Vrouwenvoetbal 2021: Nederland-België (onder voorbehoud)

Vrouwenvoetbal 2021: Nederland-België (onder voorbehoud) Op vrijdag 5 juni 2020 zouden de Oranje Leeuwinnen een oefenwedstrijd spelen tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van België. Deze wedstrijd zou plaatsvinden plaats in Breda. Vanwege de coronacrisis is deze interland tussen de twee vrouwenteams uit de lage landen echter afgelast. Er is echter de hoop dat deze wedstrijd in 2021 alsnog gespeeld kan worden.

Nieuwe datum: voorjaar of zomer 2021?

Het jaar 2021 staat in het vrouwenvoetbal vooral in het teken van de Olympische Spelen. Men heeft de hoop dat de oefenwedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen de Belgische vrouwen in de loop van de eerste helft van 2021 alsnog gespeeld kan worden, als onderdeel van de voorbereiding van de Oranje vrouwen op de Olympische Spelen. Dit is echter nog allerminst zeker. Zodra hier meer duidelijk over is, wordt het hier gemeld.

Coronavirus

In het jaar 2020 zijn ontzettend veel sportwedstrijden afgelast vanwege de coronacrisis. Het coronavirus heeft een enorme impact op de sportwereld, maar vanzelfsprekend ook op de rest van de maatschappij. De ontwikkelingen rondom de coronacrisis zijn onder meer te volgen via de NOS journaals. Maatregelen worden aangekondigd bij de persconferenties van de regering.

Historie: het vrouwenvoetbalelftal van Nederland

Op 17 april 1971 speelde het Nederland vrouwenvoetbalteam zijn eerste officiële wedstrijd. De geschiedenis van het Nederlandse damesteam begon met een 0-4 nederlaag tegen Frankrijk. Rond 1990 beleefde het Nederlands damesvoetbalelftal een zeer goede periode. Drie keer op rij (in 1989, 1991 en 1993) haalde het team de kwartfinale van het Europees kampioenschap damesvoetbal. In die tijd mochten echter alleen de vier landen die de halve finales haalden meedoen aan het eindtoernooi van het EK vrouwenvoetbal. Die kwartfinales van de Nederlandse voetbalvrouwen waren officieel dus slechts 'kwalificatiewedstrijden'.

Na die eerste succesperiode zakte het niveau van het Nederlandse nationale vrouwenteam enige jaren wat in. Er kwam echter een heropleving van het Nederlands vrouwenteam bij de kwalificatiecyclus voor het EK vrouwenvoetbal 2009. Toen slaagde Nederland er voor het eerst in om zich voor het eindtoernooi van het EK te plaatsen (daar mochten toen inmiddels 12 landen aan deelnemen). Op dat EK presteerde Nederland zeer succesvol: de Oranje Leeuwinnen haalden de halve finales. Die prestatie zorgde voor een grote doorbraak van het vrouwenvoetbal in Nederland. Er keken meer dan een miljoen Nederlanders naar de halve finale (waarin de Oranje Leeuwinnen door Engeland werden uitgeschakeld). Voor het eerst behandelden de Nederlandse sportmedia het vrouwenvoetbal als een serieuze topsport. Ook gingen vanaf dat moment veel meer clubs het vrouwenvoetbal serieus nemen.

WK-kwalificatie 2015

Jarenlang slaagde Nederland er niet in om ze te plaatsen voor het WK damesvoetbal. Al was men er weleens dichtbij. In 1991 miste het damesteam het WK bijvoorbeeld op slechts één doelpunt. Pas in 2015 slaagde Nederland er voor het eerst in om zich voor het WK vrouwenvoetbal te plaatsen. Op dat WK vrouwenvoetbal van 2015 haalde Nederland de achtste finale.

EK vrouwenvoetbal 2017

In 2017 was Nederland het gastland van de Europese kampioenschappen voetbal voor vrouwen. Dit evenement werd een gigantisch succes. De Oranje voetbalvrouwen werden de grote Nederlandse sportsterren van de sportzomer van 2017. Ze pakten de eindzege op dit toernooi. Eindelijk behoorden de Nederlandse voetbalvrouwen tot de wereldtop.

WK vrouwenvoetbal 2019

Ook het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal van 2019 werd een groot succes voor de Oranje Leeuwinnen. De Nederlandse vrouwen haalden de finale, waarin ze van de USA verloren en dus genoegen moesten nemen met zilver.

Geschiedenis: Vrouwenvoetbal in België

De geschiedenis van het vrouwenvoetbal in België begon eigenlijk in 1921. Dat jaar werd er voor het eerst officieel een Belgische voetbalclub voor vrouwen werd opgericht: de Brussels Femina Club. Deze vereniging kreeg te maken met sterke tegenwerking van de conservatieve Belgische voetbalbond, doch desondanks werden er in de daaropvolgende jaren toch ook diverse andere vrouwenvoetbalclubs in België opgezet. De vrouwenclubs besloten om een eigen, 'illegale' competitie op te zetten. De Belgische voetbalvrouwen begonnen toen ook een eigen, 'illegaal' nationaal vrouwenteam.

De illegale Belgische vrouwenvoetbalcompetitie vond voor het eerst plaats in 1924 en bleef bestaan tot 1934. De Belgische bond bleef zich al die tijd hier tegen verzetten. Herenvoetbalclubs die vrouwenvoetbalclubs op hun velden lieten voetballen konden sancties krijgen van de bond. Mede vanwege die hardnekkige tegenwerking kwam er medio jaren dertig een einde aan die eerste Belgische vrouwenvoetbalcompetitie.Pas eind jaren zestig zou het damesvoetbal weer een serieuze opleving krijgen in België. Het werd toen al snel heel wat beter opgepikt door de Belgische voetbalbond dan circa een halve eeuw eerder het geval was. Met ingang van 1971 organiseerde de Belgische bond (KBVB) namelijk officiële vrouwencompetities.

Nationaal Vrouwenvoetbalteam van België: Red Flames

Debuut

Begin jaren zeventig ontstond er een officieel Belgisch nationaal vrouwenelftal. Dit team speelde op 30 mei 1973 in Reims haar eerste interland. De tegenstander van de Belgische dames was Frankrijk. Dit debuut van de Belgische vrouwen was een succes: ze wonnen met 1-2 van de Franse voetbalvrouwen.

Bijnaam

De bijnaam van het Belgische vrouwenvoetbalteam is 'The Red Flames'.

Overwinningen en nederlagen

Wat zijn de grootste overwinningen die de Belgische voetbaldames in de loop der jaren boekten? Twee maal slaagden zij erin om hun tegenstander met 11-0 te verslaan. In juni 2010 versloegen de Belgische vrouwen het team van Azerbeidzjan met 11-0. In september 2014 versloegen de Belgische vrouwen het team van Griekenland met 11-0. Wat zijn de grootste nederlagen die de Belgische dames hebben geleden? In september 1992 verloor het Belgische team met 8-0 van Noorwegen. In februari 2004 verloor het Belgische vrouwenvoetbalteam met 9-1 van de Spaanse voetbalvrouwen.

Nederland-België: Hoe laat? Opstellingen? Statistieken?

Hoe laat?

Hoe laat begint de wedstrijd van de Oranje voetbalvrouwen tegen België? Als de datum en het tijdstip van de aftrap bekend zijn, worden die hier geplaatst.

Opstelling Nederland?

Voorafgaand aan dit duel wordt hier de opstelling van de Oranje Leeuwinnen gemeld.

Live op tv: Nederland-België in 2021

Welke zender?

Op welke zender wordt deze wedstrijd van Nederland tegen België live uitgezonden? De uitzendrechten (tv en livestream) zijn in handen van Talpa. Waarschijnlijk zenden zij dit duel live uit op Veronica Tv. Het is echter ook mogelijk dat ze om praktische redenen besluiten om het uit te zenden op SBS9. Zodra dit definitief zeker is, wordt hier gemeld op welke tv-zender dit duel live wordt uitgezonden.

Hoe laat?

Zodra bekend is hoe laat de live tv-uitzending begint, dan wordt dat hier gemeld.

Livestream Nederland-België (vrouwenvoetbal in 2021)

Livestream NPO

De wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen worden ook online uitgezonden via een livestream. Met zo'n stream kan men live op he internet, via bijvoorbeeld een smartphone of computer, naar Nederland-België kijken. De officiële livestream voor de kijkers in Nederland wordt aangeboden door de Talpa op de website van Kijk. Dit is een geheel gratis livestream. Deze gratis livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending van Nederland-België. Ook kan men deze livestream vinden op de website van Veronica Tv. De livestream van Talpa voor de voetbalwedstrijd van de Nederlandse vrouwen tegen de dames uit Belgeië is echter wel 'geo-restricted'. (Dat geldt overigens voor elke livestream van Kijk.) Buiten Nederland is deze gratis livestream 'geo-blocked'.

Livestream Nederland-België via Go App (in de hele EU)

Men kan via een livestream op de Go App (online tv) naar de wedstrijd Nederland - België kijken. Met deze app is het mogelijk om online live (via een livestream) naar tv te kijken. Deze streamingdienst is een onderdeel van VodafoneZiggo. Wie een abonnement voor digitale tv heeft bij Ziggo kan op deze app per livestream tv kijken. En dus kan men als Ziggo-klant via deze app een gratis livestream kijken naar Nederland - België. Elke livestream op deze app is niet alleen in Nederland te bekijken. De livestream is beschikbaar in de hele Europese Unie. Wie dus op vakantie is in een ander EU-land, kan zo alsnog per livestream naar de voetbalvrouwen van Oranje tegen de 'Red Flames' kijken. In de meeste landen buiten Europa is zo'n livestream op de Ziggo Go App, bijvoorbeeld van de voetbalwedstrijd tussen de vrouwen van België en Nederland, helaas wel geo-blocked. Op de Go App kan men niet alleen per livestream naar deze wedstrijd van de Nederlandse voetbalvrouwen kijken, men kan ook een week lang via een stream deze wedstrijd terugkijken.

Livestream via NLziet

Het is ook mogelijk om met een livestream van NLziet te kijken naar Nederland - België. Om die livestream van deze wedstrijd te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben. Op de NLziet-app kan men via een livestream naar tv kijken via de zenders van NPO Start, RTL XL en Talpa (SBS Broadcasting). Tot die zender die men daarop per livestream kan bekijken behoort dus ook de zender van Talpa, waar deze wedstrijd van de Oranje vrouwen live op wordt uitgezonden.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamEK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamHet EK vrouwenvoetbal 2022 wordt in Engeland georganiseerd. De finale vindt plaats in het Wembley Stadium te Londen. Dit…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
Vrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamOp dinsdag 27 oktober 2020 speelt het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland spelen tegen Kosovo. Het duel Kosov…
EK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamEK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamHet is nog niet bekend wie de tegenstander van Oranje is bij haar derde poulewedstrijd op het EK van 2021. Die tegenstan…

Voetbal: 2 tegen 2 of dribbelvoetbal, training en wedstrijdIn België spelen de allerjongste voetballertjes hun wedstrijdjes 2 tegen 2 sinds het seizoen 2014-2015. De bedoeling hie…
Belgische voetballers in Europese topcompetitiesBelgische voetballers in Europese topcompetitiesSinds de overgang van Vincent Kompany en Marouane Fellaini naar de Engelse competitie is de toon gezet voor andere Belgi…
Bronnen en referenties
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl
  • http://www.fcupdate.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.fifa.com
  • http://www.foxtv.nl

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal 2021: Nederland-België (onder voorbehoud)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!