelingen zullen later bekend gemaakt worden.

EK-tickets

Het is de bedoeling dat de vier beste landen van de Nations League, die zich niet via de kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap voetbal van 2020 hebben geplaatst, op basis van hun resultaten in de Nations League een ticket zullen krijgen om alsnog aan het EK te kunnen deelnemen. Met deze maatregel komt het totaal van deelnemende landen aan het EK 2020 op 24; twintig landen worden geselecteerd via reguliere EK kwalificatiewedstrijden en vier landen worden geselecteerd via de Nations League. Geopperd wordt dat er in het vervolg van de Nations League ook gestreden kan worden voor WK-tickets.

KNVB

Hoewel de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) voor de invoering van de Nations League is, hebben ze wel een aantal wensen wat betreft de invoering ervan. Zo willen ze er zeker van zijn dat de nieuwe landencompetitie er niet voor zorgt dat voetballers jaarlijks meer wedstrijden voor Oranje moeten spelen. Ook willen ze de mogelijkheid behouden om zelf vriendschappelijke interlands te organiseren en willen ze een financiële compensatie voor de te maken kosten ontvangen van UEFA, aangezien het geld wat de KNVB nu verdient met vriendschappelijke interlands, met de invoering van de Nations League afgedragen zal worden aan UEFA.
© 2014 - 2019 Marrie123, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nations League 2018-2019: opzet en verdeling tickets EK 2020Nations League 2018-2019: opzet en verdeling tickets EK 2020De UEFA Nations League vervangt vanaf het najaar van 2018 een groot deel van de vriendschappelijk interlandwedstrijden i…
Voetbal 2019: Nederland-Duitsland, live op tv en livestreamVoetbal 2019: Nederland-Duitsland, live op tv en livestreamOp zondag 24 maart 2019 speelt Nederland tegen Duitsland. Dit is een interland in het kader van de kwalificatie voor het…
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…
Voetbal en diens competitiesVoetbal en diens competitiesVoetbal is s werelds bekendste teamsport. Het wordt wereldwijd in verschillende landen en op diverse niveaus gespeeld.…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/628597-groen-licht-voor-nations-league.html
  • http://nos.nl/artikel/628643-knvb-plaatst-kanttekeningen.html

Reageer op het artikel "Nations League voetbal: Hoe werkt het?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marrie123
Gepubliceerd: 31-03-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!