InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Johan Cruijff Schaal 2017: Feyenoord - Vitesse

Johan Cruijff Schaal 2017: Feyenoord - Vitesse

Johan Cruijff Schaal 2017: Feyenoord - Vitesse Op zaterdag 5 augustus 2017 start het voetbalseizoen 2017-2018 in Nederland met de Johan Cruijff Schaal. De naar Johan Cruijff vernoemde wedstrijd wordt gespeeld tussen de kampioen van de nationale competitie en de bekerwinnaar van het seizoen daarvoor. In 2016 ging de finale in de beker tussen AZ en Vitesse. Vitesse won voor het eerst de beker. De titelstrijd werd gewonnen door Feyenoord, waardoor ze meedoet aan de Johan Cruijff Schaal.

Johan Cruijff Schaal; historie

PTT Telecom Cup en Super Cup

De Johan Cruijff Schaal wordt sinds 1991 onafgebroken gespeeld. In 1949 werd er geëxperimenteerd met een wedstrijd tussen de bekerwinnaar en de landskampioen, ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de afdeling Nijmegen. SVV, de Schiedamse voetbalvereniging wist in de Goffert met 2-0 te winnen van Quick Nijmegen. Er kwam geen nieuwe editie, waarna pas in 1991 de toenmalige PTT Telecom Cup gespeeld werd. Drie edities werden er gespeeld van de PTT Telecom Cup. Feyenoord, PSV en Ajax waren de winnaar van 1991 tot en met 1993. Daarna trok PTT zich terug als hoofdsponsor, waardoor deze wedstrijd gewoon Super Cup genoemd werd. Twee maal werd er een Super Cup georganiseerd door de Nederlandse voetbalbond. Twee keer wist Ajax te winnen.

Johan Cruijff Schaal

Sinds 1996 wordt de Johan Cruijff Schaal georganiseerd, vernoemd naar de wereldberoemde voetballer Johan Cruijff. Sinds 1996 wordt de wedstrijd ook altijd in de Amsterdam Arena afgewerkt. De wedstrijd wordt standaard begin augustus of eind juli afgewerkt, altijd een week voordat de competitie begint. De Johan Cruijff Schaal levert niets op voor de deelnemende clubs, alleen zullen de clubs wat geld ontvangen van de toeschouwers die op de wedstrijd afgekomen zijn. Sinds de editie van 2014 wordt er geen verlenging afgewerkt als er gelijkgespeeld wordt. Penalty's gaan dan beslissen welk team gewonnen heeft, om een te zware belasting zo vroeg in het seizoen te vermijden. Nog nooit eindigde de Johan Cruijff Schaal in een penaltyserie.

Van alle edities bij elkaar was PSV het meest succesvol. PSV deed zestien keer mee aan de wedstrijd en zegevierde elf keer. Ook Ajax deed zestien keer mee aan de wedstrijd, maar wist de helft succesvol af te sluiten. Feyenoord is de club die het vaakst de Johan Cruijff Schaal verloor. Van de acht deelnames wist Feyenoord er maar twee te winnen.

Johan Cruijff Schaal 2017

De dertiende editie van de Johan Cruijff Schaal wordt gespeeld op 5 augustus 2017 en start om 18:00 uur. Er zijn vanaf de editie van 2016 bij iedere Johan Cruijff Schaal zes scheidsrechters aanwezig. De locatie is niet zoals iedere editie de Amsterdam Arena. In mei 2016 kwam het bericht dat de wedstrijd voortaan georganiseerd wordt in het stadion van de landskampioen, de KNVB hoopt hiermee de aantrekkelijkheid van de wedstrijd te vergroten. De Johan Cruijff Schaal wordt dus niet afgewerkt in de toekomstige Johan Cruijff Arena, maar in het stadion van Feyenoord, de Kuip. De bekerwinnaar van 2017, Vitesse en de landskampioen van het seizoen 2016-17, Feyenoord, spelen tegen elkaar. Vitesse speelde nog nooit een Johan Cruijff-wedstrijd nadat het in 2017 voor het eerst in haar 125-jarig bestaan een prijs pakte.

De KNVB gaat daarnaast ook in 2017 hechter samenwerken met de Johan Cruijff Foundation, zo gaat van ieder verkocht kaartje €1 naar de Foundation.

De KNVB had 1200 kaartjes voor de fans van Vitesse gereserveerd voor deze wedstrijd, waardoor de meeste Vitesse-fans besloten hadden om de wedstrijd te boycotten en niet naar Amsterdam af te reizen. De supportersvereniging van Vitesse vond dit aantal zo schrikbarend laag dat besloten werd de kaartjes niet te kopen.

KNVB bekerfinale 2017

De KNVB bekerfinale van 2017 ging tussen AZ en Vitesse. AZ en Vitesse kwamen beide zo ver door alle mogelijke rondes te overleven. De winst in de bekerfinale geeft niet alleen recht op een plek in de Johan Cruijff Schaal, maar ook in de groepsfase van de Europa League. AZ deed twee keer mee aan de Johan Cruijff Schaal. In 2009 won de landskampioen AZ van de bekerwinnaar Heerenveen met 5-1. De andere editie, die van 2013, werd verloren van Ajax. Vitesse won sinds 1991 nooit de beker of de competitie, dus heeft ze ook geen enkele keer meegedaan aan de Johan Cruijff Schaal. De bekerfinale werd gespeeld op 30 april 2017 en gewonnen door Vitesse met 0-2.

Eredivisie-seizoen 2016-17

Het Eredivisie-seizoen 2016-17 was op 14 mei ten einde. Feyenoord en Ajax vochten samen uit op de laatste speeldag welke club kampioen werd. Feyenoord besliste het in de laatste speelronde door thuis te winnen. De kampioen speelt naast de Johan Cruijff Schaal ook in de de groepsfase van de Champions League. De stand na de laatste speelronde is als volgt:

NummerClubPunten (doelsaldo)
1Feyenoord82 (86-25)
2Ajax81 (79-23)
3PSV76 (68-23)

Opstellingen en samenvatting

De opstellingen van beide teams:
  • Feyenoord: Jones; Diks, Botteghin, van der Heijden, Haps; El Ahmadi, Toornstra, Vilhena; Berghuis, Jorgensen, Boëtius
  • Vitesse: Pasveer; Dabo, Kashia, Kruiswijk, Büttner; Bruns, Serero, Foor; Rashica, Matav˛, Linssen

Feyenoord begon voortvarend aan de wedstrijd. Na zeven minuten scoorde de landskampioen de 1-0 via een goed uitgespeelde aanval. Jens Toornstra scoorde op aangeven van Jean-Paul Boëtius. In het restant van de eerste helft konden beide teams niet echt tot grote kansen komen. Bryan Linssen (Vitesse), schoot vlak voor de rust nog een bal op de lat, maar verder bleven grote kansen uit. In de tweede helft veranderde de wedstrijd. Vitesse ging beter spelen en werd gevaarlijker. Na een goede onderschepping stond Tim Matavz (Vitesse) voor de goal oog in oog met doelman Brad Jones. Echter werd Matavz onderuit gehaald door El-Ahmadi. Scheidsrechter Danny Makkelie floot in eerste instantie niet en liet Feyenoord counteren. Dat resulteerde in een doelpunt. Het doelpunt werd echter afgekeurd vanwege buitenspel. Na dit moment werd Makkelie opgeroepen om beelden te bekijken die geselecteerd waren door de video-scheidsrechter. Makkelie besloot na enige twijfel om toch een penalty toe te kennen aan Vitesse. Deze werd benut door Büttner.

De stand na negentig minuten was 1-1, waardoor er penalty's genomen gingen worden. Vitesse miste de eerste twee penalty's, waardoor Feyenoord op een voorsprong begon in de penaltyreeks. Die voorsprong gaven ze niet meer uit handen, waardoor Feyenoord voor het eerst sinds 1999 de Johan Cruijff Schaal won.

Live op tv op SBS

In 2016 werd de Johan Cruijff Schaal uitgezonden op SBS6. Nadat eerder FOX Sports de wedstrijd op het open net uit zou zenden, besloot ze de uitzendrechten te verkopen aan SBS Broadcasting.

Johan Cruijff Schaal 2016; voorgaande editie

De Johan Cruijff Schaal van 2016 werd gewonnen door PSV. De landskampioen van het seizoen 2015-16 won op 31 juli 2016 haar elfde editie. De bekerwinnaar van 2016, Feyenoord, kon het tij niet meer keren toen Davy Pröpper (PSV) in de 38e minuut het net deed bollen. Doordat er verder niet gescoord werd, wist PSV de eerste mogelijke prijs van het seizoen 2016-2017 te winnen. PSV had echter eerder op voorsprong kunnen staan, want Luuk de Jong miste in de 29e minuut een penalty namens PSV.

Lees verder

© 2017 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Johan Cruijff Schaal 2011: Ajax - FC TwenteJohan Cruijff Schaal 2011. Op 30 juli 2011 zal er voor de Johan Cruijff Schaal in de Amsterdam Arena worden gespeeld tus…
Johan Cruijff Schaal 5 augustus 2012: PSV - AjaxJohan Cruijff Schaal: Ajax - PSV. Op 5 augustus zal er de wedstrijd gespeeld worden voor de Johan Cruijff Schaal tussen…
Nederlands voetbal in het seizoen 2014-2015Nederlands voetbal in het seizoen 2014-2015Op 8 augustus 2014 begint het 59e Eredivisieseizoen 2014-2015. Er zullen een paar nieuwe teams bijkomen die gepromoveerd…
Wordt Ajax gered door Johan CruijffWordt Ajax gered door Johan CruijffIedereen ziet het en weet het. Het gaat momenteel niet goed met Ajax in de eredivisie. Is er momenteel maar 1 iemand die…
Cruijff: maatstaf van Oranje'Je gaat het pas zien als je het doorhebt.' alleen Johan Hendrik Cruijff (of Cruyff) kan dit gezegd hebben. Het is ook d…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff_Schaal
  • http://www.knvb.nl/competities/johan-cruijff-schaal
  • http://www.vi.nl/nieuws/knvb-herhaalt-geen-verlenging-bij-johan-cruijff-schaal.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff_Schaal_2016
  • http://www.knvb.nl/nieuws/betaald-voetbal/johan-cruijff-schaal/26154/johan-cruijff-schaal-vernieuwd-landskampioen

Reageer op het artikel "Johan Cruijff Schaal 2017: Feyenoord - Vitesse"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 08-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!