CONCACAF Gold Cup 2021: landen

CONCACAF Gold Cup 2021: landen Van 10 juli tot en met 1 augustus 2021 wordt de zestiende editie afgewerkt van de CONCACAF Gold Cup. De Gold Cup van 2021 wordt gespeeld door zestien landen die uitkomen voor de CONCACAF. De CONCACAF herbergt landen in Noord- en Midden-Amerika en ook landen uit de Caraïben. Landen dienen zich te kwalificeren middels een kwalificatie. Suriname doet in 2021 voor het eerst mee aan de Gold Cup. Welke landen doen er nog meer mee?

Geschiedenis Gold Cup

De huidige vorm van de Gold Cup bestaat pas sinds 1991. Maar om het idee van dit toernooi te bekijken, is het essentieel om terug in de tijd te gaan. In de jaren 40 werd er namelijk al een toernooi georganiseerd, destijds het NAFC-kampioenschap. Het NAFC-kampioenschap werd georganiseerd in 1947, 1949, 1990 en 1991. De 'opvolger' van het NAFC-kampioenschap, het zogeheten CCCF-kampioenschap, werd tien keer georganiseerd van 1941 tot 1961. Het CCCF-kampioenschap werd eerder opgezet dan het NAFC-kampioenschap maar werd tussentijds stopgezet. Het land met de meest behaalde titels tijdens CCCF-kampioenschap is Costa Rica, zeven keer was het land de beste uit haar regio.

Vanaf 1963 tot en met 1989 werd het CONCACAF-kampioenschap georganiseerd. In tien edities wisten Costa Rica en Mexico drie keer het kampioenschap te winnen. Vanaf 1991 stopten de veranderende naamgevingen. Sinds 1991 werden er vijftien edities gespeeld van de Gold Cup. Alle edities werden georganiseerd in de Verenigde Staten, met af en toe een land dat hielp met de organisatie. Mexico mocht aan alle edities deelnemen, evenals het gastland, de Verenigde Staten. Beide landen deden al vijftien maal mee. Canada, Honduras en Costa Rica volgen met veertien participaties. Het is niet gek dat Mexico de meeste kampioenschappen gewonnen heeft, want ze deed ook het vaakst mee van alle landen. Mexico behaalde acht keer de titel van de beste op de Gold Cup. De laatste keer dat Mexico het kampioenschap won, was tijdens de editie van 2019. De Verenigde Staten werd zes maal winnaar, voor het laatst in 2017. Canada mocht één keer voor de overwinning tekenen (2000). Geen enkel ander land dan die drie landen won ooit de Gold Cup.

CONCACAF

De CONCACAF is de voetbalbond voor de delen Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben. (Frans-)Guyana en Suriname, gelegen in Zuid-Amerika, zijn ook onderdeel van de CONCACAF, die uit veertig landen bestaat. Zestien van de landen die aangesloten zijn bij de CONCACAF, doen mee aan de Gold Cup van 2021. De CONCACAF werd opgericht in 1961, en heeft sindsdien bijna iedere twee jaar een Gold Cup georganiseerd. De laatste keer dat er geen twee jaar tussen twee edities zat, was van 2002 naar 2003.

CONCACAF Gold Cup 2021

De groepsfase van de Gold Cup van 2021 start op 10 juli 2021 met de eerste groepswedstrijd in groep A. Er zijn in totaal vier groepen van vier landen. De beste twee landen uit iedere groep gaan door naar de kwartfinale. Op 1 augustus 2021 is het toernooi afgelopen. Het toernooi wordt doorgaans iedere editie in de Verenigde Staten gehouden, wat in 2021 waarschijnlijk ook het geval is.

Landen

Aan de Gold Cup van 2021 doen zestien landen mee. In 2019 werd voor het eerst gespeeld met zestien landen in de groepsfase. De landen die meedoen, hebben zich moeten plaatsen door een goede prestatie neer te zetten in de kwalificatie voor de Gold Cup of in de Nations League van de CONCACAF. De landen die zich plaatsten door goede prestaties in de Nations League:
 • Canada
 • Honduras
 • Grenada
 • Jamaica
 • Verenigde Staten
 • Mexico
 • El Salvador
 • Costa Rica
 • Curaçao
 • Martinique
 • Suriname
 • Panama

Suriname kwalificeerde zich in 2019 voor het eerst voor het Gold Cup toernooi. Het enige land, naast Suriname, dat zich via de Nations League kwalificeerde, en niet meedeed in 2019, is Grenada. Dat land deed voor het laatst mee in 2011. Grenada kwam nooit verder dan de groepsfase van het toernooi. Curaçao doet voor de derde keer mee in 2021. In 2019 eindigde Curaçao in de kwartfinales, de beste prestatie van de in totaal twee gespeelde edities.

De andere vier landen moeten zich kwalificeren via een Gold Cup-kwalificatie, die wordt gespeeld in de week voorafgaand aan de Gold Cup van 2021 als een soort voorbereidend toernooi. Uit de volgende vier wedstrijden uit de tweede ronde, mag één land meedoen:
 • Guadeloupe / Saint Vincent and the Grenadines - Haïti
 • Barbados / Guyana - Trinidad en Tobago
 • Bahamas / Frans Guyana - Bermuda
 • Guatemala / Montserrat - Cuba

Speelschema

Doordat nog onbekend is waar het toernooi wordt gehouden, is het speelschema ook nog onbekend. Zodra het speelschema bekend is, wordt deze toegevoegd.

Gold Cup 2019: vorige editie

De landen die het vaakst meededen aan de Gold Cup stonden in 2019 tegen elkaar in de finale. Mexico en de Verenigde Staten werden beide eerste in de groepsfase. De Verenigde Staten rekenden binnen negentig minuten af met Curaçao en Jamaica, in respectievelijk de kwart- en halve finale. Mexico kende meer problemen richting de finale. Costa Rica werd in de kwartfinale pas na penalty's verslagen. Haïti werd verslagen in de verlenging van de wedstrijd, nadat een doelpuntloos gelijkspel geen uitkomst bood. De laatste keer dat beide landen in de finale stonden, was in 2011. Toen won Mexico met 4-2 van Amerika. Mexico was in 2019 met 1-0 te sterk voor de Verenigde Staten. Jonathan Dos Santos scoorde in de 73e minuut de enige goal.
© 2017 - 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom je aan gold of goud in Hearthstone?Hoe kom je aan gold of goud in Hearthstone?Hearthstone is een online trading card game van Blizzard. Het staat volledig in het teken van World of Warcraft en is gr…
Beleggen in goud met de iShares Physical Gold-ETFBeleggen in goud met de iShares Physical Gold-ETFDe iShares Physical Gold-ETF is een ideaal product voor de belegger die wil investeren in het edelmetaal goud, zonder di…
Canada: de koop en verkoop van de Canadian Gold Maple LeafCanada: de koop en verkoop van de Canadian Gold Maple LeafEr is veel geld te verdienen met koop en verkoop van de Canadian Gold Maple Leaf. De gouden munt is uitgegeven door Cana…
MasterCard Creditcard: waar aanvragen?MasterCard Creditcard: waar aanvragen?De creditcards van MasterCard behoren tot de meest gebruikte ter wereld. Voor vele mensen is een creditcard een ideale b…

Ajax 1959-1960: Beslissingsduel brengt Ajax de landstitelAjax 1959-1960: Beslissingsduel brengt Ajax de landstitelNa een spannende competitie eindigden Ajax en Feijenoord samen op de eerste plaats in de eredivisie. Daar het doelsaldo…
Ajax 1979-1980: Kampioen van de armoedeAjax 1979-1980: Kampioen van de armoedeTrainer Cor Brom, die vorig jaar met Ajax de dubbel pakte, werd al vrij snel in dit seizoen door de matige resultaten on…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_CONCACAF_Gold_Cup
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2021_CONCACAF_Gold_Cup
 • https://en.wikipedia.org/wiki/CONCACAF_Gold_Cup_records_and_statistics

Reageer op het artikel "CONCACAF Gold Cup 2021: landen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 01-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!