InfoNu.nl > Sport > Voetbal > De tien beste voetballers uit de 20e en 21e eeuw

De tien beste voetballers uit de 20e en 21e eeuw

De tien beste voetballers uit de 20e en 21e eeuw De wereld is in de ban van voetbal, maar dat is ze al langer. Eerst werd er nog gevoetbald met propjes, later werden er leren voetballen ontwikkeld. Iedereen kent iemand die uitstekend een balletje kan trappen, maar wie zijn nu de vijf beste voetballers uit de 20e eeuw en de vijf beste uit de 21e eeuw? Het World Soccer magazine maakt op basis van de mening van anderen lijsten over de beste voetballers of trainers.

Lijsten beste voetballers ter wereld

De lijst met de tien beste voetballers ter wereld is gebaseerd op een Engels voetbaltijdschrift. Sinds 1982 nomineert World Soccer magazine de beste voetballers en trainers van het jaar. Het World Soccer magazine is gespecialiseerd in het voetbal en is een onderdeel van European Sports Media. Het tijdschrift wordt geschreven door echte voetbaldeskundigen. De lijsten die World Soccer uitgeeft komen vaak tot stand door naar de mening van anderen te vragen.

De eerste lijst is gebaseerd op de honderd beste voetballers van de twintigste eeuw en is gepubliceerd in december 1999. De andere lijst is ook samengesteld door World Soccer. De World Soccer riep eind 2009 uit welke voetballers het beste van het afgelopen decennium waren. Er kan op basis van het magazine een selectie worden gemaakt van de vijf spelers uit de 20e eeuw en vijf spelers uit de 21e eeuw. De voetballers zijn niet gerangschikt op prestaties, maar op alfabet. Dit zijn de vijf beste voetballers uit de twintigste eeuw:

Naam Nationaliteit Positie Wedstrijden (doelpunten) als international
Franz BeckenbauerDuitsCentrale verdediger103 (14)
Johan CruyffNederlandsMiddenvelder48 (33)
Diego MaradonaArgentijnsAanvallende middenvelder91 (34)
PeléBraziliaansSpits91 (77)
Michel PlatiniFransAanvallende middenvelder72 (41)

Dit zijn de vijf beste voetballers uit de 21e eeuw volgens het World Soccer magazine.
Naam Nationaliteit Positie Wedstrijden (doelpunten) als international
Thierry HenryFransSpits123 (51)
KakáBraziliaansAanvallende middenvelder92 (29)
Lionel MessiArgentijnsRechtsbuiten135 (68)*
RonaldinhoBraziliaansAanvallende middenvelder97 (33)
Cristiano RonaldoPortugeesLinksbuiten162 (95)*

*: deze voetballers zijn in 2019 nog actief als international. Wedstrijden en doelpunten bijgewerkt tot en met 20 oktober 2019

Beste spelers 20e eeuw

Franz Beckenbauer

De enige Duitse speler in de lijst is Franz Beckenbauer. Opvallend is dat hij een centrale verdediger van beroep was. Hij was veelzijdig en nam de bal vaak mee over de middenlijn, iets wat nog weinig voorkwam in het voetbal. Beckenbauer speelde in het begin van zijn carrière dertien jaar voor Bayern München. Daar speelde hij ruim vierhonderd wedstrijden. Als verdediger scoorde Beckenbauer nog regelmatig. Zestig keer trof hij doel in die periode. Daarna vertrok Beckenbauer voor een aantal seizoenen naar Amerika. Na honderd wedstrijden gespeeld te hebben kwam hij terecht bij de Duitse club Hamburger SV. Na een paar seizoenen sloot hij zijn carrière af bij diezelfde Amerikaanse club als waar hij eerder al naartoe ging; New York Cosmos. Beckenbauer werd met Duitsland één keer Europees (1972) en één keer Wereld Kampioen (1974). Met Bayern München werd Beckenbauer vier keer kampioen in Duitsland, na eerst nog in de Tweede Bundesliga actief te zijn geweest.

Johan Cruyff

Johan Cruyff is de enige Nederlandse voetballer in deze lijst van de tien beste voetballers ter wereld. De Nederlander speelde bijna heel zijn carrière voor Ajax, maar ging daar na negen jaar weg. Hij speelde daar 318 wedstrijden en scoorde 250 keer. Daarna ging hij voor de Spaanse club FC Barcelona spelen. Na zes seizoenen FC Barcelona ging hij langs bij een aantal Amerikaanse clubs. Hij kwam terug naar Nederland en speelde twee jaar voor Ajax, waarna hij nog twee jaar voor aartsrivaal Feyenoord ging spelen. Johan Cruyff werd twee keer topscoorder in de Eredivisie en werd in totaal negen keer kampioen van Nederland (met Ajax en Feyenoord samen). Daarnaast werd Cruyff ook buiten Nederland erg gewaardeerd, hij werd drie keer Europees voetballer van het jaar.

Diego Maradona

Pluisje, zoals Diego Maradona liefkozend genoemd werd, versleet als voetballer een aantal grote clubs. In zijn geboorteland Argentinië speelde hij voor Argentinos Juniors en Boca Juniors, waarna hij opgepikt werd door Barcelona. Na drie jaar Barcelona haalde Napoli uit Italië hem op. Daar werd Maradona enorm gewaardeerd, wat hij uitbetaalde in veel doelpunten. In 259 wedstrijden scoorde hij 115 keer. Daarna kwam zijn carrière langzaam ten einde, met als laatste club Boca Juniors in 1997. In 1986 werd Maradona Wereld Kampioen. Zijn Argentijnse landgenoot (Messi) lukte dat nog niet, wel maakte Maradona minder goals dan Lionel Messi.

Pelé

Edson Arantes do Nascimento, ook wel Pelé genoemd, wordt gezien als beste voetballer aller tijden. Pelé speelde ruim 1000 wedstrijden in clubverband, naast zijn interlandcarrière voor Brazilië. Pelé behoort tot één van de weinige voetballers die bijna één op één liep qua doelpunten. Hij heeft een ratio van 0,94. Dat betekent dat hij in één wedstrijd 0,94 keer scoorde. Pelé speelde geruime tijd bij de Braziliaanse club Santos. Hij speelde van 1956 tot en met 1974 ruim 600 wedstrijden voor Santos. Daarna speelde hij nog drie jaar voor de Amerikaanse club New York Cosmos. Met het Braziliaanse elftal werd Pelé drie keer wereldkampioen.

Michel Platini

Michel Platini, van Franse afkomst, was ongeveer vijftien jaar actief in het voetbal. Als aanvallende middenvelder speelde hij eerst bij AS Nancy in Frankrijk (van 1972 tot 1979), waarna hij drie seizoenen voor Saint-Étienne speelde. Hij speelde in Frankrijk bijna driehonderd wedstrijden en scoorde bijna 150 keer. Na tien seizoen in Frankrijk gevoetbald te hebben vertrok hij naar Juventus (Italië). Daar speelde hij bijna 150 wedstrijden en liet hij bijna zeventig keer het net bollen. Platini werd twee keer verkozen tot beste voetballer ter wereld (1984, 1985). Hij werd in die tijd ook drie keer topscoorder van de Serie A. In 1984 werd Frankrijk met Platini Europees Kampioen, hij werd topscoorder van het toernooi met negen doelpunten achter zijn naam.

Beste spelers 21e eeuw

Thierry Henry

De Franse spits begon zijn carrière bij AS Monaco. Daar speelde hij 105 wedstrijden en scoorde daarin twintig doelpunten. Toen vertrok hij, na vier jaar in Monaco gebivakkeerd te hebben, naar Juventus. Dat werd geen groot succes. Daarna pikte Arsenal hem op, waar hij acht seizoenen lang in de schijnwerpers stond. Hij speelde ruim 250 wedstrijden waarin hij 174 keer scoorde. In 2007 vertrok hij voor drie jaar naar FC Barcelona. Daar pikte hij nog 80 wedstrijden mee, waarna hij in Amerika ging voetballen. In vier jaar tijd speelde hij daar nog 135 wedstrijden en hij scoorde daarin 52 keer.

Kaká

De Braziliaanse voetballer Kaká begon zijn profcarrière in Brazilië bij São Paulo. Daar speelde hij drie jaar, waarna hij de overstap maakte naar AC Milan. Met AC Milan won hij in zes seizoenen één keer de nationale competitie, eenmaal de Champions League en één keer de Italiaanse beker. Daarna stond Real Madrid op de stoep. In Madrid kwam hij vier seizoenen in actie. Hij won in 2012 samen met Real Madrid het Spaanse kampioenschap en won in 2011 de Copa del Rey. Na Real Madrid speelde hij nog een jaar voor AC Milan, een jaar voor São Paulo en hij speelt sinds 2015 voor Orlando City. Als international won hij samen met Brazilië in 2002 het Wereld Kampioenschap.

Lionel Messi

Lionel Messi, 170 centimeter groot, speelt al sinds het begin van zijn carrière voor de Spaanse club FC Barcelona. Barcelona haalde hem op bij de Argentijnse club Newell's Old Boys. Met FC Barcelona won Lionel Messi vier keer de Champions League, daarnaast werd hij negen keer kampioen van Spanje. Met Argentinië werd Messi nog geen wereldkampioen (tot en met 2019), iets wat nog ontbreekt in zijn imposante carrière. Hij pakte zilver op het WK van 2014. Als voetballer behaalde hij vijf keer de Ballon d'Or, prijs voor beste voetballer van de wereld. Hij speelde tot juli 2019 bijna 700 wedstrijden voor Barcelona, waar hij al over de 600 keer scoorde.

Ronaldinho

Ronaldo de Assís Moreira, ook wel Ronaldinho, werd gezien als beste voetballer in de eerste tien jaar van de 21e eeuw volgens World Soccer. Ronaldinho was een sierlijke voetballer, hij had een goed balgevoel en kan de bal plaatsen waar hij maar wilde. Ronaldinho begon in 1998 zijn profcarrière bij Grêmio in Brazilië. Daar speelde hij in zijn laatste seizoen (1999-2000) 49 wedstrijden waarin hij 41 keer scoorde. Hij vertrok voor twee seizoenen naar Paris Saint-Germain. Daar speelde hij maar twee jaar, totdat FC Barcelona op de stoep stond. Ronaldinho vertrok voor vijf seizoenen naar Barcelona en beleefde daar, samen met onder andere Thierry Henry, Lionel Messi en Eto'o zijn beste dagen. Daarna vertrok hij voor drie seizoenen naar AC Milan. Na AC Milan (2010-2011) verloor de wereld hem uit het zicht. Hij ging spelen in zijn vaderland en later nog in Mexico. Met Brazilië werd hij, samen met Kaká, wereldkampioen. In 2006 won hij de Champions League.

Cristiano Ronaldo

De Portugese voetballer Cristiano Ronaldo heeft een langere weg afgelegd dan de twee beste voetballers ter wereld. Ronaldo begon bij Sporting Portugal. Ondanks zijn niet al te goede prestaties, werd hij opgepikt door het Manchester United van Sir Alex Ferguson. In Manchester werd Ronaldo een ster. Hij speelde daar bijna driehonderd wedstrijden met meer dan honderd goals. Hij won één keer de Champions League met Manchester United en deed dat vier keer met Real Madrid. In Madrid speelde hij bijna 450 wedstrijden en scoorde hij 450 keer. Daarnaast werd hij met Portugal Europees kampioen in 2016 en winnaar van de Nations League in 2019. In 2008, 2013, 2014, 2016 en 2017 werd Ronaldo verkozen tot beste speler van de wereld. Sinds de zomer van 2018 speelt Ronaldo bij Juventus in Italië.
© 2016 - 2019 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Top 10 rijkste voetballers ter wereld (2017)Top 10 rijkste voetballers ter wereld (2017)De top tien rijkste voetballers hebben vooral veel te danken aan mega contracten met sponsors zoals: Nike, Puma en Adida…
Top 10 best betaalde voetballersTop 10 best betaalde voetballersCrisis blijkt er niet te heersen in voetbal. Topspelers verdienen dan ook enkele miljoenen per jaar. Maar wie verdient n…
SC Cambuur uit Leeuwarden in computerspel FIFA 14SC Cambuur uit Leeuwarden in computerspel FIFA 14Het voetbalteam van SC Cambuur zit voor het eerst sinds 2000 in het computerspel FIFA van EA Sports. Editie 14 van het s…
De best betaalde sporters ter wereldDe best betaalde sporters ter wereldVan alle sportteams ter wereld verdienden de Europese voetbalteams in 2011 het meeste. En van alle sporters verdienden i…
Bronnen en referenties
  • http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=92354
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pel%C3%A9
  • https://en.wikipedia.org/wiki/World_Soccer_(magazine)#The_100_Greatest_Players_of_the_20th_Century
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cristiano_Ronaldo
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Diego_Maradona
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Franz_Beckenbauer
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Michel_Platini
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thierry_Henry

Reageer op het artikel "De tien beste voetballers uit de 20e en 21e eeuw"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 20-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!