InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Finale Champions League 2018 - live op tv en livestream

Finale Champions League 2018 - live op tv en livestream

Finale Champions League 2018 - live op tv en livestream Op zaterdag 26 mei 2018 wordt de finale gespeeld van de UEFA Champions League 2017-2018. Deze wedstrijd vindt plaats in Kiev (Oekraïne). De finale van de Champions League 2018 wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men deze finale van de Champions League ook online via een livestream bekijken. De finale gaat tussen Real Madrid en Liverpool FC.

Geschiedenis Champions League

Coupe des Nations
In de eerste helft van de 20e eeuw werden er al diverse pogingen gedaan, om een Europees kampioenschap voetbal voor clubteams te organiseren. Een bekende poging uit die periode was de Coupe des Nations. Dit toernooi werd in 1930 in Zwitserland gespeeld. Hieraan deden 10 teams uit 10 verschillende landen mee. Daaronder waren de Belgische kampioen Cercle Brugge en de Nederlandse kampioen Go Ahead.

Het deelnemersveld had wel diverse duidelijk manco's. Eén van de belangrijkste was, dat er geen teams meededen uit Engeland, wat toch de bakermat van het voetbal is en indertijd nog als het absolute topland werd beschouwd. De Coupe des Nations werd in 1930 gewonnen door het Hongaarse team Ujpest. Dit team had overigens in de kwartfinale het Nederlandse Go Ahead met maar liefst 0-7 verslagen.

Na afloop van die eerste en enige editie van de 'Coupe des Nations' waren er verschillende plannen om in de toekomst regelmatig soortgelijke, prestigieuze toernooien te organiseren. Zo was er het plan om zo'n toernooi voortaan te koppelen aan de Expo (Wereldtentoonstelling). Dit werd echter geen succes, vooral doordat heel veel kampioenen van vooraanstaande landen geen interesse hadden om deel te nemen aan zo'n kampioenschap. In de jaren dertig en veertig slaagde men er daarom verder niet meer in om een echt Europees kampioenschap voetbal voor clubteams te organiseren.

Europacup I
In het seizoen 1955-1956 slaagde de UEFA er eindelijk in om een officieel Europees kampioenschap voor clubteams op te zetten. De officiële naam was de 'Coupe des Clubs Champions Européens'. Later werd de roepnaam van dit toernooi de 'Europacup I'. Dit was een kampioenschap waar officieel alleen landskampioenen aan deel mochten nemen. Toch hielden in de begintijd niet alle voetbalbonden zich aan die regel: namens Nederland nam aan het eerste seizoen van de Europacup I bijvoorbeeld PSV deel, terwijl Willem II de landskampioen was. Wat later, toen het toernooi aan prestige had gewonnen, werd het inderdaad een toernooi waaraan alleen landskampioenen deelnamen. De eerste vijf edities van de Eurocup I werden gewonnen de Real Madrid.

Nederlandse successen in de Europacup I
In 1969 was AFC Ajax het eerste Nederlandse team dat erin slaagde om de finale van de Europacup I te halen. De finale (die in het Bernabeu-stadion te Madrid werd gespeeld) werd echter met 4-1 gewonnen door AC Milan. In 1970 was Feyenoord de eerste Nederlandse club die de Europacup I won. Vervolgens won Ajax dit toernooi in 1971, 1972 en 1973. PSV won de Europacup I in 1988.

Champions League
Met ingang van het seizoen 1992-1993 kreeg dit toernooi een nieuwe naam: de UEFA Champions League. Voortaan was het niet meer één groot knock-out toernooi, maar kwam er ook een poulefase binnen dit toernooi. Tot 1997 bleef de Champions League een toernooi waaraan alleen maar landskampioenen deel mochten nemen (plus de regerende houder van de Europacup I).
In 1997 veranderde dit: voortaan mochten naast de kampioenen ook andere hooggeklasseerde teams uit de topcompetities meedoen aan de Champions League. De Champions League werd één keer gewonnen door een Nederlandse club: AFC Ajax won deze 'Cup met de Grote Oren' in 1995. In de finale van de Champions League won Ajax dat jaar met 1-0 van AC Milan. In 1996 was Ajax de verliezende finalist. Dat jaar verloor Ajax de Champions League Finale na strafschoppen van Juventus.

UEFA Champions League 2017-2018

Wie spelen in de finale van de Champions League 2018 tegen elkaar? De eerste finalist die bekend werd was Real Madrid. In de halve finale streden zij tegen Bayern München. De eerste wedstrijd won Real Madrid in München met 1-2. De tweede wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. In de finale is Liverpool de tegenstander van Real Madrid? Liverpool nam het in de halve finale op tegen AS Roma. De eerste wedstrijd wonnen de Engelsen met 5-2, de tweede wedstrijd verloor Liverpool met 4-2. Zo plaatste Liverpool zich dus op basis van het doelsaldo voor de finale van de Champions League 2018.

Champions League Finale 2018: Real Madrid - Liverpool FC

De datum van de Champions League Finale 2018 is 26 mei. Bij de voorgaande editie (in 2017) werd de finale van de Champions League nog in juni gespeeld. Men kiest ervoor om de finales in de 'even jaren' al in mei te spelen, aangezien er kort daarna immers doorgaans een groot internationaal landentoernooi volgt. In juni 2018 begint in Rusland het WK voetbal 2018.

Real Madrid - Liverpool FC: opstellingen en statistieken

De scheidsrechter bij deze finale is Milorad Mazic uit Servië. Voorafgaand aan de finale van de Champions League 2018 worden hier ook de opstellingen van beide ploegen gemeld. Na afloop worden hier de statistieken geplaatst (uitslag, doelpuntenmakers, kaarten, enzovoort).

Live op tv - Finale Champions League 2018 in Nederland en België

Nederland: Live op Veronica Tv

De Champions League Finale 2018 wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Veronica Tv. Hoe laat begint de uitzending? De live tv-uitzending van deze Champions League Finale begint op Veronica Tv om circa 20u00 met de voorbeschouwing. De aftrap van de finale is om 20u45.

De zender Veronica Tv is uitgegroeid tot de vaste voetbalzender van het bedrijf SBS Broadcasting (waaronder behalve Veronica onder meer ook SBS6, SBS9 en NET5 vallen). Bij Veronica Tv zendt men, behalve de Champions League, ook veel andere grote voetbalwedstrijden live uit, zoals de Johan Cruijff Schaal, de halve finales en finale van de KNVB Beker, oefenwedstrijden van Oranje en WK-kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen.

Nederland: Live op Ziggo Sport Totaal

Behalve door Veronica Tv (open net) wordt de Champions League Finale 2018 in Nederland ook live op tv uitgezonden door een zender van Ziggo Sport Totaal. De live tv-uitzending van de finale vindt niet plaats op hun 'open net' (kanaal 14), maar op hun abonneezender Ziggo Sport Select. De voorbeschouwing op de Champions League Finale begint op die zender op zaterdag 26 mei om 20u15.

Vlaanderen - België: live op tv bij de zender Q2

In Vlaanderen zijn de uitzendrechten van de wedstrijden van de Champions League verdeeld tussen twee commerciële mediaconcerns, namelijk Medialaan (van o.a. VTM en Q2) en SBS (van o.a. Vier). De finale van de Champions League 2018 wordt in België live op tv uitgezonden door de zender Q2. De live tv-uitzending begint om circa 20u10. De merknaam Q2 van deze zender is overigens in gebruik sinds 2016. In het verleden droeg deze Belgische zender onder meer de namen 'Kanaal 2' en '2be'. In de volksmond noemt men in Vlaanderen deze zender soms ook wel 'VTM 2'.

Livestream Finale Champions League 2018

Livestream Veronica (Nederland)

De finale van de Champions League 2018 is ook online te bekijken via een livestream. Er is onder meer een gratis livestream beschikbaar via de website van het Nederlandse Veronica Tv. Zij bieden vaak een gratis openbare livestream aan bij voetbalwedstrijden die zij uitzenden. Ook bijvoorbeeld oefenwedstrijden van Oranje zijn online per livestream bij hen te bekijken. Deze gratis livestream is overigens wel geo-restricted. Dat houdt in dat kijkers van buiten Nederland deze gratis livestream van Veronica niet mogen bekijken.

Livestream Ziggo Sport Totaal (Nederland)

Daarnaast is de finale van de Champions League in Nederland ook online via een livestream van Ziggo Sport Totaal te bekijken. Deze livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben, om automatisch deze stream live te kunnen bekijken. Daarnaast is het overigens ook mogelijk om zo'n livestream van Ziggo Sport Totaal via PPV (Pay Per View) te kopen. In dit geval zal die optie hoogstwaarschijnlijk niet erg populair zijn, aangezien er toch een gratis livestream van de Champions League Finale beschikbaar is via Veronica Tv.

Livestream Q2 in België (Vlaanderen)

De Champions League Finale 2018 is in België online te bekijken via een livestream op de website van de zender Q2. Men kan deze Belgische livestream bekijken als men een (gratis) account heeft bij het concern Medialaan. Deze livestream van de Champions League Finale 2018 is overigens ook geo-restricted, wat inhoudt dat men hem alleen in België mag bekijken. De livestream van Q2 begint tegelijk met de live tv-uitzending (omstreeks 20u10). Men kan deze stream op de avond van de finale vinden in de programmagids van de site van Q2.

Voetbal live bij Veronica in mei en juni 2018 (tv en livestream)

In de periode na de finale van de Champions League zijn er ook diverse andere interessante voetbalwedstrijden live te zien bij Veronica (op televisie en per livestream). Daaronder zijn diverse oefenwedstrijden van Oranje, zoals op donderdag 31 mei Slowakije-Nederland en op maandag 4 juni Italië-Nederland. Behalve het herenvoetbal, zendt Veronica ook live de interlands van het Nederlands vrouwenteam uit op vrijdag 8 juni Noord-Ierland - Nederland (WK-kwalificatie) en op dinsdag 12 juni Nederland-Slowakije (WK-kwalificatie).

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eredivisie 2017-2018: plaatsing Europees voetbalEredivisie 2017-2018: plaatsing Europees voetbalDe Eredivisie 2017-2018 is de hoogste betaalde voetbalcompetitie van Nederland. Elk voetbalseizoen strijden eredivisiecl…
Live voetbal op tv - seizoen 2013-2014Op welke tv-zenders kan men in het seizoen 2013-2014 live de wedstrijden zien van de Nederlandse eredivisie, de Uefa Cha…
Hockey: Champions Trophy Dames 2018 liveHockey: Champions Trophy Dames 2018 liveIn november 2018 wordt de Champions Trophy voor dames gehouden. Dit hockeytoernooi vindt plaats in de stad Changzhou (Ch…
Nederlandse eredivisie: play offs 2008-2009Nederlandse eredivisie: play offs 2008-2009De play offs voor de Europese competities zijn vanaf het seizoen 2008-2009 gewijzigd. Daar waar vorige twee seizoenen no…
Hockey: Champions Trophy heren 2018 live op tvHockey: Champions Trophy heren 2018 live op tvIn 2018 wordt de 37e editie georganiseerd van de Champions Trophy Hockey voor mannen. Dit evenement vindt plaats in Bred…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Champions_League_2014/15
  • http://www.uefa.com/uefachampionsleague/index.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympiastadion_(Berlijn)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Coupe_des_Nations
  • http://www.rsssf.com/tablesc/coupedesnations30.html

Reageer op het artikel "Finale Champions League 2018 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-05-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!