InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Damesvoetbal: Nederland-Estland (uitzwaaiwedstrijd voor WK)

Damesvoetbal: Nederland-Estland (uitzwaaiwedstrijd voor WK)

Damesvoetbal: Nederland-Estland (uitzwaaiwedstrijd voor WK) Op woensdag 20 mei 2015 speelt het Nederlands dameselftal een oefeninterland tegen Estland. Dit is een 'uitzwaaiwedstrijd'; het is de laatste wedstrijd die de Nederlandse dames spelen in Nederland, voorafgaand aan het WK damesvoetbal 2015. De interland wordt gespeeld op het Sparta Stadion (het Kasteel) te Rotterdam. Welke dames zitten in de selectie van Oranje voor deze oefeninterland? Hoe laat begint deze oefenwedstrijd van de Oranje Leeuwinnen? Is deze wedstrijd van het Nederlandse vrouwenvoetbalteam live op tv of op het internet te volgen? Hoe sterk is het vrouwenvoetbalteam van Estland?

Dameselftal van Estland

Estland is geen land met een grote historie op het gebied van het vrouwenvoetbal. De hoogste positie die dit land ooit heeft ingenomen op de FIFA-ranking van het damesvoetbal was de 71e plaats, in december 2013. Anno 2015 staat het team op de 74e plaats. Estland is er nog nooit in geslaagd om zich te kwalificeren voor een groot damesvoetbaltoernooi, zoals een EK of een WK.

Historie van het Estlandse vrouwenelftal

Het nationale dameselftal van Estland speelde op 5 juni 1994 haar eerste officiële interland. Dit was een uitwedstrijd tegen Litouwen, die met 3-0 werd verloren. De twee grootste zeges uit de geschiedenis van het Estse damesteam werden behaald tegen een andere Baltische staat: in mei 2010 won men met 7-1 van Letland en in maart 2014 won Estland met 8-2 van datzelfde land. De twee grootste nederlagen van Estland werden geleden in 2009. In september van dat jaar verloren de dames uit Estland met 12-0 van IJsland en in oktober verloren ze met diezelfde cijfers van Frankrijk.

De recordinternational bij het Estlandse dameselftal is Kaire Palmaru. Zij heeft sinds 2001 in totaal 86 interlands gespeeld. De topscorer aller tijden is Anastassia Morkovkina. In de periode 1997-2012 scoorde zij 40 doelpunten in 74 interlands voor het dameselftal van Estland. Tijdens de kwalificatie voor het WK vrouwenvoetbal 2015 zat Estland in groep 2. In deze poule werd Spanje eerste en Italië tweede. Er zaten zes teams in deze groep; Estland werd vijfde (met zeven punten) en Macedonië werd laatste (met één punt).

Bondscoach

De bondscoach van het damesvoetbalteam van Estland is de Engelsman Keith Boanas. Hij heeft in het verleden in Engeland diverse grote successen geboekt als trainer van damesteams, maar sinds hij in januari 2009 aantrad als bondscoach van Estland, heeft hij met dit nationale dameselftal nog weinig glorieuze momenten kunnen bleven.

Estland

Estland is het noordelijkste van de drie Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen). Het land heeft circa 1,3 miljoen inwoners. Estland was lang een onderdeel van de Sovjet-Unie maar het werd in 1990 weer een onafhankelijk land. Estland is lid van de NAVO en heeft de euro als officiële munteenheid. De hoofdstad van Estland is Tallinn.

Dameselftal Nederland

Het Nederlands elftal is bezig met een mooie opmars in de wereld van het vrouwenvoetbal. Het team zal in 2015 voor het eerst in haar geschiedenis deelnemen aan het WK damesvoetbal. De bondscoach van de Oranje Leeuwinnen is Roger Reijners. Tot de bekende speelsters van het team behoren Vivianne Miedema (Bayern München) en Manon Melis (Kopparbergs).

Oefencampagne voor het WK

De oefencampagne van de Nederlandse dames in de voorbereiding op het WK begon in februari met een thuiswedstrijd tegen Thailand. Daarna volgde in maart het toernooi om de Cyprus Cup en vervolgens speelde Nederland nog uitwedstrijden tegen IJsland en Noorwegen. De resultaten waren wisselend, al was dit deels van tevoren ingecalculeerd. Dit had namelijk mede te maken met het feit dat de bondscoach diverse malen experimenteerde met nieuwe opstellingen en tactieken, en daarnaast spaarde hij met name op de Cyprus Cup bij verschillende wedstrijden uit voorzorg een aantal sterspeelsters.

Voorbeschouwing Nederland-Estland

Gezien de historie van beide nationale damesvoetbalteams moet Nederland beschouwd worden als de favoriet voor de zege in deze oefenmatch. Het zou een mooie opsteker zijn als Nederland deze oefeninterland ruim wint en zo met een goed gevoel af kan reizen naar het WK voetbal voor vrouwen. Nederland zal op 24 mei afreizen naar Canada, waar men op trainingskamp zal gaan in Toronto. Op 6, 11 en 15 juni speelt het Nederlands damesteam haar poulewedstrijden op het WK vrouwenvoetbal. Op 6 juni is de eerste poulewedstrijd Nieuw-Zeeland - Nederland. Op 11 juni is de tweede poulewedstrijd China-Nederland. Op 15 juni is de derde poulewedstrijd Nederland-Canada.

Nederlandse selectie

Welke speelsters selecteert de bondscoach voor de oefeninterland tegen Estland? Dit zal de selectie van Nederland voor het WK vrouwenvoetbal zijn.

Statistieken Nederland-Estland

De oefenwedstrijd tegen Estland begon op woensdag 20 mei 2015 om 19u00. Er waren circa 8000 toeschouwers aanwezig.

Opstelling Nederland (en wissels)

  • Sari van Veenendaal, Merel van Dongen, Petra Hogewoning (Dyanne Bito, 62e minuut), Stefanie van der Gragt (Anouk Hoogendijk, 46e), Desiree van Lunteren (Dominique Janssen, 62e), Jill Roord, Tessel Middag, Maran van Erp (Marthe Munsterman, 62e), Danielle van de Donk (Shanice van de Sanden, 46e), Vanity Lewerissa (Renate Jansen, 75e) en Eshly Bakker.

Uitslag Nederland-Estland 7-0

  • Doelpunten: Jill Roord (13e minuut), Danielle v.d. Donk 2-0 (14e), Merel van Dongen 3-0 (26e), Danielle v.d. Donk 4-0 (44e), Shanice v.d. Sanden (48e), Renate Jansen 6-0 (85e) en Renate Jansen 7-0 (93e).

Locatie: Het Kasteel (Rotterdam)

De wedstrijd wordt gespeeld op Het Kasteel, het stadion van Sparta inde Rotterdamse wijk Spangen. Dit stadion werd in 1916 gebouwd. Het Kasteel werd in 1928 gebruikt voor een aantal interlands van het Nederlands herenelftal tijdens de Olympische Spelen. Het stadion is in de loop der jaren meermaals grondig verbouwd. Sinds de verbouwing van 1999 heeft het stadion een capaciteit van 10.599 toeschouwers. Toegangskaarten voor de oefeninterland van het Oranje damesvoetbalteam tegen Estland kosten voor de meeste tribunes 7,50 euro. Voor de hoofdtribune kosten de kaarten echter 12,50 euro. Men heeft geen clubkaart nodig om een kaartje te kopen, het is een vrije verkoop. Kaarten zijn onder meer te koop bij Primera, bij de KNVB Ticketshop en bij de fanshop van Sparta.

Live op tv of het internet?

De oefenwedstrijd Nederland-Estland wordt live op tv uitgezonden door de digitale zender FOX TV (het open net van FOX, om deze zender te zien hoeft u dus geen apart abonnement af te sluiten). De uitzending begint om 18u30.

Lees verder

© 2015 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK damesvoetbal 2015: China-Nederland, live op tvWK damesvoetbal 2015: China-Nederland, live op tvOp donderdag 11 juni speelt Nederland haar tweede wedstrijd op het WK vrouwenvoetbal 2015. China is de tegenstander. Doo…
Loting en poule indeling WK damesvoetbal 2015Loting en poule indeling WK damesvoetbal 2015Veel sportliefhebbers genieten van voetbal. Jarenlang was er alleen het mannenvoetbal. De laatste jaren neemt in de spor…
WK damesvoetbal 2015: Nieuw-Zeeland - Nederland, live op tvWK damesvoetbal 2015: Nieuw-Zeeland - Nederland, live op tvNederland speelt op zaterdag 6 juni 2015 haar eerste wedstrijd op het WK voetbal voor vrouwen. De tegenstander is Nieuw-…
WK damesvoetbal 2015: Nederland-Canada, live op tvWK damesvoetbal 2015: Nederland-Canada, live op tvOp maandag 15 juni speelt Nederland haar derde en laatste poulewedstrijd op het WK vrouwenvoetbal 2015. De tegenstander…
WK Kwalificatieduel: Estland - Nederland op 6 september 2013WK Kwalificatieduel: Estland - Nederland op 6 september 2013Het Nederlands elftal speelt mee in de kwalificatierondes voor het WK voetbal 2014. De kwalificatieronde begon voor Nede…
Bronnen en referenties
  • https://ee.linkedin.com/pub/keith-boanas/19/896/7b3
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Estonia_women%27s_national_football_team
  • http://www.vrouwenvoetbalnieuws.nl/oranjevrouwen-zwaaien-uit-tegen-estland/
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl/vvned/index.php?option=com_content&view=article&id=10401:uitzwaaiwedstrijd-oranje-leeuwinnen&catid=15

Reageer op het artikel "Damesvoetbal: Nederland-Estland (uitzwaaiwedstrijd voor WK)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: WK damesvoetbal 2015
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!