InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Nacompetitie Eredivisie 2019: promotie/degradatie

Nacompetitie Eredivisie 2019: promotie/degradatie

Nacompetitie Eredivisie 2019: promotie/degradatie Op 6 mei 2019 start één van de kortste competities van het seizoen: de nacompetitie. Teams uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie strijden om een plekje op het hoogste podium. Er worden drie rondes gespeeld om uit te maken welke van de twee Eredivisie-teams en acht Keuken Kampioen Divisie-teams die meedoen, zich het seizoen daarop in de Eredivisie mogen melden. Op 26 mei 2019 worden de laatste terugwedstrijden gespeeld in de finale van de nacompetitie.

Opzet nacompetitie 2019

Van 6 mei tot en met 26 mei 2019 wordt er gevoetbald in de nacompetitie. Teams strijden in deze competitie om een plekje in de hoogste divisie van Nederland; de Eredivisie. Tien teams strijden om twee plekken in de Eredivisie. De verliezers spelen het seizoen daarop in de Keuken Kampioen Divisie, ook wel de Eerste Divisie genoemd.

De teams in de Keuken Kampioen Divisie strijden 38 speelrondes lang om zo hoog mogelijk op de ranglijst te eindigen. De 38 speelrondes werden ingedeeld in vier groepen van negen wedstrijden, waarbij de eerste twee speelrondes niet meetellen in een periode. De beste van ieder blok van negen mag meedoen aan de eerste ronde van de nacompetitie, mits het geen beloftenteam is of tussen de posities één tot en met vijf op de eindranglijst eindigt. Beloftenploegen mogen ten allen tijde niet meedoen aan enige vorm van nacompetitie. Wanneer het zo is dat je als team wel op positie één tot en met vijf eindigt in de eindrangschikking, mag je of direct naar de Eredivisie (als nummer één) of speel je mee in een ronde verder; de halve finale.

De halve finale bestaat onder andere uit de nummer zestien en zeventien van de Eredivisie, die het opnemen tegen de ploegen die een ticket voor de eerste ronde kregen en daarin wonnen. De andere vier teams zijn de nummers twee tot en met vijf op de eindranglijst, mits er geen beloftenploeg op die positie geëindigd is. Wanneer er een beloftenploeg actief is van positie twee tot en met vijf, krijgt de eerstvolgende niet-beloftenploeg op de ranglijst een ticket. De teams Jong PSV, Jong Ajax, Jong AZ en Jong FC Utrecht spelen dus niet mee in één van de rondes van de nacompetitie en kunnen ook niet promoveren naar de Eredivisie, zelfs niet als ze op positie één eindigen.

Eerste ronde

Op 6 mei 2019 start de nacompetitie met de eerste ronde. De eerste ronde is bedoeld voor de vier periodekampioenen. Aan de hand van iedere periodestand kan bekeken worden welk team recht heeft op een plaats in de eerste ronde. Het is echter voordeliger om hoger te eindigen op de ranglijst, omdat je dan instroomt in de halve finale van de nacompetitie. De twee winnaars uit de eerste ronde, van de twee verschillende wedstrijden, komen in de halve finale tegen een Eredivisie-team te spelen.

Periode 1

De periodestand van de eerste vijf teams van periode 1 ziet er als volgt uit:
Nummer Club Punten (doelsaldo) Positie ranglijst KKD
1Sparta Rotterdam21 (17-7)Positie 2
2Go Ahead Eagles20 (18-8)Positie 3
3FC Twente19 (19-8)Positie 1
4FC Den Bosch19 (15-9)Positie 4
5Almere City17 (16-9)Positie 13

Sparta Rotterdam mag naar aanleiding van de periodestand van periode 1 aantreden in de eerste ronde. Echter staat Sparta Rotterdam in de halve finale zone, waardoor de plek van Sparta Rotterdam virtueel opgevangen wordt door Roda JC, want zij staan op de eerste plaats na de halve finale zone.

Periode 2

De periodestand van periode 2 van de eerste vijf teams ziet er als volgt uit:
Nummer Club Punten (doelsaldo) Positie ranglijst KKD
1FC Den Bosch21 (20-8)Positie 4
2Roda JC19 (20-9)Positie 7
3FC Twente18 (15-11)Positie 1
4Jong PSV17 (25-14)Uitgesloten
5Jong Ajax16 (21-13)Uitgesloten

FC Den Bosch mag naar aanleiding van de periodestand van periode 2 in ieder geval aantreden in de eerste ronde. Doordat ze in de halve finale zone staan op de virtuele ranglijst gaat de plaats van de eerste ronde naar de eerstvolgende op de ranglijst. In de virtuele eindstand is dat MVV Maastricht.

Periode 3

De eindstand van periode 3:
Nummer Club Punten (doelsaldo) Positie ranglijst KKD
1FC Twente25 (22-3)Positie 1
2NEC17 (24-10)Positie 9
3Jong PSV17 (17-10)Uitgesloten
4MVV Maastricht17 (18-13)Positie 8
5Sparta Rotterdam16 (20-12)Positie 2

FC Twente is zeker van het kampioenschap of een play-off plek, daarom wordt de plek doorgeschoven naar de volgende op de eindklassering die nog geen ticket heeft. NEC staat op die positie.

Speelschema eerste ronde

Het speelschema van de eerste ronde wordt pas bekend nadat er een loting geweest is tussen de vier teams die recht hebben op het spelen in de eerste ronde.

Speeldata

De speeldata voor de eerste ronde van de nacompetitie werden aan het begin van het seizoen 2018-19 bekendgemaakt door de KNVB middels de speeldagenkalender. De data waarop gespeeld wordt:
  • Heenwedstrijd: 6 mei 2019
  • Terugwedstrijd: 10 mei 2019

Halve finales

De halve finales van de nacompetitie worden gespeeld door de nummer zestien en zeventien van de Eredivisie, maar ook de winnaars van de eerste ronde in de nacompetitie doen mee aan de halve finale. Daarnaast doen er vier teams mee die op plek twee tot en met vijf zijn geëindigd in de Keuken Kampioen Divisie. Wanneer er een beloftenploeg geklasseerd is tussen plaats twee tot en met vijf op de eindranglijst, wordt het ticket een plekje doorgeschoven totdat het tot geen beloftenploeg behoort.

Eredivisie

Na de laatste speelronde van de Eredivisie, op 12 mei 2019, is de eindranglijst definitief. De nummers zestien en zeventien van de eindranglijst komen in de halve finale te spelen tegen één van de twee winnaars uit de eerste ronde van de nacompetitie. Het laagst geëindigde team vertrekt zonder nacompetitie direct naar de Keuken Kampioen Divisie.

De stand na speelronde 26 van de 34 speelrondes van de onderste negen teams in de Eredivisie seizoen 2018-19:

Nummer Club Punten Gevolg
10Heerenveen 33Handhaving
11VVV-Venlo32Handhaving
12PEC Zwolle 29Handhaving
13Fortuna Sittard29 Handhaving
14ADO Den Haag 28Handhaving
15Excelsior 26Handhaving
16De Graafschap25Nacompetitie
17FC Emmen 25Nacompetitie
18NAC Breda 17Rechtstreekse degradatie

Keuken Kampioen Divisie

De winnaar van de Keuken Kampioen Divisie vertrekt direct richting de Eredivisie, terwijl de periodekampioenen en de nummers twee tot en met vijf via de nacompetitie de Eredivisie nog kunnen bereiken. De stand na 29 van de 38 speelrondes van de bovenste twaalf teams van de Keuken Kampioen Divisie:

Nummer Club Punten Gevolg
1FC Twente66Rechtstreekse promotie
2Sparta Rotterdam55Naar halve finale
3Go Ahead Eagles54Naar halve finale
4FC Den Bosch52Naar halve finale
5Jong PSV50Uitgesloten
6TOP Oss45Naar halve finale
7Roda JC43Niets*
8MVV Maastricht43Niets*
9NEC42Niets*
10Jong Ajax42Uitgesloten
11RKC Waalwijk42Niets
12Cambuur41Niets
*: de teams staan virtueel op een plek om mee te doen aan de eerste ronde. Die krijgen ze doordat de periodekampioenen van periode één tot en met drie tussen plek één en vijf op de eindranglijst staan.

Speelschema halve finale

Het speelschema van de halve finale wordt uiteraard bekend nadat de teams bekend zijn. De Eredivisie-teams komen in de halve finale sowieso te spelen tegen een ploeg die de eerste ronde overleefd heeft.

Speeldata

  • Heenwedstrijd: 16 mei 2019
  • Terugwedstrijd: 19 mei 2019

Finale nacompetitie

De finale wordt gespeeld tussen de teams die de halve finale overleefd hebben. Het is niet mogelijk dat een Eredivisie-ploeg een team uit dezelfde competitie loot. Een Eredivisie-team heeft daar dus voordeel bij. De winnaars van beide wedstrijden spelen in het seizoen 2019-2020 in de Eredivisie, terwijl de verliezers nog minimaal één seizoen in de Keuken Kampioen Divisie moeten voetballen.

Speeldata

  • Heenwedstrijd: 23 mei 2019
  • Terugwedstrijd: 26 mei 2019
© 2016 - 2019 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nacompetitie Jupiler League 2017, promotie/degradatieNacompetitie Jupiler League 2017, promotie/degradatieNa 14 mei 2017 is het bekend welke clubs moeten vrezen voor degradatie. De nummer zestien en zeventien van de Eredivisie…
Roda JC: uitslagen seizoen 2016-2017Roda JC: uitslagen seizoen 2016-2017Roda JC doet in seizoen 2016-2017 mee aan de Eredivisie en is deelnemer aan de KNVB beker. De voetbalclub uit Kerkrade b…
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…
De Nederlandse eerste divisie van het voetbalDe Nederlandse eerste divisie van het voetbalAan het Nederlandse professionele voetbal zitten drie competities verbonden. De op één na hoogste competitie is de eerst…
N.E.C. seizoen 2016-2017: wedstrijden en uitslagenN.E.C. seizoen 2016-2017: wedstrijden en uitslagenVoetbalvereniging N.E.C. doet dit voetbalseizoen mee in de Eredivisie en de strijd om de KNVB beker. Vorig seizoen eindi…
Bronnen en referenties
  • https://www.knvb.nl/competities/competitiestructuur/competitiemodel/periodetitels-in-de-eerste-divisie
  • https://www.knvb.nl/competities/keuken-kampioen-divisie/stand

Reageer op het artikel "Nacompetitie Eredivisie 2019: promotie/degradatie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 22-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!