InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Vrouwenvoetbal 2019: Zuid-Afrika - Nederland live op tv

Vrouwenvoetbal 2019: Zuid-Afrika - Nederland live op tv

Vrouwenvoetbal 2019: Zuid-Afrika - Nederland live op tv Op zaterdag 19 januari 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Zuid-Afrika. Dit is een oefenwedstrijd in de voorbereiding op het WK vrouwenvoetbal 2019. Deze wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen Zuid-Afrika is live op tv te zien. Ook kan men oefeninterland van Nederland tegen Zuid-Afrika via een livestream online volgen.

WK vrouwenvoetbal 2019

Het WK vrouwenvoetbal 2019 vindt plaats in Frankrijk. Het is de achtste editie van het wereldkampioenschap damesvoetbal. Er doen 24 landen mee aan het WK 2019. De openingswedstrijd van het WK vrouwenvoetbal 2019 wordt op 7 juni gespeeld. De finale vindt precies een maand later plaats: op 7 juli. De openingsmatch en de finale worden gespeeld in Lyon.

Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2019

Hoe ziet het programma van Nederland op het WK 2019 eruit? In de eerste ronde zijn de Oranje Leeuwinnen ingedeeld in poule E. Op dinsdag 11 juni 2019 spelen zij de wedstrijd Nederland - Nieuw-Zeeland. Vervolgens spelen ze op zaterdag 15 juni de tweede poulewedstrijd: Nederland - Kameroen. Op donderdag 20 juni spelen de Oranje Leeuwinnen hun derde en laatste poulewedstrijd Nederland - Canada.

Historie: Vrouwenvoetbal in Nederland

Het Nederlandse damesvoetbalteam bestaat officieel sinds begin jaren zeventig. Het team beleefde rond 1990 voor het eerst een succesvolle periode, toen de Oranje dames drie maal achter elkaar de kwartfinale behaalden van het EK vrouwenvoetbal. Men liep in die tijd echter nipt de WK-kwalificatie mis. Vanaf midden jaren negentig beleefde het Nederlandse vrouwenvoetbal een wat mindere periode die ruim tien jaar duurde. Daarna is het Nederlandse damesvoetbal echter aan een grote opmars begonnen. Een eerste hoogtepunt was het behalen van de halve finale op het EK van 2009, wat toen de beste prestatie ooit was van een Nederlands damesteam op een internationaal toernooi. Een tweede hoogtepunt was dat de Oranje Leeuwinnen zich in 2015 voor het eerst plaatsten voor het WK vrouwenvoetbal. Het derde en absolute hoogtepunt was vervolgens het EK vrouwenvoetbal 2017 dat in Nederland werd gehouden en waarbij de Oranje Leeuwinnen de eindzege behaalden.

WK-kwalificatie van de Oranje Leeuwinnen

De kwalificatiecyclus van de Oranje Leeuwinnen voor het WK vrouwenvoetbal 2019 begon in oktober 2017. Tijdens de eerste poulewedstrijd van de kwalificatiecyclus speelde Nederland op 24 oktober van dat jaar tegen Noorwegen. Nederland won die wedstrijd met 1-0 dankzij een doelpunt van Vivianne Miedema in de slotfase.

Gelijkspel tegen Ierland

Precies een maand later volgde de tweede kwalificatiewedstrijd: op 24 november 2018 won Nederland uit met 0-5 van Slowakije. Daarna volgde op 28 november 2017 een moeizame wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen Ierland. Deze thuiswedstrijd eindigde in een gelijkspel: 0-0. Achteraf bleek dit puntverlies overigens cruciaal te zijn: concurrent Noorwegen won wel beide wedstrijden tegen Ierland.

Succesreeks

Na het teleurstellende gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Ierland volgde er nochtans een succesvolle reeks van vier zeges voor de Oranje Leeuwinnen. Nederland won tegen Noord-Ierland thuis met 7-0, vervolgens versloegen ze uit Ierland met 0-2, daarna werd Noord-Ierland thuis met 0-5 verslagen en hierna wonnen de Oranje Leeuwinnen in juni 2018 met 1-0 van Slowakije.

Beslissende poulewedstrijd

Omdat concurrent Noorwegen echter ook van al die andere ploegen won, moest er uiteindelijk in de laatste poulewedstrijd op 4 september tussen Noorwegen en Nederland beslist worden om de poulezege. Nederland zou genoeg hebben aan een gelijkspel. Reeds in de beginfase slaagde echter Noorwegen erin om twee doelpunten te scoren. Nederland scoorde vervolgens nog wel de 1-2, maar de Oranje Leeuwinnen slaagden er niet in om nog een tweede doelpunt te maken. Zo verloor Nederland dus deze match en werd Noorwegen de poulewinnaar.

WK-playoffs

Aan de Europese playoffs van de kwalificatie voor het WK damesvoetbal deden vier teams mee: de beste nummers twee uit de eindstanden van de kwalificatie-poules. Deze vier teams strijden om één ticket naar het WK voetbal voor vrouwen 2019. Deze playoffs begonnen met halve finales (een thuis- en een uitwedstrijd). In de halve finales van de playoffs won Nederland twee keer van Denemarken. Zwitserland en België speelden in die halve finales twee keer gelijk tegen elkaar. Zwitserland mocht op basis van het doelsaldo door naar de finale van de playoffs.

De twee winnaars van de halve finales spelen vervolgens in de finale (weer een thuis- en een uitwedstrijd), waarvan de winnaar naar het WK zou mogen. Nederland won de eerste wedstrijd met 3-0 en speelde de tweede wedstrijd met 1-1 gelijk. En zo hebben de Oranje Leeuwinnen zich dus geplaatst voor het WK vrouwenvoetbal 2019.

Zuid-Afrika - Nederland: opstellingen, hoe laat, statistieken, enzovoort

De oefenwedstrijd Zuid-Afrika - Nederland wordt op 19 januari 2019 gespeeld in het Cape Town Stadium in de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad. De aftrap is om 15u00 plaatselijke tijd in Zuid-Afrika. Let op: vanwege het tijdsverschil is het dan 14u00 in Nederland. Met welke opstelling spelen de Oranje Leeuwinnen? Voorafgaand aan deze match wordt hier de opstelling van Nederland geplaatst.

Live op tv: Zuid-Afrika - Nederland (19 januari 2019

Welke zender?

Doorgaans worden oefenwedstrijden van de Oranje Leeuwinnen live op tv uitgezonden door Veronica Tv. Deze omroep is een vaste mediapartner van de Oranje Leeuwinnen en heeft doorgaans het eerste recht op het kopen van uitzendrechten van oefenwedstrijden. Bij deze oefenwedstrijd tegen Zuid-Afrika is er echter een probleem voor Veronica. Op het kanaal waarop zij uitzenden, hebben ze 's middags geen uitzendruimte (aangezien ze het kanaal delen met een jeugdzender en Veronica heeft in principe geen zeggenschap over de middagprogrammering). In theorie is het mogelijk dat het moederbedrijf van Veronica (SBS Broadcasting) alsnog besluit om de oefenwedstrijd Zuid-Afrika - Nederland live uit te zenden op een andere zender (SBS9 of SBS6). In de praktijk zal dit hoogstwaarschijnlijk echter niet gebeuren en laat men deze wedstrijd aan een andere omroep. De kans is groot dat de wedstrijd daarom op FOX Sports en/of FOX tv te zien is. Zodra het definitief zeker is op welke zender deze oefenwedstrijd wordt uitgezonden dan wordt dat hier gemeld.

Hoe laat begint de live tv-uitzending?

De uitzending van Zuid-Afrika - Nederland begint op zaterdag 19 januari 2019 om circa 13u50. De aftrap is voor de Nederlandse kijkers om 14u00 (het is vanwege het tijdsverschil dan 15u00 in Zuid-Afrika).

Livestream Zuid-Afrika - Nederland op 19 januari 2019

Er wordt normaal gesproken ook een livestream geproduceerd van de wedstrijd Zuid-Afrika - Nederland. Het is echter nog af te wachten of dit wel of niet een gratis livestream is. Indien bijvoorbeeld SBS Broadcasting (Veronica) de uitzendrechten neemt, dan zullen zij zeker een gratis livestream produceren. Bij FOX zal men daarentegen kiezen voor een livestream voor de betalende abonnees van de FOX Sports Go App. Zodra er meer bekend is over de livestream van Zuid-Afrika - Nederland, dan wordt die informatie hier geplaatst.

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Damesvoetbal 2018: Nederland-Zwitserland live tv, livestreamDamesvoetbal 2018: Nederland-Zwitserland live tv, livestreamHet Nederlands vrouwenvoetbalteam speelt op vrijdag 9 november 2018 tegen Zwitserland. Dit is een finalewedstrijd in de…
Vrouwenvoetbal 2018: Nederland-IJsland, live op tvVrouwenvoetbal 2018: Nederland-IJsland, live op tvOp maandag 5 maart 2018 speelt het Nederlands damesvoetbalteam een oefeninterland tegen IJsland. Deze wedstrijd is een o…
Vrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tvVrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tvOp vrijdag 8 juni 2018 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalelftal een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. De w…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamOp zaterdag 15 juni 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen op het WK vrouwenvoetbal tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van…
WK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamBelgië speelt op maandag 2 juli tegen Japan in de achtste finale van het WK voetbal 2018. De match België-Japan wordt ge…
Bronnen en referenties
  • http://www.foxtv.nl/schema/2015-02-07
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl/vvned/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Thais_vrouwenvoetbalelftal
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_vrouwenvoetbalelftal

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal 2019: Zuid-Afrika - Nederland live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!