InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Hervormingen in het Belgisch voetbal vanaf 2016-2017

Hervormingen in het Belgisch voetbal vanaf 2016-2017

Vanaf het seizoen 2016-2017 zal het voetballandschap in België er helemaal anders uitzien. De in te voeren hervorming moet voor een scheiding tussen amateurs en profs zorgen. Vooral de tweedeklassers zullen de gevolgen onmiddellijk voelen. Hun plaats in het klassement 2015-2016 is bepalend of ze tot de profs of tot de amateurs zullen behoren.

Onhoudbare situatie in de tweede nationale

De voorbije jaren werd duidelijk dat de situatie in de tweede klasse op termijn onhoudbaar werd. Je had enerzijds een kransje profclubs die opnieuw de stap naar de eerste klasse wilden zetten. Daarnaast had je de middenmoot die blij was met hun plaatsje in de nochtans dure tweede klasse. En de derde groep bestond uit amateurclubs die eigenlijk maar net het hoofd boven water konden houden. Conclusie: er werd gevoetbald met verschillende maten en gewichten.

Het werd dus tijd dat de Nationale Studiecommissie van de KBVB zich over de materie zou buigen. Dat resulteerde in een hervormingsplan dat voor de start van het seizoen 2015-2016 nog kon worden goedgekeurd.

Eerste klasse A en B

De nieuwe competitiestructuur, die zal worden toegepast vanaf het seizoen 2016-2017, kent de tweede klasse met 18 clubs niet meer. Die tweede klasse wordt op basis van klassement en licentiecriteria opgesplitst in de eerste klasse B met 8 profclubs (met meer televisiegelden dan de tweede klasse nu krijgt) en de Eerste klasse Amateurs, die zal worden aangevuld met een aantal derdeklassers. Promotie van de amateurs naar de profs zal enkel nog kunnen aan strenge voorwaarden. De tweedeklassers zitten tijdens het seizoen 2015-2016 dus op een belangrijke tweesprong wat hun toekomst betreft: evolueren ze tot volwaardige topclub of gaan ze bij de amateurs spelen. Voor deze clubs niet altijd een eenvoudige denkoefening wegens vaak onvoldoende draagvlak en vooral een gebrek aan centen.

Om tot de B-reeks te komen zal de top zeven uit de tweede klasse aangevuld worden met de laatst geklasseerde uit de eerste klasse. De kampioen van tweede mag deel uitmaken van eerste klasse A. Het Belgische profvoetbal zal dus na de hervormingen nog 24 clubs tellen: 16 in de eerste klasse A en 8 in de eerste klasse B. Elk seizoen zal er uit de A-reeks 1 club dalen, en uit de B-reeks zal er 1 club stijgen. De 8 clubs uit eerste B spelen telkens twee speelronden van 14 wedstrijden tegen mekaar. De winnaars van beide speelronden spelen om de promotie in een onderlinge titelwedstrijd. Er zal geen eindronde meer zijn zoals voorheen, maar de nummers 2, 3 en 4 uit eerste B zullen deelnemen aan play-off II. Op die manier spelen ze een aantal wedstrijden tegen hoger aangeschreven clubs en kunnen ze theoretisch zelfs nog Europees voetbal halen. Play-off I en II blijven dus gewoon bestaan. Aangezien de laatst gerangschikte automatisch naar de B-reeks zakt, wordt play-off III afgeschaft. De deelname aan play-off II was een belangrijk argument om de tweedeklassers mee over de streep te trekken.

Eerste klasse Amateurs

De Eerste klasse Amateurs zal bestaan uit 16 clubs: 9 ploegen uit de tweede klasse aangevuld met de nummers 1 en 2 uit de derde klasse A en B en de drie winnaars van de eindronde. De eerste vier uit de Eerste klasse Amateurs zullen op het einde van elk seizoen in een eindronde uitmaken wie mag promoveren naar de profs, op voorwaarde van licentie. Zoals reeds aangegeven zijn de licentievoorwaarden voor promotie naar de profs niet van de poes, vooral qua structuur en infrastructuur. Daarom zullen er waarschijnlijk niet elk seizoen stijgers zijn vanuit de amateurklasse. De laatste drie zakken naar de Tweede klasse Amateurs. Het nummer 13 neemt deel aan de eindronde om behoud veilig te stellen.

Tweede klasse Amateurs

De Tweede klasse Amateurs zal bestaan uit drie reeksen, twee in Vlaanderen en een Waalse. Elke reeks bestaat uit 16 clubs. De kampioenen promoveren naar de Eerste klasse Amateurs (op voorwaarde van licentie). Daarnaast is er nog een eindronde voor een bijkomende stijger, waaraan ook de dertiende in de eindstand van de Eerste klasse Amateurs deelneemt. De laatste twee clubs uit elke reeks dalen naar de Derde klasse Amateurs. De nummers 14 kunnen ook nog dalen, afhankelijk van het aantal Vlaamse dalers uit de Eerste klasse Amateurs.

Derde klasse Amateurs

De Derde klasse Amateurs is het laagste nationale niveau en zal bestaan uit twee Vlaamse en twee Waalse reeksen van telkens 16 clubs. De kampioenen promoveren naar de Tweede klasse Amateurs. Daarnaast is er nog een eindronde met zeker twee bijkomende stijgers. Afhankelijk van de Vlaamse dalers uit de Eerste klasse Amateurs kunnen er nog bijkomen. De laatste drie clubs uit elke reeks dalen rechtstreeks naar het provinciale voetbal. Ook hier kunnen ook nog de nummers 13 dalen.
© 2015 - 2019 Kurtad1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belgisch Kampioenschap Veldrijden 2012Op zaterdag 7 en zondag 8 januari 2012 vinden in Hooglede-Gits de Belgische kampioenschappen veldrijden plaats.
Het palmares van Niels AlbertHet palmares van Niels AlbertAlbert is ongetwijfeld de beste veldrijder van zijn generatie en lijkt de gedoodverfde opvolger van gouwgenoot en veldri…
EK voetbal 2016, wanneer spelen de Rode Duivels van België?EK voetbal 2016, wanneer spelen de Rode Duivels van België?Het EK voetbal 2016 wordt van 10 juni tot en met 10 juli 2016 gehouden in Frankrijk. België is één van de vierentwintig…
Footgolf: een nieuwe sportVoetbal is al jaren de volkssport nummer 1. Ook golf is bij een weliswaar kleiner publiek goed gekend. Een combinatie va…
Bronnen en referenties
  • www.fcvdendereh.be

Reageer op het artikel "Hervormingen in het Belgisch voetbal vanaf 2016-2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kurtad1
Gepubliceerd: 09-11-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!