Atlantic League: idee voor internationale voetbalcompetitie

Atlantic League: idee voor internationale voetbalcompetitie Een internationale competitie om de grote, rijkere landen bij te houden. Dat is het hoofdidee van de Atlantic League. Het idee voor een Atlantic League was in het leven geroepen toen het voortaan te voorspellen was welke clubs de kwartfinales van de Champions League zouden bereiken. Die clubs hebben de middelen om zover te komen, terwijl de kans klein is dat een club zoals PSV, FC Kopenhagen of Celtic ooit een plek in de kwartfinales van de Champions League zal verdienen. Daarom speculeren deze clubs anno 2016 om een internationale competitie te beginnen met elkaar, zodat de spelers van die clubs meer weerstand krijgen in die competitie dan in hun nationale competitie.

Atlantic League

De Atlantic League is een concept, waarbij teams meedoen aan een internationale competitie. Deze internationale competitie kan je zien als een Eredivisie, alleen dan niet voor clubs die alleen uit Nederland komen, maar vooral uit Noordwest-Europa. Deze competitie is bedoeld om in Europa weer een grotere betekenis te hebben. Dat willen de clubs bereiken door met grotere teams tegen elkaar te spelen, zodat die clubs meer weerstand krijgen.

Het begin

Rond het jaar 2000 werd er door PSV een plan opgesteld om uit de eigen competitie te starten. Die competitie werd destijds bedacht om grotere spelers te kunnen blijven betalen. Destijds werd het al lastiger om grote buitenlandse spelers vast te leggen. Eigenlijk het probleem dat zich anno 2016 nog steeds in Nederland voordoet. De transfermarkt is nog meer ontploft dan in 2000 het geval was. De competitie die in 2000 bedacht was, was bedoeld om met grotere clubs van kleinere landen een topcompetitie te vormen. Deze competitie was in veel verder stadium dan de Atlantic League is in 2016, maar werd destijds 'verpest' door de KNVB, die het niet zag zitten.

Ideeën

De Atlantic League is bedoeld om de grotere, rijkere clubs tegen te gaan. Anno 2016 spelen de Nederlandse clubs in hun eigen competitie, evenals de andere clubs die hiervoor in aanmerking komen. Om toe te treden tot de Atlantic League is het noodzakelijk om uit je eigen competitie te stappen.

Weerstand

De competities waar het grote geld zit hebben veelal betere spelers. Doordat je als grote club in een grote competitie speelt, kom je betere spelers tegen, waardoor je als speler meer weerstand krijgt, waar je beter van wordt en van leert. De grote clubs in de kleinere competities willen ook meer weerstand creëren. Ze willen meer weerstand creëren omdat ze denken dat ze daar beter van gaan worden, omdat ze nu soms tegen spelers spelen die minder goed zijn, waar je minder van leert.

Ticketverdeling Champions League

Sinds de invoering van de Champions League wordt er door de UEFA (de organisator van de Champions League) altijd gebruik gemaakt van een ticketverdeling. Deze verdeling van de tickets zorgt ervoor dat de grotere competities meer plaatsen hebben in de Champions League terwijl de kleinere competities het moeten doen met één of twee tickets per competitie. In oktober 2016 werd het vuurtje nog maar even aangewakkerd in de media, zodat er weer aandacht voor de kleinere competities kwam. Toen kondigde de Europese voetbalbond namelijk aan dat er vanaf het seizoen 2018/19 meer tickets komen voor de grotere competities. Dat idee viel natuurlijk alleen goed bij de grotere competities als de Premier League (Engeland), de Bundesliga (Duitsland) en La Liga (Spanje).

TV-rechten

Een belangrijk punt in het concept van de Atlantic League is de tv-rechten. De tv-rechten worden gebruikt om zenders als FOX Sports de wedstrijden uit te laten zenden. Daarvoor mogen de clubs geld verdelen. In Nederland zijn er anno 2016 een hoop mensen die een FOX Sports-abonnement hebben, waardoor de clubs daarvan mee profiteren. Als er een competitie komt met clubs uit landen als Schotland, Zweden en Noorwegen is de reistijd ontzettend lang en beginnen de fans dit idee niet meer leuk te vinden, omdat ze liever een eigen competitie hebben. Het idee van de Atlantic League wordt door veel fans natuurlijk gezien als een stapje naar beneden, omdat je uit je eigen competitie moet stappen, omdat de weerstand niet groot genoeg is. In Nederland houdt men van zijn eigen competitie, terwijl dat in de Scandinavische landen wat minder is. De Atlantic League is juist bedoeld voor dat stapje hogerop, om niet verder uit het zicht van de grote competities te raken.

Clubs Atlantic League

Dit zijn de clubs die in de media verschenen en stelden dat ze er serieus over nadenken om samen een eigen competitie op te richten:
 • FC Kopenhagen (Denemarken)
 • Malmö FF (Zweden)
 • Rosenborg BK (Noorwegen)
 • HJK Helsinki (Finland)
 • Celtic (Schotland)
 • Rangers (Schotland)
 • PSV Eindhoven (Nederland)
 • Ajax (Nederland)
 • Feyenoord (Nederland)
 • Club Brugge (België)
 • Anderlecht (België)

Voordelen

De voordelen zitten hem vooral in de competities die nu amper tickets hebben voor de Champions League en Europa League. Competities als die van Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en Schotland hadden in de Champions League van 2016 samen maar vier tickets te verdelen. De Nederlandse clubs konden in totaal twee teams de voorronde of de groepsfase in sturen, evenals België. De voordelen zitten hem vooral in de competities van de Scandinavische landen. Deze competities mogen niet zo veel tickets verdelen maar hebben wel een aantal grote clubs, maar hebben in hun eigen competitie veel slechte clubs. Deze grote clubs willen dus meer weerstand in een betere competitie. Zo proberen ze via een grotere competitie weer aan te haken op Europees gebied.

Nadelen

De nadelen voor de Atlantic League liggen vooral bij Nederland en België. Deze twee landen mogen beide (in 2016) twee Champions League-tickets verdelen. Deze zullen dus wel in een kwalitatief betere competitie terechtkomen maar leveren misschien wel een aantal tickets in. Een ander nadeel zijn de te verdelen Champions League- en Europa League-tickets. Deze zullen in een competitie van tien à vijftien clubs waarschijnlijk alleen bij de eerste drie, vier clubs terecht komen, als de UEFA al meewerkt. Want als de UEFA niet meewerkt en geen tickets verleent, kan het idee de prullenbak in, want dan heeft het geen zin om je in Europa te bewijzen.
© 2016 - 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?Op verschillende manieren kunnen Nederlandse clubs de Europa League 2017/2018 bereiken. Dit kan via de competitie, het b…
Voetbal en diens competitiesVoetbal en diens competitiesVoetbal is s werelds bekendste teamsport. Het wordt wereldwijd in verschillende landen en op diverse niveaus gespeeld.…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…

De Europese voetbaltoernooien en hun record-winnaarsDe Europese voetbaltoernooien en hun record-winnaarsIn Europa bestaan drie belangrijke voetbaltoernooien, de UEFA Champion's League, de UEFA Europa League en de UEFA Superc…
Ajax 2010-2011: Eindelijk de 'derde ster'Ajax 2010-2011: Eindelijk de 'derde ster'Na zeven jaar zonder landstitel werd Ajax dit seizoen weer eens kampioen. Het was de dertigste titel voor de Amsterdamme…
Bronnen en referenties
 • https://www.theguardian.com/football/2016/oct/14/atlantic-league-football-europe-scotland-scandinavia-belgium
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_League_(football)

Reageer op het artikel "Atlantic League: idee voor internationale voetbalcompetitie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 10-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!