UEFA Super Cup 2020, live op tv en livestream

UEFA Super Cup 2020, live op tv en livestream Op donderdag 24 september 2020 wordt in Boedapest (Hongarije) de wedstrijd gespeeld om de UEFA Super Cup. De wedstrijd tussen de winnaars van de Champions League (Bayern München) en de Europa League (Sevilla FC) wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de strijd om de Europese Supercup ook online via een livestream bekijken. Hoe is de geschiedenis van het toernooi om de UEFA Supercup verlopen?

Geschiedenis Europese Super Cup

De Europese Super Cup is een Nederlandse uitvinding. De bedenker is namelijk de journalist Anton Witkamp van de Telegraaf. Begin jaren zeventig, tijdens de glorietijd van Ajax, kwam hij met het plan om de winnaar van de Europacup I (het toernooi van de landskampioenen) te laten strijden tegen de winnaar van de Europacup II (het toernooi van de bekerwinnaars). Het idee voor een Super Cup kwam niet helemaal uit de lucht vallen, in diverse landen bestond al een nationale Super Cup, wat een strijd was tussen de landskampioen en de winnaar van de nationale beker.

Eerste Super Cup

De allereerste Europese Super Cup werd georganiseerd in 1972. De strijd ging tussen AFC Ajax (winnaar van de Europa Cup I) en Glasgow Rangers (Europacup II). De UEFA wilde echter niet meewerken aan die eerste editie, mede omdat men de Glasgow Rangers had geschorst voor Europees voetbal, wegens het wangedrag van hun fans bij de Europacup II-finale. Die allereerste Europese Super Cup kreeg daarom geen officiële status.

De Super Cup werd in de begintijd beslist in twee wedstrijden. Ajax won in 1972 de eerste (officieuze) Super Cup, door uit met 1-3 te winnen en thuis met 3-2 te winnen. De Super Cup van 1973 was de eerste editie die officieel door de UEFA werd erkend. Wederom pakte Ajax de beker. De eerste wedstrijd werd (uit) met 1-0 verloren van AC Milan, maar thuis werd in het Olympisch Stadion een grandioze zege geboekte van 6-0.

Van twee wedstrijden naar één wedstrijd

De UEFA Super Cup werd sindsdien bijna ieder jaar gespeeld, behalve in 1974, 1981 (beide keren om politieke redenen) en in 1985 (wegens het Heizel-drama). Oorspronkelijk ging de strijd om de Super Cup om twee wedstrijden. Daar werd in 1984, 1986 en 1991 van afgeweken (in die jaren was het één wedstrijd). In 1998 besloot men om voortaan er de vaste regel van te maken, dat de strijd om de Super Cup in één wedstrijd werd beslist. Van 1998 tot en met 2012 was het voetbalstadion in Monaco de vaste locatie van die wedstrijd. De officiële internationale schrijfwijze van de naam van deze beker is de 'Super Cup' (dus twee woorden), maar in Nederland wordt deze beker ook vaak aangeduid als 'Supercup' (dus één woord), aangezien in het Nederlands vaker dan in het Engels twee woorden worden samengevoegd tot één nieuwe term.

Einde van de Europa Cup II

In 1999 kwam er een einde aan het toernooi om de Europacup II (het toernooi van de bekerwinnaars). Voortaan deden de bekerwinnaars mee aan de UEFA Cup. Het gevolg was dat vanaf 2000 de winnaar van de UEFA Cup in de wedstrijd om de Super Cup streed tegen de winnaar van de Champions League (de opvolger van de Europacup I). Later werd de UEFA Cup veranderd in de Europa League en sinds 2010 speelt dus de winnaar van dat toernooi in de wedstrijd om de UEFA Super Cup tegen de winnaar van de Champions League.

Erelijst Europese Super Cup

De succesvolste club uit de geschiedenis van de Europese Super Cup is AC Milan. De Italianen wonnen de beker 5 keer. FC Barcelonam, Liverpool FC en Real Madrid wonnen de Supercup vier keer. AFC Ajax en Atletico Madrid pakten drie keer deze Europese beker. De volgende teams wonnen twee keer deze Europese beker: Anderlecht, Juventus en Valencia.

Locatie 2020: Puskas Arena in Boedapest (Hongarije)

Oorspronkelijk zou deze wedstrijd in augustus 2020 gespeeld worden in het Estádio do Dragão (Drakenstadion) in Porto. Vanwege de coronacrisis moest men echter op zoek naar een nieuwe datum en een nieuwe locatie. Uiteindelijk heeft men besloten dat deze wedstrijd op 24 september 2020 gespeeld wordt in de Puskas Arena te Boedapest (Hongarije).

Teams UEFA Super Cup

Welke clubs spelen in 2020 de wedstrijd om de Europese Supercup? Deze wedstrijd gaat in 2020 tussen het Duitse FC Bayern München (de winnaar van de Champions League) en het Spaanse Sevilla FC (de winnaar van de Europa League).

FC Bayern München

De voetbalclub Bayern München werd op 27 februari 1900 opgericht. Deze club uit München zou in de loop der jaren uitgroeien tot de succesvolste voetbalvereniging van Duitsland. Beroemde Duitse voetballers die voor Bayern speelden waren onder meer Franz Beckenbauer, Karl-Heinz Rummenigge, Gerd Müller en Lothar Matthäus. Befaamde Nederlandse voetballers die voor FC Bayern München speelden waren onder meer Roy Makaay, Mark van Bommel en Arjen Robben.

Erelijst Bayern München

Hoe ziet de erelijst van FC Bayern München er anno 2020 uit? 30 keer won Bayern München het landskampioenschap van Duitsland. 20 keer won Bayern München de DFB Pokal (Duitse Beker). Ook internationaal boekte FC Bayern München veel grote successen. Zes keer won de club uit München de Champions League. Drie keer won FC Bayern München de wereldbeker voor clubteams. Daarnaast won Bayern München ook één keer de UEFA Cup, één keer de Europa Cup II en één keer de UEFA Super Cup.

Sevilla FC

In de 19e eeuw had Sevilla een tamelijk grote Britse gemeenschap. Zij introduceerden in die stad het voetbalspel. In 1890 werd door een aantal Engelse, Schotse en Spaanse jongeren de voetbalvereniging Sevilla Futbol Club opgericht. In maart 1890 speelde Sevilla FC zijn eerste wedstrijd. De tegenstander was Huelva Recreation. Dit was de allereerste officiële voetbalwedstrijd in Spanje. Sevilla won dit historische duel met 2-0.

Nederlanders en Belgen

Nederlandse spelers die in de loop der jaren uitkwamen voor Sevilla waren onder meer Quincy Promes, Tarik Oulida, Hedwiges Maduro en Khalid Boulahrouz. Anno 2020 speelt de Nederlandse spits Luuk de Jong voor Sevilla FC. Belgen die uitkwamen voor Sevilla waren Tom de Mul en Alex Lawarée.

Erelijst Sevilla FC

Hoe ziet de erelijst van Sevilla FC er anno 2020 uit? Eén keer won Sevilla het Spaans landskampioenschap (in 1946). Vijf keer won Sevilla FC de Spaanse beker (Copa del Rey). De club heeft ook grote internationale successen behaalt. Zo wonnen ze zes keer de Europa League en één keer de UEFA Super Cup.

Europese Supercup 2020 live op tv: welke zender en hoe laat?

Bayern München-Sevilla FC live op SBS6

De wedstrijd om de Supercup wordt in Nederland live op tv uitgezonden door SBS6 en Ziggo Sport Totaal. Hoe laat beginnen deze live tv-uitzendingen? De live tv-uitzending op SBS6 begint om 20u30.

Live op Ziggo Sport

Op de zender Ziggo Sport (digitaal kanaal 14, te ontvangen door iedereen die een abonnement voor digitale tv heeft bij Ziggo) begint de live-uitzending om 20u45. Ook op de zender Ziggo Sport Select (voor abonnees van Ziggo Sport Totaal) begint de live-uitzending om 20u45. De aftrap is om 21u00.

Livestream Supercup 2020 (24 september)

Gratis livestream

De strijd om de Supercup 2020 is ook via een een gratis livestream van de streamingdienst Kijk te bekijken. Met zo'n livestream kan men deze match bijvoorbeeld bekijken op een smartphone, laptop of ander type computer. Kijk is een onderdeel van Talpa. De livestream is onder meer te vinden op de site van Kijk. Die livestream van dit duel is alleen in Nederland te bekijken. Vanuit andere landen is die livestream geo-restricted. Ook bevindt de livestream zich op de Kijk-app. Die app dient men in Nederland te downloaden, maar daarna kan men daarmee in de hele EU de livestream bekijken.

Inloggen livestream Talpa

Om de livestream van Talpa te kunnen gebruiken, dient men doorgaans wel in te loggen bij hun site. Men kan voor de livestream van deze voetbalwedstrijd inloggen met een account van Kijk. (Kijk is de streamingdienst van Talpa Broadcasting.) Het is echter ook mogelijk om bij deze livestream in te loggen met een account van Facebook. Zo hoeven kijkers die reeds een account van Facebook hebben, niet een extra account aan te maken om toch deze gratis livestream van de wedstrijd te kunnen bekijken.

Ziggo Sport Totaal Go App

Er is ook een livestream beschikbaar van de Ziggo Sport Totaal Go App. Deze livestream is wel specifiek bedoeld voor abonnees van deze app. De livestream van Ziggo Sport voor deze wedstrijd begint tegelijk met tv-uitzending (om 20u55). Wie geen abonnement heeft op die app kan in theorie deze livestream van de Supercup voor enkele euro's kopen op de site van Ziggo (PPV). Vanwege de overige opties waarmee men gratis per livestream kan kijken naar deze wedstrijd, zal deze betaalde stream (PPV) niet erg populair zijn.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om de Super Cup via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Met die app kan men online tv kijken naar een groot aantal zenders, waaronder Veronica Tv. Deze livestream-dienst is automatisch beschikbaar voor abonnees van digitale tv bij Ziggo. Via deze app kan men niet alleen in Nederland maar ook in alle andere landen van de Europese Unie per livestream naar tv kijken en dus kan men hiermee ook op vakantie in andere Europese landen live per stream naar de Europese Super Cup kijken.

Livestream via NLziet

Het is eveneens mogelijk om de strijd om deze Europese beker te bekijken via een livestream op de NLziet-app. Op die app kan men per livestream naar Veronica Tv kijken. Die livestream is echter alleen beschikbaar voor abonnees van die app. De live-uitzending van Ziggo van deze wedstrijd tussen is daarentegen niet per livestream op die app te bekijken. Ziggo Sport Totaal werkt namelijk niet mee aan dit mediaplatform.

Livestream iTV

De wedstrijd is ook te bekijken via een livestream op de iTV-app. Dit is een dienst van KPN waarmee hun klanten online (via een livestream) naar tv kunnen kijken. Om zo'n livestream te kunnen bekijken dient men een abonnement op interactieve tv bij hen te hebben. De iTV-app is bedoeld om op een smartphone of tablet via een livestream tv te kijken. Daarnaast kunnen klanten van KPN ook via een livestream tv kijken als ze inloggen bij de site van Interactieve Tv. Die laatstgenoemde optie is vooral bedoeld om via een livestream tv te kunnen kijken op een laptop of desktop computer. Via die site kan men overigens in de praktijk ook wel op een smartphone of tablet via een livestream tv kijken, maar die site is voor die apparaten niet specifiek geoptimaliseerd. Dat is wel het geval met de iTV-app. Die app is gratis verkrijgbaar voor klanten die reeds een abonnement op interactieve tv hebben.

Voorgaande editie: UEFA Supercup Europa 2019

In 2019 voetbalden twee Engelse clubs om deze Europese beker: Chelsea en Liverpool. Die wedstrijd vond plaats in augustus 2019. Dat jaar was de wedstrijd in Nederland ook bij live op tv en via een gratis livestream te bekijken. Eveneens was er een gratis livestream te vinden bij de streamingdienst Kijk. Ook was er een livestream bij Ziggo Sport te vinden, maar die was alleen beschikbaar voor abonnees. Liverpool won de wedstrijd na strafschoppen.

Opstelling Liverpool FC (en wissels)

Adrian, Gomez, Matip, Van Dijk, Robertson (Alexander-Arnold/91), Henderson, Fabinho, Milner (Wijnaldum/64), Salah, Mané(Origi/103) en Oxlade-Chamberlain (Firmino/46).

Opstelling Chelsea (en wissels)

Arrizabalaga, Azpilicueta, Christensen (Tomori/85), Zouma, Emerson, Kanté, Jorginho, Kovacic (Barkley/101), Pedro, Giroud(Abraham/74) en Pulisic (Mount/74).

Resultaat: Liverpool wint Super Cup 2019 via strafschoppenserie

Uitslag Liverpool-Chelsea: 2-2

  • Goals Liverpool: Mané (48 en 95)
  • Goals Chelsea: Giroud (36) en Jorginho (101/penalty)

Gele kaarten

  • Liverpool: Henderson en Alexander-Arnold
  • Chelsea: Azpilicueta

Strafschoppenserie Liverpool-Chelsea: 5-4

Voor Liverpool scoorden Firmino, Fabinho, Origi, Alexander-Arnold en Salah. Voor Chelsea scoorden Jorghino, Barkley, Mount en Emerson. Abraham miste namens Chelsea. Liverpool won dus via deze strafschoppenserie de Super Cup 2019.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: NS Mura-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2020: NS Mura-PSV, live tv en livestreamOp donderdag 24 september 2020 wordt de wedstrijd NS Mura-PSV gespeeld. Dit is een wedstrijd in de derde voorronde van d…
Willem II-Glasgow Rangers, live op tv en livestream (2020)Willem II-Glasgow Rangers, live op tv en livestream (2020)Op donderdag 24 september 2020 wordt de wedstrijd Willem II-Glasgow Rangers gespeeld. Dit is een duel in de voorronde va…
Voetbal 2020: Chelsea-Liverpool FC, live tv en livestreamVoetbal 2020: Chelsea-Liverpool FC, live tv en livestreamOp zondag 20 september 2020 wordt in de Premier League de wedstrijd gespeeld tussen Liverpool FC en Chelsea. De Engelse…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…

Het middenveld (voetbal)Het middenveld is de plek bij uitstek waar de wedstrijd gewonnen of verloren kan worden. Enerzijds zorgen de middenvelde…
De carrière van voetballer en trainer Phillip CocuDe carrière van voetballer en trainer Phillip CocuDe voetballer Phillip Cocu speelde ruim 697 wedstrijden in het betaalde voetbal, waarin hij 122 keer wist te scoren. Coc…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2015_UEFA_Super_Cup
  • http://www.uefa.com/uefasupercup/index.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Super_Cup_2019
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Super_Cup

Reageer op het artikel "UEFA Super Cup 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!