Voetballer Eduardo da Silva en zijn beenbreuk

Voetballer Eduardo da Silva en zijn beenbreuk Eduardo da Silva is een in Brazilië geboren Kroatische voetballer. Zijn carrière voerde hem van Dinamo Zagreb via Arsenal en Flamengo naar Shaktar Donetsk. Het had echter niet veel gescheeld of zijn loopbaan was in de kiem gesmoord door een zeer zware overtreding die hem een ernstige beenbreuk opleverde, juist toen hij bij Arsenal op het punt van doorbreken stond.

Eduardo da Silva

Het levensverhaal van Eduardo is anders van dat van andere Braziliaanse spelers die in Europa zijn gaan spelen en het daar gemaakt hebben. Eduardo werd geboren in Rio de Janeiro en speelde daar zijn eerste wedstrijden voor CBF Nova Kennedy en Bangu Atlético Clube. Op zijn 17e kwam hij, zonder ook maar een enkel woord Kroatische te spreken alleen aan in Zagreb, waar hij ging spelen voor Dinamo Zagreb. Hij werd kort uitgeleend aan Inker Zaprešić waar hij het goed deed en in 15 wedstrijden 10 maal wist te scoren. Eenmaal terug bij Dinamo Zagreb ging het daar ook goed met hem. In 2006 speelden ze tegen Arsenal en werden met 5-1 verslagen, maar hij was wel de maker van hun enige doelpunt.

Arsenal

In juli 2007 werd bekend dat Arsenal hem had aangetrokken bijna £9 miljoen. Na wat kleine problemen met zijn werkvergunning mocht voor het eerst voor Arsenal aantreden in het Amsterdam Tournament van 2007, waar hij direct wist te scoren. In de competitie kreeg hij regelmatig invalbeurten, en zijn eerste echte basisplaats kreeg hij in december in de periode tussen kerst en Oud en Nieuw, wat in de Engelse competitie altijd een drukke periode is.

Internationaal

Eduardo nam in 2002 de Kroatische nationaliteit aan, waardoor hij voor het nationale elftal van Kroatië mocht gaan spelen. In het team onder 21 maakt hij zijn debuut in 2004 op het Europees Kampioenschap in Duitsland. Hij speelde mee in alle drie de wedstrijden voor hun uitschakeling. In totaal wist hij in dit team in 12 wedstrijden 8 maal tot scoren te komen. Ondertussen werd hij ook opgeroepen voor het 'grote' Kroatië. Op de leeftijd van 12 maakt hij daar zijn debuut in een wedstrijd tegen Ierland in 2004.

Beenbreuk

Op 23 Februari 2008 liep Eduardo een blessure op die sowieso het einde van zijn seizoen betekende, en wellicht ook van zijn carriere, al heeft Arsenal inmiddels bekend gemaakt dat hij in zo'n 9 maanden kan revalideren. In de derde minuut van de uitwedstrijd tegen Birmingham City F.C. maakte Martin Taylor een verschrikkelijke overtreding op hem, waardoor hij een gecompliceerde breuk in zijn linker onderbeen opliep. Eduardo moest op het veld ruim 8 minuten behandeld worden voor hij getransporteerd kon worden naar het Selly Oak Hospital. Hier werd hij nog dezelfde dag geopereerd.

De blessure was zo gruwelijk dat Sky Sports, die de wedstrijd live op de Engelse tv uitzond, besloot om geen herhalingen te laten zien van de overtreding. Match of the Day commentator Jonathan Pearce zei dat BBC dit ook niet zou doen, maar in de analyse werd het toch twee maal uitgezonden. Voor een filmpje kun je zelf op YouTube terecht.

Arsenal's manager Arsène Wenger riep direct op Taylor voor het leven te schorsen. Op Sky Sports zei hij: "Het seizoen is over [voor Eduardo] en het is zeer, zeer ernstig. We zijn bang dat het nog veel erger is." Later nam hij zijn woorden terug over de oproep tot levenslange schorsing, omdat dit misschien te zwaar was.

Schorsing Taylor en reactie Eduardo da Silva

Inmiddels heeft Martin Taylor van de FA een schorsing gekregen van drie duels. Een voor hem misschien nog wel ergere straf zijn de doodsbedreigingen die hij heeft gekregen na zijn overtreding.

Eduardo zelf reageerde in de pers met de volgende woorden: "Ik denk niet dat Taylor me opzettelijk zo zwaar wilde blesseren en daarom wil ik hem ook vergeven. Zoiets kan nu eenmaal gebeuren in het voetbal, dat is eigen aan de sport. Ik schrok wel toen ik de beelden van mijn been voor het eerst zag. Ik heb even getwijfeld of alles wel in orde kwam, maar nu weet ik dat ik zal terugkomen."

De geschiedenis herhaalt zich

Dit maal is Marcin Wasilewski of Wasil van Anderlecht in België het slachtoffer. In de topper tegen Standard op de avond van 30 augustus 2009 loopt hij binnen het half uur spelen een dubbel open beenbreuk op door een charge van talent Axel Witsel. Terwijl de bal in het midden ligt komt Wasilewski in met een sliding en zet Witsel zijn voet boven op het onderbeen van de glijdende Wasil. Op de beelden is duidelijk te zien hoe zijn been volledig door midden breekt. Vermoedelijk zal hij tien tot twaalf maanden niet kunnen voetballen. Of hij ooit volledig zal herstellen is de vraag.

Azel Witsel kreeg voor zijn overtreding de rode kaart. Na afloop gaf hij aan te hebben gehandeld uit zelfbescherming, zonder dat hij de intentie had de gezondheid van zijn tegenstander daarbij te schaden. De twee hebben echter wel eerder met elkaar in de clinch gelegen. Witsel heeft op zijn rug nog een litteken van een eerdere ontmoeting met Wasilewski, die bekend staat als een van hardste spelers uit de Belgische competitie, die niet vies is van een harde tackle of elleboog. In België wordt schande gesproken van de overtreding van de man die vorig jaar nog de Gouden Schoen won.

Lees verder

© 2008 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieDe aderlating van een continent door Eduardo GaleanoTijdens de driedaagse top van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Trinidad en Tobago op 18 april 2009 gaf de…
Fallon d'Floor: award voor de 'beste' schwalbeFallon d'Floor: award voor de 'beste' schwalbeDe Fallon d'Floor, een award waar de meeste voetballers niet voor zullen warmlopen. Jaarlijks krijgt de beste voetballer…
recensieLuca Guadagnino, Io sono l'amoreLuca Guadagnino (1971, Palermo, Sicilië) is de regisseur van de Italiaanse film "Io sono l'amore". Tilda Swinton, bekend…
Vetembolie, vetemboliesyndroomVetembolie, vetemboliesyndroomVetembolie is een vorm van embolie waarbij niet bloedpropjes maar vetpropjes zorgen voor afsluiting van de aderen. Bij v…

Succesfactoren die een topvoetballer makenSuccesfactoren die een topvoetballer makenVoetbal is een mooi spel die de harten van het volk heeft gestolen. Er zijn veel voetballers, die de top willen halen. M…
EK voetbal 2008 - Standen en UitslagenNog even en het is alweer zover, dan staat het EK voetbal weer voor de deur. Dit jaar zal het toernooi georganiseerd wor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 964424, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Eduardo_da_Silva

Reageer op het artikel "Voetballer Eduardo da Silva en zijn beenbreuk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 22-08-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: Sportblessures
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!