InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Cambuur verliest in Utrecht – speelronde 30 seizoen '13-'14

Cambuur verliest in Utrecht – speelronde 30 seizoen '13-'14

Cambuur verliest in Utrecht – speelronde 30 seizoen '13-'14 SC Cambuur verloor op 2 april 2014 in de Domstad van FC Utrecht met 1 tegen 0. Het was de eerste keer in acht achtereenvolgende wedstrijden dat Cambuur verloor. Het vertrek van trainer Dwight Lodeweges en de schandalige misdragingen van een groep supporters hing als een loden last over de club. Henk de Jong had graag voor de vertrekkende Lodeweges willen winnen, maar hij moest het hoofd buigen.

Dwight Lodeweges

Het was te voorspellen dat Cambuur, na de hectische gebeurtenissen rond het vertrek van Dwight Lodeweges, gestraft zou worden met een verliezende wedstrijd. Op 1 april maakten Cambuur en Lodeweges bekend dat de trainer de overstap zou maken naar SC Heerenveen en het was geen grap. Waar de supporters zich het hele seizoen 2013 – 2014 groots hadden gedragen en als 12e man optraden voor het Cambuur elftal, toonde een club van ongeveer tweehonderd knapen zich op 2 april van hun allerkleinste kant. Gehuld in bivakmutsen en sjaals bestormden ze midden op de ochtend het stadion en riepen “Dwightje rot op.” De trainer zag geen andere mogelijkheid dan meteen te vertrekken. Daarmee heeft een kleine club die zich ‘supporters’ durfde te noemen, de club en de echte supporters in een heel kwaad daglicht gesteld.

Zwarte bladzijde

De supportersactie van een groep van dertig die een suppoost ruw opzij werkten en het stadion zelf binnendrongen, was dermate dreigend dat Lodeweges afmars maakte. Hij moest zelfs voor zijn eigen veiligheid een sprintje trekken. De groep was zeer agressief.

"Te gek voor woorden,” zegt de oefenmeester daarover. Lodeweges had dit seizoen uit willen dienen, maar besloot na de actie van het groepje van dertig per direct zijn functie neer te leggen.
De vertrekkende man nam de clubleiding van Cambuur niks kwalijk. De trainer bedankte het bestuur van Cambuur en ook de grote groep supporters die wel geweldig is. “Het was één groot feest om hier trainer te zijn."
Lodeweges werkte sinds midden 2013 voor de Leeuwarder club. Hij begreep dat de overstap naar Heerenveen, de streekrivaal, gevoelig ligt. Hij had echter op meer krediet gehoopt.

Aangifte

Cambuur-voorzitter Ype Smid kondigde aan aangifte te doen de raddraaiers. Waar mogelijk moet strafrechtelijke vervolging volgen en ook zullen er stadionverboden worden uitgedeeld. Een deel van het schorrie morrie stond herkenbaar op de film- en fotobeelden. Vrijdag 4 april 2014 volgde de aangifte. Dit soort supporters kon Cambuur missen als kiespijn.

Statement

Op 3 april 2014 legde de selectie van Cambuur, in een persconferentie waar ook het bestuur, de staf en Lodeweges aanwezig was, een statement af:
“We vinden het allemaal heel erg triest en gewoon schandalig wat zich allemaal heeft voorgevallen. We hadden graag het seizoen afgemaakt met de hele technische staf, dus met Dwight Lodeweges als hoofdtrainer. Tot nu toe hebben we het fantastisch gedaan met zijn allen en het is heel erg jammer dat het door een aantal relschoppers zo moet eindigen. We willen Dwight Lodeweges heel veel succes wensen en bedanken voor een prachtig jaar. In de laatste vier wedstrijden van de competitie gaan we er nu alles aan doen en keihard knokken om SC Cambuur in de Eredivisie te houden, ook voor Dwight.”

Henk de Jong

Henk de Jong nam voor de rest van dit seizoen de training over. Hij kreeg de titel Interim-trainer en moest SC Cambuur door het eerste jaar van de Eredivisie loodsen. De Jong werd bijgestaan door Jan Bruin, Sandor van der Heide en René Grotenhuis.

Vizier

Het vizier stond na het vertrek van Lodeweges weer op voetbal, wilde Cambuur doen geloven. De praktijk liet een club zien die de sterkste op het veld was, maar die niet tot scoren kwam. Wel moesten de Leeuwarders een tegendoelpunt incasseren en daarmee verloren ze de wedstrijd van Utrecht.

Cambuur begon scherp aan de wedstrijd en wilde laten zien de knop op voetballen te hebben gezet en niet op perikelen en dwaze supporters. FC Utrecht liet zich echter niet wegspelen en de club uit de Domstad creëerde kansen. Leonard Nienhuis hield zijn doel lang schoon.

Doelpunt uit het niets

Na een half uur kreeg Cambuur een gouden kans die niet werd verzilverd: Lukoki schoot de bal net naast. Ook na de rust speelde Cambuur krachtig: de bal van Barto raakte net maar het was het zijnet. Het doelpunt van FC Utrecht viel vanuit het niets. Het was 1 tegen 0. Jacob Mulenga schoot hem voor Utrecht binnen. Tien minuten na het doelpunt kreeg Cambuurspeler Bijker een rode kaart: hij kon het veld verlaten en liet zijn team met tien achter. Cambuur probeerde daarna moedig alsnog een gelijkmaker te scoren, maar dat liet Utrecht niet gebeuren.

Opstelling SC Cambuur: Nienhuis, Droste, Leeuwin (c), Van der Laan, Bijker, Bakker (’64 Ogbeche), El Makrini, Ritzmaier, Lukoki (’70 Pereira), Barto (’64 Hemmen) en Manu.
Opstelling FC Utrecht: Ruiter, Van der Maarel, Heerings, Delpierre, Bulthuis (’79 Dorda), Martensson, Toornstra (c), Sarota, Oar, De Ridder (’72 Agudelo) en Mulenga (’72 Van der Gun)
  • Scheidsrechter: Dhr. Kuipers
  • Toeschouwers: 17.531
  • Scoreverloop: ’56 Mulenga
  • Gele kaarten: El Makrini, Van der Laan en Van der Gun (FC Utrecht)
  • Rode kaart: Bijker

Promovendus Cambuur stond na dertig speelrondes op de elfde plaats en was nog niet helemaal veilig.
Zaterdag 5 april 2014 moest SC Cambuur alweer aan de bak, in De Goffert tegen N.E.C. Nijmegen.

Lees verder

© 2014 - 2018 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eredivisie 2014-2015 SC Cambuur programmaEredivisie 2014-2015 SC Cambuur programmaSC Cambuur wist zich na 20 jaar weer in de Eredivisie te nestelen. Na het kampioenschap in de Jupiler League hadden de m…
Eredivisie 2014-2015 SC Heerenveen programmaEredivisie 2014-2015 SC Heerenveen programmaSC Heerenveen kende een wisselvallig seizoen met een uitstekende 5e plaats. Helaas wist trainer Marco van Basten (nieuwe…
Cambuur tegen Heracles – zesde wedstrijd seizoen 2013- 2014Cambuur tegen Heracles – zesde wedstrijd seizoen 2013- 2014Op 14 september 2013 wint SC Cambuur een uitermate belangrijke wedstrijd. De club uit Leeuwarden verslaat Heracles en da…
Cambuur tegen SC Heerenveen – de derby '13-'14Cambuur tegen SC Heerenveen – de derby '13-'14De stad tegen de boeren, modaal tegen kapitaal, underdog tegen favoriet. Zo wordt er aangekeken tegen de derby tussen Ca…
Eredivisie 2014-2015 ADO Den Haag - programmaEredivisie 2014-2015 ADO Den Haag - programmaADO Den Haag presteerde in het Eredivisie seizoen 2013-2014 voor de winterstop slecht maar na de winterstop heel goed. D…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cambuur
  • www.cambuur.nl
  • www.nu.nl

Reageer op het artikel "Cambuur verliest in Utrecht – speelronde 30 seizoen '13-'14"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 28-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: SC Cambuur
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!