Johan Cruijff Schaal 2019: Ajax-PSV, live tv en livestream

Johan Cruijff Schaal 2019: Ajax-PSV, live tv en livestream Op zaterdag 27 juli 2019 wordt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal 2019 gespeeld. Deze wedstrijd tussen Ajax en PSV wordt gespeeld in de Johan Cruijff Arena te Amsterdam. De strijd om de Johan Cruijff Schaal wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de voetbalwedstrijd Ajax-PSV online per livestream volgen. Op welke zender wordt op 27 juli de live tv-uitzending van de Johan Cruijff Schaal 2019 uitgezonden en waar kan men een livestream van deze wedstrijd vinden? Hoe is de geschiedenis van de Nederlandse supercup verlopen?

Geschiedenis van de Supercup

De eerste supercup (1949)

De allereerste wedstrijd om de Nederlandse Supercup werd gespeeld op 25 juni 1949. Deze 'Supercup' werd georganiseerd naar aanleiding van het 40-jarig jubileum van de KNVB-afdeling Nijmegen. De wedstrijd ging tussen bekerwinnaar Quick Nijmegen en landskampioen SVV uit Schiedam. De wedstrijd werd gespeeld in het Nijmeegse Goffertstadion en trok circa 20.000 toeschouwers. SVV won deze wedstrijd met 0-2, door doelpunten van Jan Schrumpf en Henk Könemann.

Het idee om een wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar te organiseren, had men overgenomen uit het buitenland; in diverse andere landen werd traditioneel ieder jaar zo'n wedstrijd gespeeld. Vaak droeg zo'n match als naam de 'Supercup' en die naam kreeg het in eerste instantie dus ook in Nederland. Opvallend genoeg werd het in Nederland indertijd echter nog geen traditie om jaarlijks zo'n Supercup te organiseren. Na die eerste Supercup van 1949 zou het meer dan veertig jaar duren, voordat er een tweede editie van dit evenement zou worden georganiseerd

PTT Telecom Cup, Super Cup en Johan Cruijff Schaal

In 1991 keerde eindelijk de supercup terug op de Nederlandse voetbalkalender. Voortaan zou deze wedstrijd de officiële openingswedstrijd van het Nederlandse voetbalseizoen zijn. De datum van deze wedstrijd is dan ook meestal in augustus (en soms eind juli). De supercup werd begin jaren negentig gesponsord door de PTT en droeg daarom in 1991, 1992 en 1993 de naam 'de PTT Telecom Cup'. In 1994 en 1995 was de officiële naam van deze wedstrijd de 'Super Cup'. Sinds 1996 is deze wedstrijd vernoemd naar de grootste Nederlandse voetballer aller tijden: de Johan Cruijff Schaal.

Erelijst en deelnemers

De opzet van een supercup is natuurlijk dat het een strijd is tussen de bekerwinnaar en de landskampioen. Wanneer echter de landskampioen in hetzelfde ook de beker heeft gewonnen, dan mag de nummer twee van de eindstand van de eredivisie de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal spelen. (Dit is drie keer gebeurd: in 1998, 2002 en 2005.)

AFC Ajax is de club die het vaakst de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal heeft gespeeld: 16 keer. Tweede staat PSV met 15 deelnames, derde staat Feyenoord met 8 deelnames en vierde staat Twente met drie deelnames. PSV is echter wel de succesvolste club uit de historie van de Supercup. 10 keer won de club uit Eindhoven deze wedstrijd. Ajax won 8 keer. Feyenoord won vier keer. FC Twente zegevierde twee keer. De cup werd één keer gewonnen door: FC Utrecht, AZ, PEC Zwolle en SVV.

Locatie Supercup (Johan Cruijff Schaal)

De eerste Supercup in 1949 vond plaats in de Goffert te Nijmegen. In 1991, 1992, 1993 en 1995 werd de wedstrijd gespeeld in het Rotterdamse Stadion Feijenoord (de Kuip). In 1994 was het Amsterdamse Olympisch Stadion éénmalig de locatie waar de 'Super Cup' werd gespeeld. Van 1996 tot en met 2016 was de Amsterdam Arena de vaste locatie van de Johan Cruijff Schaal.

Stadion van de kampioen

Met ingang van 2017 is dit echter veranderd: voortaan wordt deze wedstrijd jaarlijks gespeeld in het stadion van de club die het voorgaande seizoen het landskampioenschap heeft gewonnen. In 2017 werd Feyenoord landskampioen en dus speelde men in augustus 2017 de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in het stadion de Kuip te Rotterdam. In 2018 pakte PSV de landstitel en in augustus 2018 werd daarom de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gehouden in het Philips Stadion te Eindhoven. In 2019 pakte Ajax de titel en dus wordt de match om de Johan Cruijf Schaal in dat jaar gespeeld in het stadion van Ajax te Amsterdam: de Johan Cruijff Arena.

Johann Cruijff Schaal 2019, Ajax-PSV: algemene informatie

De Johann Cruijff Schaal gaat doorgaans tussen de winnaar van de eredivisie en de winnaar van de KNVB Beker. Aangezien in 2019 Ajax zowel de eredivisie als de beker won, is dat dit jaar niet het geval. Ajax speelt daarom in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal 2019 tegen de nummer twee uit de eindstand van de eredivisie: PSV.

Geen verlenging

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal heeft geen verlenging. Als het na 90 minuten gelijkspel is, wordt er meteen een strafschoppenserie gehouden. De KNVB heeft dit reglement voor de Johan Cruijff Schaal in 2014 ingevoerd, om te voorkomen dat de spelers reeds vroeg in het seizoen (vlak voor de start van de competitie in de eredivisie) zwaar belast worden.

Interessante test

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal is een interessante wedstrijd omdat hierin de Nederlandse topteams voor het eerst met hun vernieuwde selecties voor het nieuwe seizoen tegenover elkaar staan.

Scheidsrechter

Wie is de scheidsrechter bij deze wedstrijd? De scheidsrechter bij dit duel op zaterdag 27 juli is Dennis Higler.

Uitslag Ajax-PSV: 2-0

 • Goals Ajax: Dolberg (1) en Blind (53)
 • Goals PSV: geen

Gele kaarten

 • Ajax: Veltman en Dest
 • PSV: Hendrix, Gakpo en Luckassen

Opstelling Ajax (en wissels)

Onana, Veltman, Schuurs, Martinez (Schöne/59), Dest, Marin, Van de Beek, Blind (Magallan/83), Tadic, Dolberg en Promes (Ziyech/59).

Opstelling PSV (en wissels)

Zoet, Dumfries, Luckassen, Boscagli, Sadilek, Rosario, Bergwijn (Lozano/59), Hendrix (Gutierrez/46), Gakpo, Lammers en Bruma (Malen/46).

Datum Johan Cruijff Schaal 2019: zaterdag 27 juli

Op welke datum wordt deze wedstrijd in 2019 gespeeld? De datum waarop de Johan Cruijff Schaal in 2019 plaatsvindt is zaterdag 27 juli 2019. Oorspronkelijk zou de wedstrijd op de datum zondag 28 juli worden gespeeld. Om praktische redenen (in verband met het programma van PSV in het Europees voetbal, waaronder de wedstrijd FC Basel-PSV (30 juli)), heeft men de wedstrijd verzet naar zaterdag 27 juli. Eigenlijk was de Johan Cruijff Schaal traditioneel een wedstrijd die op een zondag werd gespeeld, maar ook in 2017 en 2018 werd de wedstrijd reeds om praktische redenen verzet naar een zaterdag.

Hoe laat is de aftrap?

Hoe laat is de aftrap van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal 2019? Die aftrap is op zaterdag 27 juli om 18u00.

Live op tv: Johan Cruijff Schaal 2019 tussen Ajax en PSV (27 juli 2019)

Op welke zender wordt de Johan Cruijff Schaal 2019 uitgezonden?

Door welke zenders wordt de wedstrijd Ajax-PSV om de Johan Cruijff Schaal op zaterdag 27 juli 2019 live uitgezonden? Deze strijd om de Johan Cruijff Schaal 2019 is in Nederland live te zien op twee zenders: FOX tv (open net) en FOX Sports 1 (abonneezender). Hieronder vindt u meer info over deze live-uitzendingen.

Live tv-uitzending Ajax-PSV: zender FOX TV

De Johan Cruijff Schaal 2019 wordt op zaterdag 27 juli live uitgezonden op de zender FOX TV. Dit is het 'open net' van het FOX-imperium. Deze digitale zender zit bij de meeste Nederlanders 'gratis' in hun standaard tv-pakket. Bijvoorbeeld: bij Ziggo zit de zender FOX op het digitale kanaal 11 in het digitale standaardpakket. Ook bij Canal Digitaal zit deze zender op kanaal 11. Bij KPN zit deze gratis zender automatisch op het digitale kanaal 16. (Voorheen zat die zender bij KPN op kanaal 14, maar in de zomer van 2019 is deze verhuisd naar kanaal 16.)

Hoe laat?

Hoe laat begint bij het gratis net FOX de live-uitzending van de Johan Cruijff Schaal 2019? De live tv-uitzending begint om 17u00 met een uitgebreide voorbeschouwing. De wedstrijd begint om 18u00. Na afloop is er een nabeschouwing te zien.

Live op Fox Sports

Behalve op het 'open net' van FOX Tv, wordt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal op 27 juli 2019 ook live op tv uitgezonden door FOX Sports (tv en livestream). Hun live-uitzending van de Johan Cruijff Schaal 2019 vindt plaats op de zender FOX Sports 1. De aftrap van de match is om 18u00. Hoe laat begint de live tv-uitzending? De voorbeschouwing begint om 17u00. Men dient doorgaans een aanvullend abonnement te hebben om de zender FOX Sports 1 te kunnen zien. Dit geldt echter sinds 23 juli 2019 niet meer voor de klanten van digitale tv bij KPN. Bij hen zit sindsdien de zender FOX Sports 1 'gratis' in het basispakket (op kanaal 14). Klanten van KPN kunnen dit duel tussen Ajax en PSV dus gratis op tv bekijken op zowel digitaal kanaal 14 (FOX Sports 1) als op kanaal 16 (FOX Tv).

Niet meer op SBS6 of Veronica

Oorspronkelijk had FOX al jaren geleden exclusief de uitzendrechten (voor televisie en livestream) van de Johan Cruijff Schaal. Ze hebben toen ook enkele edities van de Johan Cruijff Schaal live uitgezonden het open net van FOX. Vervolgens hebben ze echter enkele sublicenties van de uitzendrechten van voetbalrechten (waaronder de rechten van de Johan Cruijff Schaal), voor enkele jaren doorverkocht aan SBS Broadcasting, wat de eigenaar is van onder meer de zenders SBS6, SBS9 en Veronica. Daardoor kon SBS Broadcasting deze wedstrijd enkele jaren live uitzenden op hun zender SBS6. Met ingang van 2018 komt er echter een einde aan dat subcontract van SBS Broadcasting met betrekking tot de Johan Cruijff Schaal. SBS6 zendt anno 2018 geen voetbal meer uit. Binnen het SBS-imperium is het voetbal verhuisd naar Veronica. Lang werd daarom verwacht dat de Johan Cruijff Schaal 2018 daarom ook op Veronica live zou worden uitgezonden, maar om diverse praktische redenen heeft men daar uiteindelijk niet voor gekozen. Het bedrijf SBS Broadcasting heeft dus besloten om in 2018 geen sublicentie te kopen om de Johan Cruijff Schaal live te mogen uitzenden. De live uitzendrechten (tv en livestream) zijn daarom weer automatisch helemaal in handen van FOX, dat het dus live uitzendt op hun 'open net' FOX TV en daarnaast op de abonneezender FOX Sports 1. Behalve deze wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal zendt FOX in de loop van het seizoen 2018-2019 overigens ook heel wat andere wedstrijden live uit (tv en livestream), die in het verleden bij SBS of Veronica te zien waren, waaronder de KNVB bekerfinale.

Voetbal live op tv

Welke overige interessante voetbalwedstrijden zijn in deze periode live op tv te zien? Enkele dagen na de Johan Cruijff Schaal wordt de wedstrijd FC Basel-PSV (voorronde Champions Leaugue) gespeeld. Deze wedstrijd is op dinsdag 30 juli live op tv (en online via een gratis livestream) te bekijken bij Veronica. Ook de wedstrijden van AZ en FC Utrecht in de Europa League zijn bij hen live op tv en online via een gratis livestream te bekijken. Op 6 of 7 augustus is ook de wedstrijd PAOK Saloniki-Ajax (playoffs Champion League) live op tv en via een gratis livestream bij hen te zien. Op 14 augustus wordt door hen ook Liverpool-Chelsea (Europese Supercup) live op tv en via een gratis livestream uitgezonden.

Een week na de Johan Cruijff Schaal begint de Nederlandse eredivisie. Op zaterdag 3 augustus staat de eerste competitiewedstrijd van Ajax op het programma: Vitesse-Ajax. Later op die avond speelt ook PSV zijn eerste competitiewedstrijd: FC Twente-PSV. Op zondag 4 augustus speelt Feyenoord zijn eerste competitiewedstrijd, de Rotterdamse derby: Feyenoord-Sparta Rotterdam. Al deze competitiewedstrijden zijn ook weer live op tv en online via een livestream te volgen. Die wedstrijden uit de eredivisie zijn allemaal live te zien bij FOX Sports.

Livestream Johan Cruijff Schaal 2019: Ajax-PSV

Livestream FOX Sports

De Johan Cruijff Schaal 2019 is ook live op het internet te bekijken via een livestream van FOX Sports. Via zo'n livestream kan men de strijd om de Johan Cruijff Schaal dus op een computer of smartphone bekijken. De officiële livestream van de John Cruijff Schaal 2019 is te vinden op de FOX Sports Go App. De livestream op deze app is beschikbaar voor betalende abonnees van FOX Sports. De livestream begint op 27 juli 2019 tegelijk met de live tv-uitzending van FOX Sports. Dit houdt dus in dat die livestream met de voorbeschouwing om 17u00 begint. De wedstrijd PSV-Ajax is vanaf 18u00 op de livestream te zien. FOX Sports heeft sowieso een heel groot aanbod aan voetbalwedstrijden die via een livestream bekeken kunnen worden. Zo is ook elke wedstrijd in de Nederlandse eredivisie per livestream bij hen te bekijken. Ook een groot aantal wedstrijden van de KNVB Beker is per livestream te zien bij FOX Sports, waaronder de KNVB Bekerfinale.

Alternatief: livestream Ajax-PSV via Go App

Men kan de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal 2019 ook per livestream op de Go App (online tv) bekijken. Met die app kan men namelijk online (op bijvoorbeeld een smartphone of tablet) per livestream tv-kanalen bekijken. Daaronder is dus ook een livestream van de zender FOX tv (kanaal 11). Deze Go App is een product van VodafoneZiggo en hun livestream is beschikbaar voor iedereen die digitale tv heeft bij dat bedrijf. Voor abonnees van Ziggo is dit in de praktijk dus een soort gratis livestream van de Johan Cruijff Schaal 2019. Men kan deze livestream van de wedstrijd Ajax-PSV op die app in de gehele EU bekijken. Dit is dus erg handig voor Nederlandse Ziggo-klanten die op vakantie in de EU zijn en de wedstrijd Ajax-PSV per livestream willen bekijken. Elke livestream op die app (en dus ook deze stream van Ajax-PSV) is echter in de meeste landen buiten de Europese Unie geblokkeerd. Op de Ziggo Go App kan men binnen de EU overigens niet alleen per livestream naar Ajax-PSV kijken, men kan binnen de EU ook een week lang de tv-uitzending van deze match via een stream terugkijken.

Geen livestream SBS Broadcasting

Voor online voetbalkijkers die graat dit duel per livestream willen bekijken, doch geen abonnement hebben bij FOX Sports of Ziggo, is het jammer dat SBS Broadcasting niet meer de uitzendrechten van deze wedstrijd heeft en het dus niet uitzendt op Veronica. Indien een voetbalwedstrijd immers live op tv uitgezonden wordt door Veronica, dan is deze match doorgaans ook online via een livestream te zien op hun website. De livestream van Veronica is bij voetbalwedstrijden doorgaans geheel gratis en openbaar toegankelijk. Ook bij veel wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen en bij diverse oefenwedstrijden van het Oranje herenteam was er zo'n gratis livestream beschikbaar bij Veronica. Topwedstrijden uit de Champions League zijn ook vaak via een gratis livestream bij hen te bekijken. Bij veel andere grote sportevenementen (zoals Glory Kickboxing) biedt Veronica eveneens een gratis livestream aan. Helaas is er bij de Johan Cruijff Schaal 2019 dus niet een livestream bij Veronica of SBS6 beschikbaar, aangezien alle rechten (tv en livestream) in handen van FOX zijn.

Livestream Ajax-PSV via NLziet? Neen

Is het mogelijk om de wedstrijd Ajax-PSV om de Johan Cruijff Schaal 2019 via een livestream op de populaire tv-app NLziet te bekijken? Neen, er is op die app niet een livestream beschikbaar van de Johan Cruijff Schaal 2019. De wedstrijd Ajax-PSV wordt namelijk live uitgezonden op FOX. Die zender werkt niet mee aan het mediaplatform NLziet en dus kan men op 27 juli 2019 ook geen livestream van die zender bekijken op deze app. Bij NLziet kan men alleen per livestream kijken naar zenders van RTL XL, NPO Start en Kijk (Talpa - SBS Broadcasting).

Livestream FOX tv?

Is er een livestream van deze strijd om de Johan Cruijff Schaal 2019 op zaterdag 27 juli beschikbaar op de website van FOX Tv (het 'open net'). Neen, op die site biedt men niet een livestream aan waarmee men de programma's van deze zender (zoals dit voetbalduel) live kan bekijken.

Livestream interactieve tv

Voor klanten van KPN is het mogelijk om deze voetbalmatch tussen Ajax en PSV op 27 juli 2019 via een livestream te bekijken op de site van InteractieveTv. Ook kan men deze wedstrijd bekijken via een livestream op de iTV-app van KPN. Bij deze manier van per livestream tv kijken gelden ongeveer dezelfde regels voor de klanten van KPN, als bij de Go App van Ziggo voor de klanten van Ziggo. Men kan in de hele EU via deze livestream op 27 juli naar de wedstrijd om de Supercup tussen PSV en Ajax kijken. Zo kunnen klanten van KPN die op vakantie in een ander EU-land zijn, toch per livestream de live tv-uitzending van Ajax-PSV bekijken, via hun smartphone of computer, op elke plek waar ze via wifi een internetverbinding hebben. Net als bij de Go-app van Ziggo, neemt men bij deze diensten van KPN dus eigenlijk het hele zenderpakket mee op vakantie (althans in de EU), dat men ook thuis op tv kan bekijken. Er zijn twee kanalen op de iTV-app waarop klanten van KPN dit duel tussen Ajax en PSV via een gratis livestream kunnen bekijken. Ze kunnen kiezen voor de livestream van deze Johan Cruijff Schaal op kanaal 14 (FOX Sports). Ze kunnen het duel tussen Ajax en PSV echter ook live bekijken via hun 'gratis' livestream op kanaal 16 (FOX tv).

Wat is het verschil tussen de stream die men op de iTV-app van KPN kan bekijken en de livestream die men op de site van Interactieve Tv vindt? De iTV-app is bedoeld voor tv kijken per livestream op een smartphone of tablet. De livestream op de website van Interactieve Tv is daarentegen meer bedoeld voor een desktop computer of laptop.

Voorgaande editie, Johan Cruijff Schaal 2018: Feyenoord-PSV

In 2018 ging de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord. Hoe laat begon de mtach PSV-Feyenoord? De aftrap was op zaterdag 4 augustus 2018 om 18u00. Gözübüyük was de scheidsrechter bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal 2018. Er waren 31.000 toeschouwers. Dit duel werd ook live op tv uitgezonden door FOX Tv en FOX Sports. De livestream bevond zich op die dag eveneens op de FOX Sports Go App.

Opstelling PSV (en wissels)

Zoet, Dumfries, Schwaab, Viergever, Angelino, Rosario, Pereiro, Hendrix, Bergwijn (Mauro Júnior/83), De Jong en Malen (Lozano/59)

Opstelling Feyenoord (en wissels)

Bijlow, St.Juste (Nieuwkoop/85), Botteghin, V.d. Heijden, Verdonk, Clasie, Toornstra (S.Amrabat/62), Vilhena, Berghuis, Van Persie (Vente/84) en Larsson.

Gele kaarten

 • PSV: Angelino
 • Feyenoord: St.Juste en Verdonk

Uitslag PSV-Feyenoord: 0-0 (Feyenoord w.n.s.)

De wedstrijd tussen PSV en Feyenoord eindigde in een 0-0 gelijkspel. Daarna moesten dus strafschoppen worden genomen. Daarin won Feyenoord uiteindelijk met 6-5. De beslissende penalty werd genomen door Clasie.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelschema Feyenoord seizoen 2018-19Speelschema Feyenoord seizoen 2018-19Na een klein lichtpuntje aan het einde van het seizoen 2017-2018, het winnen van de KNVB beker, mag Feyenoord aantreden…
Voetbal 2020: Ajax-FC Twente, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Ajax-FC Twente, live op tv en livestreamOp zondag 15 maart 2020 spelen AFC Ajax en FC Twente tegen elkaar in de Nederlandse eredivisie. Deze competitiewedstrijd…
Speelschema Ajax seizoen 2019-2020Speelschema Ajax seizoen 2019-2020Ajax doet in het seizoen 2019-20 mee aan de voorronde van de Champions League, de TOTO KNVB beker en natuurlijk de Eredi…
Speelschema PSV seizoen 2019-20Speelschema PSV seizoen 2019-20In het seizoen 2019-2020 speelt PSV in de voorronde van de Champions League, doet het mee aan de KNVB beker en speelt he…

Finale Europa League 2019 live op tv en livestreamFinale Europa League 2019 live op tv en livestreamOp woensdag 29 mei 2019 wordt de finale gespeeld van de UEFA Europa League 2019. De finale gaat tussen Chelsea en Arsena…
Finale Champions League 2020, live tv en livestreamFinale Champions League 2020, live tv en livestreamOp zaterdag 30 mei 2020 zou de finale gespeeld worden van de Champions League. De finale zou plaatsvinden in het Atatürk…
Bronnen en referenties
 • http://www.nu.nl/sport/3842736/geen-verlenging-bij-gelijkspel-johan-cruijff-schaal.html
 • http://www.knvb.nl/competities/betaaldvoetbal/johancruijffschaal
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff_Schaal
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Supercup_1949
 • http://www.foxtv.nl

Reageer op het artikel "Johan Cruijff Schaal 2019: Ajax-PSV, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: Augustus 2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!