InfoNu.nl > Sport > Voetbal > KNVB Bekerfinale 2018: Feyenoord-AZ live op tv

KNVB Bekerfinale 2018: Feyenoord-AZ live op tv

KNVB Bekerfinale 2018: Feyenoord-AZ live op tv Op zondag 22 april 2018 wordt de finale gespeeld van de KNVB Beker. Deze wedstrijd vindt plaats in het Rotterdamse 'Stadion Feijenoord' (oftewel de Kuip). De finale gaat tussen Feyenoord en AZ. De bekerfinale 2018 wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is de finale Feyenoord-AZ ook online via een livestream te volgen. De aftrap van deze finale is om 18u00. Op welke zender is de bekerfinale te zien? Hoe is de geschiedenis van het KNVB bekertoernooi verlopen?

Geschiedenis KNVB Beker

Het Nederlandse bekertoernooi is ontstaan naar voorbeeld van de Engelse FA Cup. Dat Engelse toernooi vond reeds in het seizoen 1871-1872 voor het eerst plaats (onder de naam FA Challenge Cup). Het Nederlandse bekertoernooi vond in het seizoen 1898-1899 voor het eerst plaats. Naar het Engelse voorbeeld werd ook het Nederlandse toernooi via het knock-out systeem gespeeld. In de periode 1994-2003 werd daar echter enigszins van afgeweken: in die tijd begon het bekertoernooi met een poulefase (groepsfase) waarna pas de knock-out-fase begon.

Naam van de Cup
In de begintijd heette de Nederlandse beker de 'Holdertbeker'. De cup werd in die tijd vernoemd naar de ondernemer Holdert, die deze beker beschikbaar stelde. Vanaf 1921 werd de beker de NVB Beker genoemd. Van 1929 tot en met 1945 heette de cup toch weer de Holdertbeker. Na de Tweede Wereldoorlog (toen de NVB inmiddels een Koninklijke bond was geworden en dus de KNVB was gaan heten) werd de naam van de cup verander in de KNVB Beker. In de periode 1995-2004 was Amstel Bier de hoofdsponsor van het bekertoernooi en heette de cup de Amstel Cup. In 2005 heette het toernooi de Gatorade Cup. Vanaf 2006 werd de naam van het toernooi echter weer de KNVB Beker. Met ingang van 2018 is echter Toto de naamsponsor van het toernooi geworden en sindsdien heet het officieel de Toto KNVB Beker.

Deelnemers
Wat het bekertoernooi mede zo interessant maakt, is het grote aantal deelnemende teams van verschillende niveaus. Aan de KNVB Beker doen alle profclubs mee, maar ook veel topamateurteams. Soms kan een amateurteam voor een grote sensatie zorgen en diverse profclubs uitschakelen. Een bekend voorbeeld is het team van VV IJsselmeervogels, dat in 1975 zelfs de halve finale van de KNVB Beker haalde. Deze prestatie werd in 2016 geëvenaard door de amateurclub VVSB.

Prestige van de beker?
In Nederland heeft het nationale bekertoernooi nooit zo'n enorme prestige gekregen als de FA Cup in Engeland. In de periode 1919-1960 gebeurde het maar liefst 18 keer dat het bekertoernooi niet werd gespeeld (vaak wegens gebrek aan belangstelling). Ook werd twee keer (in 1929 en in 1946) het bekertoernooi wel begonnen, maar vervolgens niet afgemaakt (er was in die jaren dus geen finale en geen bekerwinnaar).

Sinds 1961 is de prestige van de beker in Nederland wel gestegen, met name doordat sinds dat jaar de winnaar van het bekertoernooi zich automatisch plaatst voor het Europees voetbal. Oorspronkelijk plaatste men zich voor de Europacup II. Later is dat toernooi opgegaan in de UEFA Cup en dat toernooi heeft vervolgens als nieuwe naam gekregen: de UEFA Europa League.

Records
Ajax is de recordhouder qua aantal eindzeges in het bekertoernooi. 18 keer won deze Amsterdamse club de beker. Feyenoord won de beker 12 keer en PSV won hem 9 keer. AZ en de Haagse club Quick wonnen vier keer de beker. De grootste uitslag die ooit werd genoteerd bij een bekerwedstrijd was 25-0. Met deze cijfers won HFC in het seizoen 1903-1904 van de Amsterdamse club AC & FC VVV. Tijdens deze wedstrijd werd er ook een ander, nog altijd niet gebroken record gevestigd: Eddy Holdert scoorde tijdens deze match maar liefst 13 doelpunten.

KNVB Beker 2017-2018

Aan het KNVB Bekertoernooi 2017-2018 hebben in totaal 105 teams meegedaan. Opvallend genoeg werd de titelverdediger Vitesse reeds in de eerste ronde van het toernooi uitgeschakeld door de amateurclub AVV Swift. De halve finales van de KNVB Beker 2018 werden gespeeld op woensdag 28 februari. De eerste halve finale was AZ-FC Twente. De club uit Alkmaar won deze halve finale overtuigend met 4-0. De tweede halve finale is was Feyenoord-Willem II. Deze wedstrijd werd overtuigend door Feyenoord gewonnen met 3-0. De finale gaat dus tussen Feyenoord en AZ.

Finale KNVB Beker 2018 Feyenoord-AZ: aftrap, opstellingen, statistieken

De scheidsrechter bij deze bekerfinale was Björn Kuipers. Er waren 46.084 toeschouwers.

Uitslag Feyenoord-AZ: 3-0
Doelpunten: Jörgensen (28), Van Persie (57) en Toornstra (93).

Opstelling Feyenoord (en wissels)
Jones, Diks, Van Beek, V.d. Heijden, Haps, El Ahmadi, Van Persie (Boëtius/67), Vilhena, Berghuis (Botteghin/92), Jorgensen en Toornstra.

Opstelling AZ (en wissels)
Bizot, Svensson, Van Rhijn (Seuntjens/58), Vlaar, Wuytens (Bel Hassani/78), Ouwejan, Midtsjö (Idrissi/66), Til, Koopmeiners, Jahanbakhsh en Weghorst.

Gele kaarten
  • Feyenoord: El Ahmadi, Diks en Boëtius.
  • AZ: Midtsjö, Jahanbakhsh, Weghorst en Koopmeiners.

Locatie: de Kuip in Rotterdam

Sinds 1989 is Stadion Feijenoord de officiële, vaste locatie voor de Nederlandse bekerfinale. In de volksmond wordt Stadion Feijenoord doorgaans 'De Kuip' genoemd. Dit stadion werd gebouwd in de periode 1935-1937. Het werd geopend op 27 maart 1937. Oorspronkelijk had dit stadion een capaciteit van circa 65.000 toeschouwers. Indertijd bestond een groot deel van de tribunes echter nog uit staantribunes. Na een reeks verbouwingen is de capaciteit van het stadion 51.117 toeschouwers geworden (sinds 1994). In de Kuip werd tien keer een finale van een Europa Cup-toernooi gespeeld (de laatste keer was in 2002, toen Feyenoord in haar eigen Kuip met 3-2 van Borussia Dortmund won). De Kuip was eveneens de locatie van de finale van het EK Voetbal 2000.

Bekerfinale live op tv: Feyenoord - AZ

De datum van de bekerfinale is zondag 22 april 2018. Mede vanwege het WK voetbal 2018 is deze datum iets vroeger dan bij de voorgaande editie. De uitzendrechten voor de live tv-uitzending van de bekerfinale zijn in handen van de bedrijven SBS Broadcasting (voor het open net) en FOX Sports (voor betaal tv).

Open net: bekerfinale op de zender Veronica Tv

De finale Feyenoord-AZ wordt dus live op tv uitgezonden door een zender van het bedrijf SBS Broadcasting. Dit bedrijf is de eigenaar van onder meer de zenders Veronica Tv, SBS6, SBS9 en NET5. Men heeft ervoor gekozen om de finale live uit te zenden op Veronica Tv. Hoe laat begint de uitzending? De voorbeschouwing begint omstreeks 17u30, de aftrap van de wedstrijd is om 18u00.

Binnen het bedrijf SBS Broadcasting is men Veronica Tv steeds meer aan het profileren als hun 'voetbalzender'. Ook veel andere grote voetbalevenementen zijn live te zien bij Veronica Tv (zoals de Champions League, oefenwedstrijden van Oranje, kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen, enzovoort). Het gerucht ging echter dat men om praktische redenen de live tv-uitzending van de bekerfinale wilde verhuizen naar een andere zender van SBS Broadcasting (SBS6 of SBS9). Die zenders hebben namelijk meer zendtijd in de namiddag tot hun beschikking, terwijl Veronica pas laat aan de uitzending kan beginnen, omdat men het digitale kanaal moet delen met de zender Disney XD (die van 's ochtends tot het einde van de middag uitzendtijd op dit kanaal heeft).

Uiteindelijk heeft men echter toch ervoor gekozen om de bekerfinale live uit te zenden op Veronica Tv. In diverse programmagidsen staat vermeld dat de live tv-uitzending (inclusief voorbeschouwing) van de bekerfinale bij Veronica pas om 18u00 zou beginnen (aangezien officieel Veronica Tv pas op dat tijdstip de zendtijd op dat kanaal overneemt van Disney XD). Uiteindelijk is het echter zo geregeld dat Veronica alsnog om 17u30 live met een voorbeschouwing kan beginnen.

Ook live op tv bij FOX Sports

Behalve op Veronica, is de wedstrijd tussen AZ en Feyenoord ook live op tv te volgen via een betaalzender van FOX Sports. Om 16u00 begint men op de zender FOX Sports 1 reeds aan een uitgebreide live voorbeschouwing op de wedstrijd: 'Studio KNVB Beker'. De aftrap van de wedstrijd is om 18u00 en is eveneens te zien op de zender FOX Sports 1. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid bij FOX Sports om de wedstrijd live te volgen via een zogenaamde 'Player cam' van Feyenoord (op kanaal 5) of van AZ (op kanaal 3).

Livestream KNVB Bekerfinale 2018: Feyenoord - AZ

De finale van de Toto KNVB Beker 2018 is ook online live te volgen via aan livestream. Er is weer, net als bij de halve finales, een livestream beschikbaar van deze wedstrijd op de website van Veronica Tv. Heel vaak biedt Veronica een gratis openbare livestream aan bij wedstrijden die zij ook live op tv uitzenden. (Veronica heeft bijvoorbeeld ook vaak zo'n openbare gratis livestream bij oefenwedstrijden van het Nederlands elftal of bij WK-kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen.) De livestream begint bij hen doorgaans tegelijk met live tv-uitzending. (Dat betekent: de voorbeschouwing is om de livestream vanaf circa 17u30 te zien en de aftrap is om 18u00.) Met een livestream kan men de finale tussen Feyenoord en AZ online bekijken op bijvoorbeeld een computer, laptop, smartphone of tablet. Ook kan men achteraf online per stream de wedstrijd herbekijken.

Livestream FOX Sports

Daarnaast is er ook een livestream van de bekerfinale Feyenoord-AZ beschikbaar op de FOX Sports Go App. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben op de livestream van FOX Sports te kunnen bekijken. Voor mensen zonder een vast abonnement is het overigens ook mogelijk om een dagpas te kopen, waarmee men een etmaal lang naar elke livestream van FOX Sports kan kijken, waaronder dus de stream van deze bekerfinale. De livestream van de voorbeschouwing begint om 16u00 (Studio KNVB Beker). De livestream van de wedstrijd begint om 18u00. Ook kan men bij FOX Sports per livestream de wedstrijd via een 'Player Cam' van AZ of Feyenoord volgen.

Johan Cruijff Schaal 2018

De winnaar van de KNVB Beker 2018 doet vanzelfsprekend aan het begin van het voetbalseizoen 2018-2019 mee aan de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal 2018. Daarin speelt de bekerwinnaar dan tegen landskampioen PSV. Die match wordt gespeeld op zaterdag 4 augustus 2018 en vindt plaats in het stadion van PSV te Eindhoven. Net als de bekerfinale is ook de wedstrijd om de Johan Cruijf Schaal gratis op tv en online per livestream te bekijken via een zender van SBS Broadcasting (Veronica, SBS6 of SBS9). Daarnaast is die strijd om de Johan Cruijf Schaal 2018 eveneens live op tv en per livestream te zien bij FOX Sports (voor abonnees).

Voetbal live op Veronica

Wat zijn de eerstvolgende topvoetbalwedstrijden die live op tv en per livestream te zien zijn bij Veronica? Men zendt de halve finales van de Champions League 2018 uit op 24 en 25 april (de heenwedstrijden) en op 1 en 2 mei (de terugwedstrijden). Op 26 mei zendt men de finale van de Champions League uit. Op 31 mei zendt Veronica live de oefenwedstrijd Slowakije-Nederland uit. Op 4 juni is live bij Veronica op tv en via de livestream de oefenwedstrijd Italië-Nederland te zien.

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
KNVB Beker 2018 halve finale: Feyenoord-Willem II live op tvKNVB Beker 2018 halve finale: Feyenoord-Willem II live op tvOp woensdag 28 februari 2018 wordt de halve finale van de KNVB Beker gespeeld tussen Feyenoord en Willem II. De wedstrij…
KNVB Beker 2018 halve finale: AZ-FC Twente live op tvKNVB Beker 2018 halve finale: AZ-FC Twente live op tvOp woensdag 28 februari 2018 ontmoeten AZ en FC Twente elkaar in de halve finale van de KNVB Beker 2017-2018. Deze halve…
KNVB beker 2016, finale, live op tvKNVB beker 2016, finale, live op tvDe finale van de KNVB beker wordt gespeeld op 24 april 2016. Op 24 april 2016 wordt de finale gespeeld in het stadion va…
FC Utrecht: uitslagen seizoen 2015-2016FC Utrecht: uitslagen seizoen 2015-2016Onder leiding van trainer/coach Erik ten Hag begint FC Utrecht aan het voetbalseizoen 2015-2016. Ten Hag komt over van B…
Feyenoord: uitslagen seizoen 2015-2016Feyenoord: uitslagen seizoen 2015-2016Het speelschema Eredivisie 2015-2016 ziet er gunstig uit voor Feyenoord. Veel wedstrijden op zondag achter elkaar zodat…
Bronnen en referenties
  • http://www.rsssf.com/tablesn/nedcuphist.html
  • http://www.dekuip.nl/
  • http://www.knvb.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_2014/15_(mannen)

Reageer op het artikel "KNVB Bekerfinale 2018: Feyenoord-AZ live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!