InfoNu.nl > Sport > Voetbal > WK 2014: Wedstrijdverslag halve finale Duitsland - Brazilië
nieuws uitgelicht

WK 2014: Wedstrijdverslag halve finale Duitsland - Brazilië

WK 2014: Wedstrijdverslag halve finale Duitsland - Brazilië Dinsdag 8 juli 2014 won Duitsland de halve finale van het WK2014 tegen Brazilië zeer overtuigend met 1-7. Hiermee ligt Brazilië uit de strijd om de wereldtitel, Duitsland gaat naar de finale. Brazilië speelt nog wel mee voor de derde plek. De wedstrijd was echt een afstraffing voor Brazilië, wat veel huilende fans en rellen in steden opleverde.
Thiago Silva moest door een schorsing deze halve finale missen. / Bron: Ronnie Macdonald, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Thiago Silva moest door een schorsing deze halve finale missen. / Bron: Ronnie Macdonald, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

De opstellingen van Brazilië en Duitsland

In de onderstaande tabel staan de beginopstellingen van de halve finale tussen Brazilië en Duitsland. Zoals bekend is Neymar van Brazilië er niet bij. Bij het zingen van de volksliederen werd zijn shirt opgehouden door Luiz en César. De schorsing van Silva van Brazilië leverde een basisplek op voor Dante. Hulk deed voor de aanvang van de wedstrijd nog snel een schietgebiedje.
Duitsland begon met dezelfde basisopstelling als waarmee ze in de kwartfinale tegen Frankrijk waren begonnen. De Duitse Lahm is de teamcaptain, voor Brazilië is dat Luiz.
Opstelling Brazilië Opstelling Duitsland
12 - J. César 1 - Neuer
23 - Maicon16 – Lahm
4 – David Luiz20 - Boateng
13 – Dante 5 - Hummels
6 - Marcelo4 – Höwedes
17 – L. Gustavo6 – Khedira
5 – F. Rosa7 - Schweinsteiger
7 - Hulk13 – Müller
11 - Oscar18 - Kroos
20 - Bernard8 - Özil
9 - Fred11 - Klose

De eerste helft

Vanaf de 1e minuut werd er direct snel gevoetbald. Er werd weinig afgetast, beide ploegen zetten meteen de aanval in. Brazilië kreeg de bal diep in Duits gebied in de 1e minuut, wat zorgde voor een corner. Oscar nam de corner voor Brazilië, maar die werd niet verlengd. Brazilië leed balverlies, maar tijdens de counter merkt de Duitse Özil dat het veld glad was, waardoor hij onderuit ging. Het veld was namelijk vlak voor de wedstrijd nog gesproeid.

In de tweede minuut schoot Marcello vanaf 25 meter op Duits doel maar dat was ruim naast. Gelijk kwam er een nieuwe aanval van Brazilië. Het tempo tijdens de wedstrijd lag erg hoog. De Duitse keeper Neuer hield een Braziliaanse voorzet tegen, waarna er gelijk weer een counter van Duitsland kwam. Die liep echter dood op het middenveld.

De Duitsers probeerden het spel meer te controleren met een goede aanval. Khedira had een goede scoringskans maar schoot tegen zijn ploeggenoot Lahm aan. Gelijk de minuut erna liep de counter van Brazilië, ingezet door Maicon, stuk.
Als er negen minuten verstreken zijn, gleed er een Braziliaan uit bij een counter. Duitsland nam de bal over en gaf een voorzet, die uitliep op een corner. Kroos nam de corner en legde de bal goed voor Müller, die compleet vrij stond en zonder aanname de bal hard in het doel langs César schoot. Het resultaat: 0-1 voor Duitsland.

Brazilië zette gelijk vol gas en probeerde kansen te creëren. Deze liepen echter allemaal stuk op de Duitse verdediging of de Duitse doelman. In de zeventiende minuut was er een uitbraak van Brazilië door Marcelo. Hij werd aangeraakt in het strafschopgebied, waarna hij naar de grond ging. Er werd niets ingegrepen door de scheidsrechter, waardoor er even kort een opstootje tussen de spelers ontstond.

In de 23e minuut kreeg Klose de bal aangespeeld in het strafschopgebied. Hij schoot op het goal, maar César stopte goed de bal. Hij kon de bal echter niet helemaal controleren en liet hem los. In de rebound schoot Klose opnieuw en deze keer kon César niet bij de bal: 0-2 voor Duitsland. Dit is een speciaal doelpunt voor Klose: hij heeft nu in totaal 16 goals gemaakt, verdeeld over zijn vier deelgenomen WK’s. Hiermee gaat hij de Braziliaanse topscoorder Ronaldo voorbij.

Brazilië probeerde druk te zetten maar Duitsland bleef het overwicht houden. Vanuit de counter in de 24e minuut kwam er een voorzet door de Duitse Müller naar Kroos. Kroos stond helemaal vrij in het strafschopgebied en maakt de volgende goal voor Duitsland: 0-3.

Twee minuten daarna wist Brazilië niet meer wat ze moesten doen. Ze verloren daardoor de bal op eigen helft door een te korte terugspeelactie. Duitsland was genadeloos. Kroos schoot de bal via één-tweetje met Khedira in het doel van Brazilië. De twee Braziliaanse verdedigers deden weinig en César werd weer gepasseerd: 0-4 voor Duitsland. De commentator van wedstrijd uitgezonden op de NOS, Frank Snoeks, noemde het ‘dinsdag gehaktdag voor Brazilië’. Gelijk erna kwamen er huilende Braziliaanse fans in beeld.

De Braziliaanse Hulk ging vaak makkelijk liggen, maar hier werd door de scheidsrechter geen gehoor aan gegeven. / Bron: Tânia Rêgo ABr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)De Braziliaanse Hulk ging vaak makkelijk liggen, maar hier werd door de scheidsrechter geen gehoor aan gegeven. / Bron: Tânia Rêgo ABr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
In de 28ste minuut was er een ingooi van Brazilië. Hulk kreeg de bal en gaat vrij makkelijk liggen om zo een vrije schop af te dwingen vlak naast het strafschop gebied. De Duitse verdediger was iets te laat voor de bal, maar Hulk had zeer makkelijk over hem heen kunnen stappen/springen. De scheidsrechter liet het hierom zitten: geen vrije trap voor Hulk.

In de zelfde minuut kwam er wederom een counter van Duitsland. Er waren drie aanvallers van Duitsland tegenover twee verdedigers van Brazilië. Khedira stond gelijk met een verdediger waardoor hij geen buitenspel stond. Hij gaf eerder al een assist, maar was nu zelf de doelpuntmaker: 0-5 voor Duitsland. In zeven minuten tijd waren er dus 4 goals voor Duitsland gevallen.

In de 31ste minuut viel Duitsland weer aan, waarbij na een schot op doel een appèl werd gemaakt voor hands bij een Braziliaanse verdediger in het strafschopgebied. De scheidsrechter ging hier echter niet op in: van opzet was geen sprake.
Duitsland bleef snel spelen en legde het spel niet dood. Ze maakten goede passes en alles leek te lukken. In het gevecht om de bal maakt David Luiz van Brazilië in de 32ste minuut een overtreding op Müller, hij kwam hard in met zijn schouder en bovenlichaam. De scheidsrechter gaf aan dat dit de laatste keer is: de volgende keer zou hij een gele kaart uitdelen. Luiz had toen al vaker overtredingen gemaakt en een aantal waarschuwingen gehad.

Duitsland heerste op alle delen van het veld, maar Brazilië bleef proberen om de bal onder controle te krijgen. In de 35ste minuut deed Hulk een goede poging. Hij rende goed weg uit de Duitse verdediging, maar stond daardoor buitenspel, waardoor er werd afgefloten.

In de 37ste minuut maakte Dante een overtreding op zijn huidige ploeggenoot van Bayern München, waardoor Duitsland een vrije schop kreeg. Özil nam de vrije schop maar de bal ging ruim over het Braziliaanse goal heen.

De bal bleef goed heen en weer gaan maar Duitsland hield de overhand. Wanneer Brazilië de bal goed afpakte van Duitsland, wilden ze zo graag richting het Duitse doel dat ze de bal veel te hard of te ver vooruit schoten en daardoor balverlies leden.

In de 40ste minuut waren er een aantal pogingen van Brazilië rond het Duitse strafschop gebied. Het lukte Duitsland niet om de bal weg te werken. De Braziliaanse Oscar kreeg de bal goed aangespeeld maar zijn schot op doel werd geblokt door een Duitse verdediger. De counter die er op volgde van Duitsland had een wat rustiger tempo dan voorheen. Brazilië bleef goed druk zetten, maar het probeerde ook overal vrije schoppen te krijgen. Onder andere Hulk ging weer makkelijk liggen, maar de scheidsrechter ging hier wederom niet in mee.

In de 43ste minuut kreeg Brazilië een vrije schop net buiten het strafschopgebied van Duitsland. De Duitsers vonden het niet nodig om een muurtje te maken, maar op verzoek van de scheidsrechter ging Krose toch maar in zijn eentje bij de schuim-streep staan. De vrije trap resulteerde in een counter voor Duitsland, maar er werd goed verdedigd door Maicon van Brazilië.

Brazilië bleef gemakkelijk de bal verliezen aan Duitsland, terwijl bij Duitsland alle passes leken te lukken. In de enige minuut van de blessuretijd kreeg Hulk nog een extra kans. Hij rende hard naar voren, maar wist de bal niet binnen de lijnen te houden. De scheidsrechter floot daarna af voor de rust.

De tweede helft

Brazilië kwam sterk de kleedkamer uit, ze gingen vol in de aanval. Er waren wat wissels voor Brazilië: Hulk werd vervangen door Ramires en Fernandinho ging er uit om Paulinho te laten spelen. Er was één wissel aan Duitse kant: Hummels ging er uit en zijn vervanger was Mertesacker.

In de eerste minuut van de tweede helft kwam er gelijk al een kans voor Brazilië. Ramires kreeg de bal voor het doel maar kon deze niet goed aannemen.

In de 48ste en 49ste minuut waren er pogingen van Brazilië, onder andere van Marcello. Brazilië zette goed druk maar de verdediging van Duitsland loste het steeds op. Frank Snoeks meldde dat er rellen bezig waren op de tribune. In de tribunevakken stonden meerdere mensen die met andere dingen bezig waren dan het voetbalspel. Ook vertrokken er al Brazilianen uit het stadion.

In de 51ste minuut kwam er een counter van Duitsland die goed werd verdedigd door de Brazilianen. Hierna volgde de beste kans voor Brazilië tot dusver. De voorzet naar Oscar lukte niet, omdat de keeper de bal er van tussen greep. Als Oscar was bereikt, had hij vrijwel zeker gescoord.

Duitsland leek nog geen antwoord te hebben op de nieuwe speelstijl van Brazilië. Brazilië kreeg twee kansen in de 53ste minuut waaronder een corner. Bij beiden eindige de bal bij de Duitse doelman, Neuer.

Wederom in de 53ste minuut kreeg Paulihno een goede kans op een doelpunt. De Duitse Neuer blokte de bal na het schot. Ook de rebound van Paulihno werd van richting veranderd door de handen van de keeper. De verkregen corner voor Brazilië werd laag genomen maar leidde wederom tot niets.

In de 54ste minuut maakte Gustavo een overtreding op Müller. Hij tackelde Müller hard van achter, waardoor Duitsland een vrije schop kreeg. Al vrij snel nam Brazilië de bal weer over maar de voorzet was te diep en het werd een ingooi voor Duitsland. Duitsland verdedigde wat meer en speelde op de counter, maar die werd goed verdedigd door de Braziliaanse Luiz.

In de 57ste minuut moest de Duitse keeper ver uit zijn doel komen om de bal tegen te houden, omdat de Duitse verdediging nog diep in het veld stond. Hij werd aangetikt door de aanvallende Braziliaan, maar hier werd niet op gereageerd door de scheidsrechter.

In de volgende minuut kwam er een wissel voor Duitsland. Klose ging er uit en Schürrle kwam in het spel. De Braziliaanse Marcello hinkelde al een tijdje en leek misschien niet door te kunnen spelen, maar hij werd niet gewisseld.

De Duitse Schürrle scoorde twee keer dit duel. / Bron: Steindy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Duitse Schürrle scoorde twee keer dit duel. / Bron: Steindy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
In de 59ste minuut schoot Fred op doel, die gemakkelijk verdedigd werd door Neuer. Aan de andere kant van het veld kreeg Müller de bal door deze af te pakken van de Braziliaanse verdediging. De keeper kwam uit zijn doel met een goede redding, die echter wel een corner opleverde voor Duitsland. Duitsland nam een lage corner en zocht naar een gaatje tussen de Braziliaanse verdedigers. Müller schoot op doel, maar de Braziliaanse César tikte de bal over de lat heen.

In de 61e minuut kwam er een aanval van Brazilië, maar vanwege buitenspel werd die gestopt. Brazilië kreeg later wel een corner die werd verlengd door een Duitser. De Brazilianen deden een poging, maar wederom stond de Duitse keeper Neuer in de weg. Brazilië bleef proberen en vechten voor een doelpunt. Ze waren constant in de aanval en hadden wat vaker aan de bal. Er kwam echter wel boegeroep van de tribunes elke keer wanneer de Braziliaanse Fred de bal had.

Duitsland kwam weer met een counter, die twee aanvallers van Duitsland tegen één verdediger van Brazilië konden uitspelen. César kwam goed uit zijn goal om de aanval te stoppen, wel leidde dit tot een corner. Özil maakte een omhaal, maar hij stond buitenspel.

In de 68ste minuut tackelde Dante zijn clubgenoot bij Bayern. Hij kreeg hiervoor een gele kaart van de Mexicaanse scheidsrechter.

De Duitsers vonden dat er te lang niet was gescoord. Müller gaf een assist waarna invaller André Schürrle de bal het doel in schopte. De Braziliaanse verdedigers stonden er bij en keken er naar: het was 0-6 voor Duitsland.

Vlak hierna wisselde Brazilië Fred voor Willian. Willian kreeg gelijk al een kans, na een goede aanname van de bal schoot hij op het doel. Helaas voor hem ging de bal naast. De commentator van de NOS, Frank Snoeks, vertelde dat er op een aantal plaatsen in de stad brand werd gesticht. In het stadion was het nu weer wat rustiger. Er kwam een periode waarin Duitsland meer aan de bal was, maar waarin ze niet echt kansen creëerden.

In de 75ste minuut wisselde Duitsland, ze haalden Khedira er uit die eerder dit jaar was geopereerd aan zijn meniscus. Ze haalden hem er uit zodat hij ingezet kan worden in de finale. Zijn vervanger is Julian Draxler.

Vlak hierna was er een klein opstootje tussen Luiz en Müller. Er was niet echt een overtreding maar licht fysiek contact. Müller was
licht ontvlambaar en Luiz speelde daar natuurlijk maar al te graag op in.

In de 76ste minuut geloofden de Duitse fans hun ogen niet. Müller gaf een voorzet die Schürrle aannam, door hoog in de lucht te springen. Hij rende 2 meter met de bal en schoot op de onderkant van de lat, waarna de bal het Braziliaanse doel in ging. De keeper van Brazilië kon er niet bij. Het was een prachtig doelpunt: 0-7 voor Duitsland.

Brazilië gaat weer in de aanval en na een goede voorzet werd er een corner verdiend. De bal kwam bij Marcello die uithaalde, maar de bal ging naast het goal. Teleurgesteld hinkte hij weg.

De Braziliaanse keeper César werd tijdens deze halve finale maar liefst 7 keer gepasseerd. / Bron: Mayorov Vladimir  soccer.ru, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Braziliaanse keeper César werd tijdens deze halve finale maar liefst 7 keer gepasseerd. / Bron: Mayorov Vladimir soccer.ru, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Er kwam een periode waarin Duitsland vooral aan de bal was en druk zette. Brazilië probeerde wat te counteren maar de snelheid raakte er een beetje uit. Uiteindelijk schopte Ramires de bal richting de keeper, maar de doelman van Duitsland pakt hem goed. Brazilië raakte een beetje gefrustreerd, waardoor ze stomme acties gingen uithalen, zoals doorlopen op de keeper.

In de 88ste minuut kwam er een grote kans voor de Braziliaanse Oscar. Hij kreeg de bal maar schoot vlak voor het doel langs. Even later kwam er nog een schot van Brazilië, maar dit ging een aantal meter over het doel heen. Bij de counter van Duitsland schoot Özil bijna raak, ongeveer 20 centimeter naast het goal.

De Braziliaanse Oscar bleef goed druk zetten, wat werd uitbetaald in de 89ste minuut. Hij liep goed weg van zijn verdediger (Boateng). Neuer kwam uit zijn doel, maar Oscar schoot er goed langs. Een goaltje voor de eer: het is nu 1-7 voor Duitsland. Tot in de laatste minuten bleef Brazilië proberen te scoren en de druk erop te houden. David Luiz probeerde het ook nog een keer van afstand, maar de keeper van Duitsland had ook dit schot weer goed te pakken. Een paar minuten later pakte de scheidsrechter de bal en besloot hij de slachting op Brazilië te stoppen.Na de wedstrijd

De Braziliaanse spelers huilden. Onder andere Dante werd getroost door een aantal Duitsers, waaronder Müller. Er was één speler van Brazilië die zijn shirt wisselde met een Duitser: Alvez. Hij had niet gespeeld in de wedstrijd maar wilde toch zijn shirt ruilen met Schweinsteiger. Dit leverde hem boegeroep op vanaf de tribunes.
De Braziliaanse coach riep zijn spelers rondom de middenstip om hen een peptalk te geven, waarschijnlijk alvast voor de wedstrijd om de 3e plek.

Statistieken

In de onderstaande tabel staan de statistieken vermeld van Brazilië en Duitsland.

Wat?BraziliëDuitsland
Aantal schoten1814
Schoten op doel1312
Overtredingen1114
Balbezit (%)51%49%
Hoekschoppen75
Reddingen512
Buitenspel30
Gele kaarten10
Rode kaarten00

De scheidsrechter

De Mexicaanse scheidsrechter mistte eerder het bijtincident van Suarez. Dit was de derde wedstrijd op dit WK die hij floot. Hij had goed in de gaten dat de Brazilianen wat makkelijk gingen liggen en speelde hier goed op in. Hij deelde maar één gele kaart uit: aan Dante, in de 68e minuut.

Brazilië - Duitsland: 1-7Brazilië - Duitsland: 1-7
Duitsland gaat zich opmaken voor de finale die tegen Argentinië gespeeld zal worden.

Lees verder

© 2014 - 2018 Tmaar, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelschema EK voetbal 2012 Polen en Oekraïne, wedstrijdenSpeelschema EK voetbal 2012 Polen en Oekraïne, wedstrijdenSpeelschema EK voetbal 2012 Polen en Oekraïne: het EK 2012 zal in Polen en Oekraïne worden gehouden van 8 juni tot en me…
EK voetbal 2004: loting, programma en uitslagenEK voetbal 2004: loting, programma en uitslagenEK voetbal 2004 Portugal. Het EK voetbal 2004 wordt in Portugal van 12 juni tot en met 4 juli 2004 gespeeld. In totaal z…
WK voetbal 2010 Zuid-Afrika, programma en uitslagenWK voetbal 2010 Zuid-Afrika, programma en uitslagen11 Juni 2010 zal het Wereldkampioenschap voetbal te Zuid-Afrika van start gaan. Het kampioenchap wordt begonnen met de w…
Speelschema WK 2014 Brazilië: loting, programma en uitslagenSpeelschema WK 2014 Brazilië: loting, programma en uitslagenSpeelschema WK voetbal 2014 Brazilië: loting, speelschema en uitslagen. In 2014 vindt het WK 2014 plaats in Brazilië, he…
WK onder 17 2011 Mexico, loting, programma en uitslagenWK onder 17 2011 Mexico, loting, programma en uitslagenHet WK onder 17 vindt in 2011 in Mexico plaats. Van de deelnemende landen kunnen alleen spelers meedoen die maximaal 17…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "WK 2014: Wedstrijdverslag halve finale Duitsland - Brazilië"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tmaar
Gepubliceerd: 10-07-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 7
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!