Johan Cruijff Schaal 2021, live op tv en livestream

Johan Cruijff Schaal 2021, live op tv en livestream In de zomer van 2021 wordt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gespeeld. Deze wedstrijd gaat tussen de landskampioen en de winnaar van de KNVB Beker. De strijd om de Johan Cruijff Schaal wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de voetbalwedstrijd online per livestream volgen. Hoe is de geschiedenis van de Nederlandse supercup verlopen?

Geschiedenis van de Supercup

De eerste supercup (1949)

De allereerste wedstrijd om de Nederlandse Supercup werd gespeeld op 25 juni 1949. Deze 'Supercup' werd georganiseerd naar aanleiding van het 40-jarig jubileum van de KNVB-afdeling Nijmegen. De wedstrijd ging tussen bekerwinnaar Quick Nijmegen en landskampioen SVV uit Schiedam. De wedstrijd werd gespeeld in het Nijmeegse Goffertstadion en trok circa 20.000 toeschouwers. SVV won deze wedstrijd met 0-2, door doelpunten van Jan Schrumpf en Henk Könemann.

Het idee om een wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar te organiseren, had men overgenomen uit het buitenland; in diverse andere landen werd traditioneel ieder jaar zo'n wedstrijd gespeeld. Vaak droeg zo'n match als naam de 'Supercup' en die naam kreeg het in eerste instantie dus ook in Nederland. Opvallend genoeg werd het in Nederland indertijd echter nog geen traditie om jaarlijks zo'n Supercup te organiseren. Na die eerste Supercup van 1949 zou het meer dan veertig jaar duren, voordat er een tweede editie van dit evenement zou worden georganiseerd

PTT Telecom Cup, Super Cup en Johan Cruijff Schaal

In 1991 keerde eindelijk de supercup terug op de Nederlandse voetbalkalender. Voortaan zou deze wedstrijd de officiële openingswedstrijd van het Nederlandse voetbalseizoen zijn. De datum van deze wedstrijd is dan ook meestal in augustus (en soms eind juli). De supercup werd begin jaren negentig gesponsord door de PTT en droeg daarom in 1991, 1992 en 1993 de naam 'de PTT Telecom Cup'. In 1994 en 1995 was de officiële naam van deze wedstrijd de 'Super Cup'. Sinds 1996 is deze wedstrijd vernoemd naar de grootste Nederlandse voetballer aller tijden: de Johan Cruijff Schaal.

Erelijst en deelnemers

De opzet van een supercup is natuurlijk dat het een strijd is tussen de bekerwinnaar en de landskampioen. Wanneer echter de landskampioen in hetzelfde ook de beker heeft gewonnen, dan mag de nummer twee van de eindstand van de eredivisie de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal spelen. (Dit is drie keer gebeurd: in 1998, 2002 en 2005.)

AFC Ajax is de club die het vaakst de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal heeft gespeeld: 17 keer. Tweede staat PSV met 16 deelnames, derde staat Feyenoord met 8 deelnames en vierde staat Twente met drie deelnames. PSV is echter wel de succesvolste club uit de historie van de Supercup. 10 keer won de club uit Eindhoven deze wedstrijd. Ajax won 9 keer. Feyenoord won vier keer. FC Twente zegevierde twee keer. De cup werd één keer gewonnen door: FC Utrecht, AZ, PEC Zwolle en SVV.

Locatie Supercup (Johan Cruijff Schaal)

De eerste Supercup in 1949 vond plaats in de Goffert te Nijmegen. In 1991, 1992, 1993 en 1995 werd de wedstrijd gespeeld in het Rotterdamse Stadion Feijenoord (de Kuip). In 1994 was het Amsterdamse Olympisch Stadion éénmalig de locatie waar de 'Super Cup' werd gespeeld. Van 1996 tot en met 2016 was de Amsterdam Arena de vaste locatie van de Johan Cruijff Schaal.

Stadion van de kampioen

Met ingang van 2017 is dit echter veranderd: voortaan wordt deze wedstrijd jaarlijks gespeeld in het stadion van de club die het voorgaande seizoen het landskampioenschap heeft gewonnen. In 2017 werd Feyenoord landskampioen en dus speelde men in augustus 2017 de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in het stadion de Kuip te Rotterdam. In 2018 pakte PSV de landstitel en in augustus 2018 werd daarom de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gehouden in het Philips Stadion te Eindhoven. In 2019 pakte Ajax de titel en dus werd de match om de Johan Cruijf Schaal in dat jaar gespeeld in het stadion van Ajax te Amsterdam: de Johan Cruijff Arena.

Coronavirus 2020: geen Johan Cruijff Schaal

In 2020 werd er als gevolg van de coronacrisis geen wedstrijd gespeeld om de Nederlandse Supercup; omdat de competitie en het bekertoernooi stil waren gelegd, waren er dat jaar in Nederland geen landskampioen en bekerwinnaar.

Johann Cruijff Schaal 2021 algemene informatie

De Johann Cruijff Schaal gaat doorgaans tussen de winnaar van de eredivisie en de winnaar van de KNVB Beker. Als een club zowel de eredivisie als de beker won, is dat niet het geval. Dan speelt de landskampioen in deze wedstrijd tegen de nummer twee uit de eindstand van de eredivisie.

Geen verlenging

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal heeft geen verlenging. Als het na 90 minuten gelijkspel is, wordt er meteen een strafschoppenserie gehouden. De KNVB heeft dit reglement voor de Johan Cruijff Schaal in 2014 ingevoerd, om te voorkomen dat de spelers reeds vroeg in het seizoen (vlak voor de start van de competitie in de eredivisie) zwaar belast worden.

Interessante test

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal is een interessante wedstrijd omdat hierin de Nederlandse topteams voor het eerst met hun vernieuwde selecties voor het nieuwe seizoen tegenover elkaar staan.

Scheidsrechter? Opstelling?

Wie is de scheidsrechter bij deze wedstrijd? Met welke opstellingen spelen de beide deelnemende ploegen? Voorafgaand aan deze wedstrijd wordt dat hier t.z.t. gemeld.

Datum Johan Cruijff Schaal 2021?

Op welke datum wordt deze wedstrijd in 2021 gespeeld? Zodra dat bekend, wordt de definitieve datum hier geplaatst.

Hoe laat is de aftrap?

Hoe laat is de aftrap van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal 2021? Die aftrap is om 18u00.

Live op tv: Johan Cruijff Schaal 2021

Op welke zender wordt de Johan Cruijff Schaal 2021 uitgezonden?

Door welke zenders wordt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in 2021 live uitgezonden? Deze strijd om de Johan Cruijff Schaal 2021 is in Nederland live te zien op twee zenders: FOX tv (open net) en FOX Sports 1 (abonneezender). Hieronder vindt u meer info over deze live-uitzendingen.

Live tv-uitzending: zender FOX TV

De Johan Cruijff Schaal 2021 wordt live uitgezonden op de zender FOX TV. Dit is het 'open net' van het FOX-imperium. Deze digitale zender zit bij de meeste Nederlanders 'gratis' in hun standaard tv-pakket. Bijvoorbeeld: bij Ziggo zit de zender FOX op het digitale kanaal 11 in het digitale standaardpakket. Ook bij Canal Digitaal zit deze zender op kanaal 11. Bij KPN zit deze gratis zender automatisch op het digitale kanaal 16. (In het verleden zat die zender bij KPN op kanaal 14, maar in de zomer van 2019 is deze verhuisd naar kanaal 16.)

Hoe laat?

Hoe laat begint bij het gratis net FOX de live-uitzending van de Johan Cruijff Schaal 2021? De live tv-uitzending begint om 17u00 met een uitgebreide voorbeschouwing. De wedstrijd begint om 18u00. Na afloop is er een nabeschouwing te zien.

Live op Fox Sports

Behalve op het 'open net' van FOX Tv, wordt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal ook live op tv uitgezonden door FOX Sports (tv en livestream). Hun live-uitzending van de Johan Cruijff Schaal 2021 vindt plaats op de zender FOX Sports 1. De aftrap van de match is om 18u00. Hoe laat begint de live tv-uitzending? De voorbeschouwing begint om 17u00. Men dient doorgaans een aanvullend abonnement te hebben om de zender FOX Sports 1 te kunnen zien. Dit geldt echter sinds 23 juli 2019 niet meer voor de klanten van digitale tv bij KPN. Bij hen zit sindsdien de zender FOX Sports 1 'gratis' in het basispakket (op kanaal 14). Klanten van KPN kunnen dit duel dus gratis op tv bekijken op zowel digitaal kanaal 14 (FOX Sports 1) als op kanaal 16 (FOX Tv).

Niet meer op SBS6 of Veronica

Oorspronkelijk had FOX al jaren geleden exclusief de uitzendrechten (voor televisie en livestream) van de Johan Cruijff Schaal. Ze hebben toen ook enkele edities van de Johan Cruijff Schaal live uitgezonden het open net van FOX. Vervolgens hebben ze echter enkele sublicenties van de uitzendrechten van voetbalrechten (waaronder de rechten van de Johan Cruijff Schaal), voor enkele jaren doorverkocht aan SBS Broadcasting, wat de eigenaar is van onder meer de zenders SBS6, SBS9 en Veronica. Daardoor kon SBS Broadcasting deze wedstrijd enkele jaren live uitzenden op hun zender SBS6. Met ingang van 2018 komt er echter een einde aan dat subcontract van SBS Broadcasting met betrekking tot de Johan Cruijff Schaal. SBS6 zendt anno 2018 geen voetbal meer uit. Binnen het SBS-imperium is het voetbal verhuisd naar Veronica. Lang werd daarom verwacht dat de Johan Cruijff Schaal 2018 daarom ook op Veronica live zou worden uitgezonden, maar om diverse praktische redenen heeft men daar uiteindelijk niet voor gekozen. Het bedrijf SBS Broadcasting heeft dus besloten om in 2018 geen sublicentie te kopen om de Johan Cruijff Schaal live te mogen uitzenden. De live uitzendrechten (tv en livestream) zijn daarom weer automatisch helemaal in handen van FOX, dat het dus live uitzendt op hun 'open net' FOX TV en daarnaast op de abonneezender FOX Sports 1. Behalve deze wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal zendt FOX in de loop van het seizoen 2018-2019 overigens ook heel wat andere wedstrijden live uit (tv en livestream), die in het verleden bij SBS of Veronica te zien waren, waaronder de KNVB bekerfinale.

Livestream Johan Cruijff Schaal 2021

Livestream FOX Sports

De Johan Cruijff Schaal 2021 is ook live op het internet te bekijken via een livestream van FOX Sports. Via zo'n livestream kan men de strijd om de Johan Cruijff Schaal dus op een computer of smartphone bekijken. De officiële livestream van de John Cruijff Schaal 2021 is te vinden op de FOX Sports Go App. De livestream op deze app is beschikbaar voor betalende abonnees van FOX Sports. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending van FOX Sports. Dit houdt dus in dat die livestream met de voorbeschouwing om 17u00 begint. De wedstrijd is vanaf 18u00 op de livestream te zien. FOX Sports heeft sowieso een heel groot aanbod aan voetbalwedstrijden die via een livestream bekeken kunnen worden. Zo is ook elke wedstrijd in de Nederlandse eredivisie per livestream bij hen te bekijken. Ook een groot aantal wedstrijden van de KNVB Beker is per livestream te zien bij FOX Sports, waaronder de KNVB Bekerfinale.

Alternatief: livestream via Go App

Men kan de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal 221 ook per livestream op de Go App (online tv) bekijken. Met die app kan men namelijk online (op bijvoorbeeld een smartphone of tablet) per livestream tv-kanalen bekijken. Daaronder is dus ook een livestream van de zender FOX tv (kanaal 11). Deze Go App is een product van VodafoneZiggo en hun livestream is beschikbaar voor iedereen die digitale tv heeft bij dat bedrijf. Voor abonnees van Ziggo is dit in de praktijk dus een soort gratis livestream van de Johan Cruijff Schaal 2021. Men kan deze livestream van de wedstrijd Ajax-PSV op die app in de gehele EU bekijken. Dit is dus erg handig voor Nederlandse Ziggo-klanten die op vakantie in de EU zijn en de wedstrijd per livestream willen bekijken. Elke livestream op die app (en dus ook deze stream) is echter in de meeste landen buiten de Europese Unie geblokkeerd. Op de Ziggo Go App kan men binnen de EU overigens niet alleen per livestream naar dit duel kijken, men kan binnen de EU ook een week lang de tv-uitzending van deze match via een stream terugkijken.

Geen livestream SBS Broadcasting

Voor online voetbalkijkers die graat dit duel per livestream willen bekijken, doch geen abonnement hebben bij FOX Sports of Ziggo, is het jammer dat SBS Broadcasting niet meer de uitzendrechten van deze wedstrijd heeft en het dus niet uitzendt op Veronica. Indien een voetbalwedstrijd immers live op tv uitgezonden wordt door Veronica, dan is deze match doorgaans ook online via een livestream te zien op hun website. De livestream van Veronica is bij voetbalwedstrijden doorgaans geheel gratis en openbaar toegankelijk. Ook bij veel wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen en bij diverse oefenwedstrijden van het Oranje herenteam was er zo'n gratis livestream beschikbaar bij Veronica. Topwedstrijden uit de Champions League zijn ook vaak via een gratis livestream bij hen te bekijken. Bij veel andere grote sportevenementen (zoals Glory Kickboxing) biedt Veronica eveneens een gratis livestream aan. Helaas is er bij de Johan Cruijff Schaal 2021 dus niet een livestream bij Veronica of SBS6 beschikbaar, aangezien alle rechten (tv en livestream) in handen van FOX zijn.

Livestream Supercup via NLziet? Neen

Is het mogelijk om de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal 2021 via een livestream op de populaire tv-app NLziet te bekijken? Neen, er is op die app niet een livestream beschikbaar van de Johan Cruijff Schaal 2021. De wedstrijd wordt namelijk live uitgezonden op FOX. Die zender werkt niet mee aan het mediaplatform NLziet en dus kan men ook geen livestream van die zender bekijken op deze app. Bij NLziet kan men alleen per livestream kijken naar zenders van RTL XL, NPO Start en Kijk (Talpa - SBS Broadcasting).

Livestream FOX tv?

Is er een livestream van deze strijd om de Johan Cruijff Schaal 2021 beschikbaar op de website van FOX Tv (het 'open net'). Neen, op die site biedt men niet een livestream aan waarmee men de programma's van deze zender (zoals dit voetbalduel) live kan bekijken.

Livestream interactieve tv

Voor klanten van KPN is het mogelijk om deze voetbalmatch via een livestream te bekijken op de site van InteractieveTv. Ook kan men deze wedstrijd bekijken via een livestream op de iTV-app van KPN. Bij deze manier van per livestream tv kijken gelden ongeveer dezelfde regels voor de klanten van KPN, als bij de Go App van Ziggo voor de klanten van Ziggo. Men kan in de hele EU via deze livestream naar de wedstrijd om de Supercup kijken. Zo kunnen klanten van KPN die op vakantie in een ander EU-land zijn, toch per livestream de live tv-uitzending bekijken, via hun smartphone of computer, op elke plek waar ze via wifi een internetverbinding hebben. Net als bij de Go-app van Ziggo, neemt men bij deze diensten van KPN dus eigenlijk het hele zenderpakket mee op vakantie (althans in de EU), dat men ook thuis op tv kan bekijken. Er zijn twee kanalen op de iTV-app waarop klanten van KPN dit duel via een gratis livestream kunnen bekijken. Ze kunnen kiezen voor de livestream van deze Johan Cruijff Schaal op kanaal 14 (FOX Sports). Ze kunnen het duel tussen Ajax en PSV echter ook live bekijken via hun 'gratis' livestream op kanaal 16 (FOX tv).

Wat is het verschil tussen de stream die men op de iTV-app van KPN kan bekijken en de livestream die men op de site van Interactieve Tv vindt? De iTV-app is bedoeld voor tv kijken per livestream op een smartphone of tablet. De livestream op de website van Interactieve Tv is daarentegen meer bedoeld voor een desktop computer of laptop.

Voorgaande editie, Johan Cruijff Schaal 2019: AjaxPSV

In 2019 ging de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax (dat zowel het landskampioenschap als de beker had gewonnen) en PSV). Wie was de scheidsrechter bij deze wedstrijd? De scheidsrechter bij dit duel op zaterdag 27 juli 2019 was Dennis Higler.

Uitslag Ajax-PSV: 2-0

  • Goals Ajax: Dolberg (1) en Blind (53)
  • Goals PSV: geen

Gele kaarten

  • Ajax: Veltman en Dest
  • PSV: Hendrix, Gakpo en Luckassen

Opstelling Ajax (en wissels)

Onana, Veltman, Schuurs, Martinez (Schöne/59), Dest, Marin, Van de Beek, Blind (Magallan/83), Tadic, Dolberg en Promes (Ziyech/59).

Opstelling PSV (en wissels)

Zoet, Dumfries, Luckassen, Boscagli, Sadilek, Rosario, Bergwijn (Lozano/59), Hendrix (Gutierrez/46), Gakpo, Lammers en Bruma (Malen/46).

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
EK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamEK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamHet is nog niet bekend wie de tegenstander van Oranje is bij haar derde poulewedstrijd op het EK van 2021. Die tegenstan…
Voetbal 2020: Nederland-Spanje, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Spanje, live op tv en livestreamOp woensdag 11 november 2020 speelt het Nederlands elftal tegen Spanje. Dit is een oefenwedstrijd. Deze interland vindt…
Voetbal 2020: Italië-Nederland, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Italië-Nederland, live op tv en livestreamOp woensdag 14 oktober 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…

Finale Europa League 2020 live op tv en livestreamFinale Europa League 2020 live op tv en livestreamOp vrijdag 21 augustus 2020 staat de finale van de UEFA Europa League 2020 op de kalender. Deze finale vindt plaats in K…
Finale Champions League 2020, live tv en livestreamFinale Champions League 2020, live tv en livestreamOp zondag 23 augustus 2020 wordt de finale van de Champions League 2020 gespeeld. Deze finale vindt plaats in Lissabon (…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/sport/3842736/geen-verlenging-bij-gelijkspel-johan-cruijff-schaal.html
  • http://www.knvb.nl/competities/betaaldvoetbal/johancruijffschaal
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff_Schaal
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Supercup_1949
  • http://www.foxtv.nl

Reageer op het artikel "Johan Cruijff Schaal 2021, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!