InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Vrouwenvoetbal 2017: Slowakije-Nederland, live op tv

Vrouwenvoetbal 2017: Slowakije-Nederland, live op tv

Vrouwenvoetbal 2017: Slowakije-Nederland, live op tv Op vrijdag 24 november 2017 spelen de Oranje Leeuwinnen een interland tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Slowakije. Deze wedstrijd is een onderdeel van de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal 2019. De kwalificatiewedstrijd Slowakije-Nederland is live op tv te bekijken. Daarnaast is de interland Slowakije-Nederland ook online via een livestream te volgen.

WK voetbal voor dames 2019

Het WK voetbal voor vrouwen werd voor het eerst georganiseerd in 1991. Dit WK vindt sindsdien eens in de vier jaar plaats. Het WK vrouwenvoetbal van 2019 wordt gespeeld in Frankijk. Er mogen 24 teams deelnemen aan dit WK voetbal voor vrouwen. Als organiserend land mag Frankrijk automatisch deelnemen. Daarnaast zijn er op dat WK damesvoetbal nog 8 plekken voor andere Europese teams.

WK-kwalificatie: Poule 3 met Nederland en Slowakije

In de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019 zitten de Oranje Leeuwinnen in poule drie. De overige teams in deze groep zijn Noorwegen, Slowakije, Ierland en Noord-Ierland. De winnaar van deze poule plaatst zich automatisch voor het WK damesvoetbal 2019. De nummer twee in deze poule mag via de playoffs proberen om zich voor het WK te plaatsen.

De eerste kwalificatiewedstrijd van Nederland voor dit WK is Nederland-Noorwegen op 24 oktober 2017. De wedstrijd tegen Slowakije op 24 oktober is de tweede kwalificatiewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen. Vlak daarna wordt de derde kwalificatiewedstrijd gespeeld: Nederland-Ierland op 28 november 2017 in Nijmegen.

Historie: het vrouwenvoetbalelftal van Nederland

Op 17 april 1971 speelde het Nederland vrouwenvoetbalteam zijn eerste officiële wedstrijd. De geschiedenis van het Nederlandse damesteam begon met een 0-4 nederlaag tegen Frankrijk. Rond 1990 beleefde het Nederlands damesvoetbalelftal een zeer goede periode. Drie keer op rij (in 1989, 1991 en 1993) haalde het team de kwartfinale van het Europees kampioenschap damesvoetbal. In die tijd deden er echter slechts vier landen mee aan het eindtoernooi van het EK vrouwenvoetbal en waren die kwartfinales officieel dus slechts 'kwalificatiewedstrijden'.

Na die eerste succesperiode zakte het niveau van het Nederlandse nationale vrouwenteam enige jaren wat in. Er kwam echter een heropleving van het Nederlands vrouwenteam bij de kwalificatiecyclus voor het EK vrouwenvoetbal 2009. Toen slaagde Nederland er voor het eerst in om zich voor het eindtoernooi van het EK te plaatsen (daar mochten toen inmiddels 12 landen aan deelnemen). Op dat EK presteerde Nederland zeer succesvol: de Oranje Leeuwinnen haalden de halve finales. Die prestatie zorgde voor een grote doorbraak van het vrouwenvoetbal in Nederland. Er keken meer dan een miljoen Nederlanders naar de halve finale (waarin de Oranje Leeuwinnen door Engeland werden uitgeschakeld). Voor het eerst behandelden de Nederlandse sportmedia het vrouwenvoetbal als een serieuze topsport. Ook gingen vanaf dat moment veel meer clubs het vrouwenvoetbal serieus nemen.

WK-kwalificatie
Jarenlang slaagde Nederland er niet in om ze te plaatsen voor het WK damesvoetbal. Al was men er weleens dichtbij. In 1991 miste het damesteam het WK bijvoorbeeld op slechts één doelpunt. Pas in 2015 slaagde Nederland er voor het eerst in om zich voor het WK vrouwenvoetbal te plaatsen. Op dat WK haalde Nederland de achtste finale.

EK vrouwenvoetbal 2017
In 2017 was Nederland het gastland van de Europese kampioenschappen voetbal voor vrouwen. Dit evenement werd een gigantisch succes. De Oranje voetbalvrouwen werden de grote Nederlandse sportsterren van de sportzomer van 2017. Ze pakten de eindzege op dit toernooi. Eindelijk behoorden de Nederlandse voetbalvrouwen tot de wereldtop.

Selectie Nederland

Bondscoach Wiegman heeft voor deze match de volgende speelsters geselecteerd: Lize Kop (AFC Ajax), Angela Christ (PSV Eindhoven), Lineth Beerensteyn (FC Bayern München), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Vanity Lewerissa (PSV Eindhoven), Desiree van Lunteren (AFC Ajax), Liza van der Most (AFC Ajax), Jill Roord (FC Bayern München), Merel van Dongen (AFC Ajax), Sisca Folkertsma (AFC Ajax), Stefanie van der Gragt (AFC Ajax), Jackie Groenen (1.FFC Frankfurt), Daniëlle van de Donk (Arsenal FC), Kika van Es (FC Twente), Renate Jansen (FC Twente), Sari van Veenendaal (Arsenal FC), Dominique Janssen (Arsenal FC), Shanice van de Sanden (Olympique Lyonnais), Sherida Spitse (FC Twente), Kelly Zeeman (AFC Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal FC) en Myrthe Moorrees (FC Twente).

Naast de hierboven genoemde geselecteerde speelsters heeft de bondscoach op 19 november besloten om zekerheidshalve ook de keepster Jennifer Vreugdenhil (Valencia) mee te nemen naar Slowakije. De eerste keepster van Oranje, Sari van Veenendaal, heeft last van een blessure. Het was onduidelijk hoe dat fysieke probleem zich gaat ontwikkelen. Daarom is er dus zekerheidshalve een extra keepster meegenomen. Uiteindelijk bleek de heupblessure van Van Veenendaal te hardnekkig te zijn en kan zij inderdaad niet spelen tegen Slowakije.

Slowakije

Het Slowaakse vrouwenvoetbalteam staat anno 2017 op de 47e plek van de wereldranglijst (FIFA-ranking). Het team is er nog nooit in geslaagd om zich te plaatsen voor een EK of WK vrouwenvoetbal. Nederland en Slowakije hebben in de loop der jaren twee keer een interland tegen elkaar gespeeld. Nederland won beide wedstrijden.

Voorbeschouwing: Slowakije-Nederland

In theorie is Slowakije het op één na zwakste team van deze poule (op papier is Noord-Ierland het zwakste team, zij staan pas op de 60e plek van de FIFA-ranking). Nederland is daarentegen de regerende Europese kampioen vrouwenvoetbal. De Oranje Leeuwinnen zijn daarom ook zeker de grote favorieten voor de zege in de wedstrijd Slowakije-Nederland.

Locatie? Hoe laat? Opstellingen? Statistieken?

Hoe laat begint deze wedstrijd? De aftrap is om 19u00. Waar wordt deze WK-kwalificatiewedstrijd gespeeld? De match tussen Slowakije en Nederland vindt plaats op het National Training Centre in de stad Senec te Slowakije. De scheidsrechter is Tsiaresjka uit Wit-Rusland. Er is tijdens deze wedstrijd één gele kaart uitgedeeld, namelijk aan de speelster Holla van Slowakije.

Uitslag Slowakije-Nederland: 0-5

Doelpunten Nederland: Van der Gragt (8 en 91), Spitse (42) en Miedema (45 en 46)

Opstelling Slowakije

Korenciova, Havranová, Bartovicova, Biróová, Holla, Fabova (Vojteková/69), Susolova, Mikolajova, Hmirova, Slukova (Horváthová/94) en Matavková (Koslabová/83).

Opstelling Nederland

Christ, Van Lunteren, Dekker, Van der Gragt, D. Janssen, Groenen, Spitse, Van de Donk (Roord/61), Van de Sanden (R. Jansen/70), Miedema en Martens (Beerensteyn/79).

Live op tv: Veronica Tv

Op welke zender wordt deze wedstrijd live op tv uitgezonden en hoe laat begint de uitzending? Deze wedstrijd wordt op vrijdag 24 november live op tv uitgezonden door de zender Veronica TV. De tv-uitzending van Slowakije-Nederland begint op die zender om circa 18u45. De aftrap is om 19u00. Veronica Tv heeft de exclusieve uitzendrechten in Nederland om de kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen live op tv uit te zenden. Op dinsdag 28 november zenden zij ook de wedstrijd Nederland-Ierland live op tv uit.

Livestream Slowakije-Nederland

Is er ook een officiële livestream van Slowakije-Nederland beschikbaar? Ja, net als bij de vorige WK-kwalificatiewedstrijd (Nederland-Noorwegen) stelt Veronica Tv ook bij de wedstrijd Slowakije-Nederland een livestream beschikbaar op haar website. Via deze stream kan men de wedstrijd Nederland-Slowakije dus live bijvoorbeeld op een smartphone of laptop- of desktop-computer bekijken. Dit is een openbare livestream. Dat houdt in dat men geen extra abonnement hoeft te hebben om de livestream van Slowakije-Nederland te bekijken. Via de stream kan men op vrijdag 24 november live vanaf circa 18u45 de tv-uitzending bekijken. Om 19u00 is de aftrap van de vrouwenvoetbalwedstrijd tussen Slowakije en Nederland.

In het verleden, voordat Veronica Tv (in oktober 2017) een exclusief tv-contract met de Oranje Leeuwinnen had afgesloten, waren de kwalificatiewedstrijden en oefenwedstrijden van de Nederlandse voetbalvrouwen vaak online te bekijken via een livestream op de FOX Sports Go App. Om die livestreams te bekijken diende men toen nog een abonnement of een dagpas te hebben. Dat is dus niet meer het geval sinds Veronica Tv de exclusieve uitzendrechten heeft. Zij zenden de interlands zowel op tv als via de livestream op het internet uit middels openbare kanalen waarvoor geen extra abonnement nodig is.

Lees verder

© 2014 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep GWK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep GVan de 53 deelnemende Europese landen aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 zullen er uiteindeli…
EK voetbal 2016: Kwalificatie Groep CGroep C van de kwalificatie voor het EK voetbal 2016 bestaat uit: Spanje, Oekraïne, Slowakije, Wit-Rusland, Macedonië en…
Kwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep G EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep G EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep G Europa. Van 7 september 2012 tot en met 15 oktober 2013 zullen de land…
EK kwalificatie 2016 Groep C programmaTitelhouder Spanje zal op het Europees Kampioenschap voetbal van 2016 in Frankrijk de titel voor de 3e keer op een rij w…
EK voetbal 1960De Europese versie van het WK voetbal is natuurlijk het EK. In Europa is het een even groot feest als het WK. Ook dit to…
Bronnen en referenties
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl
  • http://www.fcupdate.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.fifa.com
  • http://www.foxtv.nl

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal 2017: Slowakije-Nederland, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-11-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!