InfoNu.nl > Sport > Voetbal > KNVB Bekerfinale 2019, live op tv en livestream

KNVB Bekerfinale 2019, live op tv en livestream

KNVB Bekerfinale 2019, live op tv en livestream Op zondag 5 mei 2019 wordt de finale gespeeld van de KNVB Beker. Deze wedstrijd vindt plaats in het Rotterdamse 'Stadion Feijenoord' (oftewel de Kuip). De bekerfinale 2019 wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is de finale ook online via een livestream te volgen. Op welke zender is de bekerfinale te zien? Hoe is de geschiedenis van het KNVB bekertoernooi verlopen?

Geschiedenis KNVB Beker

Het Nederlandse bekertoernooi is ontstaan naar voorbeeld van de Engelse FA Cup. Dat Engelse toernooi vond reeds in het seizoen 1871-1872 voor het eerst plaats (onder de naam FA Challenge Cup). Het Nederlandse bekertoernooi vond in het seizoen 1898-1899 voor het eerst plaats. Naar het Engelse voorbeeld werd ook het Nederlandse toernooi via het knock-out systeem gespeeld. In de periode 1994-2003 werd daar echter enigszins van afgeweken: in die tijd begon het bekertoernooi met een poulefase (groepsfase) waarna pas de knock-out-fase begon.

Naam van de Cup

In de begintijd heette de Nederlandse beker de 'Holdertbeker'. De cup werd in die tijd vernoemd naar de ondernemer Holdert, die deze beker beschikbaar stelde. Vanaf 1921 werd de beker de NVB Beker genoemd. Van 1929 tot en met 1945 heette de cup toch weer de Holdertbeker. Na de Tweede Wereldoorlog (toen de NVB inmiddels een Koninklijke bond was geworden en dus de KNVB was gaan heten) werd de naam van de cup verander in de KNVB Beker. In de periode 1995-2004 was Amstel Bier de hoofdsponsor van het bekertoernooi en heette de cup de Amstel Cup. In 2005 heette het toernooi de Gatorade Cup. Vanaf 2006 werd de naam van het toernooi echter weer de KNVB Beker. Met ingang van 2018 is echter Toto de naamsponsor van het toernooi geworden en sindsdien heet het officieel de Toto KNVB Beker.

Deelnemers

Wat het bekertoernooi mede zo interessant maakt, is het grote aantal deelnemende teams van verschillende niveaus. Aan de KNVB Beker doen alle profclubs mee, maar ook veel topamateurteams. Soms kan een amateurteam voor een grote sensatie zorgen en diverse profclubs uitschakelen. Een bekend voorbeeld is het team van VV IJsselmeervogels, dat in 1975 zelfs de halve finale van de KNVB Beker haalde. Deze prestatie werd in 2016 geëvenaard door de amateurclub VVSB.

Prestige van de beker?

In Nederland heeft het nationale bekertoernooi nooit zo'n enorme prestige gekregen als de FA Cup in Engeland. In de periode 1919-1960 gebeurde het maar liefst 18 keer dat het bekertoernooi niet werd gespeeld (vaak wegens gebrek aan belangstelling). Ook werd twee keer (in 1929 en in 1946) het bekertoernooi wel begonnen, maar vervolgens niet afgemaakt (er was in die jaren dus geen finale en geen bekerwinnaar).

Sinds 1961 is de prestige van de beker in Nederland wel gestegen, met name doordat sinds dat jaar de winnaar van het bekertoernooi zich automatisch plaatst voor het Europees voetbal. Oorspronkelijk plaatste men zich voor de Europacup II. Later is dat toernooi opgegaan in de UEFA Cup en dat toernooi heeft vervolgens als nieuwe naam gekregen: de UEFA Europa League.

Records

Ajax is de recordhouder qua aantal eindzeges in het bekertoernooi. 18 keer won deze Amsterdamse club de beker. Feyenoord won de beker 13 keer en PSV won hem 9 keer. AZ en de Haagse club Quick wonnen vier keer de beker. De grootste uitslag die ooit werd genoteerd bij een bekerwedstrijd was 25-0. Met deze cijfers won HFC in het seizoen 1903-1904 van de Amsterdamse club AC & FC VVV. Tijdens deze wedstrijd werd er ook een ander, nog altijd niet gebroken record gevestigd: Eddy Holdert scoorde tijdens deze match maar liefst 13 doelpunten.

KNVB Beker 2018-2019

Aan het KNVB Bekertoernooi 2018-2019 doen 103 clubs mee. De kwartfinales worden in januari 2019 gespeeld. De beide halve finales van het KNVB Bekertoernooi vinden plaats in februari 2019.

Locatie: de Kuip in Rotterdam

Sinds 1989 is Stadion Feijenoord de officiële, vaste locatie voor de Nederlandse bekerfinale. In de volksmond wordt Stadion Feijenoord doorgaans 'De Kuip' genoemd. Dit stadion werd gebouwd in de periode 1935-1937. Het werd geopend op 27 maart 1937. Oorspronkelijk had dit stadion een capaciteit van circa 65.000 toeschouwers. Indertijd bestond een groot deel van de tribunes echter nog uit staantribunes. Na een reeks verbouwingen is de capaciteit van het stadion 51.117 toeschouwers geworden (sinds 1994). In de Kuip werd tien keer een finale van een Europa Cup-toernooi gespeeld (de laatste keer was in 2002, toen Feyenoord in haar eigen Kuip met 3-2 van Borussia Dortmund won). De Kuip was eveneens de locatie van de finale van het EK Voetbal 2000.

Voorbeschouwing bekerfinale 2019: aftrap, opstellingen en statistieken

De finale wordt gespeeld op 5 mei 2018. Zodra bekend is welke teams de bekerfinale in 2019 spelen, wordt hier een voorbeschouwing geplaatst. Ook wordt hier dan gemeld hoe laat de aftrap plaatsvindt. Later wordt hier ook gemeld wie de scheidschrechter is. Voorafgaand aan de KNVB bekerfinale worden hier de opstellingen van beide ploegen geplaatst. Na afloop van de bekerfinale 2019 worden hier de uitslag en de statistieken gemeld.

Bekerfinale live op tv: op welke zender?

De bekerfinale wordt in 2019 live op tv uitgezonden door FOX Tv (open net) en door FOX Sports (abonneezenders). Hieronder vindt u informatie over deze live tv-uitzendingen. Deze info wordt in de aanloop naar de bekerfinale aangevuld.

Open net: bekerfinale op de zender FOX Tv

De bekerfinale is live te zien op de zender FOX Tv (open net). Deze digitale zender zit bij de meeste Nederlanders in het standaardpakket voor digitale tv. Men hoeft dus niet een abonnemenet op een extra tv-pakket te hebben, om deze zender te ontvangen. Bij Ziggo en Canal Digitaal zit deze gratis zender bijvoorbeeld op het digitale kanaal 11. Bij onder meer KPN en Telfort zit deze zender op digitaal kanaaal 14. Zodra bekend is hoe laat de live tv-uitzending op die zender begint, wordt die info hier gemeld.

Ook live op tv bij FOX Sports

Men kan de bekerfinale ook live bekijken op de betaalzenders van FOX Sports. Om die tv-zenders te ontvangen, dient men wel een abonnement op FOX Sports te hebben. Zodra er meer bekend is over de uitzending van FOX Sports bij deze KNVB bekerfinale, dan wordt die informatie hier geplaatst.

Niet meer live bij SBS Broadcasting (Veronica Tv)

Bij veel edities van het KNVB bekertoernooi werd de finale live uitgezonden door een zender van SBS Broadcasting. Meestal was dat de zender SBS6, maar soms was dat (zoals in 2018) Veronica Tv. Bij die edities van het bekertoernooi kocht SBS Broadcasting een sublicentie om de halve finales en de finale live te kunnen uitzenden (tv en livestream). Bij het bekertoernooi van 2019 hebben zij echter niet zo'n sublicentie, vandaar dat de finale dus alleen maar live te zien is bij de zenders van FOX.

Livestream KNVB Bekerfinale 2019

De finale van de Toto KNVB Beker 2018 is ook online live te volgen via aan livestream. Met een livestream kan men de finale online bekijken op bijvoorbeeld een computer, laptop, smartphone of tablet. Ook kan men achteraf online per stream de wedstrijd herbekijken.

Livestream FOX Sports

De officiële livestream van de bekerfinale wordt beschikbaar gesteld FOX Sports. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzendingen. De officiële livestream bevindt zich op de FOX Sports Go App. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben om de livestream FOX Sports te kunnen bekijken. Voor mensen zonder een vast abonnement is het overigens ook mogelijk om een dagpas te kopen, waarmee men een etmaal lang naar elke livestream van FOX Sports kan kijken, waaronder dus de stream van deze bekerfinale.

Geen livestream SBS Broadcasting

In 2018 was er ook een gratis openbare livestream voor de KNVB Bekerfinale. Deze gratis livestream werd beschikbaar gesteld door Veronica. Die livestream bevond zich op hun website. Die gratis stream was mogelijk omdat het moederbedrijf van Veronica (SBS Broadcasting) bij die editie nog een sublicentie had voor de uitzendrechten van de KNVB Beker (tv en livestream). In 2019 hebben zij echter niet zo'n sublicentie en zo'n gratis livestream is bij deze editie van de KNVB Beker dus ook niet beschikbaar bij Veronica Tv of bij een andere site van SBS Broadcasting.

Voorgaande editie: finale KNVB Beker 2018

De scheidsrechter bij de bekerfinale van 2018 was Björn Kuipers. Er waren 46.084 toeschouwers.

Uitslag Feyenoord-AZ: 3-0

Doelpunten: Jörgensen (28), Van Persie (57) en Toornstra (93).

Opstelling Feyenoord (en wissels)

Jones, Diks, Van Beek, V.d. Heijden, Haps, El Ahmadi, Van Persie (Boëtius/67), Vilhena, Berghuis (Botteghin/92), Jorgensen en Toornstra.

Opstelling AZ (en wissels)

Bizot, Svensson, Van Rhijn (Seuntjens/58), Vlaar, Wuytens (Bel Hassani/78), Ouwejan, Midtsjö (Idrissi/66), Til, Koopmeiners, Jahanbakhsh en Weghorst.

Gele kaarten

  • Feyenoord: El Ahmadi, Diks en Boëtius.
  • AZ: Midtsjö, Jahanbakhsh, Weghorst en Koopmeiners.

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
KNVB Beker 2018 halve finale: AZ-FC Twente live op tvKNVB Beker 2018 halve finale: AZ-FC Twente live op tvOp woensdag 28 februari 2018 ontmoeten AZ en FC Twente elkaar in de halve finale van de KNVB Beker 2017-2018. Deze halve…
Voetbal 2018: Ajax-Feyenoord, live tv en livestreamVoetbal 2018: Ajax-Feyenoord, live tv en livestreamOp zondag 28 oktober 2018 wordt de competitiewedstrijd Ajax-Feyenoord gespeeld. De wedstrijd vindt plaats in de Johan Cr…
De Graafschap in seizoen 2018-2019: live op tv en livestreamDe Graafschap in seizoen 2018-2019: live op tv en livestreamDe Doetinchemse voetbalclub De Graafschap komt in het seizoen 2018-2019 uit in de Nederlandse eredivisie. De club promov…
WK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamBelgië speelt op maandag 2 juli tegen Japan in de achtste finale van het WK voetbal 2018. De match België-Japan wordt ge…
Vrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tvVrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tvOp vrijdag 8 juni 2018 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalelftal een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. De w…
Bronnen en referenties
  • http://www.rsssf.com/tablesn/nedcuphist.html
  • http://www.dekuip.nl/
  • http://www.knvb.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_2014/15_(mannen)

Reageer op het artikel "KNVB Bekerfinale 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!