InfoNu.nl > Sport > Voetbal > WK2014: wedstrijdverslag halve finale Nederland - Argentinië
nieuws uitgelicht

WK2014: wedstrijdverslag halve finale Nederland - Argentinië

WK2014: wedstrijdverslag halve finale Nederland - Argentinië Op 9 juli 2014 speelde Nederland de halve finale van het WK2014 tegen Argentinië. Helaas voor Nederland won Argentinië door het beter uitspelen van de penalty's. Het werd uiteindelijk 2-4 voor Argentinië. Argentinië zal de finale tegen Duitsland gaan spelen. Nederland mag nog mee doen om de derde plek, die wedstrijd zal tegen Brazilië zijn.

De opstellingen van Nederland en Argentinië

De bondscoach van Nederland, Louis van Gaal, beschikt toch over Nigel de Jong, Ron Vlaar en Robin van Persie. Nigel de Jong viel uit in de wedstrijd tegen Mexico vanwege een liesblessure. Hij heeft hard getraind en is in staat om mee te spelen in de wedstrijd tegen Argentinië.

Ron Vlaar had een knieblessure, maar ook hij is hersteld. Robin van Persie en Daryl Janmaat hadden wat maag- en darmproblemen de laatste dagen. Robin van Persie is in ieder geval fit voor de wedstrijd, of Janmaat dat is moet nog worden bekeken.
Voor Argentinië vervangt Enzo Pérez de geblesseerde Angel Di Maria op het middenveld. Angel Di Maria viel uit in de kwartfinale tegen België met een lichte dijbeenblessure. Sergio Agüero is weer hersteld van zijn kwetsuur, maar hij start op de bank.
Nederland begint met een 5-3-2 opstelling. Het is voor Sneijder 25e duel op een EK of WK. De meeste wedstrijden van een Nederlandse speler op een EK of WK zijn er 27, die van doelman van der Sar.
In de onderstaande tabel staan de opstellingen van Nederland en Argentinië vermeld.

Opstelling NederlandOpstelling Argentinië
1 Cillessen1 Romero
15 Kuyt4 Zabaleta
2 Vlaar15 Demichelis
3 De Vrij2 Garay
4 Martins16 Rojo
5 Blind6 Biglia
20 Wijnaldum14 Mascherano
10 Sneijder8 Pérez
6 De Jong9 Higuaín
11 Robben10 Messi
9 Van Persie22 Lavezzi

Nederlandse reacties voor de wedstrijd

De bondscoach van Nederland, Louis van Gaal, beschikt volgens hem over de sterkst mogelijke opstelling voor deze halve finale. Volgens van Gaal heeft ‘het wonder zich voltrokken’. Hiermee doelt hij op de basisplek van Nigel de Jong, die in de wedstrijd tegen Mexico uitviel vanwege een scheurtje in zijn lies. De Jong werkte keihard aan zijn herstel en van Gaal durft het aan om hem een basisplek te geven.

Oud-bondscoach Bert van Marwijk heeft vertrouwen in Oranje. Hij zei bij de NOS: “Messi is de beste speler van de wereld, maar Robben is de beste speler van dit toernooi”.
Pierre van Hooijdonk werd gevraagd door Jack van Gelder of hij er zin in had. Pierre antwoord dat hij optimistisch is en een goed gevoel heeft over de wedstrijd.

Een RTL-correspondent vroeg namens Editie NL aan koningin Máxima voor wie ze juicht tijdens de wedstrijd Nederland-Argentinië. Máxima antwoordde: “Nederland”. De RVD lichtte aan de NOS toe dat “Koningin Máxima is Nederlandse en is dus voor Nederland is.”

Volgens de ‘Nederland voorspelt’ reclame van ING voorspelt Nederland voor de wedstrijd Nederland-Argentinië 1-2. We gaan het zien!

Vlak voor de wedstrijd

De sfeer in de catacombe is gemoedelijk. Veel spelers schudden elkaar de hand, waaronder Messi en Cillessen. Cillessen gaf Messi een knipoog, alsof hij wilde zeggen “je komt er niet langs vandaag”. Vlak voor de wedstrijd was er nog een applaus ter nagedachtenis van Alfredo Di Stefano. De 88-jarige Alfredo was een Argentijns-Spaanse stervoetballer, die op 7 juli overleed aan een hartaanval.De eerste helft

Argentinië mocht de eerste helft aftrappen. Binnen twintig seconden probeerden ze Messi te bereiken. Gelukkig lette Cillessen goed op. Nigel de Jong had in de eerste minuut ook al contact met de bal. Hij oogde redelijk fit.

In de beginfase tastten beide teams elkaar af. Kuyt leverde de bal in bij Rojo. Argentinië had de bal maar counterde niet echt snel. Beide teams krijgen redelijk om de beurt de bal. Het tempo in de wedstrijd ligt laag. Nederland werkte af en toe de bal wat paniekerig weg achterin. Ze gingen hierna wel goed druk zetten, waardoor Argentinië weer wat terug moest naar hun eigen helft.
In de vijfde minuut kreeg Robben de bal. Hij wilde een voorzet geven, maar deze werd geblokt door Biglia. Via Kuyt kwam de bal later weer bij Robben, maar nu zou Robben buitenspel staan. De bal werd overgenomen door Argentinië, maar al snel had Kuyt hem terug veroverd.

In de 8e minuut zette Argentinië wat meer druk en kwamen zij richting Nederlands strafschopgebied. Nederland wachtte wat af en Messi kreeg bijna de bal. Dit werd echter voorkomen door de onvermoeibare Dirk Kuyt. Robben ging counteren, maar de bal ging via een Argentijn over de zijlijn.

Door een duwfout van Stefan de Vrij kreeg Argentinië in de tiende minuut een vrije schop. Zelfs verdedigers Garay en Demichelis kwamen naar voren. De voorzet werd echter weggekopt door van Persie. Pérez schoot daarna op doel, maar de bal ging ruim over en naast. Tot nu toe had Argentinië 59% balbezit gehad.

In de twaalfde minuut liep Robben weg met de bal. Een echte doorbraak werd echter voorkomen door de Argentijnse Mascherano. Sneijder kreeg de bal en schoot gelijk op doel: helaas voor Nederland wel meters naast.

Gelijk in de volgende minuut kwam er een counter van Argentinië. Pérez zou zijn aangetikt door Vlaar, maar eigenlijk gebeurde er vrij weinig. Pérez ging gemakkelijk liggen en de Turkse scheidsrechter geeft een vrije trap. Messi nam deze van een meter of 18 langs de 5 man muur van Nederland. Maar Cillessen trapte er niet in en pakte hem goed met zijn handen.

In de 15e minuut probeerde Messi weer langs rechts, hij kreeg veel meters maar werd wederom gestopt door de Nederlandse verdediging.

Messi werd goed gedekt door de Nederlandse verdediging. / Bron: CHUCAO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Messi werd goed gedekt door de Nederlandse verdediging. / Bron: CHUCAO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
In de 18e minuut kwam de volgende doelkans voor Argentinië toen Zabaleta hem doorgaf via Higuaín naar Messi. Gelukkig wist Cillessen de bal wederom te pakken. Nederland probeerde te counteren maar Mascherano nam de bal over.

In de 20ste minuut komt Lavezzi over rechts. Het verdedigen van Martins Indi zorgde voor een corner. Argentinië leek sterker op dit moment. Robben stond op de doellijn voor de corner. Lavezzi nam de hoekschop, maar Van Persie kopte hem weg uit het Nederlandse doelgebied. De bal ging via Argentinië over de zijlijn, waardoor de rust even terug keerde voor Oranje.

Kuyt deed een goede voorzet op Van Persie, maar die werd verdedigd door Garay. Er volgde een vrije trap naar voren, met een goede aanname door Lavezzi. Lavezzi zette voor maar Kuyt verdedigde, waardoor er een ingooi voor Argentinië kwam. Door een goede inzet van Ron Vlaar werd het bereiken van Messi voorkomen.

Cillessen werd belaagd door een Argentijnse doorjager in de 24e minuut. Hij bleef echter rustig en deed alsof hij ver ging trappen, maar legde in plaats daarvan de bal stil om zo hem om de verdediger heen te werken.

Vlaar werkte de bal weg in de 25e minuut, richting Wijnaldum. Wijnaldum en Mascherano van Argentinië sprongen tegelijk en maakten een kopstoot. Mascherano ging moeilijk lopen en werd door Wijnaldum opgevangen. Hij oogde (slaap)dronken en moest met wat ondersteuning het veld uit. Even later kwam hij terug het veld in.

In de 30e minuut verdiende Nederland een corner. Vlaar schopte de bal naar de eerste paal, maar die de bal werd weg gebokst door de keeper van Argentinië, Romero. Nederland kreeg nog een kans, maar wederom stond de keeper in de weg. Bij de derde rebound stond van Persie buitenspel.

Op dit moment had Nederland ongeveer 49% de bal. Argentinië probeerde te counteren, maar vooral Vlaar verdedigde erg goed. In de 36e minuut schopte Demichelis hard tegen de binnenkant van het been van Sneijder. Nederland kreeg een vrije schop, maar er kwam geen geel voor de Argentijn.

Martins Indi zette zijn lichaam in bij het vechten om de bal. Nu werd hij bij de scheidsrechter geroepen, vanwege het blokkeren van Messi. Dit was zijn laatste waarschuwing. Ondertussen was Sneijder weer gaan liggen vanwege die trap van Demichelis. Hij werd even verzorgd maar kon verder spelen.

Argentinië kwam een paar minuten voor rust nog met een paar aanvallen. Zelfs Robben verdedigde mee, wat nodig was omdat Argentinië met veel man naar voren kwam. Nederland zette goed druk waardoor Argentinië terug naar hun eigen helft werd gedreven.
In de 42e minuut werd er een overtreding gemaakt door Zabaleta op Van Persie. Sneijder nam de bal, maar de voorzet werd weggekopt. De bal bleef in bezit van Nederland, maar ging wel weer helemaal terug richting de keeper.

Vlak voor rust kwam Argentinië nog met een counter. Vlaar hield de bal net binnen waardoor Martins Indi moest duelleren om de bal met Messi. Martins Indi stak hierbij zijn arm uit waardoor hij Messi iets zou hebben gehinderd. De scheidsrechter gaf Martins Indi hiervoor geel. De vrije schop werd gestopt door Cillessen. Er kwamen nog twee minuten bij de eerste helft waarin Messi nog een voorzet deed, maar die mislukte.

Tweede helft

Martins Indi bleef in de catacombe, er werd gesproken over een heupblessure. Janmaat was zijn vervanger. Nederland begon de tweede helft maar al snel had Argentinië de bal. De Vrij moest ingrijpen door Pérez buiten het veld te duwen.

In de 47e minuut had Garay van Argentinië zijn schoen uitgetrapt. Hij verdedigde even met zijn schoen in zijn hand, wat eigenlijk niet mag omdat je tenue compleet moet zijn. De Turkse scheidsrechter gaf Garay even de tijd, waarna Nederland mocht ingooien. Ze probeerden naar voren te komen en Sneijder kreeg de bal. Hij wilde een pass geven aan Robben, maar die werd aan zijn arm vast gehouden door Demichelis. Demichelis kreeg hiervoor geel, omdat Robben anders had kunnen weglopen en een voorzet had kunnen geven. De vrije schop werd door Sneijder genomen, maar de bal ging direct ver over.

Nederland zette goed druk maar Argentinië counterde. Deze keer stond Messi echter buitenspel, maar Cillessen moest wel zijn doel uitkomen om de bal te pakken. Wanneer Nederland weer wilde aanvallen, kwamen ze moeilijk door het Argentijnse middelveld heen.
In de 57e minuut was er een misverstand tussen Janmaat en Vlaar, waardoor Argentinië een ingooi kreeg op de Nederlandse helft. De bal kwam rechts voor bij de Argentijnse Lavezzi. Hij legde voor maar Janmaat verdedigde.

Twee minuten later ging de bal via de Jong naar Kuyt die de bal doorgaf aan Van Persie. Van Persie gaf een voorzet maar die was te scherp: de bal vloog direct in de handen van doelman Romero.

In de 59e minuut maakten Janmaat en Biglia beiden een sliding om de bal te pakken. Biglia werd hiervoor even behandeld aan zijn pols, omdat hij geraakt was door Janmaat. Hij kreeg er een verband omheen.

Nigel de Jong moet toch naar de kant in de 61e minuut. Hij werd gewisseld voor Clasie, wat zijn WK-debuut was. Clasie viel goed in omdat hij al vrij snel de bal overnam na de uittrap van de Argentijnse doelman.

In de 66e minuut kwam Argentinië richting het doel van Cillessen. Messi en Clasie waren in duel en beiden hielden elkaar vast. Messi kreeg een vrije schop, maar de bal werd goed weggewerkt.

Nederland leek gelijk daarna goed te counteren, maar de snelheid ging er uit. Janmaat en Rojo moesten beiden springen om de bal te halen. Janmaat bleef echter liggen omdat ze een kopstoot maakten.

In de 69e minuut kwam Janmaat weer in het veld en controleerde Nederland vooral de bal. Argentinië nam de bal over maar wederom stond Vlaar goed opgesteld. Een tijdje later viel Vlaar in het gevecht om de bal, waarmee hij een Argentijn meenam. Die kregen een vrije schop maar Messi schopte de bal ver achter het doel: geen grote kans voor Argentinië.

Sneijder maakte veel foutjes bij het nemen van stafschoppen en corners. Vaak was de bal te hard of te hoog. / Bron: Dmitry Neimyrok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sneijder maakte veel foutjes bij het nemen van stafschoppen en corners. Vaak was de bal te hard of te hoog. / Bron: Dmitry Neimyrok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Via Robben en Janmaat kwam de bal bij Van Persie. Van Persie probeerde een omhaal te doen, maar stond echter al buitenspel.
In de 76e minuut verdiende Blind een vrije trap omdat hij werd gehaakt. Sneijder nam de vrije trap maar trapte hem veel te hard, waardoor niemand in het strafschopgebied erbij kon.

Wanneer Kuyt in de 81e minuut wilde ingooien, kwam er een dubbele wissel voor Argentinië. Pérez werd vervangen door Palacio. Higuaín werd vervangen door Agüero. Agüero raakte eerder tijdens de wedstrijd tegen Nigeria al geblesseerd, maar kon nu weer spelen. Kuyt gooide in, maar de bal kwam via Robben in de handen van de keeper.

Argentinië bleef druk zetten en kreeg verschillende inworpen. Rojo schopte de bal van ver op Cillessen, die hem goed opving. Bij de uitgooi werd Cillessen gehinderd door een Argentijn. Hij wond zich hier over op, maar de scheidsrechter deelde geen kaart of waarschuwing uit.

In de 84 minuut pakte Kuyt wederom de bal af. Helaas kon Clasie de bal niet goed aannemen waardoor Vlaar weer moest verdedigden. Dit deed hij via een mooie kapbeweging. Wijnaldum kreeg een vrije trap, die hij snel nam. Sneijder nam de daaruit verkregen corner, maar die werd weggekopt door Rojo. Clasie deed een schot van afstand, maar die belandde naast het doel.

In de 88e minuut kwam Mascherano goed richting het Nederlandse doel, maar wederom liep de aanval stuk door Vlaar. Nederland probeerde te counteren wat niet lukte.

In de 90e minuut probeerde Argentinië het nog een keer. De Vrij lette goed op waardoor Nederland een poging kon doen. Robben werd gehinderd maar toch bleef Nederland aan de bal. Robben kreeg de bal voor en liep zich vrij. Bij zijn voorzet zette Mascherano nog net een voetje aan de bal: Nederland kreeg een corner. Sneijder nam de corner maar die werd weggekopt door een Argentijn. Clasie heroverde de bal maar even later stompte de doelman van Argentinië de bal weg.

Er kwamen twee minuten bij waarin Janmaat nog een goede poging deed. Hij stond vrij maar jammer genoeg wel buitenspel. De scheidsrechter floot hierna af, om even rust te nemen voor de eerste helft van de verlenging.

Het eerste deel van de verlenging

Nederland won het tossen en koos dezelfde kant als ze in de tweede helft op speelden. Argentinië trapte af. Nederland begon goed en nam snel de bal over. De wedstrijd leek alleen beetje stil te gaan liggen, beide ploegen deden eventjes weinig. Wel werd Nederland een flink stuk terug geduwd naar eigen helft.

Een paar minuten later deed Nederland weer wat pogingen om te scoren. Clasie gaf aan Sneijder die de bal links aan Kuyt meegaf. Kuyt gaf de bal voor maar er stond helemaal niemand. Even later kreeg van Persie een prachtige pass, maar hij stond tussen te veel verdedigers.

In de 95e minuut kwam er een Nederlandse wissel. De Nederlandse aanvoerder van Persie ging naar de kant, zijn vervanger was Klaas Jan Huntelaar. Robben kreeg de aanvoerdersband om zijn arm.

Robben werkte zich na een ingooi goed langs drie verdedigers, maar de bal werd weggehaald met als resultaat een corner voor Nederland. Sneijder nam de corner, waarna een Argentijn de bal verlengde. Nederland kreeg een ingooi die uiteindelijk bij Sneijder terecht kwam. Sneijder trapte weer voor, maar veel te hoog: niemand kon er bij.

Kuyt werkte weer hard tijdens de wedstrijd. / Bron: Wouter Engler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Kuyt werkte weer hard tijdens de wedstrijd. / Bron: Wouter Engler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
De bal wisselde op het middenveld een aantal keer tussen beide teams. Kuyt veroverde de bal onder andere door het maken van een mooie draai. De bal ging goed naar Robben, die op doel schoot. Het schot werd alleen makkelijk opgevangen door Argentijnse doelman Romero.

Vanaf de 100e minuut kwam Argentinië iets meer aan de bal. Argentinië wisselde van spelers: Lavezzi ging er uit, zijn vervanger was Rodriguez. Later werd de counter van Argentinië gestopt door Janmaat. De bal ging naar Robben, die werd vastgepakt door Zabaleta. De scheidsrechter greep niet in. Via Clasie kwam de bal terug bij Robben. Even later werd Robben gehinderd en gaf Kuyt een slechte pass naar voren.

In de 104e minuut noemde de commentator van de NOS de naam van Klaas Jan Huntelaar eens een keer. Helaas was het negatief, omdat Huntelaar een gele kaart kreeg bij het duel om de bal met Demichelis van Argentinië. Dit is zwaar beslist door de scheidsrechter. Een vrije trap was prima geweest, maar geel een beetje overbodig.

Er kwam één minuut extra tijd bij de eerste verlenging. Messi bracht de bal naar voren maar Cillessen stompte de bal weg boven het hoofd van Agüero. Er kwam een ingooi van Messi en Palacio draaide zich handig weg. Janmaat lette echter goed op en maakte er een corner van. De corner werd weggekopt door een Nederlandse verdediger.

Het tweede deel van de verlenging

In het rustmoment voor het tweede deel van de verlenging had Van Gaal zijn spelers om zich heen. Hij pepte ze op, waarna ook de spelers elkaar probeerden op te peppen. Messi hield zich echter afwezig van de oppepbeurt van zijn coach, Sabella.
Nederland trapte af en Argentinië zette goed druk op Cillessen, die het goed oploste. Bij de trap naar voren botste Dirk Kuyt op de Argentijnse Zabaleta. Zabaleta bleef hierna liggen met pijn aan zijn kaak. Hij werd buiten de lijnen even verzorgd en kreeg een schoon shirt aan.

In de 108e minuut bouwde Nederland een aanval op die werd overgenomen door Argentinië. Zabaleta kwam vlak hierna het veld weer in. De rest van de wedstrijd speelde hij met wat watten in zijn mond.

In de 110e minuut schopt Stefan de Vrij van ver op het doel. Helaas voor Nederland was het schot ruim naast.
Argentinië kreeg een ingooi en de bal ging wat over en weer. Er waren nog maar acht minuten te spelen. Vlaar bleef goed verdedigen waardoor Nederland een ingooi kreeg. Kuyt gooide de bal te ver naar voren waardoor de Argentijnen door wat druk te zetten hem gemakkelijk overnamen. De counter van Argentinië werd gestopt en de Vrij speelde de bal naar Kuyt. De bal werd echter gegrepen door de wind en ging over daardoor over de zijlijn.

In de 114e minuut kreeg Argentinië een gigantische kans. Vlaar verdedigde maar Mascherano kwam toch vrij te staan. Hij wilde de bal over Cillessen heen koppen, maar Cillessen hield de bal goed tegen. Dit was een grote kans voor Argentinië.
In de 115e minuut was het spel een beetje dood. Nederland en Argentinië probeerden beiden weinig. Rodriguez kwam nog goed voor het doel, maar de bal werd gepakt door Cillessen.

Het lukte Robben niet om te scoren in de reguliere speeltijd. / Bron: Dmitriy Neymyrok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het lukte Robben niet om te scoren in de reguliere speeltijd. / Bron: Dmitriy Neymyrok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Even later kreeg Robben de bal en ging hij het duel aan met een Argentijn. De Argentijn ging wat makkelijk liggen waar Robben zich over frustreerde. Later kwam Janmaat hard in op de bal. Hij raakte de bal, maar ook de enkel van Rojo van Argentinië.
In de 199e minuut kwam de bal nog bij Robben. Hij speelde echter de bal te ver vooruit, waardoor Mascherano hem buiten kon tikken. Huntelaar werd vast gehouden en Nederland kreeg een ingooi. De bal ging naar Huntelaar in het strafschop gebied en kwam terug bij Janmaat. Janmaat legde voor en Kuyt schopte. De bal werd tegengehouden door een Argentijnse verdediger. De Nederlandse aanval duurde te lang en daarom liep hij stuk.

In de laatste minuut van de verlenging deed Kuyt nog een pass naar Wijnaldum. Helaas kwam de pass niet aan en floot de scheidsrechter af. Nederland moest zich wederom gaan klaar maken voor een penaltyreeks.

De penalty’s

Robben en Messi gingen tossen. Het tossen werd gewonnen door Nederland en ze besloten om als eerste te gaan schieten. Vlaar nam de eerste penalty, maar die werd helaas voor Nederland gestopt door Romero. Als tweede ging de Argentijnse Messi schieten. Messi raakt: Cillessen zat helemaal in de verkeerde hoek. De tweede penalty werd door Robben genomen, die netjes binnenschoot. De Argentijnen mochten weer en Garay schoot raak. Helaas volgde er een drama voor Nederland: Sneijder schoot mis. Romero pakte de bal wederom en Argentinië wist dat ze door waren. Het volgende schot van Aguëro werd niet door Cillessen gepakt. Dirk Kuyt schoot de volgende Nederlandse penalty goed raak. Maar de volgende bal van Rodriguez moest gestopt worden door Cillessen, wilde Nederland nog kunnen winnen. Dit lukte niet. Het was over voor Nederland, Argentinië ging naar de finale tegen Duitsland.De laatste twee wedstrijden van het WK

Na deze wedstrijd zijn er slechts nog twee wedstrijden die gespeeld moeten worden. Ten eerste natuurlijk de allesbeslissende finale. De winnaar van dit duel, Argentinië, zal de finalewedstrijd gaan spelen tegen Duitsland op 13 juli om 21.00 uur.

Daarnaast is er de wedstrijd om de 3e of 4e plek. Nederland gaat hiervoor strijden in een wedstrijd tegen Brazilië op 12 juli om 22.00 uur. Brazilië is mentaal gesloopt na de 1-7 vernedering van Duitsland. Het is de vraag of het team het nog gaat proberen in de verliezersfinale. Aan de andere kant willen de Brazilianen natuurlijk hun land niet wederom teleurstellen, dus ze kunnen erg gemotiveerd zijn. Helaas zijn er na het eind van de halve finale van Brazilië – Duitsland landelijk veel opstootjes geweest. Op het internet circuleren filmpjes van rellen en brandstichtingen. Veel van de media is op alternatieve sites gehost, de grote media schijnt zich hier buiten te willen houden. De vraag is wat dit doet met de Braziliaanse en Nederlandse spelers, die er zeker wat van mee zullen krijgen daar in Brazilië.

Statistieken van de wedstrijd

In de onderstaande tabel staan de statistieken vermeld van Brazilië en Duitsland.
Wat?NederlandArgentinië
Aantal gevaarlijke aanvallen4031
Aantal schoten78
Schoten op doel55
Overtredingen1510
Balbezit (%)53%47%
Hoekschoppen44
Reddingen42
Buitenspel44
Aantal gelukte passes656490
Gele kaarten21
Rode kaarten00
Zoals je ziet aan de statistieken, ging het spel redelijk gelijk op. Nederland en Argentinië waren goed aan elkaar gewaagd.

Reacties na afloop van de wedstrijd

Kuyt was volgens hem ‘doodziek’ van de uitschakeling. Hij voelde alleen maar teleurstelling. Kuyt merkte dat zijn ploeg minder energie overhad toen de penalty’s begonnen. Hij had respect voor Ron Vlaar en Sneijder, die beiden een penalty misten. Hij zei: “Ron was voor deze wedstrijd al geblesseerd, maar heeft zich er overheen gezet, fantastisch gespeeld en na 120 minuten voetbal ook nog een strafschop genomen. Dat kan dan misgaan. En Sneijder schoot zijn penalty gewoon goed in. Heel zuur hoe dit afloopt.''

Bondscoach Louis van Gaal was teleurgesteld maar vond dat Oranje het toernooi goed gespeeld had. Hij had geen moment het gevoel dat Nederland zou verliezen. Hij vertelde dat hij voor Vlaar nog twee spelers had gevraagd om de eerste penalty te nemen. Deze wilden niet, en Vlaar was in Louis zijn ogen de beste speler. Van Gaal wilde eigenlijk Krul weer inbrengen, maar zijn wissels waren op. Hierover zei hij: "Martins Indi had al geel en deed het niet goed. Nigel de Jong kwam terug van een blessure en was de vrije man. Die taak kan Jordy Clasie beter vervullen. Robin van Persie liep op zijn laatste benen.''

Cillessen werd in gesprek met de NOS gevraagd of hij niet liever had gehad dat Krul onder de lat zou staan. Cillessen reageerde hier op met: “Dat is altijd achteraf makkelijk gezegd. Daar gaan we morgen naar kijken. Nu overheerst de teleurstelling van de nederlaag.”

Volgens Vlaar was het verliezen van de wedstrijd een droom die uit elkaar spatte. Hij beaamde dat hij nog nooit beter had gespeeld dan in deze halve finale. Alleen ging het hem om het winnen, wat niet gelukt is. Over de penalty zei Vlaar: ''De bondscoach vroeg mij of ik de eerste wilde nemen. Ik zei ja, omdat ik vind dat je altijd je verantwoordelijkheid moet nemen. Maar ja, dan moet je hem er wel in schieten...''.

Zaterdag wil Vlaar nog één keer alles geven om van Brazilië te winnen. "Hoe hard en zwaar dit ook is, we willen dit toernooi goed afsluiten.''

Lees verder

© 2014 - 2017 Tmaar, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelschema en Uitslagen Nederland - WK Voetbal 2014Nederland speelt zijn openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal 2014 op 13-06-14 tegen de huidige Wereldkamp…
EK voetbal 2004: loting, programma en uitslagenEK voetbal 2004: loting, programma en uitslagenEK voetbal 2004 Portugal. Het EK voetbal 2004 wordt in Portugal van 12 juni tot en met 4 juli 2004 gespeeld. In totaal z…
WK 2014: overzicht tv-programma's en tijdenWK 2014: overzicht tv-programma's en tijdenIn de aanloop naar en tijdens het wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazilië zijn er veel programma's op de televisie.…
Speelschema EK voetbal 2012 Polen en Oekraïne, wedstrijdenSpeelschema EK voetbal 2012 Polen en Oekraïne, wedstrijdenSpeelschema EK voetbal 2012 Polen en Oekraïne: het EK 2012 zal in Polen en Oekraïne worden gehouden van 8 juni tot en me…
WK voetbal 2010 Zuid-Afrika, programma en uitslagenWK voetbal 2010 Zuid-Afrika, programma en uitslagen11 Juni 2010 zal het Wereldkampioenschap voetbal te Zuid-Afrika van start gaan. Het kampioenchap wordt begonnen met de w…
Bronnen en referenties
 • Van Gaal noemt meespelen de Jong een ‘wonder’: http://www.nu.nl/sport/3824090/van-gaal-noemt-meespelen-jong-wonder.html
 • Oranje start met herstelde Nigel de Jong: http://www.nu.nl/algemeen/3824065/oranje-start-met-herstelde-nigel-jong-argentinie.html
 • Koningin Máxima juicht voor Nederland: http://www.nu.nl/binnenland/3823810/koningin-maxima-juicht-tijdens-halve-finale-nederland.html
 • Statistieken Nederland – Argentinië: http://www.fifa.com/worldcup/matches/round=255955/match=300186490/statistics.html#nosticky
 • Reactie Kuyt: http://www.nu.nl/sport/3824283/we-dachten-echt-we-titel-konden-pakken.html
 • Reactie Vlaar: http://www.nu.nl/sport/3824236/emotionele-vlaar-ziet-droom-uiteen-spatten.html
 • Reactie van Gaal: http://www.nu.nl/sport/3824219/oranje-heeft-hier-fantastisch-gepresteerd.html
 • Reactie Cellissen: http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=219093
 • Afbeelding bron 1: CHUCAO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Dmitry Neimyrok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Wouter Engler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Dmitriy Neymyrok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "WK2014: wedstrijdverslag halve finale Nederland - Argentinië"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tmaar
Gepubliceerd: 10-07-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 12
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!