InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Zuid-Afrika - Nederland (2019), live op tv en livestream

Zuid-Afrika - Nederland (2019), live op tv en livestream

Zuid-Afrika - Nederland (2019), live op tv en livestream Op zaterdag 19 januari 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Zuid-Afrika. Dit is een oefenwedstrijd in de voorbereiding op het WK vrouwenvoetbal 2019. Deze wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen Zuid-Afrika is live op tv te zien. Ook kan men oefeninterland van Nederland tegen Zuid-Afrika via een livestream online volgen. Waar vindt men een gratis livestream van deze oefenwedstrijd? Door welke zender wordt Zuid-Afrika - Nederland live op tv uitgezonden? Hoe laat is de aftrap van deze vrouwenvoetbalinterland?

WK vrouwenvoetbal 2019

Het WK vrouwenvoetbal 2019 vindt plaats in Frankrijk. Het is de achtste editie van het wereldkampioenschap damesvoetbal. Er doen 24 landen mee aan het WK 2019. De openingswedstrijd van het WK vrouwenvoetbal 2019 wordt op 7 juni gespeeld. De finale vindt precies een maand later plaats: op 7 juli. De openingsmatch en de finale worden gespeeld in Lyon.

Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2019

Hoe ziet het programma van Nederland op het WK 2019 eruit? In de eerste ronde zijn de Oranje Leeuwinnen ingedeeld in poule E. Op dinsdag 11 juni 2019 spelen zij de wedstrijd Nederland - Nieuw-Zeeland. Vervolgens spelen ze op zaterdag 15 juni de tweede poulewedstrijd: Nederland - Kameroen. Op donderdag 20 juni spelen de Oranje Leeuwinnen hun derde en laatste poulewedstrijd Nederland - Canada.

Voorbereiding op het WK vrouwenvoetbal

In de voorbereiding op het WK vrouwenvoetbal neemt Nederland vanaf 26 maart 2019 deel aan het befaamde oefentoernooi 'de Algarve Cup 2019'. Ook veel andere toplanden doen mee aan dit toernooi.

Historie: Vrouwenvoetbal in Nederland

Het Nederlandse damesvoetbalteam bestaat officieel sinds begin jaren zeventig. Het team beleefde rond 1990 voor het eerst een succesvolle periode, toen de Oranje dames drie maal achter elkaar de kwartfinale behaalden van het EK vrouwenvoetbal. Men liep in die tijd echter nipt de WK-kwalificatie mis. Vanaf midden jaren negentig beleefde het Nederlandse vrouwenvoetbal een wat mindere periode die ruim tien jaar duurde. Daarna is het Nederlandse damesvoetbal echter aan een grote opmars begonnen. Een eerste hoogtepunt was het behalen van de halve finale op het EK vrouwenvoetbal van 2009, wat toen de beste prestatie ooit was van een Nederlands damesteam op een internationaal toernooi. Een tweede hoogtepunt was dat de Oranje Leeuwinnen zich in 2015 voor het eerst plaatsten voor het WK vrouwenvoetbal. Het derde en absolute hoogtepunt in de geschiedenis van het Nederlandse damesvoetbal was vervolgens het EK vrouwenvoetbal 2017 dat in Nederland werd gehouden en waarbij de Oranje Leeuwinnen de eindzege behaalden.

WK-kwalificatie van de Oranje Leeuwinnen

De kwalificatiecyclus van de Oranje Leeuwinnen voor het WK vrouwenvoetbal 2019 begon in oktober 2017. Tijdens de eerste poulewedstrijd van de kwalificatiecyclus speelde Nederland op 24 oktober van dat jaar tegen Noorwegen. Nederland won die wedstrijd met 1-0 dankzij een doelpunt van Vivianne Miedema in de slotfase.

Gelijkspel tegen Ierland

Precies een maand later volgde de tweede kwalificatiewedstrijd: op 24 november 2018 won Nederland uit met 0-5 van Slowakije. Daarna volgde op 28 november 2017 een moeizame wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen Ierland. Deze thuiswedstrijd eindigde in een gelijkspel: 0-0. Achteraf bleek dit puntverlies overigens cruciaal te zijn in de strijd om de zege in de poule: concurrent Noorwegen won wel beide wedstrijden tegen Ierland.

Succesreeks

Na het teleurstellende gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Ierland volgde er nochtans een succesvolle reeks van vier zeges voor de Oranje Leeuwinnen. Nederland won tegen Noord-Ierland thuis met 7-0, vervolgens versloegen ze uit Ierland met 0-2, daarna werd Noord-Ierland thuis met 0-5 verslagen en hierna wonnen de Oranje Leeuwinnen in juni 2018 met 1-0 van Slowakije.

Beslissende poulewedstrijd

Omdat concurrent Noorwegen echter ook van al die andere ploegen won, moest er uiteindelijk in de laatste poulewedstrijd op 4 september tussen Noorwegen en Nederland beslist worden om de poulezege. Nederland zou genoeg hebben aan een gelijkspel. Reeds in de beginfase slaagde echter Noorwegen erin om twee doelpunten te scoren. Nederland scoorde vervolgens nog wel de 1-2, maar de Oranje Leeuwinnen slaagden er niet in om nog een tweede doelpunt te maken. Zo verloor Nederland dus deze match en werd Noorwegen de poulewinnaar. Noorwegen plaatste zich hierdoor automatisch voor het WK vrouwenvoetbal 2019. Nederland moest nog playoffs spelen voor een plek op het WK vrouwenvoetbal.

Playoffs voor het WK vrouwenvoetbal

Aan de Europese playoffs van de kwalificatie voor het WK damesvoetbal deden vier teams mee: de beste nummers twee uit de eindstanden van de kwalificatie-poules. Deze vier teams strijden om één ticket naar het WK voetbal voor vrouwen 2019. Deze playoffs begonnen met halve finales (een thuis- en een uitwedstrijd). In de halve finales van de playoffs won Nederland twee keer van Denemarken. Zwitserland en België speelden in die halve finales twee keer gelijk tegen elkaar. Zwitserland mocht op basis van het doelsaldo door naar de finale van de playoffs voor het WK vrouwenvoetbal.

De twee winnaars van de halve finales spelen vervolgens in de finale (weer een thuis- en een uitwedstrijd), waarvan de winnaar naar het WK zou mogen. Nederland won de eerste wedstrijd met 3-0 en speelde de tweede wedstrijd met 1-1 gelijk. En zo hebben de Oranje Leeuwinnen zich dus geplaatst voor het WK vrouwenvoetbal 2019.

Selectie Nederland voor de wedstrijd tegen Zuid-Afrika

Hoe ziet de selectie van het Nederlands vrouwenvoetbalteam eruit voor deze match? De bondscoach neemt 25 speelsters mee naar Zuid-Afrika voor het trainingskamp en de oefenwedstrijd van 19 januari 2019. Wegens blessureleed ontbreken in deze selectie Liza van der Most en Stefanie van der Gragt. De volgende speelsters zitten in de selectie voor de trip naar Zuid-Afrika: Daniëlle van de Donk (Arsenal FC), Merel van Dongen (Real Betis Sevilla), Sari van Veenendaal (Arsenal FC), Loes Geurts (Kopparbergs FC), Kika van Es (AFC Ajax), Lineth Beerensteyn (FC Bayern München), Dominique Bloodworth (Arsenal FC), Anouk Dekker (FC Montpellier), Sisca Folkertsma (FC Twente), Jackie Groenen (Frankfurt), Ellen Jansen (AFC Ajax), Renate Jansen (FC Twente), Inessa Kaagman (Everton), Shanice van de Sanden (Olympique Lyon), Danique Kerkdijk (FC Bristol City), Lize Kop (AFC Ajax), Vivianne Miedema (Arsenal FC), Desiree van Lunteren (Freiburg), Lieke Martens (Barcelona), Aniek Nouwen (PSV Eindhoven), Victoria Pelova (ADO Den Haag), Siri Worm (Everton FC), Jill Roord (FC Bayern München), Sherida Spitse (Valerenga) en Jennifer Vreugdenhil (Valencia).

Zuid-Afrika - Nederland: opstellingen, hoe laat, statistieken, enzovoort

De oefenwedstrijd Zuid-Afrika - Nederland wordt op 19 januari 2019 gespeeld in het Cape Town Stadium in de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad. De aftrap is om 15u00 plaatselijke tijd in Zuid-Afrika. Let op: vanwege het tijdsverschil is het dan 14u00 in Nederland. Met welke opstelling spelen de Oranje Leeuwinnen? Voorafgaand aan deze match wordt hier de opstelling van Nederland geplaatst.

Live op tv: Zuid-Afrika - Nederland op 19 januari 2019

Welke zender? Niet op Veronica Tv

Doorgaans worden oefenwedstrijden van de Oranje Leeuwinnen live op tv (en online via de livesream) uitgezonden door Veronica Tv. Deze omroep is een vaste mediapartner van de Oranje Leeuwinnen en heeft daarom het eerste recht op het kopen van uitzendrechten van oefenwedstrijden. Bij deze oefenwedstrijd tegen Zuid-Afrika is er echter een probleem voor Veronica. Op het kanaal waarop zij uitzenden, hebben ze 's middags doorgaans geen uitzendruimte, aangezien ze het kanaal delen met een jeugdzender en Veronica heeft in theorie geen zeggenschap over de middagprogrammering.

Wel op SBS6

Veronica Tv is echter een onderdeel van het grote mediabedrijf SBS Broadcasting, dat onder meer ook de zenders SBS6, SBS9 en NET 5 bezit. Gezien het grote succes dat zij hebben geboekt qua kijkcijfers met de eerdere live-uitzendingen van wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen, hebben zij alsnog besloten om toch de uitzendrechten (live tv en livestream) te kopen van de oefenwedstrijd tussen Nederland en Zuid-Afrika. Zij zenden de damesvoetbalwedstrijd om de eerder genoemde praktische redenen echter dus niet live uit op Veronica Tv, maar wel op hun zender SBS6.

Hoe laat begint de live tv-uitzending op 19 januari?

De uitzending van Zuid-Afrika - Nederland begint op zaterdag 19 januari 2019 om circa 13u30 op SBS6. De aftrap is voor de Nederlandse kijkers om 14u00 (het is vanwege het tijdsverschil dan 15u00 in Zuid-Afrika).

Voetbal live op tv

Welke overige interessante voetbalwedstrijden zijn er live op tv en online per livestream te zien in de eerste maanden van 2019? Bij de Nederlandse heren gaat het bekertoernooi in januari weer verder met de achtste finales. Onder meer Feyenoord-Fortuna Sittard (23 januari) wordt live uitgezonden. In februari 2019 gaat bij de heren ook de Champions League weer verder, met onder meer live de wedstrijd Ajax-Real Madrid (13 februari). Eind februari komt het Nederlands vrouwenvoetbalteam weer in actie: als voorbereiding op het WK vrouwenvoetbal 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen op de Algarve Cup (oefentoernooi). De eerstvolgende interland van het Nederlands elftal bij de heren is op donderdag 21 maart 2019 Nederland - Wit-Rusland (EK-kwalificatie). Die kwalificatiewedstrijd van Oranje is live op tv en online per livestream bij de NOS te zien.

Livestream Zuid-Afrika - Nederland op 19 januari 2019

Er wordt ook een livestream geproduceerd van de wedstrijd Zuid-Afrika - Nederland. Met zo'n livestream kan men de damesvoetbalinterland Zuid-Afrika - Nederland online bekijken op een computer of smartphone.

Gratis livestream vrouwenvoetbal

Waar bevindt zich de officiële gratis livestream van deze oefenwedstrijd van Nederland tegen Zuid-Afrika? Hoewel deze wedstrijd van de voetbalvrouwen live op tv wordt uitgezonden door SBS6, bevindt de livestream zich toch op de vaste stek waarop elke stream van de Oranje Leeuwinnen te vinden is, indien een wedstrijd door SBS Broadcasting wordt uitgezonden. Die vaste plek voor hun livestream is de website van Veronica Tv. Op die website is ook nieuws over de Oranje Leeuwinnen te vinden en achteraf kan men de wedstrijd ook per stream terugkijken. De livestream waarmee men op 19 januari 's middags naar Zuid-Afrika - Nederland kan kijken is geheel gratis. Deze gratis livestream van deze vrouwenvoetbalwedstrijd begint tegelijk met de live tv-uitzending, dus om circa 13u30.

Praktische punten livestream: inloggen en geo-restricted

Om de livestream van deze damesinterland van Nederland tegen Zuid-Afrika te bekijken, dient men wel in te loggen op de site van Veronica. Voor die livestream hoeft men echter niet per se een account te hebben van Veronica of Kijk. Het is namelijk ook mogelijk om bij de livestream van deze vrouwenvoetbalwedstrijd in te loggen met een Facebook-account. De gratis livestream van Zuid-Afrika - Nederland op 19 januari 2019 is dan wel 'geo-restricted'. Dat houdt is dat men deze livestream van wedstrijd tussen de vrouwenvoetbalploegen van Nederland en Zuid-Afrika via die site van Veronica officieel alleen in Nederland mag bekijken.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om de wedstrijd per livestream op de Go App (online tv) te zien. Dit is een applicatie die bedoeld is om televisie via het internet te bekijken middels een livestream op bijvoorbeeld een smartphone of computer. Het is een product van Ziggo; deze livestream-dienst is ook bedoeld als service voor klanten van digitale tv bij hen. Met deze dienst kan men op de middag van 19 januari per livestream naar de live tv-uitzending van SBS6 kijken. Deze livestream op de Go App van de oefenwedstrijd is niet alleen in Nederland te bekijken; elke stream van Ziggo Go is in de hele EU te bekijken.

In het verleden werden wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen vaak uitgezonden op tv en per livestream door FOX. (Met name in de periode toen het vrouwenvoetbal in Nederland nog niet zo extreem populair was.) Bij FOX kon men dit dan bekijken via een livestream voor de betalende abonnees van de FOX Sports Go App. Wat dat betreft is het dus een vooruitgang dat oefenwedstrijden van de Oranje Leeuwinnen anno 2019 door SBS Broadcasting (Veronica en SBS6) worden uitgezonden, zodat men dus verzekerd is van een gratis livestream.

WK vrouwenvoetbal live op tv en livestream

Hoewel SBS Broadcasting sinds 2017 veel vrouwenvoetbal uitzendt (kwalificatiewedstrijden en oefenwedstrijden van de Oranje Leeuwinnen) zendt men in de zomer van 2019 niet het WK vrouwenvoetbal live uit. De uitzendrechten van dat WK damesvoetbal 2019 (live tv en livestream) zijn in handen van NOS Studio Sport.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wedstrijden Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2019Wedstrijden Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2019Nederland doet in de zomer van 2019 mee aan het WK vrouwenvoetbal dat in Frankrijk wordt georganiseerd. De Oranje Leeuwi…
WK 2019: Nederland  Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamOp zaterdag 15 juni 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen op het WK vrouwenvoetbal tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van…
4-Nations Women's Trophy Hockey 2008; teams en speelschemaVan 24 juni tot en met 28 juni vindt in Rotterdam de 4-Nations Women's Trophy plaats. Aan dit prestigieuze tournooi neme…
WK hockey 2014 - programma, speelschema en uitslagenVan zaterdag 31 mei 2014 tot en met zondag 15 juni 2014, vinden de wereldkampioenschappen Hockey plaats in Den Haag. Het…
Bronnen en referenties
  • http://www.foxtv.nl/schema/2015-02-07
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl/vvned/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Thais_vrouwenvoetbalelftal
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_vrouwenvoetbalelftal

Reageer op het artikel "Zuid-Afrika - Nederland (2019), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!