InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Old Firm: Glasgow Rangers - Celtic

Old Firm: Glasgow Rangers - Celtic

Old Firm: Glasgow Rangers - Celtic Old Firm: de wedstrijd die er in Schotland toe doet. De wedstrijd tussen de eeuwige rivalen Glasgow Rangers en Celtic wordt sinds het seizoen 2016-17 weer hervat. Na financiële wanorde werd Glasgow Rangers verbannen uit de hoogste divisie, maar na drie promoties kan de eeuwige oude strijd hervat worden. Celtic en Glasgow Rangers kwamen elkaar al 412 keer eerder tegen (voor het seizoen 2018-19). Rangers won meer van haar rivaal dan Celtic.

Oprichting

Op 6 november 1887 werd Celtic opgericht door de katholiek Broeder Walfrid, zijn echte naam was Andrew Kerins. De Ier wilde er voor zorgen dat de arme mensen aan de oostelijke kant van de stad Glasgow meer voedsel kregen. Hij wilde dit bereiken door geld in te zamelen. De eerste officiële wedstrijd die Celtic speelde was tegen haar rivaal. Haar rivaal, Glasgow Rangers, werd vijftien jaar eerder opgericht, aan de westelijke kant van Glasgow, door twee broers en twee vrienden daarvan. Sinds 1890 was er een nationale competitie, waar Rangers en Celtic aan deelnamen. Rangers won al 54 landskampioenschappen, zeven meer dan haar eeuwige rivaal.

Celtic - Glasgow Rangers: rivaliteit

Celtic en Rangers liggen beide in Glasgow. Ondanks dat zijn de twee supportersgroepen misschien wel de meest rivaliserende voetbalgroepen over heel de wereld. Beide ploegen speelden al vanaf mensenheugenis op het hoogste niveau in de Schotse Premier League. Vanaf 1976 speelde Rangers in de Premier League, tot het faillissement in 2012. In die periode werd Rangers veelvuldig kampioen, met als nummer twee Celtic. Celtic werd ook vaak kampioen in de Schotse Premier League. Vaak hadden beide teams een grote voorsprong ten opzichte van de andere clubs in de competitie. De supporters van beide clubs kunnen elkaar door de grote concurrentie niet uitstaan, maar dat komt ook door het geloof. De supporters van Celtic staan bekend als de katholieken, terwijl de supporters van de Rangers zich protestants voelen. De supporters van Rangers voelen zich echte Schotten, deze zijn vaak protestants, terwijl de Celtic-supporters (katholiek) zich meer Iers voelen. De rivaliteit is wel minder geworden. Tegenwoordig zijn er huwelijken waarbij de vrouw of de man protestant is en de ander katholiek, terwijl dit vroeger ondenkbaar was vanwege het verschil. De supporters zijn echte rivalen en gebruiken tijdens de wedstrijd daarom kwetsende spreekkoren en vermeende handgebaren tegen elkaar. Na de wedstrijd willen er nog wel eens supporters op de vuist gaan met elkaar, wat leidt tot vele gewonden en soms zelfs tot doden.

Geschiedenis Old Firm

De eerste wedstrijd die gespeeld werd tussen beide, was gelijk ook de eerste wedstrijd in het bestaan van Celtic. De gespeelde wedstrijd van 1888 werd met 5-2 gewonnen door Celtic. Vanaf 1890 speelden beide teams voor de competitie en voor bekers tegen elkaar. Door financiële wanorde werd deze reeks echter verstoord. Rangers werd teruggezet naar de vierde Schotse divisie, vanwege het faillissement. In juni 2012 werd Rangers opnieuw opgericht, met een doorstart in de vierde divisie. Na vier jaar en drie kampioenschappen speelt Rangers weer op het hoogste niveau (seizoen 2016-17), waardoor the Old Firm-derby weer in de competitie afgewerkt kan worden. De laatste ontmoeting voordat Rangers weer op het hoogste niveau speelde was voor de Schotse FA Cup. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarna beide teams nogmaals scoorden in de verlenging. Er moesten penalty's genomen worden, de spelers van Rangers deden dat beter (5-4), waardoor de supporters van Rangers weer moed kregen op een nieuw kampioenschap (in de Schotse tweede divisie).

Uitslagen Old Firm

Celtic en Glasgow Rangers speelden 412 keer eerder tegen elkaar (voor de start van het seizoen 2018-19). Voor de Schotse FA Cup kwamen beide teams elkaar 51 keer tegen. Celtic won 25 ontmoetingen, terwijl Rangers er maar zestien winnend kon afsluiten. Dat is de enige competitie waar Celtic in het voordeel is. Voor de League Cup vonden er 49 ontmoetingen plaats, waarvan er 24 werden gewonnen door Rangers. 23 keer won Celtic en twee keer eindigde de wedstrijd in een evenwicht. Voor de competitie kwamen beide teams elkaar al 312 keer tegen. 106 keer stapte Celtic winnend van het veld af, terwijl Glasgow Rangers dat 119 keer deed. In de competitie speelden beide teams 87 keer gelijk tegen elkaar. Daarmee heeft Glasgow Rangers een positiever resultaat dan Celtic.

Stadions

Beide clubs hebben mooie stadions als thuishonk. Glasgow Rangers speelt normaliter in het Ibrox Stadium. Dit stadion biedt plaats aan bijna 51.000 mensen. Het Ibrox stadium werd geopend op 30 december 1899. Het Ibrox stadium heeft echter vele ongelukken gekend, waardoor er voor gekozen was om de capaciteit te verminderen, zodat de veiligheid gegarandeerd werd. In januari 1939 waren er 118.567 mensen in het stadion om de competitiewedstrijd tegen Celtic te aanschouwen, een record.

Het stadion van Celtic heeft een capaciteit van ruim 60.000. Sinds 1892 staat het Celtic Park waar het nu nog steeds gevestigd is. In januari 1938 behaalde het stadion een recordaantal toeschouwers voor een duel tegen Rangers. Er waren 83.500 mensen op de been om Celtic te zien schitteren tegen Rangers. Door veiligheidsmaatregelen werd de capaciteit teruggeschroefd.
© 2016 - 2019 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Crystal Clear - Schoonheidsgeheim van de sterrenCrystal Clear behoort tot de favoriete schoonheidsbehandelingen van de sterren. Niemand minder dan Madonna, Gwyneth Palt…
Derby's en klassiekers; de mooiste voetbalwedstrijdenHet zijn de wedstrijden waar de harten van veel voetbalfans sneller van gaan kloppen, de strijd tussen 2 teams uit dezel…
De Oscarwinnaars 1993De Oscarwinnaars 1993De Academy Awards van het jaar 1993. De beste films van dit jaar waren Schindler's list, The piano, Philadelphia en Jura…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: En:User:Stanmar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Firm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rangers_Football_Club
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Celtic_F.C.
  • http://www.soccerbase.com/teams/team.sd?team_id=512&team2_id=2104&teamTabs=h2h
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Celtic_Park
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ibrox_Stadium

Reageer op het artikel "Old Firm: Glasgow Rangers - Celtic"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 18-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!