InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Vrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tv

Vrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tv

Vrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tv Op vrijdag 8 juni 2018 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalelftal een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. De wedstrijd Noord-Ierland - Nederland wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze kwalificatiewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen de Noord-Ierse voetbalvrouwen online via een livestream te volgen.

Doel: kwalificatie WK vrouwenvoetbal 2019

Deze wedstrijd is een onderdeel van de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019. Nederland en Noord-Ierland zijn allebei ingedeeld in Poule 3 van deze kwalificatiecyclus. De overige landen in deze groep zijn Ierland, Noorwegen en Slowakije. De winnaar van deze poule kwalificeert zich automatisch voor het WK voetbal voor vrouwen 2019. De nummer twee in de eindstand van deze poule kan zich via de play-offs nog plaatsen voor het WK vrouwenvoetbal. De eerstvolgende kwalificatiewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen na afloop van de uitwedstrijd tegen Noord-Ierland is de wedstrijd Nederland-Slowakije (12 juni 2018).

Nederlands vrouwenelftal: Oranje Leeuwinnen

Het Nederlands vrouwenvoetbal beleefde rond 1990 haar eerste glorieperiode. In die tijd haalde Nederland drie keer op rij de laatste acht bij de Europese kampioenschapen vrouwenvoetbal. Een nieuw gloriemoment beleefde het Nederlands vrouwenvoetbal in 2009: het damesteam haalde op het EK de halve finale. In 2014 kwalificeerde Nederland zich voor het eerst voor het WK vrouwenvoetbal (het WK dat 2015 werd gehouden in Canada). Op dat WK vrouwenvoetbal 2015 werd Oranje in de achtste finale uitgeschakeld.

Grootste succes: EK vrouwenvoetbal 2017

Absoluut het grootste succes uit de historie van het Nederlandse vrouwenvoetbal was het EK voetbal voor vrouwen 2017. Dat toernooi werd in Nederland georganiseerd en het Nederlandse team pakte de eindzege op dat Europees kampioenschap. De bijnaam van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal is 'de Oranje Leeuwinnen'.

Selectie Oranje Leeuwinnen voor Nederland - Noord-Ierland

Wie zijn door bondscoach Wiegman geselecteerd voor deze interland? In de selectie voor deze WK-kwalificatiewedstrijd zitten de volgende speelsters: Lize Kop, Sari van Veenendaal, Jennifer Vreugdenhil, Anouk Dekker, Kika van Es, Merel van Dongen, Dominique Janssen, Stefanie van der Gragt, Danique Kerkdijk, Liza van der Most, Desiree van Lunteren, Daniëlle van de Donk, Siri Worm, Jackie Groenen, Sherida Spitse, Tessel Middag, Kelly Zeeman, Jill Roord, Lieke Martens, Renate Jansen, Lineth Beerensteyn, Shanice van de Sanden en Ellen Jansen. Deze selectie geldt overigens ook voor de wedstrijd Nederland-Slowakije (12 juni 2018). Helaas ontbreekt Vivianne Miedema in de selectie voor deze twee wedstrijden. Zij moet een rustperiode nemen, om te herstellen na het vele blessureleed dat zij in het voorjaar van 2018 had.

Vrouwenvoetbal in Noord-Ierland

Het Noord-Ierse nationale damesvoetbalteam bestaat sinds 1973. Op 7 september van dat jaar speelden de Noord-Ierse voetbalvrouwen hun eerste officiële interland. De tegenstander bij dit debuut was het Engelse vrouwenelftal. De Engelse voetbalvrouwen wonnen die wedstrijd met 5-1.

De bijnaam van het Noord-Ierse vrouwenvoetbalteam is 'The Green And White Army'. In de loop van haar geschiedenis heeft het Noord-Iers vrouwenteam weinig grote successen geboekt. Noord-Ierland heeft zich nog nooit geplaatst voor het eindtoernooi van een WK vrouwenvoetbal of EK vrouwenvoetbal. Op de FIFA-ranking (wereldranglijst) staat Noord-Ierland anno 2017 op de 60e plek.

Historie: Nederland tegen Noord-Ierland

De vrouwenvoetbalteams van Nederland en Noord-Ierland hebben drie keer eerder tegen elkaar gespeeld. Twee interlands vonden plaats in 1990 en één in het voorjaar van 2018. Al deze wedstrijden wonnen de Oranje vrouwen ruim. De eerste wedstrijd werd gespeeld op 19 maart 1990 en werd door Nederland gewonnen met 0-6. De tweede wedstrijd tussen Nederland en Noord-Ierland vond plaats op 22 september 1990 en werd door Nederland met 9-0 gewonnen.

Op 6 april 2018 speelden de Oranje Leeuwinnen in Eindhoven een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. Deze wedstrijd werd met 7-0 gewonnen. De doelpunten van Nederland werden gemaakt door: Martens (9 en 17), Miedema (27), Spitse (42 en 76), Van de Sanden (63) en Simpson (93, eigen doelpunt).

Voorbeschouwing: Nederland - Noord-Ierland (8 juni 2018)

De Oranje Leeuwinnen zijn zonder twijfel de grote favorieten voor de zege in deze WK-kwalificatiewedstrijd. Nederland is immers Europees kampioen en behoort daarmee tot de wereldtop van het vrouwenvoetbal. Noord-Ierland behoort daarentegen tot de zwakkere landen van Europa in het damesvoetbal.

Nederland - Noord-Ierland: opstellingen en statistieken

De wedstrijd wordt op vrijdag 8 juni gespeeld in een stadion te Noord-Ierland. Hoe laat is de aftrap van deze wedstrijd? De wedstrijd begint op 8 juni 2018 om 20u30. Op welke locatie wordt de match Noord-Ierland - Nederland gespeeld? Deze WK-kwalificatiematch vindt plaats in Shamrock Park. Dit bevindt zich in Portadown. De scheidsrechter is Olofsson (Zweden).

Opstelling Noord-Ierland (en wissels)

Burns, Newborough, Simpson, Nelson, Rafferty, Vance, Callaghan, McFadden (Sherwood/64e minuut), Furness, Smyth (Milligan/59) en McGuinness (Bell/87).

Opstelling Nederland (en wissels)

Van Veenendaal, R. Jansen, (E.Jansen), Dekker, D. Janssen, Worm, Groenen, V.d. Donk, Spitse, V.d.Sanden (Van Lunteren/72), Beerensteyn en Martens (Roord/69).

Uitslag Noord-Ierland - Nederland: 0-5

 • Doelpunten Noord-Ierland: geen
 • Doelpunten Nederland: Beerensteyn (36), V.d. Donk (61), V.d. Sanden (65), Spitse (75/pen) en Groenen (89)

Gele kaarten

 • Noord-Ierland: Newborough
 • Nederland: geen

Live op tv: Oranje Leeuwinnen op Veronica Tv

Hoe laat begint de live tv-uitzending van Nederland - Noord-Ierland? Door welke zender wordt deze wedstrijd uitgezonden? Alle kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen richting het WK vrouwenvoetbal 2019 worden live op tv uitgezonden door zenders van het bedrijf SBS Broadcasting. (Tv-zenders van dit concern zijn onder meer Veronica Tv, SBS6 en SBS9.) De meeste wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen zenden zij uit op Veronica Tv. Ook de wedstrijd van Nederland tegen Noord-Ierland wordt live door die zender op tv uitgezonden. De live tv-uitzending van Noord Ierland - Nederland begint om circa 20u00 op Veronica Tv met een voorbeschouwing. Vervolgens is de aftrap van deze match om 20u30.

Enkele dagen na de wedstrijd tegen Noord-Ierland spelen de Oranje Leeuwinnen al hun volgende kwalificatiewedstrijd: Nederland-Slowakije (op 12 juni 2018). Ook die wedstrijd is live op tv te zien bij Veronica.

Veronica Tv als voetbalzender

De zender Veronica Tv is zich steeds meer aan het profileren als de 'voetbalzender' van het SBS Broadcast-concern. Naast veel wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen zenden zij ook veel oefenwedstrijden van het Nederlands herenelftal live op tv uit. De Champions League voor de heren is eveneens live te zien op tv bij Veronica. Ook de halve finales en de finale van de KNVB Beker (heren) en de Johan Cruijff Schaal 2018 (heren) worden live uitgezonden op tv door Veronica. Daarnaast komt er bij Veronica Tv met ingang van augustus 2018 ook een voetbaltalkshow, met de kopstukken van Voetbal Inside (Derksen, Van der Gijp en Genee).

Samenvatting van Nederland - Noord-Ierland

Wie de damesvoetbalwedstrijd tussen Nederland en Noord-Ierland niet live kan zien op tv of per livestream, kan op de avond van 8 juni 2018 onder meer een samenvatting zien in het Sportjournaal van NOS Studio Sport, rond 22u40 op de zender Nederland 1 (NPO1), als onderdeel van het programma Nieuwsuur. Daarnaast is het ook mogelijk om de wedstrijd na afloop nogmaals integraal te bekijken via een stream op de website van Veronica Tv.

Livestream Nederland - Noord-Ierland

Veronica zendt de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen niet alleen live op tv uit, de interlands van de Nederlandse voetbalvrouwen zijn ook via een livestream te volgen. Op die stream is dus ook live Nederland - Noord-Ierland te bekijken. De livestream is op de avond van de wedstrijd te vinden op de website van Veronica Tv. Deze livestream is geheel gratis. Men hoeft ook geen account aan te maken om de livestream van Veronica Tv te bekijken. Via deze stream kan men dus live naar Nederland Noord-Ierland kijken op bijvoorbeeld een laptop of smartphone. Deze livestream begint tegelijk met de uitzending op tv. De voorbeschouwing begint op de livestream dus op 8 juni omstreeks 20u00, de aftrap van de match is op de stream om 20u30 te zien.

Livestream Veronica

Tot vreugde van veel voetbalfans biedt Veronica anno 2018 sowieso vaak een gratis livestream online aan van wedstrijden die zij live op tv uitzenden. Ook oefenwedstrijden van het Nederlands herenteam zijn vaak per livestream bij Veronica Tv te zien. De KNVB Bekerfinale (heren) is eveneens per livestream bij Veronica te zien. Het enige nadeel van deze gratis livestreams bij grote evenementen is wel, dat soms de toeloop van bezoekers naar de livestream zo groot is, dat deze pagina (en dus de stream) tijdelijk vast kan lopen. Na de damesinterland Nederland - Noord-Ierland is de eerstvolgende wedstrijd die per livestream online wordt uitgezonden Nederland-Slowakije (12 juni 2018), wat eveneens een kwalificatiewedstrijd van het Nederlands damesteam is.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamOp donderdag 20 juni 2019 speelt Nederland op het WK vrouwenvoetbal tegen Canada. Dit is voor deze teams de derde en laa…
Vrouwenvoetbal 2018: Nederland-IJsland, live op tvVrouwenvoetbal 2018: Nederland-IJsland, live op tvOp maandag 5 maart 2018 speelt het Nederlands damesvoetbalteam een oefeninterland tegen IJsland. Deze wedstrijd is een o…
Vrouwenvoetbal 2018: Ierland-Nederland, live op tvVrouwenvoetbal 2018: Ierland-Nederland, live op tvOp dinsdag 10 april 2018 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam een wedstrijd tegen Ierland. De interland Ierland-Nede…
Zuid-Afrika - Nederland (2019), live op tv en livestreamZuid-Afrika - Nederland (2019), live op tv en livestreamOp zaterdag 19 januari 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Zuid-Afrika. Dit is e…
Bronnen en referenties
 • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl/vvned/index.php?option=com_content&view=article&id=9677:nederland-oefent-tegen-australie&catid=106&Itemid=235
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_vrouwenvoetbalelftal
 • http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/women/index.html
 • http://www.foxtv.nl/schema/2015-10-23
 • http://www.nu.nl/voetbal/4132105/arjan-van-laan-nieuwe-bondscoach-oranjevrouwen.html
 • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl/vvned2/index.php?option=com_content&view=article&id=10417:selectie&catid=133&Itemid=878

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tv"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Salman Khawaja, 14-10-2015 18:55 #1
De term 'damesvoetbal' en 'dames' bestaan niet meer. Jammer dat er zoveel energie in dit stuk gestoken maar helaas weer oude termen gebruikt worden. Het gaat om 'vrouwenvoetbal' en 'vrouwen'.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!