InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Voetbal live op tv en livestreams in het seizoen 2017-2018

Voetbal live op tv en livestreams in het seizoen 2017-2018

Voetbal live op tv en livestreams in het seizoen 2017-2018 In de aanloop naar het voetbalseizoen 2017-2018 hebben er geen grote wijzigingen plaatsgevonden in het Nederlandse medialandschap. Op welke zenders zijn de grote competities en toernooien te zien? De Champions League is live te zien bij Veronica en Ziggo Sport Totaal. De Nederlandse eredivisie is live te zien op de zenders van FOX Sports en in samenvatting bij NOS Studio Sport. De Premier League wordt uitgezonden door Ziggo Sport. De kwalificatiewedstrijden van Oranje zijn te zien bij NOS Studio Sport. De meeste oefenwedstrijden van Oranje worden live uitgezonden door SBS6. Behalve op tv, is er ook veel voetbal live op het internet te zien via diverse livestreams.

Champions League op Veronica

Met ingang van het seizoen 2015-2016 was de Champions League verhuisd naar SBS6. Voorheen werd dit toernooi altijd door NOS Studio Sport uitgezonden. In het eerste seizoen dat de Champions League op SBS6 te zien was, haalde men nochtans hoge kijkcijfers (iets hoger dan voorheen bij de NOS). Toch heeft het moederbedrijf SBS Broadcasting besloten om na één jaar de Champions League te verhuizen van SBS6 naar de dochterzender Veronica. De belangrijkste reden voor de verhuizing is, dat men in de programmering van SBS6 zo weer wat meer ruimte en vrijheid krijgt. In het voorgaande seizoen had men die vrijheid voor het opbouwen van een nieuwe programmering niet, vanwege de vele vaste Champions League-voetbalavonden.

Op Veronica zullen de uitzendingen van de Champions League ongeveer door hetzelfde team worden gemaakt als voorheen bij SBS6, dus er zullen dezelfde commentatoren, presentatoren en analytici optreden. Behalve de Champions League zal Veronica ook de Europese Supercup uitzenden, de wedstrijd tussen de winnaar van de Champions League en de winnaar van de Europa League.

Het moederconcern SBS Broadcasting bezit de uitzendrechten van de Champions League gezamenlijk met het bedrijf Sanoma (dat onder meer de eigenaar is van Nu.nl en NUsport). Door deze samenwerking zullen er ook livestreams van de Champions League-wedstrijden te vinden zijn op de websites van Sanoma.

Ziggo Sport Totaal: tv en livestream van Champions League

Ziggo Sport Totaal heeft een sublicentie voor de Champions League. Op de zenders van Ziggo Sport Totaal (met name op Ziggo Sport Select) zijn daardoor doorgaans de overige topwedstrijden live te zien, die niet bij Veronica te zien zijn omdat die op de betreffende avond voor een andere Chamions League-wedstrijd hebben gekozen. Ook zijn deze wedstrijden via een livestream te bekijken op de Ziggo Sport Totaal App. Via die 'app' kan men overigens ook, als men geen abonnement op Ziggo Sport Totaal heeft, middels 'pay per view' de livestream van een specifieke wedstrijd bestellen.

Eredivisie: FOX Sports en NOS Studio Sport

Bij de Nederlandse eredivisie is er voor het seizoen 2017-2018 niets gewijzigd vergeleken met het voorgaande seizoen. De wedstrijden van de eredivisie zijn live op tv te zien bij de betaalzenders van FOX Sports. Wie een abonnement heeft ook FOX Sports kan ook elke wedstrijd van de eredivisie online volgen via een livestream op de FOX Sports Go App.

De samenvattingen van de eredivisiewedstrijden zullen in het seizoen 2017-2018 weer 'gewoon' bij NOS Studio Sport te zien zijn. De samenvattingen van de Jupiler League zijn op de zender Veronica te zien.

KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal

De live uitzendrechten van de KNVB Beker waren oorspronkelijk alleen in handen van het FOX-imperium. Later heeft men echter besloten om de rechten voor de halve finales en de finale door te verkopen aan het bedrijf SBS Broadcasting (de eigenaar van onder meer SBS6 en Veronica). De wedstrijden uit de eerste rondes van het bekertoernooi zijn daarom nog steeds alleen live te zien op de zenders van FOXSports. De halve finales en de finale zullen live te zien zijn bij zenders van het bedrijf SBS Broadcasting: Veronica zendt de halve finales van de KNVB-beker live uit en SBS6 zendt de finale van de KNVB-beker uit. Ook de Johan Cruijff Schaal zal door SBS6 live op tv worden uitgezonden.

Nederlands elftal

Voor de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal blijft de situatie gelijk met het seizoen 2017-2018. De rechten van de WK-kwalificatiewedstrijden zijn in handen van NOS Studio Sport en de wedstrijden zullen dus door de NOS live op tv worden uitgezonden (meestal op NPO3). De rechten van oefenwedstrijden zijn in handen van SBS Broadcasting en die interlands zullen dus op SBS6 of Veronica worden uitgezonden. Het eindtoernooi van het WK voetbal 2018 wordt live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport.

Oranje Leeuwinnen (vrouwenvoetbal)

Jarenlang was FOX is de officiële mediapartner van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal (de Oranje Leeuwinnen). Met ingang van oktober 2017 is daar echter een einde aan gekomen, doordat de zender Veronica Tv een exclusiviteitscontract heeft afgesloten met de Oranje Leeuwinnen. Door dit contract heeft Veronica Tv de uitzendrechten gekocht van alle WK-kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen en ook van een groot aantal oefenwedstrijd. De eerste WK-kwalificatiewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen op Veronica Tv is Nederland-Noorwegen, deze wedstrijd wordt in oktober 2017 in Groningen gespeeld.

Europa League

De Europa League blijft op haar oude, vertrouwde plek: RTL7. De uitzendingen vinden doorgaans plaats op donderdagen (behalve de finale die op een zaterdag wordt gespeeld). Meestal beginnen de uitzendingen om 18u30 met een voorbeschouwing door onder meer presentator Wilfred Genee en analist Johan Derksen. Bij voorgaande edities, als er meer Nederlandse clubs aan dit toernooi deelnamen, begonnen de Europa League-uitzendingen vaak al om 18u00 met voorbeschouwing die in totaal bijna een uur lang was, met ingang van 2017-2018 is die voorbeschouwing op de Europa League dus duidelijk korter geworden.

Buitenlands voetbal: Ziggo Sport, Eurosport en FOX

De ambitieuze zender Ziggo Sport speelt ook een belangrijke rol in het Nederlandse voetbalmedialandschap. Ziggo Sport is ontstaan uit het voormalige Sport1. Eigenlijk bestaat Ziggo Sport uit twee delen. Er is een 'open net' dat Ziggo Sport heet en dat automatisch bekeken kan worden door iedereen die een digitaal tv-abonnement bij Ziggo heeft (kanaal 14). Daarnaast is er een groep betaalzenders die als merknaam 'Ziggo Sport Totaal' heeft en waarvoor men een extra abonnement moet nemen. Ziggo Sport heeft de uitzendrechten van diverse grote buitenlandse competities. Zij zenden onder meer de Spaanse competitie en de Premier League live op tv uit. Het merendeel van de wedstrijden zal te zien zijn op de betaalzenders van 'Ziggo Sport Totaal', maar er zal ook een behoorlijk aantal grote Engelse wedstrijden te zien zijn op het net 'Ziggo Sport' (kanaal 14). Op dat open net van Ziggo Sport zijn dus ook de wedstrijden van Ajax in de voorronde van de Champions League live te zien zijn.

FOX Sports zendt behalve de Nederlandse eredivisie ook veel buitenlands topvoetbal live uit. Zij hebben de uitzendrechten van onder meer de Bundesliga, de Europa League en van diverse buitenlandse bekertoernooien. Eurosport heeft de uitzendrechten van onder meer de MLS (de Amerikaanse profcompetitie) en van de Serie A (Italië).

Voetbal via een livestream in 2017-2018

Er is ook online veel voetbal live te zien via livestreams. Deze zijn onder meer te vinden op Ziggo Sport Totaal App, de FOX Sports Go App en de Eurosport Player. Om deze streams automatisch te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op deze apps te hebben. Bij Ziggo Sport Totaal is het voor mensen zonder abonnement echter wel mogelijk om via 'pay per view' naar een livestream te bekijken. Als men geen abonnement bij FOX Sports heeft, is het toch mogelijk om hun livestreams te bekijken door een 'dagpas' te kopen, die 24 uur geldig is.

Uitzendschema: voetbal live op tv in 2017-2018

Tijdens het seizoen zal hieronder een overzicht te vinden zijn van de grote voetbalwedstrijden die live op tv worden uitgezonden. Dit overzicht zal regelmatig worden geüpdatet.

Oktober 2017:


November 2017:


Juni en juli 2018:

© 2016 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Live voetbal op tv - seizoen 2013-2014Op welke tv-zenders kan men in het seizoen 2013-2014 live de wedstrijden zien van de Nederlandse eredivisie, de Uefa Cha…
WK voetbal 2018 - live op tv en livestreamWK voetbal 2018 - live op tv en livestreamHet WK voetbal 2018 vindt plaats in Rusland. De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) en de Vlaamse publiek…
Live voetbal op tv in het seizoen 2015-2016Live voetbal op tv in het seizoen 2015-2016Door welke zenders worden in het seizoen 2015-2016 de belangrijke voetbalwedstrijden live op tv uitgezonden? De grootste…
Ajax seizoen 2017-18: speelschemaAjax seizoen 2017-18: speelschemaAjax Amsterdam werd in het seizoen 2016-17 tweede in de Eredivisie, met één punt achter kampioen Feyenoord. Door de twee…
In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?Op verschillende manieren kunnen Nederlandse clubs de Europa League 2017/2018 bereiken. Dit kan via de competitie, het b…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/media/4176549/premier-league-voetbal-verhuist-van-fox-ziggo-sport.html
  • http://www.vi.nl/nieuws/sbs-verhuist-champions-league-naar-veronica.htm
  • http://www.foxsports.nl/voetbal/
  • https://ontdek.ziggo.nl/sport/ziggo-sport-tv-gids
  • http://www.nu.nl/media/4292193/knvb-beker-en-jupiler-league-veronica.html
  • http://www.ziggosporttotaal.nl/nieuws/131345-ajax-nice-live-te-zien-op-ziggo-sport.html

Reageer op het artikel "Voetbal live op tv en livestreams in het seizoen 2017-2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-10-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!