De carrière van voetballer en trainer Phillip Cocu

De carrière van voetballer en trainer Phillip Cocu De voetballer Phillip Cocu speelde ruim 697 wedstrijden in het betaalde voetbal, waarin hij 122 keer wist te scoren. Cocu speelde bij AZ, Vitesse, PSV en vertrok toen naar FC Barcelona, om uiteindelijk terug te keren naar PSV. Na PSV speelde hij nog zeventien wedstrijden in het Midden-Oosten, waarna hij stopte. Hij kon bovendien terugkijken op meer dan honderd interlands in het shirt van het Nederlands Elftal. In 2013 werd hij aangesteld als hoofdcoach van PSV. Hoe ziet de carrière van voetballer en trainer Phillip Cocu eruit? Phillip Cocu is geboren op 29 oktober 1970 in Eindhoven. Hij speelde in de jeugd bij DCS, De Graafschap, AFC '34 en AZ. Cocu heeft op veel verschillende posities gespeeld in zijn carrière. Zo speelde hij een tijd als linksbuiten, centraal op het middenveld, linkermiddenvelder, linksback en werd hij ingezet als centrale verdediger.

Speler van AZ: start carrière

Cocu speelde vanaf zijn achttiende jaar in het eerste AZ. AZ Alkmaar kwam toen uit in de Eerste Divisie (tweede niveau) van Nederland. De linksbenige Phillip Cocu speelde in totaal vijftig wedstrijden voor AZ, waarin hij acht keer tot scoren kwam. Cocu liep transfervrij de deur uit en werd in de zomer van 1990 opgepikt door Vitesse.

Speler van Vitesse

Sinds het seizoen 1990-91 speelde Cocu bij Vitesse. Het eerste seizoen kon Phillip Cocu niet meteen zijn stempel drukken. Hij verscheen maar acht keer op het veld. Na een mislukt eerste seizoen speelde Cocu daarentegen vanaf het seizoen 1991-92 bijna elke keer meer dan dertig wedstrijden voor Vitesse. In de seizoenen 1991-92, 1992-93 en 1993-94 was hij maar twee Eredivisie-duels afwezig. In die periode scoorde hij twintig keer voor de Arnhemse club. In de zomer van 1995 liep het contract van Phillip Cocu af. En ook bij Vitesse liep hij daarom transfervrij de deur uit. Hij speelde in zijn laatste seizoen, 1994-95, nog 29 wedstrijden, en besloot die zomer erna om een stap hogerop te maken.

Phillip Cocu bij PSV

Speler

PSV pikte Cocu in de zomer van 1995 gratis op bij Vitesse. In zijn eerste seizoen scoorde Cocu gelijk twaalf keer in 29 wedstrijden, iets wat hem bij Vitesse niet eerder gelukt was te bereiken. Cocu had de vorm te pakken en schoot in de seizoenen 1996-97 en 1997-98 nog negentien keer de bal in het doel. In zijn tweede seizoen van zijn eerste periode bij PSV speelde hij alle Eredivisie-wedstrijden mee en ook in zijn derde seizoen was hij bijna altijd van de partij. Hij sloot zijn vooralsnog laatste jaar af bij PSV met elf doelpunten. Na zes seizoenen in Spanje kwam Cocu terug naar Eindhoven. Ook nu zou hij drie seizoenen blijven. In zijn tweede seizoen stond Cocu 33 keer op het veld met tien goals achter zijn naam. Het laatste seizoen bij PSV speelde hij 32 wedstrijden waarin hij zeven keer wist te scoren. Na PSV vertrok Cocu naar het Midden-Oosten.

Met Cocu behaalde PSV vier landstitels, in het seizoen 1996-97, 2004-05, 2005-06 en in het seizoen 2006-07. In het seizoen 1995-96 en 2004-05 veroverde Cocu bovendien de nationale beker bij PSV. IN 1996 en 1997 won PSV, met Cocu in het elftal, de Johan Cruijff Schaal. In 2009 nam Cocu afscheid voor de supporters van PSV, hij speelde een afscheidswedstrijd in het Philips Stadion.

Trainer

Cocu begon zijn trainerscarrière in 2008 als assistent-trainer van Bert van Marwijk bij het Nederlands Elftal. Hij zou assistent-trainer zijn tot en met 2012. In die periode was hij bovendien ook drie jaar de assistent-trainer van het eerste van PSV. Vanaf het seizoen 2013-14 werd Cocu als hoofdcoach aangesteld.

Na een moeizame start pakte hij uiteindelijk de vierde plek in de competitie. Het begon pas echt lekker te lopen vanaf het tweede seizoen. Hij pakte met PSV sinds zeven jaar weer de landstitel en plakte daar in het seizoen 2015-16 nog een landstitel bij. In 2015 won Cocu bovendien de Rinus Michels Award voor de beste trainer van het seizoen 2014-15. Na twee opeenvolgende kampioenschappen lukte het PSV niet om verder te komen dan plek drie in het seizoen 2016-17. Door de derde plaats stond PSV in de voorronde van de Europa League, maar de groepsfase werd niet bereikt. In he laatste seizoen onder leiding van Phillip Cocu werd PSV wederom eerste, waardoor Cocu tevreden terug kon kijken op zijn periode bij PSV. Hijzelf werd voor de tweede keer beloond met de Rinus Michels Award. In de voorbereiding op het seizoen 2017-18 werd al snel duidelijk dat Cocu PSV ging verlaten. Hij vertrok naar Fenerbahce (Turkije).

Speler van FC Barcelona

Cocu vertrok in 1998 transfervrij naar FC Barcelona, waar hij in zijn eerste seizoen 1998-99, 36 competitiewedstrijden speelde in de hoofdmacht, waarin hij twaalf keer tot scoren kwam. In zijn eerste seizoen in Spanje pakte Cocu direct de landstitel. In zijn tweede seizoen speelde Cocu 35 wedstrijden voor FC Barcelona waarin hij zes keer tot scoren kwam. Die doelpuntenaantallen bereikte hij in de resterende vier seizoenen niet meer, maar het aantal duels dat hij speelde, bleef tot zijn terugkeer naar Eindhoven ongeveer gelijk.

Trainer bij Fenerbahce

In de zomer van 2018 werd duidelijk dat Cocu PSV ging verlaten voor Fenerbahce. Hij had een goed gevoel bij de club en kreeg het vertrouwen van de voorzitter. Na zeven wedstrijden in de competitie stond Fenerbahce zestiende op de ranglijst en bereikte de club niet de Champions League, maar de Europa League. Na vijftien wedstrijden werd er slechts drie keer gewonnen. Hij werd later dan ook door de slechte resultaten ontslagen.

Trainer bij Derby County

In de zomer van 2019 werd Phillip Cocu als eerste buitenlandse trainer ooit aangesteld bij het Engelse Derby County, uitkomend in het Championship (tweede Engelse divisie). De eerste seizoenshelft ging even dramatisch als bij Fenerbahce. Waar in de zes seizoenen voor zijn komst iedere keer minimaal de negende plaats werd bereikt op de ranglijst, stond Derby County tegen het einde van het jaar 2019 op de schamele achttiende plaats. Derby County eindigde door een goede reeks in 2020 in de middenmoot en kon nog bijna ruiken aan de play-offs om promotie. De negende plaats werd niet bereikt.

Nederlands Elftal

Phillip Cocu speelde 101 interlands en is daarmee één van de weinige spelers die het voor elkaar kreeg om meer dan honderd interlands af te werken. Hij maakte zijn debuut in het Nederlands Elftal in april 1996, in de wedstrijd tegen Duitsland. Cocu ging mee naar Engeland, toen daar het EK van 1996 gespeeld werd. Hij werd tevens geselecteerd voor het WK van 1998, het EK van 2004 en het WK van 2006. Na het WK van 2006 stopte Cocu als international. Cocu scoorde in de 101 interlands die hij speelde in totaal tien keer voor het Nederlands Elftal.

Lees verder

© 2015 - 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ajax 2005-2007: Driemaal achtereen de Johan Cruijff SchaalAjax 2005-2007: Driemaal achtereen de Johan Cruijff SchaalVanaf 2005 tot en met 2007 speelde Ajax driemaal achtereen om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. De Eindhovenaren waren…
recensieFilmverslag I love you Phillip MorrisDit een filmverslag van de film 'I love you Phillip Morris' met bekende acteur Jim Carrey. Dit artikel kan nuttig zijn v…
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…
Australië: Phillip IslandAustralië: Phillip IslandPhillip eiland, gelegen vlak bij Melbourne, is vooral bekend geworden vanwege zijn pinguïns en de pinguïnparade die hier…
De carrière van voetballer Andrea PirloDe carrière van voetballer Andrea PirloAndrea Pirlo begon in het seizoen 1994-95 met voetballen in de Italiaanse Serie A. In 2017 liet hij voor het laatst zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Steindy 11:02, 25 July 2014 (UTC), Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
  • http://web.archive.org/web/20070221050800/http://www.psv.nl/web/show/id=56100/dbid=5107/typeofpage=55009
  • http://www.transfermarkt.nl/phillip-cocu/profil/spieler/5198
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Phillip_Cocu#Hoofdtrainer_bij_PSV

Reageer op het artikel "De carrière van voetballer en trainer Phillip Cocu"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 22-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!