InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Cambuur tegen Vitesse – speelronde 32

Cambuur tegen Vitesse – speelronde 32

Cambuur tegen Vitesse – speelronde 32 Cambuur viert feest, want het heeft zich op 12 april 2014 verzekerd van een plek in de Eredivisie. De Leeuwarders gaan een tweede seizoen beleven op het hoogste voetbalniveau van Nederland. In eigen huis won Cambuur met 4-3 van Vitesse. SC Cambuur heeft 39 punten uit 32 wedstrijden en Henk de Jong, Jan Bruin en Sandor van der Heide springen een gat in de lucht. 't Woanskip klinkt vier maal in het Cambuurstadion.

Henk de Jong en Jan Bruin

Henk de Jong en Jan Bruin sprongen samen met Sandor van der Heide en René Grotenhuis op en dansten met elkaar op het veld na het fluitsignaal. Een eindstand van 4 tegen 3 doelpunten verzekerde de club van De Jong en Bruin/ Van der Heide/ Grotenhuis van consolidatie in de Eredivisie. Cambuur hoefde zich geen zorgen meer te maken over degradatie; seizoen 2014 – 2015 is er Eredivisievoetbal voor de Leeuwarders.

Hoofdtrainer

De vraag was of Henk de Jong hoofdtrainer van Cambuuur zou worden. De Leeuwarder Courant schreef er in de editie van zaterdag 12 april 2014 bijna een hele pagina over vol. Er pleitte veel voor de 49-jarige man uit Drachten om hem tot hoofdtrainer te benoemen, schreef de LC. Hij weet een team individuen van een groep te maken, hij redt het om uitblinkers te laten gloriëren, hij is streng maar houdt ook van een goede sfeer, hij ligt goed bij de supporters en De Jong heeft een goede relatie met de pers. Verfrissend zijn de beelden op televisie van een trainer die vrolijk is om de winst, weet over te brengen dat hij geniet van het spel en de sfeer en die zonder omwegen praat over hoe hij de wedstrijd die net gespeeld is ziet. Het bestuur van Cambuur moest nog besluiten wie na Dwight Lodeweges de hoofdtrainer zou worden. Lodeweges was vertrokken, hij zou het nieuwe seizoen bij Heerenveen beginnen.

Bron: CambuurBron: Cambuur

Keeper van Cambuur

De toegejuichte keeper Leonard Nienhuis had een minder goede dag. Hij keepte als altijd geweldig, ook al moest hij drie ballen laten gaan. Zijn kwaliteit stond niet ter discussie. Hij verrichtte ook in deze wedstrijd weer een aantal opmerkelijke reddingen. Twintig minuten voor het einde raakte hij echter geblesseerd. Hij vertrok uit het doel en liet zijn plaats onder de lat over aan Harm Zeinstra. De invallende doelman moest vrijwel direct zijn waarde bewijzen en hij slaagde voor de test. Zeinstra bleek een goede vervanger voor Nienhuis.

Spannend

Het was een spannende wedstrijd en de toeschouwers, het Cambuur stadion zat weer vol, kreeg waar voor zijn geld. Het spel golfde heen en weer en er waren vele kansen. Zeven keer was er een doelpunt te vieren, waarvan vier keer begeleid door ‘t Woanskip: een doelpunt voor SC Cambuur. De spanning verplaatste zich van het doel van Nienhuis naar het net van Veldhuizen. Het publiek kon geen minuut verslappen. Je moest erbij blijven, want anders had je weer een mooie actie of zelfs een doelpunt gemist. Zo doe je aan klantenbinding, probeerde Cambuur duidelijk te maken, zo hou je de supporters vast en heb je elke thuiswedstrijd een stadion vol met geel en blauw. De trainers van Cambuur hadden zes offensief ingestelde spelers opgesteld en dat betaalde uit.

Bron: VitesseBron: Vitesse

Doelpuntenregen bij Cambuur tegen Vitesse

Vitesse opende de doelpuntenregen halverwege de eerste helft. Kevin Leerdam schoof de bal uit een corner achter Nienhuis en het was 0-1. Dat liet Leeuwarden niet op zich zitten en Cambuur zocht meteen de aanval. Jody Lukoki mocht een vrije trap geven en Martijn Barto zette zijn hoofd onder de bal en kopte de gelijkmaker. Meteen daarna werd het 2-1 na een bal van Lukoki die door Vitessespeler Leerdam in eigen doel werd gekopt.
Zitten op de stoeltjes en aan de koffie nippen was er voor het publiek niet bij, want meteen daarna schoof Vitesse naar het Nienhuis-doel en schoot Atsu de 2-2. Nienhuis deed het geweldig en hield nog een aantal gevaarlijke ballen uit het net, maar deze bal was niet te pakken.

Rust

Cambuur en Vitesse gingen met een gelijkspel de kleedkamers in. Na de rust was het meteen vol aan de bak. Cambuur kwam weer op achterstand door een doelpunt van Traore. De wedstrijd was echter nog niet gedaan. De twaalfde man liet van zich horen en scandeerde: ‘Gaan staan ast foor Cambuur bist…’. De 9600 Cambuursupporters gingen staan en dat had effect op de elf op het veld. Zij zetten de turbomotor aan, creëerden verschillende kansen en verslapten niet. Het was Ogbeche die de bal op de slof kreeg en hij schoot hem langs Veldhuizen. De stand was 3-3, voor de derde keer stonden beide teams gelijk. Vooraf aan de wedstrijd had Cambuur getekend voor een gelijkspel, want tegen het veel hoger staande Vitesse voelde dat al als een overwinning. Nu het team met 3 tegen 3 op het veld stond, gierde de energie door het stadion en vier minuten na de gelijkmaker werd het winnende doelpunt gezet.

Duo Lukoki-Barto

Duo Luoki-Barto manouvreerde het zevende doelpunt van de wedstrijd in het Vitesse-doel: 4-3 werd de uitslag van deze wedstrijd en Cambuur hield drie kostbare punten in Leeuwarden. Het was een heerlijke wedstrijd om naar te kijken en een deceptie voor Vitesse. De Arnhemmers kunnen nu de tweede plek op de ranglijst vergeten. Trainer Peter Bosz van Vitesse toonde zich een sportief verliezer die het spel van de Leeuwarders prees.

SC Cambuur: Leonard Nienhuis (73. Harm Zeinstra); Wout Droste, aanvoerder Martijn van der Laan, Mart Dijkstra, Marlon Pereira; Erik Bakker, Martijn Barto, Paco van Moorsel; Jody Lukoki, Bartholomew Ogbeche (89. Michiel Hemmen), en Elvis Manu (60. Bob Schepers).
Vitesse: Piet Veldhuizen, Kelvin Leerdam, Marko Vejinovic, Davy Pröpper, Christian Atsu, Zakaria Labyad (69. Valeri Qazaiishvili), Jan-Marie van der Heijden, Bertrand Traore (81. Uros Djurdjevic), Renate Ibarra, (46. Mike Havenaar), Guram Kashia en Patrick van Aanholt.
 • Scheidsrechter Kevin Blom.
 • Scoreverloop: 21. 0-1 Leerdam; 25 1-1 Barto; 29. 2-1 Leerdam (e.d); 39. 2-2. Atsu; 57. 2-3 Traore; 60. 3-3 Ogbeche; 64. 4-3, Barto
 • Kaarten: Geel Pröpper, Vitesse.
 • Toeschouwers:9639
 • DE-man of the match Martijn Barto kreeg de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek
 • Wedstrijdsponsor: Taxicentrale Waaksma, Kootstertille.
 • Balsponsor: Club Red, Leeuwarden
 • Aanvoerdersponsor Eurotruss, Leeuwarden.
 • Ballenjongens en Mascotte VIOD, Driesum.

Wedstrijdschema

DatumTijdClubsStadion
27-4-201414:30 uurFeyenoord - SC CambuurDe Kuip
3-5-201418:45 uurSC Cambuur - ADO Den HaagCambuurstadion

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cambuur
 • Leeuwarder Courant
 • www.cambuur.nl
 • www.nos.nl
 • Afbeelding bron 1: Cambuur
 • Afbeelding bron 2: Vitesse

Reageer op het artikel "Cambuur tegen Vitesse – speelronde 32"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 28-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: SC Cambuur
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!