InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Vrouwenvoetbal 2018: Nederland-Slowakije, live op tv

Vrouwenvoetbal 2018: Nederland-Slowakije, live op tv

Vrouwenvoetbal 2018: Nederland-Slowakije, live op tv Op dinsdag 12 juni 2018 spelen de Oranje Leeuwinnen een interland tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Slowakije. Deze wedstrijd is een onderdeel van de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal 2019. De kwalificatiewedstrijd Nederland-Slowakije is live op tv te bekijken. Daarnaast is de interland Nederland-Slowakije ook online via een livestream te volgen.

WK voetbal voor dames 2019

Het WK voetbal voor vrouwen werd voor het eerst georganiseerd in 1991. Dit WK vindt sindsdien eens in de vier jaar plaats. Het WK vrouwenvoetbal 2019 wordt gespeeld in Frankijk. Er mogen 24 teams deelnemen aan dit WK voetbal voor vrouwen. Als organiserend land mag Frankrijk automatisch deelnemen. Daarnaast zijn er op dat WK damesvoetbal nog 8 plekken voor andere Europese teams.

WK-kwalificatie: Poule 3 met Nederland en Slowakije

In de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019 zitten de Oranje Leeuwinnen in poule drie. De overige teams in deze groep zijn Noorwegen, Slowakije, Ierland en Noord-Ierland. De winnaar van deze poule plaatst zich automatisch voor het WK damesvoetbal 2019. De nummer twee in deze poule mag via de playoffs proberen om zich voor het WK te plaatsen. De tiende en laatste poulewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen bij deze WK-kwalificatie is de wedstrijd Noorwegen-Nederland in september 2018.

Historie: het vrouwenvoetbalelftal van Nederland

Op 17 april 1971 speelde het Nederland vrouwenvoetbalteam zijn eerste officiële wedstrijd. De geschiedenis van het Nederlandse damesteam begon met een 0-4 nederlaag tegen Frankrijk. Rond 1990 beleefde het Nederlands damesvoetbalelftal een zeer goede periode. Drie keer op rij (in 1989, 1991 en 1993) haalde het team de kwartfinale van het Europees kampioenschap damesvoetbal. In die tijd mochten echter alleen de vier landen die de halve finales haalden meedoen aan het eindtoernooi van het EK vrouwenvoetbal. Die kwartfinales van de Nederlandse voetbalvrouwen waren officieel dus slechts 'kwalificatiewedstrijden'.

Na die eerste succesperiode zakte het niveau van het Nederlandse nationale vrouwenteam enige jaren wat in. Er kwam echter een heropleving van het Nederlands vrouwenteam bij de kwalificatiecyclus voor het EK vrouwenvoetbal 2009. Toen slaagde Nederland er voor het eerst in om zich voor het eindtoernooi van het EK te plaatsen (daar mochten toen inmiddels 12 landen aan deelnemen). Op dat EK presteerde Nederland zeer succesvol: de Oranje Leeuwinnen haalden de halve finales. Die prestatie zorgde voor een grote doorbraak van het vrouwenvoetbal in Nederland. Er keken meer dan een miljoen Nederlanders naar de halve finale (waarin de Oranje Leeuwinnen door Engeland werden uitgeschakeld). Voor het eerst behandelden de Nederlandse sportmedia het vrouwenvoetbal als een serieuze topsport. Ook gingen vanaf dat moment veel meer clubs het vrouwenvoetbal serieus nemen.

WK-kwalificatie
Jarenlang slaagde Nederland er niet in om ze te plaatsen voor het WK damesvoetbal. Al was men er weleens dichtbij. In 1991 miste het damesteam het WK bijvoorbeeld op slechts één doelpunt. Pas in 2015 slaagde Nederland er voor het eerst in om zich voor het WK vrouwenvoetbal te plaatsen. Op dat WK haalde Nederland de achtste finale.

EK vrouwenvoetbal 2017
In 2017 was Nederland het gastland van de Europese kampioenschappen voetbal voor vrouwen. Dit evenement werd een gigantisch succes. De Oranje voetbalvrouwen werden de grote Nederlandse sportsterren van de sportzomer van 2017. Ze pakten de eindzege op dit toernooi. Eindelijk behoorden de Nederlandse voetbalvrouwen tot de wereldtop.

Selectie Nederland voor de wedstrijd tegen Slowakije op 12 juni 2018

Vivianne Miedema ontbreekt helaas in de selectie voor de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Slowakije op 12 juni 2018. Omdat Miedema in de eerste helft van 2018 door diverse blessures is getroffen, heeft men in onderling overleg besloten dat zij een rustperiode moet nemen om helemaal te kunnen herstellen.

De volgende speelsters zitten wel in de selectie van bondscoach Wiegman voor deze WK-kwalificatiewedstrijd: Sari van Veenendaal, Jennifer Vreugdenhil, Lize Kop, Anouk Dekker, Kika van Es, Stefanie van der Gragt, Merel van Dongen, Dominique Janssen, Danique Kerkdijk, Desiree van Lunteren, Liza van der Most, Siri Worm, Daniëlle van de Donk, Jackie Groenen, Tessel Middag, Kelly Zeeman, Jill Roord, Sherida Spitse, Renate Jansen, Lieke Martens, Lineth Beerensteyn, Ellen Jansen en Shanice van de Sanden

Slowakije

Het Slowaakse vrouwenvoetbalteam staat anno 2018 op de 47e plek van de wereldranglijst (FIFA-ranking). Het team is er nog nooit in geslaagd om zich te plaatsen voor een EK of WK vrouwenvoetbal. Nederland en Slowakije hebben in de loop der jaren drie keer een interland tegen elkaar gespeeld. Nederland won al die drie wedstrijden.

Slowakije-Nederland in 2017
Op 24 november 2017 speelden de vrouwenteams van Slowakije en Nederland ook al een wedstrijd tegen elkaar, in het kader van de kwalificatie voor het WK vrouwenvoetbal 2019. Die wedstrijd in Slowakije werd door Nederland gewonnen met 0-5. De doelpunten van Nederland werden gemaakt door: Van der Gragt (8e en 91e minuut), Spitse (42e minuut) en Miedema (45e en 46e minuut).

Voorbeschouwing: Nederland-Slowakije op 12 juni 2018

In theorie is Slowakije het op één na zwakste team van deze poule (op papier is Noord-Ierland het zwakste team, zij staan pas op de 60e plek van de FIFA-ranking). Nederland is daarentegen de regerende Europese kampioen vrouwenvoetbal. De Oranje Leeuwinnen zijn daarom ook zeker de grote favorieten voor de zege in de wedstrijd Nederland-Slowakije.

Locatie? Hoe laat? Opstellingen? Statistieken?

Hoe laat begint deze wedstrijd? Waar wordt deze WK-kwalificatiewedstrijd gespeeld? De aftrap van de wedstrijd Nederland-Slowakije is op dinsdag 12 juni om 20u00. De match wordt gespeeld in het Abe Lenstra Stadion te Heerenveen. Dit stadion is geheel uitverkocht voor deze wedstrijd. Dit houdt in dat er 24.000 toeschouwers aanwezig zijn bij Nederland-Slowakije. De scheidsrechter is Martinez (Spanje). Oorspronkelijk stond Van de Donk in de basisopstelling van de Oranje Leeuwinnen, maar wegens een blessure (hamstringklachten) moest zij vlak voor de wedstrijd vervangen worden door Jill Roord.

Opstelling Nederland (en wissels)

Van Veenendaal, Van Lunteren, Van der Gragt, D. Janssen, Worm (R. Jansen/77e minuut), Groenen, Spitse, Roord, Van de Sanden, Beerensteyn (E. Jansen/87) en Martens.

Opstelling Slowakije (en wissels)

Korenciova, Zdechovanova (Kopcova/83), Harsanyova, Fischerova, Vojtekova, Fabova, Susolova, Biroova, Hmirova,Bartovicova en Skorvankova.

Uitslag Nederland-Slowakije: 1-0

Doelpunt Nederland: Martens (92e minuut)

Gele kaarten

  • Nederland: Spitse
  • Slowakije: Harsanyova en Skorvankova

Live op tv: Veronica Tv

Op welke zender wordt deze wedstrijd live op tv uitgezonden en hoe laat begint de uitzending? Deze wedstrijd wordt op dinsdag 12 juni live op tv uitgezonden door de zender Veronica TV. Veronica Tv heeft de exclusieve uitzendrechten in Nederland om de kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen live op tv uit te zenden. De live tv-uitzending van Nederland-Slowakije begint omstreeks 19u25 op Veronica.

Slotwedstrijd WK-kwalificatie in september

Ook de eerstvolgende WK-kwalificatiewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen wordt live op tv uitgezonden door Veronica: de wedstrijd Noorwegen-Nederland (4 september). Dat is de laatste poulewedstrijd van de WK-kwalificatie en daarin wordt beslist over de eindzege in deze poule van de WK-kwalificatie.

Livestream Nederland-Slowakije

Is er ook een officiële livestream van Nederland-Slowakije beschikbaar? Ja, Veronica Tv stelt bij de wedstrijd Nederland-Nederland een livestream beschikbaar op haar website. Via deze stream kan men de wedstrijd Nederland-Slowakije dus live bijvoorbeeld op een smartphone of laptop- of desktop-computer bekijken. Dit is een openbare livestream. Dat houdt in dat men geen extra abonnement hoeft te hebben om de livestream van Slowakije-Nederland te bekijken. Deze livestream is dus geheel gratis. De stream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat deze livestream van Nederland-Slowakije op dinsdag 12 juni 2018 omstreeks 19u25 van start gaat. In september is ook de wedstrijd Noorwegen-Nederland per livestream te bekijken bij Veronica.

In het verleden, voordat Veronica Tv (in oktober 2017) een exclusief tv-contract met de Oranje Leeuwinnen had afgesloten, waren de kwalificatiewedstrijden en oefenwedstrijden van de Nederlandse voetbalvrouwen vaak online te bekijken via een livestream op de FOX Sports Go App. Om zo'n livestream te bekijken diende men toen nog een abonnement of een dagpas te hebben van FOX Sports. Dat is dus niet meer het geval sinds Veronica Tv de exclusieve online uitzendrechten heeft. Veronica zendt de interlands zowel op tv als via de livestream op het internet uit middels openbare kanalen waarvoor geen extra abonnement nodig is. De livestream is echter wel geo-restricted. Dat houdt in dat men zo'n livestream van de Oranje Leeuwinnen bij Veronica officieel alleen online mag bekijken in Nederland.

Lees verder

© 2014 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep GWK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep GVan de 53 deelnemende Europese landen aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 zullen er uiteindeli…
EK voetbal 2016: Kwalificatie Groep CGroep C van de kwalificatie voor het EK voetbal 2016 bestaat uit: Spanje, Oekraïne, Slowakije, Wit-Rusland, Macedonië en…
Kwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep G EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep G EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep G Europa. Van 7 september 2012 tot en met 15 oktober 2013 zullen de land…
EK kwalificatie 2016 Groep C programmaTitelhouder Spanje zal op het Europees Kampioenschap voetbal van 2016 in Frankrijk de titel voor de 3e keer op een rij w…
WK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetWK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetDe zevende editie van het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen zal worden gehouden van 6 juni tot en met 5 juli 2015…
Bronnen en referenties
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl
  • http://www.fcupdate.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.fifa.com
  • http://www.foxtv.nl

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal 2018: Nederland-Slowakije, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 12-06-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!