InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Danny Blind, carrière als speler en trainer

Danny Blind, carrière als speler en trainer

Danny Blind, carrière als speler en trainer Dirk Fransiscus (Danny) Blind is een van de meest succesvolle clubvoetballers aller tijden. Als speler van Ajax wist Danny Blind alle Europese clubprijzen te winnen en daarbij werd ook de Wereldbeker voor clubs in de wacht gesleept. Blind speelde 42 interlands voor het Nederlands elftal. Als trainer werd hij in zijn carrière onder andere eindverantwoordelijke bij Ajax en daarnaast is hij ook bondscoach van het Nederlands elftal geweest. Danny Blind is vader van drie kinderen, waaronder profvoetballer Daley Blind.

De persoon: Danny Blind

Op 1 augustus 1961 werd Dirk Fransiscus (Danny) Blind geboren in Oost-Souburg. Blind is getrouwd met zijn vrouw Yvonne Blind en samen hebben ze drie kinderen: Zola Blind, Frenkie Blind en Daley Blind. Daley Blind is ook een profvoetballer die onder andere speelde voor Ajax, het Nederlands elftal en Manchester United. In 2006 was Danny Blind in het nieuws omdat hij onder invloed een ongeluk veroorzaakte. Hij kreeg hiervoor een taakstraf.

Carrière als speler

In totaal speelde Blind 42 interlands, en kwam hij tot 681 wedstrijden voor verschillende clubs. Hij is een van de slechts zes spelers die alle Europese clubprijzen en daarnaast ook de Wereldbeker hebben gewonnen.

RCS

De carrière van Blind begon als amateur bij RCS. Hij debuteerde hier al in het eerste elftal op zestienjarige leeftijd. Blind zou in eerste instantie vertrekken naar FC VVV maar omdat hij zakte voor zijn eindexamen mocht dit niet van zijn ouders. Een jaar later was Blind wel geslaagd voor zijn eindexamens op de middelbare school en maakte hij de overstap naar Sparta Rotterdam.

Sparta Rotterdam

Het debuut van Blind vond plaats op 29 augustus 1979 in de wedstrijd tegen AZ'67. In tegenstelling tot zijn latere positie centraal in de verdediging van Ajax werd Blind bij Sparta vooral opgesteld als rechtsback. Hij kwam bij Sparta in zeven seizoenen tot 188 officiële wedstrijden waarin hij achttien keer wist te scoren. Bij Sparta speelde Blind ook zijn eerste tien wedstrijden in Europa en speelde hij onder andere samen met Louis van Gaal.

Ajax Amsterdam

In 1986 maakte Blind de transfer naar Ajax waar hij gehaald werd door de toenmalig directeur Johan Cruijff. Ook in Amsterdam begon Blind op de rechtsbackpositie waarna hij later in zijn carrière meer werd opgesteld als centrale verdediger. Blind won als speler van Ajax vrijwel alles wat er te winnen viel. Hij kwam in totaal tot 372 wedstrijden in de Eredivisie waarin hij 27 keer wist te scoren, 38 bekerwedstrijden met daarin vijf doelpunten en 78 internationale wedstrijden waarin hij vier keer wist te scoren. Onder de 78 internationale wedstrijden zijn ook vier wedstrijden om de Europese Supercup en een wereldbekerwedstrijd. Op 16 mei 1999 nam Blind afscheid als profvoetballer en beëindigde hij zijn loopbaan.

Carrière als trainer en bestuurder

Anno 2017 heeft Blind in zijn carrière als trainer en bestuurder al verschillende functies gehad bij Ajax en in dienst van de KNVB.

Ajax

Na zijn carrière als speler begon Blind als directeur spelersbeleid bij Ajax. Zijn taak was onder andere het aantrekken en verkopen van spelers. De aankopen die Blind deed brachten echter niet zoveel succes als werd gehoopt van tevoren. Dit seizoen is uitgebreid in beeld gebracht in de documentaire Daar hoorden zij engelen zingen. In deze documentaire werd het seizoen 1999/2000 gefilmd en werd onder andere Blind veel in beeld gebracht. Het seizoen bleek een ramp te worden en uiteindelijk eindigde Ajax als vijfde en werden veel van de door Blind gekochte spelers tegen verlies verkocht. Blind maakte dit echter niet mee als directeur spelersbeleid omdat hij in februari van het jaar 2000, negen maanden na zijn eerste werkdag, al zijn contract inleverde wegens tegenvallende resultaten.

Blind kwam bij Ajax echter wel terug in andere functies. Zo werd hij in mei van het jaar 2000 opnieuw aangetrokken bij Ajax als trainer van de A1. Op 1 februari 2003 werd hij echter wegens de goede prestaties bevorderd tot hoofd jeugdopleidingen bij Ajax naast zijn werkzaamheden bij de A1. Nadat Ronald Koeman in 2005 werd ontslagen als hoofdtrainer bij Ajax volgde Blind hem op. Dit kwam deels ook door de goede resultaten bij de A1 en in de jeugdopleiding. Het seizoen verliep echter niet zoals gepland en ondanks het winnen van de Johan Cruijff Schaal en de aankoop van onder andere Klaas-Jan Huntelaar werd Blind ontslagen door technisch directeur Martin van Geel. Ajax was dat seizoen als vierde geëindigd en had zich door de play-offs alsnog verzekerd van deelname aan de voorrondes van de Champions League.

Na een kortstondig avontuur als technisch directeur bij zijn oude club Sparta Rotterdam besloot Blind in 2008 wederom als technisch manager bij Ajax aan de slag te gaan. In juli 2009 stopte Blind echter in die functie om assistent-trainer te worden van Martin Jol en dit bleef hij ook onder de Frank de Boer die Martin Jol was opgevolgd. In het seizoen 2010/2011 werd hij echter toch vervangen als assistent manager en viel Blind terug in zijn oude functie van technisch manager. Blind werd op voordracht van de Raad van Commissarissen technisch directeur in november van het seizoen 2010/2011. Deze uitspraak werd na een rechtszaak die werd aangespannen door Johan Cruijff en consorten echter tenietgedaan en Blind besloot zijn contract in te leveren.

Nederlands elftal

In 2012 werd Blind assistent-trainer van Louis van Gaal bij het Nederlands elftal en hij bleef deze functie ook vervullen onder de volgende bondscoach Guus Hiddink. Nadat Guus Hiddink was opgestapt werd op 1 juli 2015 bekend dat Blind de opvolger van Hiddink zou zijn als bondscoach. Ook als bondscoach waren de prestaties niet zoals verwacht en Blind was zelfs de eerste bondscoach van Nederland die zijn eerste twee wedstrijden wist te verliezen. Na veel druk van de publieke opinie werd Blind op 26 maart 2017 ontslagen.

Erelijst

Blind heeft in zijn loopbaan als speler een bijna unieke erelijst opgebouwd en hier heeft hij anno 2017 als trainer al meerdere prijzen aan weten toe te voegen.

Erelijst als speler

Bij Ajax wist Blind vrijwel alles te winnen wat er te winnen viel. Hij won hier vijf keer de eredivisie, vier keer de KNVB-beker, drie keer de nationale Supercup, een keer de UEFA Champions League, een keer de Europese Super Cup, een keer de UEFA Cup, een keer de Europacup 2 en een keer de Wereldbeker voor clubs.

Trainer en bestuurder

Als assistent-trainer wist Blind met Ajax de KNVB-beker en de Eredivisie te winnen en met het Nederlands elftal werd hij derde op het WK van 2014. Als trainer wist Blind met Ajax de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal te winnen.
© 2017 Mikestudy94, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eredivisie voetbal programma 2008 - 2009Eredivisie voetbal competitie 2008 - 2009 Het complete wedstrijdoverzicht van de nieuwe voetbalcompetitie is er weer! Ve…
5 duurste spelers Eredvisie (2015-2016)5 duurste spelers Eredvisie (2015-2016)In de aanloop naar het seizoen 2015-2016 zijn er weer een aantal interessante transfers gemaakt in de Eredivisie. Met he…
5 spelers om in de gaten te houden (Eredivisie 2015-2016)5 spelers om in de gaten te houden (Eredivisie 2015-2016)Voorafgaand aan het voetbalseizoen 2015-2016 zijn er een aantal zeer interessante transfers in de Eredivisie gemaakt. Re…
Oefenwedstrijd: Nederland - Frankrijk 25 maart 2016Oefenwedstrijd: Nederland - Frankrijk 25 maart 2016In de aanloop naar de kwalificaties voor het WK van 2018 in Rusland, zal Nederland een oefeninterland beleggen tegen Fra…
De Generaal: Rinus MichelsDe reeds overleden trainer Rinus Michels was een groot trainer. Wie zijn CV bekijkt ziet een imposante lijst van clubs e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jonkamin, Pixabay
  • http://www.vi.nl/spelers/wedstrijden/danny-blind.htm

Reageer op het artikel "Danny Blind, carrière als speler en trainer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Mikestudy94
Gepubliceerd: 29-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!