InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Polen, live tv en livestream

Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Polen, live tv en livestream

Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Polen, live tv en livestream Op maandag 4 maart 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Polen. Deze oefenwedstrijd is een onderdeel van de Algarve Cup 2019. De wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen Polen is live op tv te zien. Ook kan men oefeninterland van Nederland tegen Polen via een livestream online volgen.

WK vrouwenvoetbal 2019

Het WK vrouwenvoetbal 2019 vindt plaats in Frankrijk. Het is de achtste editie van het wereldkampioenschap damesvoetbal. Er doen 24 landen mee aan het WK 2019. De openingswedstrijd van het WK vrouwenvoetbal 2019 wordt op 7 juni gespeeld. De finale vindt precies een maand later plaats: op 7 juli. De openingsmatch en de finale worden gespeeld in Lyon.

Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2019

Hoe ziet het programma van Nederland op het WK 2019 eruit? In de eerste ronde zijn de Oranje Leeuwinnen ingedeeld in poule E. Op dinsdag 11 juni 2019 spelen zij de wedstrijd Nederland - Nieuw-Zeeland. Vervolgens spelen ze op zaterdag 15 juni de tweede poulewedstrijd: Nederland - Kameroen. Op donderdag 20 juni spelen de Oranje Leeuwinnen hun derde en laatste poulewedstrijd Nederland - Canada.

Voorbereiding op het WK vrouwenvoetbal

In de voorbereiding op het WK vrouwenvoetbal neemt Nederland vanaf 26 maart 2019 deel aan het befaamde oefentoernooi 'de Algarve Cup 2019'. Ook veel andere toplanden doen mee aan dit toernooi. Vervolgens staat voor de Oranje Leeuwinnen in de voorbereiding op het WK vrouwenvoetbal 2019 ook nog een oefeninterland in het Gelredome te Arnhem op het programma: Nederland-Mexico (5 april). Enkele dagen later speelt Nederland ook de oefenwedstrijd Nederland-Chili (9 april).

Historie: Vrouwenvoetbal in Nederland

Het Nederlandse damesvoetbalteam bestaat officieel sinds begin jaren zeventig. Het team beleefde rond 1990 voor het eerst een succesvolle periode, toen de Oranje dames drie maal achter elkaar de kwartfinale behaalden van het EK vrouwenvoetbal. Men liep in die tijd echter nipt de WK-kwalificatie mis. Vanaf midden jaren negentig beleefde het Nederlandse vrouwenvoetbal een wat mindere periode die ruim tien jaar duurde. Daarna is het Nederlandse damesvoetbal echter aan een grote opmars begonnen. Een eerste hoogtepunt was het behalen van de halve finale op het EK vrouwenvoetbal van 2009, wat toen de beste prestatie ooit was van een Nederlands damesteam op een internationaal toernooi. Een tweede hoogtepunt was dat de Oranje Leeuwinnen zich in 2015 voor het eerst plaatsten voor het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. Het derde en absolute hoogtepunt in de geschiedenis van het Nederlandse damesvoetbal was vervolgens het EK vrouwenvoetbal 2017 dat in Nederland werd gehouden en waarbij de Oranje Leeuwinnen de eindzege behaalden.

WK-kwalificatie van de Oranje Leeuwinnen

De kwalificatiecyclus van de Oranje Leeuwinnen voor het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal 2019 begon in oktober 2017. Tijdens de eerste poulewedstrijd van de kwalificatiecyclus speelde Nederland op 24 oktober van dat jaar tegen Noorwegen. Nederland won die wedstrijd met 1-0 dankzij een doelpunt van Vivianne Miedema in de slotfase.

Gelijkspel tegen Ierland

Precies een maand later volgde de tweede kwalificatiewedstrijd: op 24 november 2018 won Nederland uit met 0-5 van Slowakije. Daarna volgde op 28 november 2017 een moeizame wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen Ierland. Deze thuiswedstrijd eindigde in een gelijkspel: 0-0. Achteraf bleek dit puntverlies overigens cruciaal te zijn in de strijd om de zege in de poule: concurrent Noorwegen won wel beide wedstrijden tegen Ierland.

Succesreeks

Na het teleurstellende gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Ierland volgde er nochtans een succesvolle reeks van vier zeges voor de Oranje Leeuwinnen. Nederland won tegen Noord-Ierland thuis met 7-0, vervolgens versloegen ze uit Ierland met 0-2, daarna werd Noord-Ierland thuis met 0-5 verslagen en hierna wonnen de Oranje Leeuwinnen in juni 2018 met 1-0 van Slowakije.

Beslissende poulewedstrijd

Omdat concurrent Noorwegen echter ook van al die andere ploegen won, moest er uiteindelijk in de laatste poulewedstrijd op 4 september tussen Noorwegen en Nederland beslist worden om de poulezege. Nederland zou genoeg hebben aan een gelijkspel. Reeds in de beginfase slaagde echter Noorwegen erin om twee doelpunten te scoren. Nederland scoorde vervolgens nog wel de 1-2, maar de Oranje Leeuwinnen slaagden er niet in om nog een tweede doelpunt te maken. Zo verloor Nederland dus deze match en werd Noorwegen de poulewinnaar. Noorwegen plaatste zich hierdoor automatisch voor het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal 2019. Nederland moest nog playoffs spelen voor een plek op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal.

Playoffs voor het WK vrouwenvoetbal

Aan de Europese playoffs van de kwalificatie voor het WK damesvoetbal deden vier teams mee: de beste nummers twee uit de eindstanden van de kwalificatie-poules. Deze vier teams strijden om één ticket naar het WK voetbal voor vrouwen 2019. Deze playoffs begonnen met halve finales (een thuis- en een uitwedstrijd). In de halve finales van de playoffs won Nederland twee keer van Denemarken. Zwitserland en België speelden in die halve finales twee keer gelijk tegen elkaar. Zwitserland mocht op basis van het doelsaldo door naar de finale van de playoffs voor het WK vrouwenvoetbal.

De twee winnaars van de halve finales spelen vervolgens in de finale (weer een thuis- en een uitwedstrijd), waarvan de winnaar naar het WK voetbal voor vrouwen zou mogen. Nederland won de eerste wedstrijd met 3-0 en speelde de tweede wedstrijd met 1-1 gelijk. En zo hebben de Oranje Leeuwinnen zich dus geplaatst voor het WK vrouwenvoetbal 2019. In de voorbereiding op dat WK voetbal voor vrouwen speelt Nederland dus onder meer op de Algarve Cup.

Selectie Nederland voor de wedstrijd tegen Polen

Hoe ziet de selectie van het Nederlands vrouwenvoetbalteam eruit voor de wedstrijden van Nederland op de Algarve Cup? De oorspronkelijk selectie van de Oranje Leeuwinnen bestond bij dit oefentoernooi uit: Victoria Pelova (ADO Den Haag), Jill Roord (Bayern München), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Lieke Martens (Barcelona), Stefanie van der Gragt (FC Barcelona), Jackie Groenen (FC Frankfurt), Kika van Es (Ajax), Sisca Folkertsma (FC Twente), Loes Geurts (Göteborg), Sherida Spitse (Valerenga), Ashleigh Weerden (FC Twente), Vivianne Miedema (Arsenal FC), Aniek Nouwen (PSV), Desiree van Lunteren (Freiburg), Lineth Beerensteyn (FC Bayern München), Ellen Jansen (AFC Ajax), Sari van Veenendaal (Arsenal), Merel van Dongen (Real Betis Sevilla), Dominique Bloodworth (Arsenal FC), Renate Jansen (FC Twente), Inessa Kaagman (Everton FC), Danique Kerkdijk (Bristol City) en Lize Kop (AFC Ajax). Tijdens het toernooi moesten Stefanie van der Gragt en Victoria Pelova wegens blessureleed echter de selectie verlaten. Zij werden vervangen door Katja Snoeijs en Siri Worm.

Polen in het vrouwenvoetbal

Het Poolse nationale vrouwenvoetbalteam bestaat sinds juni 1981. De Poolse vrouwen voetbalden toen hun eerste officiële interland tegen Italië. De Italiaanse voetbalvrouwen wonnen de wedstrijd met 3-0. Het Poolse nationale team is er nooit in geslaagd om erg succesvol te worden in de wereld van het vrouwenvoetbal. Nog nooit plaatste Polen zich voor een eindtoernooi (EK, WK of Olympische Spelen). Anno 2019 staat Polen op de 34e plaats van de FIFA-ranking.

Polen: kwalificatie WK vrouwenvoetbal 2019?

Bij de kwalificatiecyclus voor het WK damesvoetbal 2019 zat Polen in Groep 2. In deze poule eindigde Polen als derde (achter Schotland en Zwitserland). Hierdoor plaatste Polen zich dus niet voor het eindtoernooi van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen 2019.

Nederland-Polen op 4 maart 2019: opstelling Nederland, hoe laat aftrap, enzovoort

Hoe laat?

Hoe laat is de aftrap van Nederland-Polen? De aftrap is op de avond van 4 maart om 18u30. De wedstrijd Nederland-Polen wordt gespeeld in het Estadio Municipal de Bela Vista in Parchal (Portugal).

Opstelling Oranje Leeuwinnen

Nederland begon de wedstrijd met een opvallende opstelling; veel wisselspeelsters kregen de kans in deze oefenmatch. Het resultaat was zwaar teleurstellend: Nederland verloor deze wedstrijd met 0-1. Als gevolg van deze tweede nederlaag in het toernooi eindigde Nederland als laatste in de poule. De Oranje Leeuwinnen spelen daarom in de slotronde van het toernooi de wedstrijd Nederland-China (woensdag 6 maart).

Opstelling Nederland (en wissels)

Kop, Van Es (Van Lunteren), Kerkdijk, Nouwen (Beerensteyn), Worm (Van Dongen), Folkertsma (Spitse), Roord, Kaagman, R. Jansen, E. Jansen (Miedema) en Weerden (Bloodworth).

Uitslag Nederland-Polen: 0-1

  • Goals Nederland: geen
  • Goals Polen: Winczo (42e minuut)

Kaarten Nederland en Polen

  • Nederland: Kerkdijk (rood) en Spitse (geel)
  • Polen: Pajor (geel) en Sikora (geel)

Live op tv: Nederland-Polen op 4 maart 2019

Door welke zender wordt Nederland-Polen live uitgezonden? De live tv-uitzending van Nederland-Polen vindt plaats op de zender Veronica Tv. Hoe laat begint de live tv-uitzending van deze oefenwedstrijd? De live-uitzending begint op maandag 4 maart om 18u00.

In 2018 werd de Algarve Cup nog live op televisie uitgezonden door FOX Sports. Vanwege de publicitaire successen van de Oranje Leeuwinnen heeft echter SBS Broadcasting (het moederbedrijf van Veronica Tv) besloten om in 2019 wel de live uitzendrechten van dit toernooi te kopen. Dat is vanzelfsprekend mooi nieuws voor veel Nederlandse voetbalfans. Veronica Tv is immers een 'open net', terwijl men bij FOX Sports een abonnement diende te hebben om de wedstrijden bij hen live te kunnen bekijken.

Livestream Nederland-Polen op 4 maart 2019

Livestream Veronica van Nederland-Polen

Er wordt ook een livestream geproduceerd van de wedstrijd Nederland-Polen. Met zo'n livestream kan men de damesvoetbalinterland Nederland-Polen online bekijken op een computer of smartphone. De officiële livestream van deze wedstrijd bevindt zich op de avond van 4 maart op de website van Veronica. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending van Nederland-Polen (om circa 18u00).

Gratis livestream Nederland-Polen

De livestream van Nederland-Polen is helemaal gratis. Dit is heel vaak het geval met sportevenementen die Veronica via een livestream op hun website uitzendt. Ook bijvoorbeeld de vechtsportgala's van Glory Kickboxing en UFC (MMA) die zij online uitzenden, zijn daar via een gratis livestream te bekijken. De livestream van Veronica is doorgaans echter wel geo-restricted: men mag deze stream alleen in Nederland bekijken. Deze livestream van Nederland-Polen is op hun site voor kijkers van buiten Nederland officieel 'geo-blocked'.

Inloggen livestream

Om de gratis livestream van Nederland-Polen te bekijken, dient men op de avond van maandag 4 maart 2019 in te loggen op de site van Veronica. Men kan dit bij deze gratis livestream doen met een Facebook-account. Daarnaast is het ook mogelijk om bij deze livestream in te loggen met een account van de streamingdienst Kijk.

Livestream EU: Go App

Men kan de wedstrijd Nederland-Polen in de gehele EU bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Met die app kan men via livestream naar tv-zenders uit het Nederlandse standaardpakket kijken, waaronder Veronica. Deze streamingsdienst is een app van Ziggo. Dit is een geheel legaal alternatief waarmee men toch van buiten Nederland (althans binnen de EU) per livestream naar Nederland-Polen kan kijken. Deze livestream-app is beschikbaar voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Deze livestream mag men in de gehele EU bekijken. In tegenstelling tot de livestream van Veronica, is deze stream dus niet alleen beperkt tot Nederland.

FOX Sports livestream?

In 2018 was dit toernooi live te bekijken op een livestream van de FOX Sports Go App. In 2019 zijn de uitzendrechten (live tv en stream) van dit toernooi echter in handen van Veronica. De livestream wordt daarom niet meer door FOX Sports verzorgd, maar is (gratis) te vinden bij Veronica.

WK vrouwenvoetbal live op tv en livestream

Hoewel SBS Broadcasting sinds 2017 veel vrouwenvoetbal uitzendt (alle kwalificatiewedstrijden en veel oefenwedstrijden van de Oranje Leeuwinnen) zendt men in de zomer van 2019 niet het WK vrouwenvoetbal live uit. De uitzendrechten van dat WK damesvoetbal 2019 (live tv en livestream) zijn in handen van NOS Studio Sport.

Kwalificatiewedstrijden EK vrouwenvoetbal live op tv en livestream

In de nazomer van 2019 focussen de Oranje Leeuwinnen zich al weer op de kwalificatiecyclus voor het eerstvolgende grote eindtoernooi: het EK vrouwenvoetbal 2021. De kwalificatiewedstrijden voor het EK vrouwenvoetbal zijn wel weer bij Veronica live op tv en online via een livestream te volgen.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal: Nederland-China, live op tv en livestreamVrouwenvoetbal: Nederland-China, live op tv en livestreamOp woensdag 6 maart 2019 speelt het vrouwenvoetbalteam van Nederland haar slotwedstrijd op de Algarve Cup 2019. De tegen…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Spanje, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Spanje, live tv en livestreamOp woensdag 27 februari 2019 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam een oefenwedstrijd tegen het nationale vrouwenelft…
EK vrouwenvoetbal 2021: kwalificatiewedstrijden NederlandEK vrouwenvoetbal 2021: kwalificatiewedstrijden NederlandIn het najaar van 2019 begint de kwalificatiecyclus voor het EK vrouwenvoetbal 2021. Nederland zit bij dit kwalificatiet…
WK 2019: Nederland  Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamOp donderdag 20 juni 2019 speelt Nederland op het WK vrouwenvoetbal tegen Canada. Dit is voor deze teams de derde en laa…
Bronnen en referenties
  • http://www.foxtv.nl/schema/2015-02-07
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl/vvned/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Thais_vrouwenvoetbalelftal
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_vrouwenvoetbalelftal

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Polen, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!