Carrière Demba Ba: spits uit Senegal

Carrière Demba Ba: spits uit Senegal De Senegalese voetballer Demba Ba is in Frankrijk geboren op 25 mei 1985. Hij startte zijn carrière in zijn geboorteland en kwam via omzwervingen terecht bij Chelsea, waar hij twee seizoenen speelde. Ba wordt geroemd om zijn doelpuntenaantallen bij zijn clubs waar hij speelde. Ba bracht periodes door in China, om later voor verschillende Turkse teams op het veld te staan. In 2020 speelt Demba Ba voor Basaksehir. Voor welke clubs speelde de spits uit Senegal nog meer? De Senegalese voetballer Demba Ba werd op 25 mei 1985 geboren in Frankrijk. Zijn ouders kwamen uit Senegal en daarom besloot hij in 2007 om voor Senegal uit te komen. Hoe ziet zijn voetbalcarrière eruit, als spits uit Senegal?

Jeugdcarrière en FC Rouen

Ba startte zijn carrière bij FC Rouen. Die club kwam uit in de derde divisie van Frankrijk, toen Ba daar als twintigjarige zijn carrière begon. In het seizoen 2005-06 stond Demba Ba voor het eerst als profvoetballer op het veld. Voordat Demba Ba in het eerste van FC Rouen mocht spelen, speelde hij van 1998-2004 in de jeugdteams van Port Autonome du Havre, SC Frileuse en SM Montrouge. BIj SM Montrouge debuteerde hij, maar hij kwam pas regelmatig in actie na het seizoen 2004-05, want toen maakte hij de overstap naar FC Rouen. Ba speelde 26 wedstrijden in zijn eerste (en laatste) seizoen voor FC Rouen, waarin hij 22 keer wist te scoren.

Tussenperiode in België

Na een succesvol seizoen bij FC Rouen ging de voorkeur van Demba Ba uit naar Excelsior Moeskroen, toen actief in de hoogste divisie van België. Na anderhalf seizoen bij Excelsior Moeskroen had Ba het wel gezien in België. De teller stond op twaalf wedstrijden waarin hij acht keer tot scoren kwam. De Tweede Bundesliga-club Hoffenheim toonde interesse in de Senegalese spits.

Bloeiperiode bij Hoffenheim

TSG 1899 Hoffenheim speelde in het seizoen 2007-08 op het tweede niveau van Duitsland. Hoffenheim pikte Ba op in dat seizoen voor drie miljoen euro. Demba Ba promoveerde met TSG 1899 Hoffenheim waardoor het van de Tweede Bundesliga naar de Bundesliga ging. Ba speelde in totaal 103 wedstrijden voor TSG 1899 Hoffenheim, waarin hij 40 keer tot scoren kwam. Demba Ba had nog een contract in Duitsland, maar kon de verleiding van de Premier League niet weerstaan. Hij ging voor 800 duizend euro naar West Ham United toe.

Demba Ba in de Premier League

West Ham United

In de winter van het seizoen 2010-11 vertrok Demba Ba naar West Ham United. Ba speelde daar een half seizoen, waar hij tot 7 goals kwam in dertien wedstrijden. Opvallend genoeg hield hij het na een half jaar voor gezien.

Newcastle United

Vanaf het seizoen 2011-12 speelde Demba Ba in de Premier League bij Newcastle United. Hij was daar transfervrij naar toe gekomen. Ba zou in zijn eerste seizoen bij Newcastle United komen tot 36 wedstrijden waarin hij zestien keer wist te scoren voor Newcastle. Ba liet zien dat hij bij iedere nieuwe hogere stap in zijn carrière nog steeds in staat was om te scoren. Daarom toonde Chelsea in de winter van het seizoen 2012-13 interesse. Ba was in zijn tweede seizoen bij Newcastle United nog steeds op dreef. Hij had al dertien doelpunten weten te maken in 23 wedstrijden. Chelsea betaalde 8,5 miljoen euro, waarna Ba naar Chelsea vertrok.

Chelsea

Ba zou anderhalf jaar bij Chelsea blijven. In zijn eerste halve seizoen, kwam hij tot 18 wedstrijden waarin hij zes keer productief was. Zijn tweede seizoen verliep net iets minder positief, Ba speelede niet alle wedstrijden en wist maar acht keer te scoren. Chelsea besloot dat Ba niet langer productief genoeg was voor de Premier League. Besiktas was in de markt en bood zes miljoen waarna Ba Chelsea verliet voor Turkije.

De start in Turkije

Besiktas

Ba begon vanaf het seizoen 2014-15 in Turkije. Hij liet bij Besiktas zien dat hij het scoren zeker niet verleerd was. Ba wist in 44 wedstrijden 27 tot scoren te komen. Ba besloot na een uiterst goed seizoen in juni 2015 te vertrekken naar China. Hij keerde uiteindelijk nog een halfjaartje terug naar Besiktas, waar hij nog twee wedstrijden speelde. Met dat Besiktas wist hij kampioen te worden in het seizoen 2016-17.

Prijsschieten in China

De Chinese club Shanghai Greenland Shenhua betaalde ruim dertien miljoen voor de Senegalese aanvaller Demba Ba. Ba speelde er in 2015, 2016 en 2018. In de zomer van 2016 liep hij een verschrikkelijke beenbreuk op, waardoor hij lang uitgeschakeld was. Hij revalideerde snel en speelde zelfs nog twee potjes mee bij Besiktas, waar hij naartoe was gegaan om te herstellen. Ba was uiterst succesvol in China, getuige zijn statistieken. In de eerste twee jaar scoorde hij bijna één keer per wedstrijd. In zijn tweede periode verliep het minder soepel, maar kwam hij toch nog tot vijf doelpunten in zeventien wedstrijden.

Opnieuw naar Turkije

Göztepe

Ba besloot na zijn beenbreuk eerst een seizoen in Turkije te blijven voetballen. Göztepe nam hem transfervrij over van de Chinese club, waar hij uiteindelijk ook weer voor een jaar naartoe ging in 2018. In dertien competitiewedstrijden wist hij zeven keer te scoren. Na een tussenjaar bij Göztepe en een seizoen in China besloot Ba weer terug te keren naar Turkije. Ditmaal naar Basaksehir, zijn derde Turkse club.

Basaksehir

Zijn herstart in Turkije verliep niet soepel. In zijn eerste halve seizoen speelde hij maar vijf wedstrijden. Pas in het seizoen 2019-20 liet Ba zien waar hij goed in is. Hij scoorde twaalf keer in 31 wedstrijden.

Ba in het nationale elftal van Senegal

Demba Ba begon zijn interlandcarrière in 2007. Hij kwam tot 22 interlands waarin hij vier doelpunten wist te maken. Ba speelde één keer met zijn land op een eindtoernooi. Op de Afrika Cup van 2012 speelde hij met Senegal in de groepsfase. Al die drie wedstrijden gingen echter verloren, zonder ook maar een goal van Ba. Zijn laatste internationale wedstrijd speelde hij op 28 maart 2015 in een oefenduel tegen Ghana. Ba speelde tot en met 2020 in totaal 814 minuten in het shirt van Senegal.
© 2015 - 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 2002Voor het eerst in de geschiedenis werd het WK georganiseerd door 2 landen, en ook nog eens 2 landen buiten de VS of Euro…
Europa League 2019-20: speelschema en uitslagenEuropa League 2019-20: speelschema en uitslagenOp 27 juni 2019 start de Europese campagne van de Europa League met de eerste voorronde van de kwalificatie. Op 21 augus…
Studeren in TurkijeTurkije is een populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederlanders weten niet dat je er ook goed kunt studeren. Wa…

De carrière van voetballer Andrea PirloDe carrière van voetballer Andrea PirloAndrea Pirlo begon in het seizoen 1994-95 met voetballen in de Italiaanse Serie A. In 2017 liet hij voor het laatst zijn…
De carrière van de voetballer Memphis DepayDe carrière van de voetballer Memphis DepayMemphis Depay is een Nederlandse voetballer die zijn carrière startte bij PSV. Hij speelde lang in de jeugd van PSV en i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Benutzer:Smalltown Boy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Excelsior_Moeskroen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/FC_Rouen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Demba_Ba
  • http://www.transfermarkt.nl/demba-ba/profil/spieler/40205

Reageer op het artikel "Carrière Demba Ba: spits uit Senegal"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 26-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!