InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Adidas SMART BALL: analyseer en verbeter je traptechniek

Adidas SMART BALL: analyseer en verbeter je traptechniek

Met de Adidas SMART BALL is het mogelijk om je traptechniek te analyseren en te verbeteren. Binnenin de bal zijn er sensoren en magnetometers bevestigd die via bluetooth signalen doorsturen naar de miCoach SMART BALL-app, waardoor je via Android en iOS gemakkelijk je traptechniek kan ontleden op je Smartphone, iPhone, iPad of iPod. Hoe werkt de imCoach SMART BALL-app precies en welke mogelijkheden zijn er om je traptechniek te analyseren en te verbeteren?

Adidas

Adidas is van origine een Duits bedrijf uit Herzogenaurauch, een plaatsje uit de deelstaat Beieren. Het werd opgericht door Adolf Dassler. Adidas maakt onderdeel van de Adidas AG groep, waar ook Reebok en Taylormade bij horen. Het is vooral bekend in de voetbalwereld, maar ook als sponsor actief in het hockey, wielrennen, rugby en atletiek. Het merk gaat door het leven met de slogan 'impossible is nothing' dat door het Amsterdams reclamebureau '180 Amsterdam' werd ontworpen.

De Adidas SMART BALL

De Adidas SMART BALL is één van de zovele voetballen die Adidas heeft ontwikkeld. Zo leveren ze sinds 1970 de officiële bal voor het wereldkampioenschap en sinds 1996 ook voor het Europees kampioenschap. Enkele bekenden zijn de Roteiro (EURO 2004) en de Brazuca, waarmee op het wereldkampioenschap 2014 in Brazilië werd gespeeld. De SMART BALL werd in eerste instantie niet ontworpen om officiële wedstrijden mee te spelen, maar wel om je traptechniek te kunnen analyseren en verbeteren op training. Aan de hand van sensoren en magnetometers kan bepaald worden met welke kracht, rotatie en precisie de bal is getrapt en kan met het afgelegde traject weergeven. De bal voelt normaal aan en de inhoud ervan bestaat uit koolstofvezels. De Adidas SMART BALL staat via bluetooth in verbinding met de miCoach SMART BALL-app om de gegevens te kunnen doorseinen en vervolgens via je Smartphone, iPhone, iPad of iPod te kunnen visualiseren.

Prijzen

Deze uitvinding kreeg in 2015 de 'CES innovation award': een jaarlijkse trofee die wordt uitgereikt in Las Vegas, Nevada voor de meeste ingenieuze uitvinding op het vlak van technologie en ontwerp. Hiernaast won het ook de 'reddot award 2015': een jaarlijkse prijs uitgereikt door een jury van productspecialisten van over de hele wereld om 'het beste productontwerp' te eren.

miCoach SMART BALL app

De miCoach SMART BALL app was oorspronkelijk enkel beschikbaar voor het iOS-besturingssysteem, maar werd mei 2015 ook ontworpen voor Android. De app geeft je informatie over:
  • Het afgelegde traject van de bal
  • De precisie waarmee je de bal hebt geraakt
  • De rotatie van de bal
  • De kracht waarmee je de bal hebt getrapt

Hiernaast kan je je eigen statistieken delen met vrienden of ze uitdagen in een onderlinge confrontatie. Daarenboven is het mogelijk je traptechniek te vergelijken met prof- en wereldvoetballers.

Traptechniek verbeteren

Om de traptechniek te verbeteren zijn er 3 mogelijke programma's te volgen.
  • 'Power challenge': hierbij dien je zo hard mogelijk te proberen schieten
  • 'Pro challenge': de app daagt jou uit om met een bepaalde snelheid een schot te kunnen doen
  • 'Free kick challenge': hierbij wordt de combinatie snelheid/effect getest en kan je zelfs een virtuele muur opstellen om te zien of de bal er in het echt zou overgaan.

Fit smart en smart run

Adidas heeft naast de SMART BALL nog enkele 'smart' producten ontworpen die werken via de miCoach app, namelijk: de fit smart en de smart run. Beiden dienen zij om fitness en -loopgegevens in kaart te brengen. Via een aangepast horloge die je tijdens het fitnessen of lopen draagt worden gegevens over het aantal verbruikte calorieën, afgelegde parcours, snelheid, behaalde doelstellingen en tempo nauwkeurig bijgehouden en kunnen deze gemakkelijk geraadpleegd worden.
© 2015 - 2019 Brunos, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beau Jeu - de voetbal van het EK2016 in FrankrijkBeau Jeu - de voetbal van het EK2016 in Frankrijk'Beau Jeu', 'mooi spel', dat is de naam van de bal waarmee op het Europees Kampioenschap voetbal 2016 in Frankrijk wordt…
Sportmerk: Adidas AGAdidas is een sportmerk uit Duitsland en wordt officieel geschreven met een kleine letter. Het concern Adidas AG is beur…
Adidas de voetbalschoen met een breinAdidas heeft een reclame gemaakt waarin je een bekende voetballer ziet. Namelijk de voetballer Lionel Messi. Deze bekend…
WK Brazilië  de kleurige voetbalschoenWK Brazilië de kleurige voetbalschoenDe voetbalschoenen waarop tijdens het wereldkampioenschap 2014 in Brazilië wordt gevoetbald, vallen op. De voetbalschoen…
De Hover Ball: de bal die niet rond is en glijdtDe Hover Ball: de bal die niet rond is en glijdtIedereen die in aanraking komt met kinderen, weet dat ze het erg leuk vinden om te voetballen. Gezellig samen met je zoo…
Bronnen en referenties
  • http://micoach.adidas.com/smartball/
  • http://red-dot.de/pd/jury-2015/?lang=en

Reageer op het artikel "Adidas SMART BALL: analyseer en verbeter je traptechniek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Brunos
Laatste update: 07-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!