InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Voetbal 2018: BATE Borisov-PSV, live op tv en livestream

Voetbal 2018: BATE Borisov-PSV, live op tv en livestream

Voetbal 2018: BATE Borisov-PSV, live op tv en livestream Op dinsdag 21 augustus 2018 speelt PSV in Wit-Rusland tegen de club FK BATE Borisov. Dit is een wedstrijd in de laatste kwalificatieronde van de Champions League 2018-2019. De wedstrijd BATE Borisov-wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de wedstrijd BATE Borisov-PSV online via een livestream bekijken.

Geschiedenis Champions League

Coupe des Nations

In de eerste helft van de 20e eeuw werden er al diverse pogingen gedaan, om een Europees kampioenschap voetbal voor clubteams te organiseren. Een bekende poging uit die periode was de Coupe des Nations. Dit toernooi werd in 1930 in Zwitserland gespeeld. Hieraan deden 10 teams uit 10 verschillende landen mee. Daaronder waren de Belgische kampioen Cercle Brugge en de Nederlandse kampioen Go Ahead.

Het deelnemersveld had wel diverse duidelijk manco's. Eén van de belangrijkste was, dat er geen teams meededen uit Engeland, wat toch de bakermat van het voetbal is en indertijd nog als het absolute topland werd beschouwd. De Coupe des Nations werd in 1930 gewonnen door het Hongaarse team Ujpest. Dit team had overigens in de kwartfinale het Nederlandse Go Ahead met maar liefst 0-7 verslagen.

Na afloop van die eerste en enige editie van de 'Coupe des Nations' waren er verschillende plannen om in de toekomst regelmatig soortgelijke, prestigieuze toernooien te organiseren. Zo was er het plan om zo'n toernooi voortaan te koppelen aan de Expo (Wereldtentoonstelling). Dit werd echter geen succes, vooral doordat heel veel kampioenen van vooraanstaande landen geen interesse hadden om deel te nemen aan zo'n kampioenschap. In de jaren dertig en veertig slaagde men er daarom verder niet meer in om een echt Europees kampioenschap voetbal voor clubteams te organiseren.

Europacup I

In het seizoen 1955-1956 slaagde de UEFA er eindelijk in om een officieel Europees kampioenschap voor clubteams op te zetten. De officiële naam was de 'Coupe des Clubs Champions Européens'. Later werd de roepnaam van dit toernooi de 'Europacup I'. Dit was een kampioenschap waar officieel alleen landskampioenen aan deel mochten nemen. Toch hielden in de begintijd niet alle voetbalbonden zich aan die regel: namens Nederland nam aan het eerste seizoen van de Europacup I bijvoorbeeld PSV deel, terwijl Willem II de landskampioen was. Wat later, toen het toernooi aan prestige had gewonnen, werd het inderdaad een toernooi waaraan alleen landskampioenen deelnamen. De eerste vijf edities van de Eurocup I werden gewonnen de Real Madrid.

Nederlandse successen in de Europacup I

In 1969 was AFC Ajax het eerste Nederlandse team dat erin slaagde om de finale van de Europacup I te halen. De finale (die in het Bernabeu-stadion te Madrid werd gespeeld) werd echter met 4-1 gewonnen door AC Milan. In 1970 was Feyenoord de eerste Nederlandse club die de Europacup I won. Vervolgens won Ajax dit toernooi in 1971, 1972 en 1973. PSV won de Europacup I in 1988.

Champions League

Met ingang van het seizoen 1992-1993 kreeg dit toernooi een nieuwe naam: de UEFA Champions League. Voortaan was het niet meer één groot knock-out toernooi, maar kwam er ook een poulefase binnen dit toernooi. Tot 1997 bleef de Champions League een toernooi waaraan alleen maar landskampioenen deel mochten nemen (plus de regerende houder van de Europacup I).
In 1997 veranderde dit: voortaan mochten naast de kampioenen ook andere hooggeklasseerde teams uit de topcompetities meedoen aan de Champions League. De Champions League werd één keer gewonnen door een Nederlandse club: AFC Ajax won deze 'Cup met de Grote Oren' in 1995. In de finale van de Champions League won Ajax dat jaar met 1-0 van AC Milan. In 1996 was Ajax de verliezende finalist. Dat jaar verloor Ajax de Champions League Finale na strafschoppen van Juventus.

Voorronde Champions League 2018-2019: Borisov-PSV op 21 augustus

Op dinsdag 21 augustus 2018 spelen het Wit-Russische Borisov en het Nederlandse PSV hun eerste wedstrijd tegen elkaar in de laatste kwalificatieronde voor de Champions League 2018-2019. Een week later spelen Borisov en PSV hun tweede wedstrijd. De winnaar van deze tweestrijd plaatst zich voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De verliezer doet mee aan de Europa League.

FK BATE Borisov (Wit-Rusland)

Deze club werd opgericht in 1973. In die begintijd droeg de club als naam Berezina Borisov. Vervolgens droeg de club in de jaren negentig enkele seizoen de naam Fomalgaut Barysaw. Sinds 1996 is de officiële naam van deze voetbalclub FK BATE Borisov.

Erelijst

In de jaren zeventig, toen Wit-Rusland (Belarus) nog officieel een onderdeel was van de Sovjet-Unie, is deze club drie keer kampioen geworden van de 'Wit-Russische Socialistische Sovjetrepbuliek'. Nadat Wit-Rusland (Belarus) in de jaren negentig een onafhankelijk land werd, is de club op den duur uitgegroeid tot veruit de sterkste club van Wit-Rusland. Sinds 1999 heeft de FK BATE Borisov maar liefst veertien keer de nationale titel gewonnen in Wit-Rusland.

Borisov

De stad Borisov telt anno 2018 circa 150.000 inwoners. De voetbalclub BATE Borisov speelt er zijn wedstrijden in de Boriso Arena. Dit stadion heeft een capaciteit van circa 13.000 toeschouwers. Tot de bekende spelers die bij BATE Borisov hebben gespeeld behoort de ex-PSV-spits Mateja Kezman. Hij speelde in 2011 zes wedstrijden voor de club en scoorde daarin twee keer.

PSV Eindhoven

De voetbalclub PSV werd in 1913 opgericht onder de naam Philips Sport Vereniging. In de loop der jaren heeft PSV 24 keer de Nederlandse titel gewonnen. Negen keer won PSV de KNVB Beker. Elf keer werd door PSV de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Het grootste internationale succes uit de clubgeschiedenis van PSV werd behaald in 1988: dat jaar won de club uit Eindhoven de Europa Cup I (de voorloper van de Champions League). Een ander groot succes was het winnen van de UEFA Cup in 1978.

Opstellingen en statistieken: BATE Borisov-PSV (21 augustus 2018)

Met welke opstelling speelt PSV tegen deze Wit-Russische club? Voorafgaand aan de wedstrijd worden hier de opstellingen geplaatst. Na afloop worden de uitslag en de statistieken van de wedstrijd BATE-Borisov-PSV gemeld.

Live op tv: hoe laat? Welke zender?

Live op Veronica Tv

De wedstrijd Borisov-PSV wordt in Nederland live op tv uitgezonden door de zender Veronica Tv. Hoe laat begint de uitzending? Hun live tv-uitzending begint op dinsdag 21 augustus om 20u30.

Ook live op tv bij Ziggo Sport Totaal

Daarnaast wordt de wedstrijd van PSV tegen Borisov ook live uitgezonden op een abonneezender van Ziggo Sport Totaal. Deze live tv-uitzending vindt plaats op de zender Ziggo Sport Voetbal. Men dient een abonnement op het gehele zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te hebben, om deze zender te kunnen ontvangen. (Men kan zo'n pakket kopen, maar men kan het bijvoorbeeld ook gratis kiezen als bonus bij bepaalde gecombineerde abonnementen van Vodafone en Ziggo.) De live-uitzending van Borisov-PSV begint ook op deze abonneezender om 20u30.

Livestream BATE Borisov - PSV, voorronde Champions League

De wedstrijd BATE Borisov-PSV is ook via een livestream te bekijken. Hiermee kan men dus online op bijvoorbeeld een computer of smartphone naar deze wedstrijd kijken. Bij Veronica biedt men doorgaans een gratis livestream aan van sportwedstrijden die zij live uitzenden. Zo'n livestream bevindt zich bij Veronica op hun website. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Het is een openbare livestream: om live naar een stream van Veronica te kijken, hoeft men geen account aan te maken. Veronica biedt vaak een gratis livestream aan bij sportevenementen die ze ook op tv uitzenden. Zo kan men ook vaak gratis per livestream naar Glory Kickboxing of naar het voetbal van de Oranje Leeuwinnen kijken op de site van Veronica.

Livestream Ziggo Sport Totaal (Nederland)

De wedstrijd tussen PSV en BATE Borisov is ook online via een livestream van Ziggo Sport Totaal te bekijken. Deze livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben, om automatisch deze stream live te kunnen bekijken. De livestream bevindt zich op die avond van 21 augustus 2018 op het kanaal 'Ziggo Sport Voetbal'. De livestream begint daar om 20u30.

Livestream België

In België zijn de online uitzendrechten (livestreams) van de playoffs voor de Champions League onder meer in handen van 'Proximus 11'. Op dinsdag 21 augustus is bij hen dus ook de wedstrijd FK BATE Borisov-PSV per livestream te aanschouwen. Om die livestream te bekijken dient men een specifiek abonnement bij Proximus te hebben.

Voetbal live op tv en per livestream

Welke andere interessante topwedstrijden zijn in de beginfase van het voetbalseizoen 2018-2019 live op televisie en online via een livestream te volgen? Op woensdag 22 augustus wordt de wedstrijd Ajax - Dynamo Kiev gespeeld. Ook die wedstrijd behoort tot de playoffs van de Champions League 2018-2019.

De eerste interland van de Oranje Leeuwinnen (het Nederlands vrouwenvoetbalteam) in het seizoen 2018-2019 is de WK-kwalificatiewedstrijd Noorwegen-Nederland, die plaatsvindt op 4 september. Ook die wedstrijd kan men live op tv en online via een livestream volgen. De eerste van interland Oranje (het Nederlands herenelftal) in dit voetbalseizoen is op 6 september Nederland-Peru (oefenwedstrijd). Die match is overigens ook de afscheidswedstrijd van recordinternational Wesley Sneijder. Ook die oefeninterland is live op tv en online via een livestream te bekijken. De tv-uitzending en livestream van het herenvoetbalteam in dit seizoen doorgaans bij de NOS te vinden.

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Champions League 2010-2011 kwalificatie (wedstrijdschema)Champions League 2010-2011 kwalificatie (wedstrijdschema)Voordat de echte Champions League van het seizoen 2010-2011 begint moeten er eerst nog kwalificatierondes gespeeld worde…
Champions League 2011-2012 kwalificatie (wedstrijdschema)Champions League 2011-2012 kwalificatie (wedstrijdschema)Kwalificatie Champions League 2011-2012: er moeten eerst voorrondes gespeeld worden voordat er bekend is welke 32 clubs…
Champions League 2014-2015 kwalificatie (wedstrijdschema)Champions League 2014-2015 kwalificatie (wedstrijdschema)De kwalificatie voor de Champions League 2014-2015 is van 1 juli tot en met 27 augustus 2014. Er zijn in totaal vier voo…
Champions League 2012-2013 kwalificatie (wedstrijdschema)Champions League 2012-2013 kwalificatie (wedstrijdschema)Champions League 2012-2013 kwalificatie (wedstrijdschema). Voor het begin van de Champions League 2012-2013 moeten er ee…
Champions League 2008-2009, loting, programma en uitslagenChampions League 2008-2009, loting, programma en uitslagenDe Champions League 2008-2009 kent 32 deelnemers. Deze deelnemers zijn gekomen uit de nationale competities en uit de kw…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Champions_League_2014/15
  • http://www.uefa.com/uefachampionsleague/index.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympiastadion_(Berlijn)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Coupe_des_Nations
  • http://www.rsssf.com/tablesc/coupedesnations30.html

Reageer op het artikel "Voetbal 2018: BATE Borisov-PSV, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!