Zeeburgia: gespecialiseerd in opleiden voetballers

Zeeburgia: gespecialiseerd in opleiden voetballers AVV Zeeburgia is een Amsterdamse voetbalclub die regelmatig jeugdspelers aflevert aan de profclubs in de hoogste divisies van Nederland. Zeeburgia zelf is een amateurvoetbalclub. Dat komt mede doordat alle talenten worden weggeplukt door de betaald voetbalclubs. Ajax Amsterdam heeft een samenwerking met Zeeburgia. Jaarlijks levert Zeeburgia ongeveer 20 tot 25 jeugdspelers aan BVO's (Betaald Voetbal Organisaties).

Geschiedenis Zeeburgia

Op 28 juni 1919 zag de voetbalclub uit Amsterdam (Amsterdam-Oost) het levenslicht. De voetbalclub Zeeburg was officieel ontstaan. De heren Rijk van Wageningen, Teun Pronk, Jan van de Anker en Jan Looyen hadden mede dankzij een politieagent besloten om een eigen voetbalclub op te richten. De politieagent vond de jongens maar een last aan het been en had ze liever weg. Een jaar na de oprichting werd de voetbalclub Zeeburgia genoemd.

De A1, B1, C1 en D1 zijn belangrijke teams voor Zeeburgia. Deze teams spelen tegen de Betaald Voetbal Organisaties, zoals tegen Feyenoord en de Graafschap. Omdat de jeugdspelers zo hoog spelen, treffen ze moeilijkere tegenstanders, waar ze sneller van leren en zich zo makkelijker kunnen ontwikkelen. De BVO's kunnen op hun tijd ervoor zorgen dat de jeugdspelers eenvoudig in kaart gebracht kunnen worden door de scouting. Zeeburgia heeft een samenwerkingsverband met Ajax en had eerder een overeenkomst met AZ, FC Volendam, sc Heerenveen en FC Utrecht.

Twee bekende keepers die vroeger in de jeugdopleiding van Zeeburgia voetbalden, maar anno 2017 niet meer voetballer zijn, zijn de keepers Stanley Menzo en Khalid Sinouh. Stanley Menzo speelde drie jaar (van 1980 tot 1983) in de jeugdopleiding van Zeeburgia, waarna hij door Ajax opgepikt werd. Stanley Menzo was doelman, eveneens Sinouh en speelde zes interlands voor het Nederlands Elftal. Khalid Sinouh was ook een doelman, alleen werd hij minder bekend dan Menzo. De ex-doelman speelde vooral bij kleinere clubs in Nederland en had uiteindelijk vier interlands op zijn naam staan voor Marokko.

Het eerste elftal

Het eerste elftal van Zeeburgia is minder bekend dan de doorsnee professionele voetbalclubs. Dat is ook logisch als de beste voetballers uit de jeugd al gauw vertrekken richting de beste teams uit Nederland. Zeeburgia heeft twee eerste teams in de voetbalpiramide, eentje in de zaterdagcompetitie en één in de zondagcompetitie.

De competitieresultaten voor de zaterdagcompetitie zijn positiever geworden in de loop van de jaren. Waar eerst nog werd gevoetbald in de vijfde klasse speelt Zeeburgia vanaf het seizoen 2017-18 in de vierde klasse. In de jaren 80 speelde het eerste elftal nog wedstrijden in de Hoofdklasse (twee klassen onder Jupiler League), maar anno 2019 is de eerste klasse de competitie waar Zeeburgia voetbalt. De eerste klasse is het niveau onder de Hoofdklasse.

Bekende oud-voetballers Zeeburgia in Eredivisie

Een aantal voetballers die Zeeburgia heeft voortgebracht spelen in het seizoen 2018-19 in de Eredivisie:
 • Adam Maher
 • Dabney dos Santos
 • Oussama Tannane
 • Marko Vejinović
 • Furdjel Narsingh

Toelichting carrière ex-Zeeburgianen

Adam Maher speelde vier seizoenen voor Zeeburgia, waarna hij door AZ werd opgepikt. Na zijn verblijf bij AZ speelde hij voor PSV, waardoor hij in het seizoen 2016-17 gestald werd in Turkije bij Osmanlispor. Na een aantal seizoenen bij PSV liep zijn contract af en ging hij terug naar Alkmaar. Maher speelde vijf interlands voor Oranje tot en met het seizoen 2018-19.

Dabney dos Santos maakte de stap van Zeeburgia naar AZ. Bij AZ kwam zijn talent weinig uit de verf, waardoor hij voor een verblijf bij Heracles Almelo koos in de zomer van 2018. Een andere ex-Zeeburgiaan Oussama Tanane speelt in het seizoen 2018-19 voor FC Utrecht. In zijn jongere jaren werd hij door Ajax opgepikt bij Zeeburgia. Door Saint-Étienne werd hij in de zomer van 2018 verhuurd aan FC Utrecht, waar hij onder Dick Advocaat een plekje kreeg in de basiself.

Marko Vejinović speelt bij AZ, waar hij in de zomer van 2018 een contract tot de zomer van 2022 tekende. Eerder speelde hij voor Feyenoord, maar daar lukte hem het niet om een basisplek te veroveren. Een andere Zeeburgiaan, Furdjel Narsingh, broer van Luciano Narsingh, speelt bij De Graafschap in het seizoen 2018-19. Hij werd in 2005 opgepikt door AZ, dat hem van Zeeburgia overnam.

Bekende oud-voetballers Zeeburgia buitenland

Een aantal bekende oud-voetballers van Zeeburgia voetballen in het buitenland.
 • Luciano Narsingh
 • Joshua Brenet
 • Kenny Tete
 • Ryan Donk
 • Timothy Fosu-Mensah

Toelichting carrière ex-Zeeburgianen

Luciano Narsingh is veruit de bekendste ex-Zeeburgiaan in binnenland en werd geboren in Amsterdam-Oost, waar hij onder andere met zijn broertje Furdjel en vriend Assaidi regelmatig voetbalde (beide voetbalden ook voor Zeeburgia). Narsingh begon bij ASV Fortius, waarna hij voor Ajax gescout werd. Ajax zag het niet in hem zitten, waarna hij voor AZ kwam te spelen. AZ zag het talent ook niet in de nog jonge Narsingh, waarop Narsingh besloot voor Zeeburgia te gaan voetballen. Sc Heerenveen pikte hem op, waarna hij op zestienjarige leeftijd naar Friesland verhuisde.

Joshua Brenet maakte de overstap van Zeeburgia naar PSV. Hij speelde eerst voor Roda JC, maar daar werd hij als aanvaller niet goed genoeg bevonden. Bij FC Omniworld en ASC Waterwijk slaagde hij niet, waarna AVV Zeeburgia hem oppikte. Brenet debuteerde voor PSV in een Europese wedstrijd tegen Napoli. Brenet viel op in de jeugd tijdens internationale wedstrijden. Brenet is evenals Narsingh international voor Nederland. Na zijn periode bij PSV werd hij verkocht aan het Duitse Hoffenheim.

Ook Kenny Tete is international voor Nederland. Hij speelde tot en met 2018 twaalf interlands. De rechtsbenige verdediger werd in 2005 opgepikt bij Zeeburgia. Sinds dat hij bij Zeeburgia stopte, kwam hij uit voor stadgenoot Ajax. Na een enigszins mislukte periode bij Ajax pikte Olympique Lyon hem op.

RKC Waalwijk pikte Ryan Donk op bij Zeeburgia, terwijl Timothy Fosu-Mensah wel door Ajax werd opgepikt. In het seizoen 2018-19 speelt Fosu-Mensah voor Fulham in de Premier League, terwijl Ryan Donk uitkomt voor Galatasaray.
© 2017 - 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koper en de koperdievenKoper en de koperdievenHet is een plaag, een kostbare zaak en nog gevaarlijk bovendien. Koperdieven slopen de bliksemafleiders en koperen regen…
Club Brugge vs Anderlecht, onderlinge duels sinds 2004Club Brugge vs Anderlecht, onderlinge duels sinds 2004Club Brugge - Anderlecht is al decennia lang dé klassieker in het Belgische voetbal tussen de twee Belgische ploegen met…
Ajax 1956-1957: De eerste kampioen van de eredivisieAjax 1956-1957: De eerste kampioen van de eredivisieIn het seizoen 1956-1957 kreeg de hoogste afdeling van het voetbal in Nederland de naam eredivisie. Ook Ajax had zich ve…
Wat is G-voetbal en wie kunnen er in het G-voetbal spelen?G‑voetbal is bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun…

Ajax 1960-1961: Henk Groot bezorgt Ajax de KNVB-bekerAjax 1960-1961: Henk Groot bezorgt Ajax de KNVB-bekerNa achttien jaar bereikte Ajax weer eens de finale van de KNVB-beker. De laatste maal dat de Amsterdammers in de eindstr…
Ajax 1982-1983: Johan Cruijff neemt afscheid met de bekerAjax 1982-1983: Johan Cruijff neemt afscheid met de bekerAjax speelde in dit seizoen acht wedstrijden voor de KNVB-beker waarvan er eigenlijk maar één de naam thriller verdiende…
Bronnen en referenties
 • http://www.zeeburgia.nl/412/historie/
 • http://www.zeeburgia.nl/459/bvo/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/AVV_Zeeburgia
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kenny_Tete
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stanley_Menzo
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Luciano_Narsingh
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oussama_Assaidi

Reageer op het artikel "Zeeburgia: gespecialiseerd in opleiden voetballers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 09-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!