In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?

In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs? Op verschillende manieren kunnen Nederlandse clubs de Europa League 2017/2018 bereiken. Dit kan via de competitie, het bekertoernooi of de Champions League. Afhankelijk van op welke manier het Europese ticket wordt bemachtigd wordt bepaald in welke ronde de club instroomt in de Europa League. Het meest lucratief is winst van de KNVB Beker. De winnaar van het bekertoernooi plaatst zich namelijk rechtstreeks voor de groepsfase, terwijl bijvoorbeeld de winnaar van de play-offs eerst nog drie confrontaties moet winnen om de poule te bereiken.

Europa League-rondes


Kwalificatie voor de Europa League voor Nederlandse clubs

Voor Nederlandse clubs leiden er diverse wegen naar de Europa League. Het aantal beschikbare plaatsen in dit toernooi en de prestatie die geleverd moet worden om een Europees ticket te bemachtigen verschillen per seizoen. Jaarlijks worden deze tickets namelijk door de UEFA verdeeld op basis van een coëfficiëntenlijst waarbij de prestaties van Nederlandse clubs van de afgelopen jaren in een ingewikkeld rekenmodel gestopt worden. Kwamen de Nederlandse clubs de laatste jaren ver in de Europa League en de Champions League dan kan dit een extra plaats of een betere plaats in een Europees toernooi opleveren voor een club uit de Eredivisie.

Manieren om je te kwalificeren

Nederlandse clubs kunnen in het seizoen 2016/2017 op de volgende manieren de Europa League 2017/2018 bereiken:
  • Winst van de KNVB Beker
  • Bereiken van de derde plaats in de Eredivisie
  • Het winnen van de play-offs
  • Uitschakeling in de voorronde van de Champions League
  • Bereiken van de derde plaats in de groepsfase van de Champions League

*Tot het seizoen 2015/2016 was er ook een plek voor de drie winnaars van het Fair Play-klassement. Deze krijgen met ingang van het seizoen 2016/2017 in plaats daarvan een geldprijs van 50.000.

Winst van de KNVB Beker

Sinds de opheffing van de Europacup II in 1999 spelen bekerwinnaars mee in de UEFA Cup, nu de Europa League. Het winnen van de KNVB Beker is voor Nederlandse clubs zeer lucratief omdat het een betere uitgangspositie oplevert dan het bereiken van de Europa League via de competitie, terwijl er minder wedstrijden voor gewonnen hoeven te worden. De winnaar van de KNVB Beker stroomt namelijk direct in in de groepsfase. Het is daardoor verzekerd van in ieder geval zes Europese wedstrijden. In totaal gaan er 48 teams naar de groepsfase. Twaalf hiervan zijn geplaatst op basis van bekerwinst in eigen land. Namens Nederland valt voor het toernooi van 2017/2018 deze eer ten deel aan Vitesse, dat in de bekerfinale AZ versloeg.

Bereiken van de derde plaats in de Eredivisie

De club die in het seizoen 2016/2017 de derde plek behaalt in de Eredivisie plaats zich rechtstreeks via de competitie voor de Europa League. In het toernooi van 2017/2018 stroomt deze club in de derde kwalificatieronde in. Er moeten dan twee confrontaties gewonnen worden om de groepsfase te bereiken. In het seizoen 2016/2017 werd PSV derde in de Eredivisie.

Het winnen van de play-offs

Sinds 2006 wordt in Nederland één ticket voor Europees voetbal vergeven via de play-offs aan het einde van het seizoen. Dit systeem werd geïntroduceerd om de competitie aantrekkelijker te maken. Op deze manier hebben veel clubs immers tot het laatste moment iets om voor te spelen. In het seizoen 2016/2017 waren play-off plaatsen beschikbaar voor de nummers 4 t/m 7 van de Eredivisie. Omdat FC Twente een van deze plekken bezette maar het wegens een straf geen Europees voetbal mocht spelen en Vitesse bovendien al geplaatst was wegens de bekerwinst, gingen de play-off tickets dit seizoen zelfs naar de nummer 8 en 9 van de Eredivisie. De winnaar van de play-offs - waarvoor FC Utrecht, AZ, SC Heerenveen en FC Groningen zich plaatsten - stroomt in in de tweede kwalificatieronde. Er moeten dan drie confrontaties gewonnen worden om de groepsfase te bereiken.

Uitschakeling in de voorronde van de Champions League

De nummer 2 van de Eredivisie plaatst zich voor de voorronde van de Champions League. De vijftien verliezers van deze voorronde krijgen als troostprijs een deelname aan de Europa League. Deze clubs stromen dan in in de play-off ronde. Er moet dan nog één confrontatie gewonnen worden om de groepsfase te bereiken. In het seizoen 2016/2017 werd Ajax tweede in de Eredivisie. Mochten zij de Europa League van het seizoen 2015/2016 winnen dan plaatsen zij zich echter rechtstreeks voor het hoofdtoernooi van de Champions League waardoor ze geen voorronde hoeven te spelen. Er speelt dan geen enkele Nederlandse club voorronde Champions League. De UEFA deelt de vrijgekomen plek dan op basis van de coëfficiënten lijst toe aan een club uit Frankrijk.

Bereiken van de derde plaats in de groepsfase van de Champions League

De tien clubs die in de groepsfase van de Champions League de derde plaats bereiken stromen door naar de Europa League. Zij stromen dan in in de groepsfase van de Europa League, evenals de winnaar van de KNVB Beker. Namens Nederland speelt Feyenoord in de groepsfase van de Champions League, evenals Ajax in het geval dat zij de Europa League van 2015/2016 winnen. Zij zouden dan dus eventueel via een derde plaats terecht kunnen komen in het tweede Europese toernooi. Wie vierde wordt in de groepsfase van de Champions League is klaar in Europa.
© 2017 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Play-offs Eredivisie 2020 om Europees voetbalPlay-offs Eredivisie 2020 om Europees voetbalOp 14 mei 2020 starten de play-offs voor een Europees ticket. De winnaar van de play-offs, die gespeeld worden tussen de…
Champions League kwalificatie 2020-21Champions League kwalificatie 2020-21Op 9 juni 2020 wordt de loting verricht voor de voorbereidende ronde van de kwalificatiereeks. Er worden vier kwalificat…
Speelschema Ajax seizoen 2019-2020Speelschema Ajax seizoen 2019-2020Ajax doet in het seizoen 2019-20 mee aan de voorronde van de Champions League, de TOTO KNVB beker en natuurlijk de Eredi…
Europa Conference League: derde Europese voetbaltoernooinieuws uitgelichtEuropa Conference League: derde Europese voetbaltoernooiTegen het einde van het jaar 2018 maakte de UEFA bekend dat er een derde internationale voetbalcompetitie komt binnen de…

Vrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamOp vrijdag 10 april 2020 zou het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland spelen tegen Kosovo. Het duel Kosovo-Ned…
Federico Macheda: voormalig talent van Manchester UnitedFederico Macheda: voormalig talent van Manchester UnitedFederico Macheda is een Italiaanse voetballer die op jonge leeftijd als groot talent door Manchester United werd gecontr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: UEFA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Europa_League_2017/18

Reageer op het artikel "In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Gepubliceerd: Mei 2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!