InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Mexico, live tv en livestream

Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Mexico, live tv en livestream

Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Mexico, live tv en livestream Op vrijdag 5 april 2019 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam een wedstrijd tegen Mexico. De interland Nederland-Mexico is een onderdeel van de voorbereiding van de Oranje Leeuwinnen op het WK vrouwenvoetbal 2019. De oefeninterland vindt plaats in het GeldreDome te Arnhem. De wedstrijd Nederland-Mexico is live op tv te bekijken. Ook is deze oefeninterland via een livestream online te bekijken.

Historie: Nederlands dameselftal

De eerste officiële interland van het Nederlands damesvoetbalteam vond plaats op 17 april 1971. Het Nederlands dameselftal speelde toen tegen Frankrijk. Nederland verloor met 4-0. Deze wedstrijd wordt als de eerste officiële Nederlandse interland beschouwd aangezien de wedstrijd onder auspiciën van de FIFA en de UEFA plaatsvond, maar opvallend genoeg vond deze wedstrijd niet plaats onder auspiciën van de KNVB. Pas in november 1973 werd de eerste damesinterland gespeeld die officieel goedgekeurd was door de Nederlandse voetbalbond KNVB. Dit was een uitwedstrijd tegen Engeland, die met 1-0 werd verloren.

Op 27 augustus 1977 behaalde het Nederlands damesvoetbalteam de grootste overwinning uit haar historie: de Nederlandse dames wonnen met 12-0 van de Israëlische dames. Op 26 september 1981 leden de Nederlandse vrouwen de grootste nederlaag uit hun historie: de Oranje dames verloren met 7-0 van Zweden.

Historie: Kwalificatie EK's vrouwenvoetbal

Het EK voetbal voor vrouwen bestaat sinds 1984. In die begintijd mochten er slechts vier landen meedoen aan het eindtoernooi van het EK. Tijdens de kwalificatietoernooien voor de EK's van 1989, 1991 en 1993 presteerde Nederland goed en haalde de laatste acht, maar vervolgens werden ze uitgeschakeld. Ze bereikten toen dus niet het eindtoernooi van het EK vrouwenvoetbal, waaraan immers slechts vier landen deelnamen.

Pas in 2009 (toen inmiddels het aantal landen dat meedeed aan het eindtoernooi uitgebreid was) haalde Nederland het eindtoernooi van het EK voetbal voor dames. Nederland bereikte tijdens dat EK damesvoetbal 2009, dat plaatsvond in Finland, de halve finale. De Oranje Leeuwinnen verloren die halve finale echter van Engeland. In 2013 deed Nederland wederom mee aan het EK voetbal voor vrouwen, dat toen in Zweden werd gespeeld. Dat jaar overleefde Nederland echter niet de groepsfase van het EK vrouwenvoetbal.

EK vrouwenvoetbal 2017

In 2017 was Nederland het organiserende land van het EK vrouwenvoetbal. Het hoefde daardoor geen kwalificatiewedstrijden te spelen en mocht automatisch meedoen aan dit eindtoernooi. Het EK vrouwenvoetbal 2017 werd het grootste succes uit de historie van het Nederlandse vrouwenvoetbal: de Oranje Leeuwinnen pakten in eigen land de eindoverwinning op dit EK damesvoetbal.

Historie: Kwalificatie WK's vrouwenvoetbal

Sinds 1991 wordt er door de FIFA elke vier jaar een officieel WK voetbal voor dames georganiseerd. Het eerste WK vrouwenvoetbal vond plaats in China en werd gewonnen door de Verenigde Staten. Bijna had Nederland zich voor dat eerste WK damesvoetbal gekwalificeerd. De Nederlandse voetbaldames misten de kwalificatie op één doelpunt. Daarna zijn de Nederlandse voetbalvrouwen vele jaren niet meer zo dicht bij kwalificatie voor het WK voetbal geweest. Pas bij het WK damesvoetbal van 2015 slaagde Nederland er voor het eerst in om zich voor dit eindtoernooi te plaatsen. Nederland haalde vervolgens op dat WK vrouwenvoetbal de achtste finales. In 2019 doet Nederland voor de tweede keer mee aan het WK voetbal voor vrouwen.

WK vrouwenvoetbal 2019

Het WK vrouwenvoetbal 2019 wordt gehouden in Frankrijk. In de eerste ronde van het WK vrouwenvoetbal 2019 zitten de Oranje leeuwinnen in Poule E. Op dinsdag 11 juni spelen de Oranje Leeuwinnen hun eerste poulewedstrijd: Nederland - Nieuw-Zeeland. Hun tweede WK-match is op zaterdag 15 juni Nederland - Kameroen. Op donderdag 20 juni spelen de Nederlandse voetbalvrouwen hun derde poulewedstrijd op dit WK vrouwenvoetbal: Nederland - Canada.

Oefenwedstrijd 5 april 2019: Nederland-Mexico, locatie en tickets

De oefenwedstrijd Nederland-Mexico wordt op vrijdag 5 april 2019 gespeeld in het GelreDome te Arnhem. Het is de eerste keer dat de Oranje Leeuwinnen in de GelreDome spelen. Dit stadion heeft een capaciteit van 28.000 toeschouwers. De voorverkoop van de tickets voor deze wedstrijd ging voor de Oranje Clubcard-houders van start op 20 februari 2019. De vrije verkoop van de tickets voor
Nederland-Mexico begon op 22 februari 2019.

Volgende interland: Nederland-Chili (9 april 2019)

Enkele dagen na de wedstrijd tegen Mexico spelen de Oranje Leeuwinnen reeds hun volgende oefenwedstrijd in de aanloop naar het WK vrouwenvoetbal 2019. Die volgende oefeninterland is: Nederland-Chili (9 april).

Selectie Oranje Leeuwinnen tegen Mexico (5 april) 2019

Bondscoach Sarina Wiegman heeft 23 speelsters voor deze wedstrijd geselecteerd. Deze selectie geldt ook voor de oefenwedstrijd Nederland-Chili (9 april). De selectie van de Oranje Leeuwinnen voor deze twee interlands bestaat uit de volgende speelsters: Loes Geurts (Kopparbergs), Lineth Beerensteyn (FC Bayern München), Kika van Es (Ajax),Dominique Bloodworth (Arsenal FC), Anouk Dekker (Montpellier), Merel van Dongen (Real Betis), Jackie Groenen (Frankfurt), Ellen Jansen (Ajax), Daniëlle van de Donk (Arsenal FC), Renate Jansen (Twente), Inessa Kaagman (Everton), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal FC), Siri Worm (Everton), Liza van der Most (Ajax), Jill Roord (Bayern München), Shanice van de Sanden (Olympique Lyon), Sherida Spitse (Valerenga), Lize Kop (Ajax), Sari van Veenendaal (Arsenal FC), Danique Kerkdijk (Bristol City), Desiree van Lunteren (SC Freiburg) en Cheyenne van den Goorbergh (FC Twente). Oorspronkelijk zat Aniek Nouwen (PSV Eindhoven) ook in deze selectie van de Oranje Leeuwinnen, maar wegens blessureleed moest zij afhaken; zij werd vervangen door Siri Worm.

Aftrap, opstellingen en statistieken: Nederland-Mexico op 9 april 2019

Hoe laat?

Hoe laat was de aftrap van de oefenwedstrijd tussen de Oranje Leeuwinnen en het nationale vrouwenvoetbalteam van Mexico? Deze wedstrijd begon op de avond van 5 april 2019 om 20u00 in het GeldreDome te Arnhem. De Oranje dames wonnen deze wedstrijd met 2-0. Nederland domineerde deze wedstrijd. Vooral in de eerste helft speelden de Oranje Leeuwinnen zeer sterk.

Opstelling Nederland (en wissels)

Sari van Veenendaal, Desiree van Lunteren (Liza van der Most), Anouk Dekker, Dominique Bloodworth (Merel van Dongen), Kika van Es, Jill Roord, Daniëlle van de Donk (Jackie Groenen), Sherida Spitse, Shanice van de Sanden (Lineth Beerensteyn), Vivianne Miedema en Lieke Martens.

Uitslag Nederland-Mexico: 2-0

Doelpunten Nederland: Miedema (24) en Martens (43)

Live op tv: Nederland-Mexico

Welke zender?

Op welke zender is Nederland-Mexico live te zien? Deze oefenwedstrijd van de Oranje Leeuwinnen wordt live op tv uitgezonden door de zender Veronica Tv.

Hoe laat begint de live-uitzending?

Hoe laat begint bij Veronica de live-uitzending van Nederland-Mexico? De live tv-uitzending begint om circa 19u30. Vanwege de live-uitzending van de vrouwenvoetbalwedstrijd Nederland-Mexico begint op die avond op deze zender de voetbaltalkshow Veronica Inside later dan gewoonlijk (namelijk pas om circa 22u00, in plaats van 20u30).

Exclusief contract: Oranje Leeuwinnen live bij SBS Broadcasting (Veronica/SBS6/SBS9)

Het bedrijf SBS Broadcasting heeft sinds augustus 2017 het exclusiviteitscontract om live op tv en online per livestream de kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen uit te zenden. Daarnaast zenden zij ook het merendeel van de oefenwedstrijden live op tv en online per livestream uit. Zo zenden ze ook de wedstrijd Nederland-Chili (9 april 2019) live uit.

Veronica Tv profileert zich sowieso meer en meer als een voetbalzender. Zo zenden zij onder meer veel wedstrijden van de Champions League van de heren live uit, zoals Ajax-Juventus (10 april). Veel voetbaluitzendingen van Veronica zijn behalve op tv ook op het internet gratis via een livestream te bekijken. Het profiel van Veronica als voetbalzender wordt ook versterkt door de komst van de heren van Voetbal Inside (Genee, Derksen en Van der Gijp) met ingang van augustus 2018 naar deze zender.

Livestream Nederland-Mexico

Gratis livestream

De damesvoetbalmatch Nederland-Mexico is op vrijdag 5 april 2019 eveneens live online te bekijken via een livestream. De officiële livestream van deze wedstrijd is op die avond te vinden op de website van Veronica Tv. De livestream begint tegelijk met de tv-uitzending. Het is een geheel gratis livestream. Dat houdt dus in dat de livestream van de vrouwenvoetbalwedstrijd Nederland-Mexico om circa 19u30 begint. Via die gratis livestream kan men dus ook de voorbeschouwing op Nederland-Mexico bekijken.

Toegang tot livestream

Om de gratis livestream van Nederland-Mexico te gebruiken op de website van Veronica, dient men wel in te loggen op die site. Het is niet nodig om een specifiek account van Kijk of SBS Broadcasting of Veronica te hebben om bij deze livestream in te kunnen loggen. Men kan bij deze livestream van Nederland-Mexico ook inloggen met een Facebook-account. Via zo'n gratis livestream is enkele dagen na de wedstrijd tegen Mexico ook de volgende oefeninterland van de Oranje Leeuwinnen live te zien: Nederland-Chili (9 april).

Veronica livestream

Tot aan de zomer van 2017 was FOX de grote mediapartner van de Oranje Leeuwinnen. Op zich heeft FOX jarenlang een erg goede en belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Het was aan hen te danken dat er, in de periode voordat het vrouwenvoetbal zijn grote doorbraak beleefde in Nederland (door het EK 2017) er toch al heel veel interlands live op tv en via een livestream te bekijken waren. Ze zonden die wedstrijden in deze periode vaak uit op het 'open net' FOX tv en daarnaast ook dikwijls op de abonneezenders van FOX Sports.

Een nadeel was echter wel, dat de wedstrijden online vaak alleen op een livestream van FOX Sports te bekijken was, waarvoor men een abonnement diende te hebben. Met de komst van SBS Broadcasting als nieuwe exclusieve bezitter van de uitzendrechten van de Oranje Leeuwinnen is dit nadeel ten einde gekomen, doordat zij per wedstrijd ook een gratis openbare livestream beschikbaar stellen op de website van Veronica Tv. Ook bij veel andere grote voetbalwedstrijden die zij uitzonden (zoals de KNVB Bekerfinale bij de heren en bij oefenwedstrijden van het Nederlands herenvoetbalelftal) bood Veronica tot vreugde van velen zo'n gratis openbare livestream aan. Ook wedstrijden in de Champions League van de heren zijn bij hen via een gratis livestream te bekijken. Zo kan men ook via zo'n gratis livestream kijken naar Ajax-Juventus (10 april).

Daar staat overigens wel een klein technisch nadeel tegenover. Doordat deze livestream gratis en openbaar is, wordt hij bij grote voetbalwedstrijden (zoals ook de oefenwedstrijden van Oranje) soms zo massaal gebruikt, dat de website (en de stream) mogelijk even vastlopen wegens 'overbelasting'. Dit technische probleem bij de livestream is doorgaans echter slechts van zeer tijdelijke aard. Wanneer men de livestream 'heropstart', dan doet hij meestal snel weer goed.

Geo-restricted livestream

De livestream bij Veronica is doorgaans echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat de interlands van de Oranje Leeuwinnen die zij uitzenden, bij hen op de site officieel alleen vanuit Nederland per livestream mogen worden bekeken. Vanuit andere landen is de livestream bij die wedstrijd officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream Nederland-Mexico via Ziggo Go

Via een livestream op de Go App (online tv) kan men eveneens op de avond van 5 april 2019 naar deze interland van de Oranje Leeuwinnen kijken. Dit is een app met een groeiende populariteit. Met die app kunnen klanten van Ziggo live online (per livestream) naar de zenders uit hun tv-pakket kijken. Veronica zit in het standaardpakket van Ziggo en die kan dus elke klant die daar digitale tv heeft, per livestream bekijken. Die livestream op de Go App is in de gehele EU te bekijken. In de meeste landen buiten de Europese Unie is elke livestream van de Ziggo Go App (en dus ook de stream van deze interland) geo-blocked (geblokkeerd).

Men kan deze match van de Oranje Leeuwinnen op die app niet alleen via de livestream aanschouwen. Achteraf kan men (een week lang) op die app ook via een stream de uitzending van Nederland-Mexico terugkijken.

Livestream via NLziet

Voor abonnees van NLziet is het ook mogelijk om deze interland van de Oranje Leeuwinnen via een livestream op die app te bekijken. Veronica behoort namelijk (als onderdeel van Talpa/SBS Broadcasting) tot de zenders die men op die app per livestream kan bekijken, indien men een betaal abonnement op die dienst heeft. Behalve de zenders van Kijk/Talpa (SBS Broadcasting), kan men op die app ook per livestream kijken naar zenders van RTL XL en NPO Start. Er bevindt zich ook een livestream van deze voetbalwedstrijd van het Nederlands vrouwenteam op de Kijk-app. Dit is echter ook een dienst waarop men een abonnement dient te hebben, om daarop een livestream te kunnen bekijken.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK 2019: Nederland  Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamOp donderdag 20 juni 2019 speelt Nederland op het WK vrouwenvoetbal tegen Canada. Dit is voor deze teams de derde en laa…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamOp zaterdag 15 juni 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen op het WK vrouwenvoetbal tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van…
Vrouwenvoetbal: Nederland-Australië, live tv en livestreamVrouwenvoetbal: Nederland-Australië, live tv en livestreamOp zaterdag 1 juni 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Australië. Deze oefenweds…
Wedstrijden Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2019Wedstrijden Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2019Nederland doet in de zomer van 2019 mee aan het WK vrouwenvoetbal dat in Frankrijk wordt georganiseerd. De Oranje Leeuwi…
Bronnen en referenties
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl
  • http://www.fcupdate.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.fifa.com

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Mexico, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!